• Resen hrošč v najnovejši različici Android Lollipop

    V najnovejši različici operacijskega sistema Android, konkretno v posodobitvi 5.0.1, se nahaja hrošč, zaradi katerega lahko postanejo naprave nestabilne. Konkretno gre za napako puščanja pomnilnika (memory leak), kjer naprava v nekaterih okoliščinah ne sprosti pomnilnika, posledično se lahko aplikacije sesujejo, pride lahko tudi do samodejnega ponovnega zagona naprave.

    Objavljeno: 31.12.2014 11:00
  • Uredništvo Monitorja želi bralcem srečno in uspešno novo leto!

    Vsi, ki soustvarjamo revijo Monitor, vam želimo vesele praznike ter srečno in uspešno v prihajajočem novem letu. Upamo, da vam je bila naša revije doslej koristen vir informacij o računalništvu in elektroniki in da bo tako ostalo tudi v naprej. Naj vas v prihodnjem letu računalniki ubogajo, uporabniki upoštevajo, virusi ignorirajo! Se beremo ponovno čez slab mesec, v zadnjem tednu januarja :-)

    Objavljeno: 31.12.2014 10:00
  • Spletišči Xbox in PlayStation ponovno delujeta

    Kot smo že pisali, so v času božiča hekerji napadli spletne dveri Microsoftove konzole Xbox ter Sonyjeve konzole PlayStation, zaradi napadov sta bili obe spletišči za mnogo uporabnikov nedosegljiva. Po nekaj dneh so sedaj tako pri Microsoftu kot pri Sonyju potrdili, da so posledice napada že odpravili, igralci pa lahko ponovno igrajo tudi preko spleta.

    Objavljeno: 31.12.2014 08:00
  • Norse: v Sony vdrla nezadovoljna odpuščena

    Največji vdor te zime, ko so neznanci pridobili dostop do strežnikov Sony Pictures in odnesli več terabajtov poslovnih skrivnosti in osebne podatke zaposlenih, utegne imeti precej dolgočasno genezo. Strokovnjaki za IT-varnost iz podjetja Norse trdijo, da spektakularna teorija o vdoru Severne Koreje zaradi filma Intervju, ki jo tako vneto zagovarjajo v ZDA, enostavno ni pravilna. Najnovejši dokazi naj bi obremenjevali šesterico, v kateri je delovala tudi nekdanja zaposlena.

    Objavljeno: 31.12.2014 05:00
  • Še Monitor za v novo leto!

    Tik pred prazniki je na voljo še zadnja letošnja številka Monitorja – pravzaprav gre že za januarsko številko. V njej smo naredili velik pregled najbolj zanimivih in priporočljivih izdelkov preteklega leta, od telefonov in tablic pa do prenosnikov, tiskalnikov, pametnih ur, grafičnih kartic in še mnogo drugega.

    Objavljeno: 31.12.2014
  • Volk z Wall Streeta najbolj piratiziran film letošnjega leta

    Po poročevanju analitskega podjetja Excipio naj bi bil najbolj piratiziran film v letu 2014 Scorsesejev Volk z Wall Streeta (The Wolf of Wall Street). Njemu je sledila izredno priljubljena risanka Frozen, na tretjem mestu je bil film Gravitacija (Gravity). Pri prvih dveh filmih naj bi uporabniki poskrbeli za okoli trideset milijonov prenosov.

    Objavljeno: 30.12.2014 10:00
  • Ne verjemite vsega MPAA

    Elektronska sporočila, ko so jih hekerji pridobili pri napadu na Sony Pictures, so pokazala, da varuhi avtorskih pravic v svojih prizadevanjih za zaščito uporabljajo tudi taktike sumljivega slovesa. Spletna stran Hotfile v poravnavi z združenjem filmskih studijev MPAA ni plačala 80 milijonov dolarjev, kot so objavili v izjavi za javnost, ampak 4 milijone.

    Objavljeno: 30.12.2014 05:00
  • Twitter za nekatere uporabnike začasno nedosegljiv

    Zaradi hrošča spletne strani Twitter naj bi kar nekaj uporabnikov imelo težave pri prijavi v spletnos stran. Težava je vezana na nastavitev ure na nekaterih Twitterjevih strežnikih, saj kažejo, da je že leto 2015 in da bomo kmalu v letu 2016 (datum je sicer pravi, le zamaknjen za eno leto). Tako se nekateri uporabniki (zlasti uporabniki Twitterjeve uradne aplikacije za Android) bili samodejno odjavljeni in se ne morejo prijaviti nazaj. Nekateri uporabniki popularnega programa Tweetdeck pa dobivajo vsa sporočila označena tako, kot da bi prišla pred 356 dnevi.

