Novice

 • LG KF600 ima dva zaslona

  LG KF600 je novi mobilni telefon z zaslonom, občutljivim na dotik, ki pa ni povsem običajen, saj naprava uporablja kar dva zaslona - enega za prikaz vsebine, drugega pa za krmiljenje.

  Objavljeno: 21.1.2008več
 • HDTV Dock za iPode

  Podjetje Creative Labs je predstavilo priklopno postajo za predvajalnike iPod, ki podpira prikaz video posnetkov v ločljivosti HDTV. Priklopna postaja Xdock HD zmore prikazati video posnetke v ločljivostih 720p in 1080i, ki so hranjeni na diskih predvajalnikov iPod. Sama priklopna postaja ima namreč vgrajeno novo tehnologijo družbe Creative Labs za sprotno pretvorbo (upscale) video posnetkov iz nižjih ločljivosti v HDTV, pri čemer to počne precej bolje od podobnih algoritmov na trgu. Ob pretvorbi slike v HDTV zna v visoki ločljivosti prikazati tudi menuje iPoda na TV zaslonu. Za nameček zna Xdock HD predvajati tudi prostorski zvok v zapisih Dolby Digital in DTS, ob tem pa zna izboljšati tudi stereo zvok s funkcijami X-Fi Crystalizer in CMSS-3D, ki jih poznamo iz zvočnih kartic Sound Blaset X-Fi. Priklopna postaja Xdock HD bo na voljo od aprila za ceno okoli 400 dolarjev. Na voljo so analogni in optični izhod, povrh vsega pa lahko celoto prenašamo brezžično do televizorja, če uporabimo dodani sprejemnik za ceno okoli 100 dolarjev.

  Objavljeno: 18.1.2008več
 • HP je prvi pri Osebnih računalnikih

  Podjetje IDC je objavilo podatke o prodaji osebnih računalnikov za leto 2007. Lani je bilo po celem svetu skupno prodanih 269 milijonov računalnikov, kar je 14,3% več kot v letu 2006. Prodaja je še posebej dobro potekala v regiji EMEA (Evropa, Srednji vzhod, Afrika), kjer so prodali 20% več računalnikov kot poprej. Med vsemi proizvajalci je največjo pogačo odrezal Hewlett-Packard, ki je skupno prodal 50,5 milijonov računalnikov in močno prehitel nekdanjega prvaka, družbo Dell, ki je lani prodal 40 milijonov računalnikov. Na tretjem mestu je Acer s 24,6 milijoni računalnikov (ta vključuje tudi prevzeto družbo Gateway), na četrtem pa Lenovo s 20,2 milijoni računalnikov. Analitiki pa so zaskrbljeni za nadaljno rast prodaje, saj ekonomske razmere niso spodbudne. Napovedujejo pa nadaljnjo rast tržnega deleža proizvajalcev iz Azije.

  Objavljeno: 18.1.2008več
 • Oracle prevzema BEA Systems

  V istem dnevu, ko je Sun napovedal prevzem družbe MySQL, je družba Oracle najavila še večji nakup in sicer prevzem proizvajalca spletnih in posredniških izdelkov BEA Systems. Prevzem s strani družbe Oracle je ocenjen na 8,5 milijarde dolarjev, Oracle pa bo z nakupom dopolnil svojo ponudbo poslovnih spletnih tehnologij in posredniških (middleware) izdelkov. Eden izmed razlogov za ta korak je menda tudi kvalitetno in strokovno osebje, ki bo lahko učinkovito pripomoglo pri integraciji različnih izdelkov, ki jih je Oracle pridobil z nakupi v zadnjih letih. Kljub temu, da imata obe družbi nekaj izdelkov, ki so neposredni konkurenti, je večina ponudbe komplementarne, saj je že doslej večina strank družbe BEA njjihove izdelke uporabljalo v kombinaciji z Oraclovimi.

  Objavljeno: 17.1.2008več
 • Pomnilniški sistem za mala podjetja

  Podjetje Dell je predstavilo nov izdelek na področju pomnilniških rešitev, ki nudi precejšnjo zmogljivost ob visoki zanesljivosti in nizki ceni. Dell AX4-5 je pomnilniški sistem za omrežja SAN, ki omogoča hrambo podatkov na tja do 60 diskih, kmalu pa bo razširljiv do skupne zmogljivosti 60 TB. Sistem omogoča priključitev do 64 strežnikov prek omrežij Fibre Channel ali iSCSI, omogoča pa tudi uporabo različnih diskov glede na potrebe uporabnikov oziroma aplikacij. V istem sistemu je mogoče imeti poljubno kombinacijo diskov SAS (večja zmogljivost) in SATA (ugodno razmere zmogljivost/cena), za varno delovanje pa skrbijo redundančni podsistemi, kot je zrcaljenje medpomnilnik. Pomembna funkcija, ki je primerna zlasti za manjša podjetja je programska oprema EMC Navisphere Express, ki omogoča enostavno namestitev, vzdrževanje in nadzor sistema tudi manj izkušenim tehnikom.

