Novice

 • Smrtni strel za HD-DVD?

  V bitki med standardoma HD-DVD in Blu-ray je slednji dosegel pomembno, po mnenju nekaterih celo odločilno zmago. Filmska družba Warner Bros. Entertainment je namreč napovedala, da bo konec maja prenehala s prodajo filmov na zapisu HD-DVD in bo svoj bogat nabor gradiva ponujala samo na nosilcih Blu-ray. Po mnenju analitikov je bil to doslej največji zaveznik zapisa HD-DVD, ki pa po novi odločitvi podpornike pušča v nezavidljivem položaju. Pred nekaj tedni je podobno odločitev sprejela tudi filmska družba Paramount Pictures, po mnenji analitikov pa bodo verjetno sledili tudi drugi.

  Objavljeno: 5.1.2008več
 • Barvni digitalni papir

  Podjetje LG.Philips LCD bo na sejmu prikazalo 14,3-palčni zaslon z zmožnostjo prikaza 16,7 milijonov barv, ki temelji na konceptu digitalnega papirja družbe E-ink. Digitalni papir v primerjavi z navadnimi zasloni porabi za delovanje bistveno manj energije, saj je ta potrebna samo ob spremembah vsebine na zaslonu. Poleg tega je novi zaslon izredno tanek - le 300 mikrometrov, kljub temu pa nudi spoštljivo visoko ločljivost 1280 x 800 pik. Ker zaslon uporablja substrate iz plastike in metalne folije, ga je mogoče upogibati. Novi zaslon bo idealna osnova za novo generacijo bralnikov, ki bodo lahko vsebine, tudi večpredstavne, prikazovali v barvah. Podjetje bo na sejmu CES prikazalo tudi črno-beli digitalni papir z najvišjo ločljivostjo doslej.

  Objavljeno: 5.1.2008več
 • Intel in OLPC gresta narazen

  Intel je sporočil, da izstopa iz projekta One Laptop Per Child, v okviru katerega razvijajo in od nedavnega tudi prodajajo prenosne računalnike z nizko ceno, namenjene predvsem otrokom tretjega sveta. Izstop Intela naj bi bil posledica spora z idejnim vodjem projekta OLPC, Nichlasom Negropontejem, ki je od velikana s področje elektronike zahteval večjo lojalnost projektu. Pri družbi trdijo, da je Negroponte zahteval, da Intel preneha s prodajo lastnega prenosnega računalnika Intel Classmate, dokler deluje v okviru OLPC. Prav tako naj bi OLPC zahteval, da Intel ne podpira drugih proizvajalcev poceni računalnikov, kot je denimo Asus EEE.

  Objavljeno: 4.1.2008več
 • PC prenova pri HP-ju

  Hewlett-Packard je v pripravi na januarski sejem CES predstavil novo generacijo osebnih računalnikov za domačo rabo. Paket novosti vsebuje štiri nove družine namiznih računalnikov, skupno kar deset novih modelov, poleg tega pa je nekaj novosti med monitorji LCD, ki so oblikovno usklajeni z novo paleto PC izdelkov. HP Pavilion SlimLine s3300 so fizično najmanjši osebnih računalniki v HP-jevi ponudbi, novo leto pa prinaša hitrejše procesorje z dvojim jedrom, vsi imajo brezžične omrežne vmesnike, najzmogljivejši modeli pa tudi enote, ki znajo brati tako nosilce Blu-ray, kot HD-DVD. Cene se v ZDA pričnejo pri 950 dolarjih.

  Objavljeno: 4.1.2008več
 • Lenovo IdeaPad

  Podjetje Lenovo je predstavilo povsem novo družino prenosnih računalnikov s skupnim imenom IdeaPad, s katerimi cilja predvsem na ljubitelje iger in domačo uporabo. Na začetku bodo v ponudbi trije modeli s precej različnimi lastnostmi, kasneje pa naj bi se pridružili tudi drugi izdelki za domačo rabo. Prenosnika IdeaPad Y710 in IdeaPad Y510 sta namenjena pretežno ljubiteljem iger in večpredstavnosti, prinašata pa cel kup posebnosti glede na dosedanjo ponudbo na trgu. IdeaPad Y710 ima tako ob tipkovnici drsnik, s katerim lahko uporabnik "navija" procesor, kadar želi iz računalnika ob igranju iger iztisniti čim več. Sicer premore 17-palčni zaslon, grafični pospeševalnik družbe ATI in procesor Intel Core Duo 2. Zaradi velikega zaslona je v ohišju dovolj prostora za tipkovnico z ločenim numeričnim delom, disk pa je lahko velik do 500 GB. Za doplačilo nudijo tudi enoto Blu-ray. Cene se v ZDA pričnejo pri 1.200 dolarjih.