    Objavljeno: 29.12.2014 16:00
  • Microsoft naj bi za Windows 10 pripravljal novi brskalnik

    Po pisanju spletne strani ZDNet naj bi pri Microsoftu pripravljali nov brskalnik, ki naj bi v prihajajočih Windows 10 popolnoma nadomestil Internet Explorer – trenutno naj bi nosil kodno ime Spartan. Novi brskalnik naj bi bil na videz in po delovanju podoben Googlove Chrome in Mozilla Firefox, dobil naj bi tudi možnost dodatkov, jedro pa naj bi ostalo enako. Tako bo v uporabi ostal pogon Chakra za JavaScript in pogon Trident za prikaz spletnih strani – večina konkurentov uporablja pogon WebKit.

    Objavljeno: 29.12.2014 15:00
  • Gmail na kitajskem blokiran na nivoju IP

    Na Kitajskem so pred prazniki začeli z novimi blokadami spletnih strani; tokrat na nivoju IP številk blokirajo Googlovo spletno pošto Gmail. Promet do omenjene spletne strani sicer poteka preko Hong Konga, a so IP naslovi, ki jih poda sistem DNS, blokirani na usmerjevalnikih, ki so hrbtišče kitajskega spleta.

    Objavljeno: 29.12.2014 08:00
  • Sporni Intervju podira rekorde

    Film o atentatu na vrhovnega vodjo Severne Koreje Kim Jong-una, The Interview, ki je najprej zanetil vdor v omrežje podjetja Sony ter nato povračilni napad na korejske internetne povezave, je na voljo za ogled. Po nemalo težavah, običajna distribucija zaradi strahu pred korejskim maščevanjem ni prišla v poštev, se film vrti v izbranih, butičnih kinematografih, Američanom pa je na voljo tudi na servisih Youtube, Google Play in Xbox Video. Kino predstave v ZDA so razprodane, takisto se je enormno povečal obisk in promet omenjenih pretočnih servisov.

    Objavljeno: 28.12.2014 08:00
  • Prva slovenska smučarska aplikacija za pametne telefone

    Sandi Murovec, smučarski demonstrator ter avtor knjige in filma Na kanto, je predstavil prvo slovensko smučarsko aplikacijo za pametne telefone (iOS, Android). Gre za program The EDGE Instructor (slov. Na kanto), ki je namenjen smučarjem z najrazličnejšim predznanjem. Aplikacija zajema učenje sodobne smučarske tehnike in razlago sprememb, ki so nastale zaradi smuči s poudarjenim stranskim lokom. Učenje smučanja se v veliki meri naslanja na metodo UPS, katere avtor je prav Murovec. UPS je sistem učenja s podaljševanjem smuči, ki obljublja vidne uspehe po zgolj dveh dneh intenzivnega dela s karving smučmi.

    Objavljeno: 28.12.2014 07:00
  • The Pirate Bay noče umreti

    Spletna stran The Pirate Bay je zaradi racije na Švedskem še vedno nedosegljiva, a na internetu se je pojavilo več sto kopij baze torrentov s spletne strani, ki jih gostijo podporniki (sicer protizakonite) strani, ter tudi prava alternativa. Kljubovalni duh kar noče umreti.

    Objavljeno: 28.12.2014 05:00
  • Po napadu na igričarska omrežja na vrsti Tor

    Hekerska skupina Lizard Squad, ki je za praznike onesposobila omrežji Xbox Live in Playstation Network, je prek Twitterja napovedala napad na storitev Tor. Anonimno omrežje uporabnikom zagotavlja zasebnost z uporabo tisočih usmerjevalnikov, med katere so Kuščarji po poročanju nemškega spletišča, ki preverja stanje omrežja Tor (torstatus.blutmagie.de), pretihotapili precej svojih. Taisto spletišče je v dokaz objavilo seznam strežnikov z imenom LizardNSA, ki so se uspešno infiltrirali v omrežje Tor. Obseg in uspešnost napada za zdaj nista znana.

