Teme - CES 2008

 • Fotoaparat in HD video kamera v enem

  Samsung je predstavil digitalni fotoaparat, ki poleg fotografij zna snemati tudi video posnetke z ločljivostjo 1280 x 720 pik (720p) s hitrostjo 30 slik na sekundo. Novi fotoaparat z oznako NV24HD sicer premore tipalo z 10,1 milijoni pik, 3x optični zum in 2,5-palčni zaslon, ki lahko prikazuje tudi video posnetke HD. Za kakovostno slikanje fotografij, zlasti pa video posnetkov ima vgrajen tako elektronski kot optični sistem za stabilizacijo slike, za slikanje v težji pogojih pa sta na voljo občutljivost ISO 3200 in dinamični sistem nastavitve kontrasta slike v realnem času. Brez dvoma pa je največja posebnost fotoaparata zmožnost snemanja video posnetkov HD v zapisu H264, ki jih hranimo na karticah SD in SDHC. Za nameček ima fotoaparat vgrajen vmesnik HDMI za neposredno priključitev na domači televizor. Cena bo kot kaže zelo ugodna, saj bo fotoaparat od marca na prodaj za okoli 300 evrov.

  Objavljeno: 14.1.2008več
 • Žepni prenosnik, drugič

  Podjetje Oqo je na sejmu CES predstavil prototip druge generacije miniaturnega prenosnika, ki kljub skromnim dimenzijam podpira operacijski sistem Windows Vista in za nameček tudi brezžična omrežja WiMAX. Oqo model e2, kot se imenuje računalnik, meri le 14,2 x 8,4 x 2,6 cm in tehta 450 gramov, kljub temu pa premore na dotik občutljiv zaslon z diagonalo 5 palcev in ločljivostjo 800 x 480 pik ter miniaturno tipkovnico, ki zdrsne iz dna računalnika. Sistem je zasnovan okoli procesorja Via C7M, ki premore tudi grafični pospeševalnik, pomnilnik pa je velik 1 GB.

  Objavljeno: 14.1.2008več
 • TransferJet, brezžični vmesnik za zabavno elektroniko

  Sodeč po družbi Sony bomo v domačem okolju naprave zabavne elektronike povezovali brezžično, vsaj kar se tiče hitrega prenosa podatkov iz video kamer in digitalnih fotoaparatov. Nova brezžična tehnologija imenovana TransferJet je namenjena hitremu in enostavnemu prenosu podatkov na zelo kratki razdalji, do 3 cm med napravama, s hitrostmi tja do 560 Mb/s (hitrost medija) oziroma efektivno do 375 Mb/s ob upoštevanju algoritmov za popravljanje podatkov. Kamero, fotoaparat ali prenosni predvajalnik preprosto postavimo na ustrezni sprejemnik, ta pa podatke hipoma prenese na ciljno napravo.

  Objavljeno: 14.1.2008več
 • Vse večja kapaciteta kartic microSDHC

  SanDisk nadaljuje serijo izdajanja pomnilniških kartic s čedalje večjimi kapacitetami, kar je potrdil tudi na letošnjem sejmu CES, ko je predstavil prototip kartice z novo rekordno kapaciteto.

  Objavljeno: 13.1.2008več
 • 150-palčna plazma

  Panasonic je velikostni zmagovalec televizorjev na letošnjem sejmu CES, kar mu je uspelo s plazmatskim zaslonom z diagonalo vrtoglavih 150 palcev, ki je zaenkrat na voljo kot prototip.

  Objavljeno: 12.1.2008več
 • Doseženi novi mejniki pri diskih

  BitMicro Networks je predstavil nov 2,5-pačni negibljivi disk E-Disk Altima s kapaciteto kar 832 GB in vmesnikom SATA s hitrostjo prenosa 3Gb/s, prepustnost diska pa znaša 100MB/s.

  Objavljeno: 12.1.2008več
 • Samsung "iPhone"

  Samsung je predstavil mobilni telefon F490, ki je odgovor na Applov iPhone, saj ga upravljamo preko 3,2-palčnega na dotik občutjivega zaslona in vmesnika Croix UI.

  Objavljeno: 11.1.2008več
 • Dell Crystal LCD

  22-plačni Dell Crystal LCD je zaslon za uporabnike, ki jim je najpomembnejši zunanji videz naprav, saj je kljub dobrim tehničnim podrobnostim njegova glavna odlika dovršena zunanjost.

  Objavljeno: 10.1.2008več
 • Miniaturni projektorji na CES

  Kar trije izdelovalci so na letošnjem sejmu CES predstavili svoje izdelke na področju miniaturnih projektorjev za mobilne naprave, ki jih doslej še ni bilo opaziti na tržišču.

  Objavljeno: 10.1.2008več
 • Optimus Maximus predstavljen

  Že pred leti so na spletu zaokrožile slike zamisli ruskega oblikovalskega podjetja Art. Lebedev Studio o nenavadni tipkovnici, ki je na letošnjem sejmu CES končno postala meso.

  Objavljeno: 10.1.2008več