  Objavljeno: 4.1.2008več
 • Xbox 360 z vgrajenim HD DVD

  V pričakovanju na sejem CES vse več namigov govori o temu, da bo Microsoft predstavil nove različice igralnih konzol Xbox 360. Microsoft na tem področju kljub solidnemu izdelku caplja za bolj uspešnimi konzolami, kot je Sonyev Playstation 3 in zlasti Nintendov Wii, zato želijo povečati interes s svežimi ukrepi. Novosti naj bi bilo več, najbolj verjetna pa je predstavitev modela konzole, ki bo imel namesto DVD enote vgrajeno enoto HD-DVD. Doslej je bila ta na voljo le kot zunanji dodatek, za doplačilo. Nova konzola naj bi nadomestila različico Xbox 360 Elite, ki naj bi jo nato hitro upokojili. Po drugih vesteh pa naj bi se Microsoft celo odločil, da bo Xbox 360 licenciral proizvajalcem zabavne elektronike. Tako bi lahko ti vgradili zmožnost igranja iger v predvajalnike in snemalnike DVD, pa tudi druge izdelke.

  Objavljeno: 3.1.2008več
 • Wikia Search - odprtokodni spletni iskalnik

  Svetovni splet bo kmalu bogat še za en spletni iskalnik, ki pa bo poseben v temu, da bo temeljil na odprti kodi, predvsem pa jasnih in javno objavljenih pravilih, kako deluje. Wikia Search je najnovejša zamisel Jimmya Walesa, bolj znanega po temu, da je soustanovitelj priljubljene spletne enciklopedije Wikipedia. Wales je znan po temu, da je velik zagovornik transparentnosti na vseh nivojih, zato bodo na rezultate iskanja iskalnika Wikia Search lahko uporabniki aktivno sodelovali. Njihovi prispevki bodo na primer določali, kako iskalnik rangiral rezultate, lahko pa bodo tudi pripravljali tematsko zbrane rezultate na določeno temo.

  Objavljeno: 3.1.2008več
 • 52-palčni zaslon na dotik

  Podjetje LG.Philips LCD bo na sejmu CES pokazalo doslej največji zaslon LCD, ki omogoča krmiljenje s pomočjo večkratnih prstnih dotikov. Prikazani prototip bo imel po diagonali kar 52 palcev ter ločljivost HD TV (1920 x 1080 pik), obenem pa bo omogočal razpoznavo več dotikov sočasno. Tehnika večkratnih dotikov je najbolj zablestela v mobilni napravi Apple iPhone, v večjih dimenzijah pa jo je uporabil tudi Microsoft v svojih konceptih računalnikih "miz" Microsoft Surface. Za zdaj še ni jasno, kdaj bodo tovrstni izdelki prišli do kupcev, vendar prototip nakazuje, da se nam v bodoče obetajo novi tipi zaslonov velikih dimenzij, ki bodo omogočali tudi interakcijo z računalniki.

  Objavljeno: 3.1.2008več
 • Apple obuja Newtona?

  Po nepotrjenih informacijah naj bi Apple pripravljal mobilni računalnik, ki bo manjši od današnjih prenosnih in tabličnih računalnikov, vendar bo večji od mobilnega telefona Apple iPhone. Viri informacij navajajo, da bo računalnik premogel 5,2-palčni zaslon LCD z ločljivostjo predvidoma 800 x 480 pik, kar bo dovolj tudi za prikazovanje video vsebin. Novinec naj ne bi imel vgrajene tipkovnice, uporabniki pa naj bi ga krmilili prek na dotik občutljivega zaslona in zaslonske tipkovnice. Za zdaj še ni znano, ali bo imel računalnik vgrajeno polno različico in uporabniški vmesniki Mac OS X ali prilagojenega, kot ga ima iPhone. Po virih blizu podjetja ne gre za že pred časom omejeni bodoči tablični prenosnik, ki naj bi ga Apple prikazal razmeroma kmalu. Slednji naj bi bil večji, z vgrajeno tipkovnico in zaslonom velikosti med 7 in 10 palci.

  Objavljeno: 2.1.2008več
 • Nvidia GeForce 9600 že februarja

  Podjetje Nvidia pospešeno pripravlja novo generacijo grafičnih pospeševalnikov, s katerimi naj bi odgovorili nedavno predstavljene novosti družbe ATI. Že februarja bo tako nared pospeševalnik srednjega razreda doslej znan pod delovnimi imeni D9P ali G94, ki bo v končni fazi najbrž nosil oznako GeForce 9600. Gre za prvi pospeševalnik z razmeroma nizko ceno, ki ima 256-bitni vmesnik do pomnilnika, tekmoval pa naj bi zlasti s kartico ATI Radeon HD 3850. Za zdaj je znano, da bo imel verjetno 64 procesnih cevovodov in bo izdelan v 65-nm tehnologiji. Viri blizu podjetja omenjajo ceno 169 dolarjev, vendar ne navajajo velikost pomnilnika. Nvidia naj bi G94 sprva predstavila šele junija, vendar so zaradi novosti družbe ATI nekoliko pohiteli. Sledili bodo tudi izdelki višjega in nižjega cenovnega razreda.

  Objavljeno: 2.1.2008več