    Objavljeno: 27.12.2014 11:00
  • Telefon z zmogljivo baterijo

    P70t je pametni telefon podjetja Lenovo, ki se ponaša s petpalčnim zaslonom HD ločljivosti (1280 × 720), 64-bitnim procesorjem MediaTek MT6732, pomnilnikom RAM v velikosti 1 GB ter z 8 GB podatkovne shrambe, razširljive s pomnilniškimi karticami microSD. Za nameček ima sposobni kameri (5 in 13 MP), prostor za par SIM kartic in sprejemljive dimenzije (142 x 71,8 x 8,9 mm) ter težo (149 g). Vse našteto pa ni nič v primerjavi z vgrajeno baterijo, ki izstopa. 4000 mAh velika shramba električnega toka naj bi bila dovolj za 15 ur neprekinjenega dela s telefonom ali za 46 dni stanja pripravljenosti. Lenovo je poskrbel tudi za hitro polnjenje. Ko bomo telefon za petnajst minut priklopili na električno omrežje, bo z njim mogoče telefonirati 6 ur. Cena in prihod telefona Lenovo P70t v trgovine nista znana.

    Objavljeno: 27.12.2014 08:00
  • Napad na Xbox in Playstation

    Božiček je letos pod smrekico marsikomu nastavil škatlo z igralno konzolo. Žal je nasmeh z obdarovančevega obraza izginil takoj, ko je svežo pridobitev priklopil na elektriko in pognal. Zaradi nedosegljivosti tako omrežja Xbox Live (Microsoft) kot Playstation Network (Sony), je konzola ostala nema in od igranja ni bilo nič. Kmalu je postalo jasno, da (pre)velika gneča na žicah obeh velikanov, ni kriva za pokvarjene praznike igričarjev širom sveta. Osrednji razlog za izpad obeh servisov je DDoS napad s strani skupine Lizard Squad, ki je odgovornost za nečedno dejanje na družabnem omrežju Twitter že prevzela nase. Kdaj bodo povezave zopet delovale, lahko preverimo na spodaj navedenih spletiščih.

    Objavljeno: 26.12.2014 08:00
  • Najhitrejša nadomestna baterija

    Petalite Flux je nadomestna (zunanja) baterija. Z njeno pomočjo popolnoma napolnimo pametni telefon z 2600 mAh veliko baterijo, če slednja nekje na poti omaga. Tovrstnih pomagal je danes v mobilnem svetu na voljo precej in Petalite Flux ne bi bil vreden omembe, če se ne bi ponašal s posebno zmogljivostjo. Skupaj s priloženo polnilno postajo ponujata najhitrejše polnjenje, ki nadomestno baterijo do zadnjega kotička zapolni z električnim tokom zgolj v petnajstih minutah. Razvijalci denar za Petalite Flux zbirajo na inkubatorju Indiegogo. Ker so v pičlih nekaj dneh zastavljeni cilj že presegli, se lahko v bližnji prihodnosti veselimo dejanskega izdelka, ki nas bo ob nakupu olajšal za slabih sedemdeset ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 26.12.2014 07:00
  • Kameleonska tipkovnica

    Računalniška tipkovnica je običajno najbolj podcenjen del PCja, saj je večina uporabnikov srečna že z najbolj osnovnim in poceni modelom. Vseeno je na trgu mogoče dobiti tipkovnice najrazličnejših oblik in v najrazličnejše namene. Od mehanskih do ergonomskih, od igričarskih do oblikovalskih, med njimi slehernik najde nekaj zase. Kaj pa v primeru, ko je želja več? Odgovor ponuja podjetje Jaasta. Njihova prilagodljiva tipkovnica ima namesto tipk majhne zaslone iz elektronskega papirja. Na njih spremna programska oprema prikaže trenutnemu programu ustrezen simbol. Tipkovnica je za zdaj še v povojih. Podjetje iz San Francisca s prototipom zbira denar za množično proizvodnjo ter obljublja možnost prednaročila zanimivega izdelka v bližnji prihodnosti. Predvidena cena inovativne tipkovnice je 300 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 25.12.2014 20:00
  • Igre brez konzole ali računalnika

    Samsung in Sony sta sklenila posel, ki bo navdušil igričarje. Velikana namreč razvijata program, ki bo Samsungovim pametnim televizorjem v letu 2015 omogočil igranje iger s konzole Playstation (PS3, PS4) brez potrebne strojne opreme. Igranja brez ustrezne konzole se lahko najbolj veselijo uporabniki s področja ZDA in Kanade, ki zmožnost dobijo prvi. Oblačna storitev Playstation Now bo za igranje še vedno potrebovala s televizorjem povezan igralni plošček. Ko bo uporabnik vzpostavil povezavo in zagnal aplikacijo, bo izbiral med Playstation igrami, ki se bodo na televizor med igranjem prenašale s pomočjo interneta, zato bo kakovostna pipica do spleta pogoj za igranje. Servis Playstation Now preizkusno že deluje, a za zdaj podpira zgolj pretakanje akcije na naprave japonskega giganta (PS3, PS4, PS Vita, PS TV) ter ponuja 200 PS3 naslovov.

