Teme - Amazon

 • Amazonova ognjena palčka

  Spletni trgovec Amazon je predstavil predvajalnik v obliki HDMI ključka, ki se bo neposredno kosal z Googlovim Chromecastom ter Applovim TVjem. Fire TV Stick je naprava, ki uporabniku s poljubno televizijo obogati izbor glasbe, filmov, video posnetkov, iger in še česa. V primerjavi s tekmeci je Amazonova, slabih štirideset dolarjev vredna igračka, prava zver. Ima dvojedrni procesor, 1 GB pomnilnika RAM in 8 GB podatkovne shrambe. Za nameček uporablja dvojno (dual-band) anteno, ki zagotovi nemoteno brezžično povezavo. Ognjeni palčki je priložen daljinski upravljalnik, ukazujemo pa ji lahko tudi z izbranim pametnim telefonom (Android, iOS). Prvi kupci (v ZDA) bodo Fire TV Stick dobili 19. novembra.

  Objavljeno: 28.10.2014 05:00več
 • Microsoft gor, Amazon dol

  Microsoft in Amazon sta objavila poslovne rezultate iz zadnjega četrtletja, po katerih jo je precej bolj odnesel velikan iz Redmonda. Microsoft je namreč zabeležil boljše četrtletje od pričakovanj, v katerem so skupaj ustvarili 23,2 milijard dolarjev prometa in 4,54 milijard dobička.

  Objavljeno: 24.10.2014 01:00več
 • Evropska komisija s preiskavo zoper Amazon

  Sodeč po pisanju agencije Reuters bo Evropska komisija odprla preiskavo o morebitni utaji davkov s strani Amazona. Leta 2003 je sodišče v Luxembourgu namreč odločilo, da lahko Amazonovo lokalno hčerinsko podjetje Amazon EU Sarl matičnem podjetju plača določene stroške, s čimer se je znižala osnova za plačilo davkov. Nekaj podobnih primerov je v preteklosti že bilo, denimo Applovo dogovarjanje z Applom, kjer je komisija odločila, da gre za utajo davkov.   

  Objavljeno: 7.10.2014 11:00več
 • Amazon predstavil nove Kindle

  Amazon je začel s predprodajo novih e-bralnikov, ki nadgrajujejo dosedanje modele. Najmočnejši in najzanimivejši je model Voyage, ki bo nadomestil sedanji model Paperwhite. Slednji je bil pred časom prvi e-bralnik z vgrajeno sprednjo osvetlitvijo zaslona, zaradi katere je zaslon v resnici skorajda bel, kot je bel papir v knjigi. Voyage to osvetlitev nadgrajuje s tipalom, ki svetlost prilagaja okoliški svetlobi, tako kot to počnejo telefoni in tablice. Nadgrajen je tudi sam zaslon, ki je po novem še višje ločljivosti (300 pik na palec, do sedaj 212 pik na palec) in nekoliko višje kontrastnosti. Prva poročila testnih uporabnikov pravijo, da je ostrina besedila zato bistveno višja, predvsem manjše črke (brskanje po slovarju) pa še veliko bolje berljive. Kindle Voyage je tudi nekoliko tanjši, zaslon pa je prevlečen s steklom in ne s plastično membrano, kot do sedaj. Kljub temu zaslon k sreči ni svetleč. Za pohvaliti je, da so razvijalci ponovno uvedli možnost listanja strani s pritiskom na rob bralnika, saj listanje s pritiskom na zaslon, kot ga pozna Paperwhite, v resnici ni preveč praktično. Pri Voyagu je dovolj rahlo stisniti rob zaslona, kar bo naprava zaznala kot navodilo za skok na naslednjo stran.

  Objavljeno: 19.9.2014 12:00več
 • Amazon ugaša WebPay

  Amazon bo svojo storitev WebPay, namenjeno prenosu denarja, do 13 oktobra opustil. Govorice o tem so se sicer pojavile že v začetku poletja, sedaj pa so uporabnikom poslali še elektronsko sporočilo. Po njihovih besedah storitev nima resnih prednosti pred ostalimi podobnimi storitvami (predvsem PayPal), predvsem pa se WebPay ni nikoli zares prijel.

  Objavljeno: 13.9.2014 13:00več
 • Flappy Bird se vrača!

  Ena najbolj viralnih iger na operacijskem sistemu Android je nazaj. Dong Nguyen z nadaljevanjem Flappy Birds Family izpolnjuje obljubo, ki jo je dal vsem zasvojencem ob umiku prvenca s tržnice Google Play. Sveža igra prinaša dodatne ovire in igranje v dvoje, a je žal za zdaj na voljo le v Amazonovi prodajalni Appstore, kjer je prvenstveno namenjena zgolj večpredstavnostnemu predvajalniku Fire TV. Kdaj je bomo deležni tudi drugi ljubitelji Androida in letečih (beri: nerodnih) ptic, ni znano.

  Objavljeno: 4.8.2014 08:00več
 • Amazon, iskalnik piratskih knjig

  Na spletni tržnici z dodatki za brskalnik Chrome se je pojavil izdelek, ki bo nedvomno dvignil marsikatero obrv v prostorih spletnega knjigotržca Amazon. Gre za dodatek LibGen, ki Amazonovo spletno stran spremeni v iskalnik piratskega čtiva. Uporaba je preprosta, medtem ko brskamo med virtualnimi policami knjigarne Amazon, nam LibGen v ozadju z iskalnikom Library Genesis prečesava splet in išče piratske različice knjig, ki se znajdejo pod našimi prsti v osrednjem uporabniškem vmesniku uradnega Amazona. Z nekaj manjšimi nevšečnostmi dodatek deluje, zato bo zagotovo kmalu odstranjen. Kdor ga želi, naj pohiti.

  Objavljeno: 4.8.2014 05:00več
 • Amazon Kindle Unlimited za neomejeno izposojo knjig

  E-knjižni molji boste navdušeni nad novico, da bo Amazon postal e-knjižnica v pravem pomenu besede. Začeli so program Kindle Unlimited, ki omogoča neomejeno izposojo knjig.

  Objavljeno: 20.7.2014 11:00več
 • Ustanovitelj Google Glass k Amazonu

  Ustanovitelj projekta, ki se je kasneje preoblikoval v Google Glass, Babak Parviz, je zapustil Google in se zaposlil pri Amazonu – novico je objavil na svojem Google+ profilu. O podrobnostih sicer ne govori, je pa to pomembna novica za oba podjetja. Parviz je sicer znanstvenik, njegov cilj je sicer izdelati pametno kontaktno lečo, ki bi s tipali pridobivala podatke o uporabniku, hkrati pa bi delovala tudi kot virtualni zaslon (t.i. Heads-up display).

  Objavljeno: 14.7.2014 12:00več
 • Amazon predstavil lastni telefon

  Po več mesecih govoric so pri Amazonu le predstavili lastni pametni telefon, imenovano Amazon Fire. Naprava ima 4,7 palčni zaslon ločljivosti 720p, Qualcommov Snapdragon procesor (pri 2,2 GHz.) in 2 GB pomnilnika. Osnovni model bo imel 32 GB pomnilnika Flash, na voljo bodo tudi modeli z več. Telefon bo na volj od 25 julija dalje, cene se bodo začele pri 200 dolarjih z vezavo, o tem, kdaj bo telefon prišel tudi drugam, še ni nič znanega.

  Objavljeno: 19.6.2014 09:00več