Novice

 • 60 slik na sekundo v polni ločljivosti

  Namigovanja, da bo Casio v letu 2008 predstavil digitalni fotoaparat zmožen posneti 60 slik na sekundo, so se na sejmu CES izkazala za pravilna. Novinec z imenom Exilim EX-F1, ki je bil na sejmu prikazan še v obliki prototipa, bo v prodaji marca, stal pa bo okoli 1.000 ameriških dolarjev. Za ta denar bo kupec dobil digitalni fotoaparat s tipalom, ki premore 6 milijonov pik in optični zum 12x. Toda bolj kot ločljivost bo udarna moč fotoaparata hitrost slikanja. Kot že rečeno bo pri polni ločljivosti zmogel 60 slik na sekundo, kar se povzpne na 300 slik na sekundo pri fotografijah ločljivosti VGA in neverjetnih 1200 slik na sekundo, če se zadovoljimo s posnetki ločljivosti 336 x 96 pik. Da bo mera polna bo fotoaparat hkrati tudi video kamera sposobna snemati video posnetke v polni ločljivosti HD (1920 x 1080) in s hitrostjo do 60 slik na sekundo. Za neposredno priključitev na televizor ima na voljo vmesnik HDMI. Vse skupaj temelji na zelo naprednem medpomnilniku, ki konstantno beleži spremembe, preden začne podatke zapisovati na pomnilniško kartico. Brez dvoma bo prava poslastica za ljubitelje fotografije.

  Objavljeno: 15.1.2008več
 • Daljinski dostop do iger

  Podjetje StreamMyGame.com ponuja brezplačni predvajalnik za različne operacijske sisteme, prek katerega lahko igramo računalniške igre za okolje PC na poljubnem oddaljenem računalniku, pri čemer se na drugi konec povezave prenašajo zvok in slika. Podprte so igre napisane za grafične vmesnike DirectX 8, 9 in 10, med drugim pa tudi tako zahtevne igre, kot so PES 2008 in Crysis. Sistem uporablja učinkovit prenos grafike do ločljivosti 3200 x 2400 pik na drugi računalnik, ki lahko uporablja operacijski sistem Windows XP, Windows Vista ali celo Linux.

  Objavljeno: 15.1.2008več
 • Fotoaparat in HD video kamera v enem

  Samsung je predstavil digitalni fotoaparat, ki poleg fotografij zna snemati tudi video posnetke z ločljivostjo 1280 x 720 pik (720p) s hitrostjo 30 slik na sekundo. Novi fotoaparat z oznako NV24HD sicer premore tipalo z 10,1 milijoni pik, 3x optični zum in 2,5-palčni zaslon, ki lahko prikazuje tudi video posnetke HD. Za kakovostno slikanje fotografij, zlasti pa video posnetkov ima vgrajen tako elektronski kot optični sistem za stabilizacijo slike, za slikanje v težji pogojih pa sta na voljo občutljivost ISO 3200 in dinamični sistem nastavitve kontrasta slike v realnem času. Brez dvoma pa je največja posebnost fotoaparata zmožnost snemanja video posnetkov HD v zapisu H264, ki jih hranimo na karticah SD in SDHC. Za nameček ima fotoaparat vgrajen vmesnik HDMI za neposredno priključitev na domači televizor. Cena bo kot kaže zelo ugodna, saj bo fotoaparat od marca na prodaj za okoli 300 evrov.

  Objavljeno: 14.1.2008več
 • Žepni prenosnik, drugič

  Podjetje Oqo je na sejmu CES predstavil prototip druge generacije miniaturnega prenosnika, ki kljub skromnim dimenzijam podpira operacijski sistem Windows Vista in za nameček tudi brezžična omrežja WiMAX. Oqo model e2, kot se imenuje računalnik, meri le 14,2 x 8,4 x 2,6 cm in tehta 450 gramov, kljub temu pa premore na dotik občutljiv zaslon z diagonalo 5 palcev in ločljivostjo 800 x 480 pik ter miniaturno tipkovnico, ki zdrsne iz dna računalnika. Sistem je zasnovan okoli procesorja Via C7M, ki premore tudi grafični pospeševalnik, pomnilnik pa je velik 1 GB.

  Objavljeno: 14.1.2008več
 • TransferJet, brezžični vmesnik za zabavno elektroniko

  Sodeč po družbi Sony bomo v domačem okolju naprave zabavne elektronike povezovali brezžično, vsaj kar se tiče hitrega prenosa podatkov iz video kamer in digitalnih fotoaparatov. Nova brezžična tehnologija imenovana TransferJet je namenjena hitremu in enostavnemu prenosu podatkov na zelo kratki razdalji, do 3 cm med napravama, s hitrostmi tja do 560 Mb/s (hitrost medija) oziroma efektivno do 375 Mb/s ob upoštevanju algoritmov za popravljanje podatkov. Kamero, fotoaparat ali prenosni predvajalnik preprosto postavimo na ustrezni sprejemnik, ta pa podatke hipoma prenese na ciljno napravo.

  Objavljeno: 14.1.2008več
 • iRiver s svojo e-knjigo

  iRiver razvija elektronski bralnik knjig, ki ga sicer ni bilo moč opaziti na minulem sejmu zabavne elektronike v Las Vegasu, vendar kljub temu zbuja precej zanimanja.

  Objavljeno: 13.1.2008več
 • Vse večja kapaciteta kartic microSDHC

  SanDisk nadaljuje serijo izdajanja pomnilniških kartic s čedalje večjimi kapacitetami, kar je potrdil tudi na letošnjem sejmu CES, ko je predstavil prototip kartice z novo rekordno kapaciteto.

  Objavljeno: 13.1.2008več
 • 150-palčna plazma

  Panasonic je velikostni zmagovalec televizorjev na letošnjem sejmu CES, kar mu je uspelo s plazmatskim zaslonom z diagonalo vrtoglavih 150 palcev, ki je zaenkrat na voljo kot prototip.

  Objavljeno: 12.1.2008več
 • Doseženi novi mejniki pri diskih

  BitMicro Networks je predstavil nov 2,5-pačni negibljivi disk E-Disk Altima s kapaciteto kar 832 GB in vmesnikom SATA s hitrostjo prenosa 3Gb/s, prepustnost diska pa znaša 100MB/s.

  Objavljeno: 12.1.2008več
 • Izšel je KDE 4.0

  Danes je v skladu z napovedmi izšel KDE 4.0, nova azličica prostega namiznega okolja za Linux in druge Unixu podobne sisteme, ki predstavlja pomemben mejnik v razvoju okolja.

  Objavljeno: 11.1.2008več