    Objavljeno: 25.12.2014 08:00
  • Applova samodejna posodobitev

    Apple je računalnikom Mac poslal prvo samodejno posodobitev. Doslej so uporabniki sami odločali kdaj in kako se bodo nadgradnje izvajale, tokrat pa se varnostna zaplata avtomatsko namesti na računalnik. Sprememba jabolčne politike je posledica upoštevanja opozoril raziskovalcev z inštituta Carnegie Mellon University Software Engineering Institute ter vladnega oddelka za državno varnost ZDA. V poročilu institucij so poimensko navedeni grešniki, ki niso zakrpali znanih varnostnih lukenj. Apple je imel na dolgu zaplato, ki bi zaščitil protokol za omrežni čas (NTP). Protokol za sinhronizacijo ur na računalnikih v omrežju je bil v preteklosti že uporabljen za nečedna dejanja nepridipravov. Kljub temu, da Apple trdi, da tovrstnih dogodkov v operacijskem sistemu OS X ni bilo, so prvič v svoji zgodovini luknjo zakrpali s samodejno posodobitvijo računalnikov Mac. Nadgradnja je hitra in neboleča, računalnika po njeni namestitvi ni treba ponovno zaganjati.

    Objavljeno: 24.12.2014 08:00
  • Zaradi ranljivosti mobilni pogovori niso nič kaj zasebni

    Nemški raziskovalci so odkrili novo ranljivost v protokolu SS7, ki omogoča prisluškovanje klicem in sporočilom prek mobilnih telefonov. Ugotovili so, kako je mogoče izrabiti funkcije, ki so v SS7 vgrajene s povsem drugačnimi in legitimni nameni, da potem prestrezajo komunikacijo prek telefona. Podrobnosti bodo predstavili na konferenci v Hamburgu.

    Objavljeno: 24.12.2014 05:00
  • Barilla tiska testenine

    Italijansko živilsko podjetje Barilla je tehnologijo 3D tiskanja objelo z obema rokama. Nedavno so izvedli oblikovalski natečaj za novo vrsto testenin. Zmagal je 3D načrt testenin, ki se ob stiku z vrelo vodo razcvetejo kot vrtnica. Poimenovali so jih Rosa. V podjetju so nad zmagovalno obliko navdušeni in jo nameravajo udejanjiti v izdelkih prihodnosti. Obenem raziskujejo možnost tiska testenin v restavracijah, kjer bi s pomočjo posebnih 3D tiskalnikov gostje za večerjo lahko naročili poljubno obliko priljubljene jedi iz testa.

    Objavljeno: 24.12.2014 05:00
  • Napad na Severno Korejo

    Severna Koreja je odrezana od sveta. Vse kaže, da gre za povračilne ukrepe ZDA vsled napada na podjetje Sony. Množična porazdeljena ohromitev storitve (napad DDoS) je povzročila izpad interneta na ozemlju Severne Koreje. Ker je vlada Združenih držav Amerike (in FBI) takoj po vdoru v omrežje podjetja Sony kot glavnega krivca izpostavila Demokratično ljudsko republiko Korejo ter med vrsticami zagrozila z maščevanjem, je logično sklepati, da za napadom stojijo prav Američani. Zanimivo je, da taista vlada strogo nasprotuje tovrstnemu (kiber) terorizmu. Obenem čudi, da v javnosti velja mnenje o nedolžnosti Korejcev, saj naj bi bili tehnološko nedorasli naprednemu varnostnemu sistemu.

    Objavljeno: 23.12.2014 11:00
  • Dve leti zapora zaradi pranja denarja z bitcoini

    Nekdanji izvršni direktor BitInstanta in član upravnega odbora Fundacije Bitcoin Charlie Shrem je bil zaradi pranja denarja obsojen na dve leti zapora, tri leta preizkusne dobe in globo v višini 950.000 dolarjev. Shrem je krivdo priznal in si s tem zagotovil milejšo kazen od prvotno zagrožene.