  Objavljeno: 17.1.2008več
 • Sun kupuje MySQL

  Iz podjetja Sun Microsystems so sporočili, da nameravajo prevzeti družbo MySQL, avtorja priljubljene odprtokodne podatkovne baze. Vrednost transakcije je milijarda dolarjev, od česar bo Sun 800 milijonov plačal v gotovino, ostalo pa v opcijah. Direktor in ustanovitelj družbe MySQL Marten Mickos bo postal član uprave družbe Sun, ko se bo prevzem zaključil. Sun je doslej v svojih storitvah podpiral zlasti odprtokodno bazo PostgreSQL, kar naj bi nudili tudi v bodoče, logično pa bo fokus na novo pridobljenem izdelku.

  Objavljeno: 17.1.2008več
 • Macworld: najtanjši MacBook, filmska in mobilna ofenziva ter drugo

  Apple ja na sejmu Macworld, ki se tradicionalno dogaja dvakrat na leto zopet predstavil obilico novosti, čeprav so nekatere manj inovativne, kot je bilo slišati v govoricah, vendar presenečenj zopet ni manjkalo. Morda najbolj odmevna novost je predstavitev novega prenosnega računalnika MacBook Air, ki se lahko pohvali, da je najtanjši prenosnik ta hip na svetu. MacBook zaradi spretno oblikovanega ohišja meri na najtanjšem delu le 4 milimetre, na najdebelejšem pa okoli 1,9 cm. Z zadnjim je za las debelejši od prenosnika HP/Mitsubishi Pedion iz davnega leta 1997, ki je meril slab milimeter manj. Toda novinec bo brez dvoma znatno uspešnejši, saj gre kljub skromnim dimenzijam za zmogljiv računalnik.

  Objavljeno: 16.1.2008več
 • Office 2008 za Mace

  Microsoft je na sejmu Macworld objavil dokončno različico nove generacije pisarniškega paketa Office za Appleove računalnike Mac. Office 2008 for Mac, kot se imenuje nov komplet, prinaša sodobnejši uporabniški vmesnik, zmogljivejša orodja in popolno združljivost z okensko različico Office 2007. To pomeni, da znajo programi za Mace prebirati nove zapise zasnovane na standardu XML, seveda pa podpirajo tudi starejše zapise. Grafični vmesnik so posodobili in prilagodili novim dosežkom operacijskega sistema Mac OS X. MacOS X sicer nima orodne vrstice Ribbon kot okenske različice, vendar so videz posameznih programov paketa poenotili, skupne orodjarne pa so zdaj vedno na vrhu dokumentov. Word in PowerPoint sta dobila nove funkcionalnosti zlasti za upravljanje grafično intenzivnejših dokumentov, Excel pa je dobil številne nove funkcije znane iz Excela 2007 za PC, vključno s podporo za 16 tisoč stolpcev in milijon vrstic.

  Objavljeno: 16.1.2008več
 • Snemanje video posnetkov neposredno na USB pomnilnike

  Družba Pinnacle Systems je predstavila novo napravo Pinnacle Video Transfer, ki omogoča zajem analognega video signal na poljubno pomnilniško napravo z vmesnikom USB brez posredovanja osebnega računalnika. S preprostim pritiskom na tipko lahko uporabnik sproži zajem posnetkov iz televizije, DVD predvajalnika, video kamere, set-top box naprave ali drugega vira neposredno na USB ključ, USB disk ali celo večpredstavne prenosne naprave, kot sta na Apple iPod ter Sony PSP. Za vsako priključeno napravo lahko uporabnik izbira med tremi različnimi nivoji kakovosti posnetkov in posledično velikosti posnetih datotek.

  Objavljeno: 16.1.2008več
 • Nove preiskave EU proti Microsoftu

  Evropska komisija je uradno odprla dve novi preiskavi, ki bosta odgovorili ali Microsoft s svojimi izdelki in ravnanjem na trgu krši protimonopolne zakone v EU. Prva preiskava je nastala na podlagi prijave organizacije European Committee for Interoperable Systems (ECIS), v kateri trdijo, da je Microsoft v nizu svojih izdelkov onemogoča združljivo delovanje s konkurenčnimi programi na trgu. V prijavi so navedeni izdelki družine Office, nekateri strežniški izdelki in samo ogrodje .NET Framework, pri katerih ameriški proizvajalec ne želi razkriti nekaterih ključnih delov, ki bi omogočili izdelavo konkurenčnih združljivih izdelkov. Preiskava naj bi tudi pokazala, ali je Microsoftov zapis XML vgrajen v zadnjo generacijo izdelkov družine Office dovolj združljiv z drugimi izdelki na trgu.

  Objavljeno: 15.1.2008več