    Objavljeno: 23.12.2014 05:00
  • MacBook Air 2015

    Applov najtanjši prenosnik bo v letu 2015 deležen precej pozornosti. Po besedah analitika podjetja KGI Securities (Ming-Chi Kuo) naj bi mojstri iz Cupertina pripravljali čisto svežega malčka. MacBook Air 2015 bo imel 12 palčni zaslon, sledilno ploščico brez klika ter neslišno hlajenje brez vrtljivih delov. Spremenjena naj bi bila tudi oblika, MacBook Air bo zopet shujšal. Nov prenosnik izpod Applovih rok je težko pričakovan, o njegovem prihodu se šušlja že nekaj časa. Za zamudo naj bi bil kriv Intel. V tankem MacBooku bo namreč tiktakal varčni procesor Broadwell Core M, ki so ga pri silicijskem gigantu splavili šele novembra. MacBook Air 2015 bo tako nared šele nekje v polovici prihodnjega leta. Na prodajne police naj bi prišel v treh različnih preoblekah, srebrni, zlati in sivi barvi.

    Objavljeno: 23.12.2014 05:00
  • NASA v vesolje poslala - izvijač

    Ameriška vladna agencija NASA astronavtom v vesolje dodatno opremo in izdelke običajno pošlje s posebnimi oskrbovalnimi leti. Preizkušeni način je dolgotrajen, zato astronavti na naročeno robo čakajo tudi po več mesecev. Tovrstnih težav bo kmalu konec, čudodelna rešitev se skriva v uporabi 3D tiskalnika. Ko si je poveljnik mednarodne vesoljske postaje Barry Wilmore nedavno zaželel poseben izvijač, so z Zemlje v vesolje poslali zgolj načrte zanj. Izvijač je Wilmore natisnil s 3D tiskalnikom in se vpisal v zgodovino, saj gre za prvi (fizični) predmet, ki smo ga z našega planeta v vesolje poslali po elektronski pošti.

    Objavljeno: 22.12.2014 07:00
  • Instagram naredil čistko

    Priljubljena družabna storitev Instagram je izvedla veliko čistko in razjezila precej svojih uporabnikov. V akciji, s katero so odstranili številne lažne račune, ki so po omrežju na veliko smetili, so Instagramovci nekaterim zvezdnikom z milijoni sledilci drastično zmanjšali njihovo (očitno zavajajočo) priljubljenost. Uporabniki so jezni, tisti z največjim padcem sledilcev pa so račune na družabnem omrežju celo ukinili. Zanimivo je, da je največji padec priljubljenosti ob čistki doživel Instagram sam, saj je izgubil tretjino vseh uporabnikov. Kaj za podjetje v lasti družabnega giganta Facebook pomeni 18 milijonov manj obiskovalcev dnevno, še ni znano.

    Objavljeno: 22.12.2014 05:00
  • Facebooku upada članstvo, preizkušajo pa spletno prodajalno

    Sodeč po najnovejši raziskavi, med mladimi, pa tudi ostalimi Facebook ni več tako priljubljen, kot v preteklih letih. V ZDA so izmerili, da je odstotek najstnikov med 13 in 17 leti upadel na 88%, kar je precej manj kot 94% v letu 2013 in 95% v letu pred tem. Tudi med ostalimi skupinami uporabnikov je moč zaznati prvi padec interesa – v letu dni je padel iz 93% na 90%.

    Objavljeno: 21.12.2014 01:00
  • Withings Activité

    Pametna ura francoskega proizvajalca Withings združuje najboljše lastnosti starega in novega Ura z imenom Activité ima namesto digitalnega zaslona klasično številčnico, kjer točen čas prikazujejo kazalci. Mehanizem, ohišje iz nerjavečega jekla in konstrukcijo so naredili v Švici, usnjeni pas in podobo pa v Franciji. Elegantni uri bi le malokdo pripisal, da gre za moderno pametno uro.

    Objavljeno: 21.12.2014 01:00
  • Da ne pozabimo (2014): Tudi ZDA imajo zakone o sodelovanju z državo...

    Yahoo ni imel druge možnosti, kakor da NSA posreduje prometne podatke o elektronskih sporočilih svojih uporabnikov in njihovo vsebino, kažejo po več letih sodnih bojev razkriti dokumenti. Podobna usoda je doletela še devet podjetij.

    Objavljeno: 13.9.2014 05:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji