• Novi "hišni" standard EIA 775

    Združenje EIA (Electronic Industries Association) je na nedavnem sejmu Western Cable Show v Los Angelesu predstavilo nov standard z oznako EIA 775, za zdaj še v povojih, ki bo omogočal univerzalen dostop in možnost krmiljenja elektronskih naprav v hišnem okolju in prek hišnega podatkovnega omrežja. Čeprav specifikacija še ni končana, je Samsung že prikazal prototip videorekorderja, ki ga je mogoče krmiliti prek protokola TCP/IP in mini spletnega strežnika, vgrajenega v napravo. Spletne strani so prikazane na televizorju, krmilimo pa jih z daljinskim upravljalnikom ali posebno tipkovnico. EIA 775 uporablja različne podatkovne povezave, med drugim tudi vmesnik IEEE-1394, ki vse bolj postaja osrednji standard za povezavo digitalnih elektronskih naprav.

    Objavljeno: 31.12.1999
  • Intelov Itanium že v prototipih

    Z željo, da bi dokazal uspešnost napredovanja projekta Itanium, novega 64-bitnega procesorja, je Intel sredi decembra izbranim partnerjem razdelil prve računalnike s prototipi novih procesorjev. Intel je delujoče prototipe razposlal le tri mesece po izdelavi prvega delujočega vezja, kar je lep dosežek za polprevodniške elemente. Intel pričakuje, da bo v prihodnjih mesecih razdelil na tisoče prototipov, s čimer naj bi ta program postal najobsežnejše besedilo kakega izdelka v zgodovini mikroprocesorjev. Intel želi s tem doseči, da bi bili proizvajalci računalnikov, še bolj pa razvijalci programske opreme pripravljeni s svojimi izdelki, ko bo procesor predstavljen v letu 2000.

    Objavljeno: 31.12.1999
  • Denarna injekcija za Iridium

    Skupina podjetij, ki jih vodi Motorola, je operaterju satelitske telefonije Iridium zagotovila naložbe v višini 20 milijonov dolarjev. Ta sredstva naj bi zadoščala za nadaljevanje Iridiumovega delovanja do sredine februarja 2000, vendar mora naložbo potrditi še stečajno sodišče v New Yorku. Nova naložba ne bo spremenila zahtev za finančno preoblikovanje, ki jih je postavila Motorola. Iridium mora poiskati pomembnega strateškega naložbenika.

    Objavljeno: 31.12.1999
  • Digitalna prihodnost po Microsoftovo

    Računalniška podjetja se vse bolj zavedajo, da bo v prihodnosti združevanje med računalniško tehnologijo in zabavno elektroniko igralo osrednjo vlogo v vsakdanjem življenju. Med temi ima Microsoft že nekaj časa aktivno vlogo, nedavno pa je Bill Gates na sejmu Streaming Media West '99 v San Joseju podal tudi vizijo in strategijo podjetja na tem področju. Gates je orisal revolucijo digitalnih nosilcev, široko uporabo digitalnega zvoka in videa kot naslednji veliki val internetnega računalništva. Na sejmu je Microsoft predstavil tudi nove tehnologije, poslovne povezave in pobude širokopasovnih nosilcev, zabavne elektronike, glasbene distribucije in storitev.

    Objavljeno: 31.12.1999
  • Hermes Plus Group Online

    Slovenija ima novo elektronsko trgovino. Skupina Hermes Plus, ki jo sestavljajo podjetja iz Slovenije in tujine, je v začetku decembra v svetovni splet postavila lastno spletno trgovino Hermes Plus Group OnLine. Spletna trgovina, v kateri je združeno znanje strokovnjakov hčerinskih podjetij družbe, HPC, Icos in Hermes Plus, je edina, ki uporabnikom zagotavlja vrhunsko elektronsko zaščito e-poslovanja. Kot prvi od nefinančnih institucij so namreč v zaščito svojega elektronskega poslovanja vgradili najsodobnejša zaščitna orodja, kot so 128-bitni certifikat SSL, ki predstavlja najmočnejše šifriranje, ključ pa se je od prejšnjih 512 povečal na 1024 bitov.

    Objavljeno: 30.12.1999
  • WAP tudi v starejših mobilnih telefonih?

    Norveški Telenor Mobil in Singapore Telecom sta razvila kartico SIM z brskalnikom WAP švedskega proizvajalca Across Wireless. S tem upajo, da bodo storitve WAP približali večjemu številu uporabnikov, saj jim nakup najnovejšega telefona ne bo potreben. Z njihovo posebno kartico SIM zadošča za uporabo storitev WAP vsak telefon, ki je združljiv s specifikacijami SIM Toolkit. Računajo, da bo prav ta rešitev zagotovila zadostno število uporabnikov, ki bi ponudnike storitev prepričalo, da še naprej razvijajo nove storitve WAP. Toda celo vodilni v švedskem Across Wireless priznavajo, da njihova rešitev sicer zagotavlja preprosto nadgradnjo in dostop do storitev WAP, vendar ni tako uporabna kakor primerno opremljeni telefoni. Spominski prostor kartice SIM je omejen, kar izključuje uporabo in prikaz grafičnih vsebin, prav tako pa ni možno avtomatizirati ponavljajočih se postopkov.

    Objavljeno: 30.12.1999
  • Čedalje več podpornikov tehnologije Bluetooh

    Število podpornikov tehnologije Bluetooh se vse hitreje veča. Prvotnim partnerjem so se nedavno tako priključila še podjetja 3Com, Lucent, Motorola in Microsoft. Ti so se pridružili ustanovnim podjetjem -- Ericssonu, Intelu, IBM-u, Nokii in Toshibi -- v skupini pobudnikov Bluetooth Special Interest Group (SIG). 3Com bo tehnologijo Bluetooth uporabil v novih žepnih računalnikih Palm, načrtujejo pa tudi vmesnike za osebne računalnike in podporo v svoji omrežni infrastrukturi na stopnji razdelilnikov in stikal za delovne skupine.

    Objavljeno: 30.12.1999
  • Microsoft predstavil SQL Server 2000

    Microsoft je sporočil, da se bo naslednja velika izdaja strežnika Microsoft SQL Server, doslej znana pod kodnim imenom Shiloh, uradno imenovala SQL Server 2000.

    Objavljeno: 30.12.1999
  • 3Com raziskuje, razvija in kupuje

    V začetku decembra so se skupini pobudnikov Bluetooth Special Interest Group (SIG), to so Ericsson, Intel, IBM, Nokia in Toshiba, poleg podjetja 3Com pridružili še Lucent Technologies, Microsoft in Motorola. Pristop k združenju se ujema s 3Comovo strategijo razvijanja brezžičnih omrežnih tehnologij, ki omogočajo posameznikom in podjetjem popolno razpoložljivost omrežij ter varen dostop do glasovnih, video in podatkovnih namenskih programov ne glede na to, kje so.

    Objavljeno: 29.12.1999
  • Naslednja stopnica -- 800 MHz

    Bitka za hitrostni prestol med x86 združljivimi procesorji se nadaljuje. Potem ko je AMD "začasno" porazil Intel s procesorjem Athlon, ki deluje s hitrostjo 750 MHz in je bil s tem najhitrejši med vsemi, so se pri Intelu odločili za hitrejšo predstavitev novih modelov, kakor so sprva načrtovali. Namesto januarja so tako že v drugi polovici decembra predstavili nove različice procesorjev Pentium III, ki delujejo s 750 in 800 MHz, s čimer bo Intel ponovno prevzel vodstvo v bitki za "zadnji megaherc". S tem je Intel izpolnil obljubo iz pomladnega CeBita, kjer so prikazali prototip Pentiuma III z 800 MHz in ga napovedali za konec leta. Novi procesor je za 60 % hitrejši od spomladi predstavljenega procesorja Pentium III Xeon. Toda tržni analitiki opozarjajo, da bo dobavljivost novih procesorjev vsaj še nekaj časa zelo omejena, ker proizvodnja še ni pripravljena nanje. Sprva bo sisteme z najnovejšimi procesorji ponujal Hewlett Packard, kmalu pa se bosta pridružila še dva proizvajalca. O splošni dobavljivosti najnovejših Pentiumov še ni podatkov, znane pa so cene, ki znašajo 851 dolarjev za model z 800 MHz in 803 dolarjev za model s 750 MHz. Intel naj bi predvidoma februarja prikazal tudi Pentium III z 1 GHz, s čimer naj bi se postavili po robu AMD-jevim načrtom na tem področju.

    Objavljeno: 29.12.1999
  • Symantecova javanska razvojna orodja v novi lasti

    Symantec je oznanil novo strategijo podjetja, v kateri bo precej manj izdelkov kakor doslej, osrednji del pa bodo tvorili protivirusni programi. V ta namen so se že pred časom pri Symantecu odločili prodati svoj oddelek za javanska razvojna orodja in izdelke iz družine Visual Cafe. Novi lastnik razvojnih orodij je za 75 milijonov dolarjev postalo podjetje BEA Systems, ponudnik programske opreme za internet in omrežja, med katero so tudi razni terminalski programi za računalnike PC. BEA bo orodja Visual Cafe razvijala v novo ustanovljenem oddelku, ki bo zagotavljal določeno stopnjo neodvisnosti od drugih delov družbe, toda hkrati dodatni zagon za dosedanjo družino proizvajalčevih izdelkov WebLogic.

    Objavljeno: 29.12.1999
  • Še vedno zapleti v tehnologiji Rambus

    Zapleti v novi tehnologiji pomnilniških modulov Rambus se kar nočejo nehati. Potem ko so zaradi napake v projektiranju pri Intelu morali zakasniti s predstavitvijo sistemskega procesorskega nabora 820 (pozneje se je izkazalo, da pomnilniki Rambus vendarle ne omogočajo tolikšne izboljšave zmogljivosti računalnikov), kakor je bilo napovedovano, je zdaj pod vprašajem tudi strategija pomnilnikov Rambus v prenosnih računalnikih. Po sedanjih podatkih modulov SO-RIMM ni moč pričakovati pred drugo polovico 2000, kar bo najbrž tudi zavrlo hitrost predstavitev novih Intelovih modelov procesorjev za prenosnike. Po mnenju opazovalcev lahko tudi na to področje hitro močno poseže AMD, če se bodo izkazale resnične napovedi, da bo v prvem četrtletju 2000 predstavil mobilno različico uspešnega in zmogljivega Athlona.

    Objavljeno: 29.12.1999
  • Nesojena nordijska poroka

    Napovedi in načrti se niso uresničili, velike proslave ob podpisu pogodbe oktobra v Ženevi so bile zaman. Švedski telekomunikacijski operater Telia in norveški Telenor se ne bosta združila. Skupna uradna izjava švedskega in norveškega predsednika vlade je zelo skopa: >>Dogodki so pokazali, da bi bilo težko izpeljati načrtovano združitev.<< Norveški Telenor se je zbal, da ga večja švedska Telia želi potiho posesati, Švedi pa se kot večji pogodbenik niso želeli odpovedati vodilni vlogi. V novem podjetju bi Švedi sicer imeli tripetinski delež, Norvežani pa preostali dve petini, aprila naj bi petino skupnega podjetja dali v javno prodajo.

    Objavljeno: 28.12.1999
  • Windows 2000 dokončan

    Microsoft je 15. decembra sporočil, da so v proizvodnjo poslali končno različico operacijskega sistema Windows 2000, ki bo v redni prodaji od 17. februarja 2000. Prav lahko pa se zgodi, da bodo nekateri proizvajalci računalnikov sisteme z Windows 2000 začeli prodajati že prej. Člani programa Rapid Deployment Program so že dobili končno različico programa, velika podjetja, sodelujoča v licenčnem programu Select, pa bodo Windows 2000 dobila v začetku januarja.

    Objavljeno: 28.12.1999
  • Podjetje Red Hat ne posebej dobičkonosno

    Podjetje Red Hat sicer hitro raste, vendar (še) ne ustvarja dobička. Ravno nasprotno. V zadnjem četrtletju so prodali za okrog 5,4 milijona dolarjev izdelkov in storitev, kar je 23 % bolje kakor v predzadnjem četrtletju in 64 % bolje kakor v enakem obdobju pred letom dni. Toda konec leta 1998 je imel Red Hat le 100.000 dolarjev izgube, ta pa se je letos povzpela na kar 3,6 milijona dolarjev, kar znese 3600 odstotkov lanske izgube. Podjetje je sicer izgubo napovedalo in išče nove smeri razvoja. Za razliko od prodaje izdelkov, pri kateri so zabeležili rast le 14 %, močno stavijo na storitve, pri katerih so v zadnjem četrtletju zabeležili kar 450 % skok.

    Objavljeno: 28.12.1999
  • 3Com kupil družbo LANSource

    Podjetje 3Com je za 26 milijonov dolarjev kupilo družbo LANSource, proizvajalca znanih strežniških programov FAXport in enega od ključnih ponudnikov tehnologije za prenos faksov in podatkov prek omrežij TCP/IP. 3Com se je za ta korak odločil zaradi obetavnih napovedi o rasti tega tržnega segmenta. Že leta 2002 naj bi promet z izdelki za prenos faksov in drugih dokumentov prek omrežij TCP/IP narasel z današnjih 80 milijonov na kar 2 milijardi dolarjev, 3Com pa želi tu igrati glavno vlogo. Z nakupom bodo tudi utrdili dvoje izkušnje in tehnologijo za povezovanje podatkovnih in telefonskih storitev v sodobnih računalniških omrežjih.

    Objavljeno: 28.12.1999
  • Rojstvo Microsoftovih programov za mobilne telefone

    Microsoft Mobile Explorer (MME) je nova programska oprema s podporo internetu, ki je namenjena mobilnim telefonom. Modularna platforma za brezžične telefone bo delovala v telefonih z možnostjo prenosa podatkov in pametnih telefonih naslednjega rodu, vključno s telefoni, ki podpirajo tehnologijo WAP. Le-ta omogoča prikaz strani, napisanih v jeziku WML (Wireless Markup Language), na zaslonih ustrezno opremljenih mobilnih telefonov.

    Objavljeno: 25.12.1999
  • Juniper v boju proti Ciscovi prevladi

    Proizvajalec hitrih internetnih usmerjevalnikov (routers), Juniper Networks, je predstavil nov usmerjevalnik (router) M20 in tako še bolj načel doslej nesporno tržno prevlado proizvajalca Cisco. Temu v prid govorita tudi naročilo ameriškega internega operaterja, ki bo od Juniper Networks nabavil opremo v vrednosti 7 milijonov dolarjev in novo evropsko medoperatersko omrežje Iaxis, katerega hrbtenica uporablja izključno Juniperjeve usmerjevalnike. Novi usmerjevalnik M20 omogoča visoke hitrosti tudi na obrobju omrežja, kar je zlasti zanimivo za manjše internetne ponudnike, ki prav tako zahtevajo zanesljive povezave v visokohitrostna omrežja.

    Objavljeno: 24.12.1999
  • Meglič Telecom po novem Telemach

    Meglič Telecom, katerega večinski delež je pred kratkim kupil konzorcij slovenskih podjetij (BTC, Slovenske železnice, Masterline in s simboličnim deležem tudi Mestna občina Ljubljana), je v fazi preimenovanja v Telemach; za ta korak je potrebnih le še nekaj formalnosti. Iz družbe z omejeno odgovornostjo se podjetje s tem tudi spreminja v delniško družbo.

    Objavljeno: 24.12.1999
  • Raziskava spletne rabe

    Internet spreminja svet v globalno vas, toda razlike med posameznimi državami so glede interneta še vedno zelo velike. To je skupna ugotovitev projekta z imenom Atlas, v katerem je družba IDC opravila ankete med 28.000 uporabniki interneta v več kakor 80 državah sveta. Kljub temu da je večina rezultatov pričakovanih, najdemo med podatki ankete kar nekaj zanimivih. Japonski uporabniki interneta recimo posedujejo rekordno število internetnih naprav, pa vendar njihovi kolegi v Mehiki do interneta dostopajo pogosteje.

    Objavljeno: 24.12.1999
  • Tajvanci prvi pri proizvodnji prenosnikov

    Tajvanski proizvajalci so leta 1999 prvič izdelali več prenosnih računalnikov od japonskih tekmecev, ki so doslej vodili. Skupno so tajvanski proizvajalci naredili kar 9,4 milijona prenosnikov, kar je skoraj polovica svetovne proizvodnje (48,6 %) in 53,7 % več kakor leta 1998. Skupno je ta segment proizvodnje računalniške opreme za Tajvan vreden že spoštljivih 10,2 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 23.12.1999
  • Spletni svetovalec za najcenejše telefoniranje

    Prebivalci Velike Britanije lahko na spletnem mestu http://www.phonebills.org.uk preverijo, kateri od petih operaterjev nepremične telefonije (BT, Cable & Wireless, Eurobell, NTL in Telewest) ponuja najugodnejše cene na območju, kjer prebivajo. Spletno mesto je razvilo prav omenjenih pet operaterjev v sodelovanju z neodvisno svetovalno hišo Analysys, ki se ukvarja s telekomunikacijskimi cenovnimi ponudbami.

    Objavljeno: 23.12.1999
  • Hewlett Packard in 100 milijonov izdelanih brizgalnikov

    Hewlett Packard je na Comdexu praznoval pomemben dosežek, 100 milijonov izdelanih brizgalnikov. HP je bil prvi, ki je predstavil tehnologijo brizganja barve, prvi tiskalnik pa so v prodajo poslali že davnega leta 1984. Danes Hewlett Packard sodi med največje ponudnike brizgalnikov ter sorodnih izdelkov, kot so brizgalni risalniki, faksirne naprave, večfunkcijske naprave in barvni fotokopirni stroji. Skupno ima v prodajnem programu 25 izdelkov z brizgalno tehnologijo.

    Objavljeno: 23.12.1999
  • Dell prehitel družbo IBM

    Medtem ko Compaq postaja največji ponudnik s PC-ji združljivih strežnikov, se je na drugo mesto po podatkih družbe IDV sedaj povzdignilo podjetje Dell, s čimer so prehiteli družbo IBM in zmanjšali zaostanek za Compaqom. Dell ima tako danes 15,4 % tržni delež, kar je velik korak za družbo, ki je strežnike začela prodajati šele pred tremi leti. V prvem letu svojega delovanja so dosegli 3,2 % tržni delež, od tedaj pa so beležili strmo letno rast v višini skoraj 80 %.

    Objavljeno: 23.12.1999
  • Halo s telefonom

    Operater SI.Mobil je 27. oktobra 1999 uvedel svoj sistem vnaprej plačane telefonije Halo. V začetku je bilo mogoče kupiti le paket s kartico SIM brez telefona (Halo CD), ponudbo pa od 24. decembra dopolnjuje paket Halo s telefonom Alcatel One Touch Easy db. Telefon deluje v omrežjih GSM 900 in GSM 1800, kar bo uporabno pri gostovanju v tujini, ki ga napovedujejo za naslednjo pomlad. Telefon v paketu ima nikljev (NiMH) akumulator, lahko pa deluje tudi s tremi običajnimi baterijami. One Touch Easy db z vklopom zvočnikov omogoča tudi pogovor brez rok, izbirniki pa so na voljo tudi v slovenščini. Telefoni v paketu Halo bodo v šestih različnih barvah.

    Objavljeno: 23.12.1999
  • Hitrejša pot do tretjega rodu

    Združenje GSM Association je osnovalo delovno skupino IMT2000, ki naj bi v najbližji prihodnosti prevzela vodilno vlogo pri uvajanju brezžičnih standardov 3G. Skupino sestavljajo predvsem operaterji mobilne telefonije, ki bodo tako združili moči svetovnih organizacij za standardizacijo tehnologij in protokolov ter zakonodaje in upravljanja. Glavno finsko mesto Helsinki je bilo gostitelj prvega srečanja nove delovne skupine.

    Objavljeno: 22.12.1999
  • Microsoft na prvem mestu založnikov iger za PC v ZDA

    Microsoft ni le vodilni ponudnik operacijskih sistemov in programske opreme za poslovno rabo, temveč je tudi zelo prodoren proizvajalec iger. Po podatkih družbe PC Data je tako postal v začetku novembra po prodaji prvi založnik iger za PC v ZDA. K dvigu na vrh je zlasti prispevala prodaja strateške igre Age of Empires II: The Age of Kings, pustolovske priključne igre Asheron's Call ter dveh različic simulatorja letenja Flight Simulator 2000. Ob tem sta bili med simulacijami golfa in ameriškega nogometa za PC po prodaji prav tako na vrhu Microsoftovi igri -- Links LS 2000 in NFL Fever 2000.

    Objavljeno: 22.12.1999
  • Oracle 8i na operacijskem sistemu HP-UX

    Hewlett Packard je na konferenci Oracle OpenWorld pokazal zbirko podatkov Oracle 8i na operacijskem sistemu HP-UX, ki je tekel na novem Intelovem procesorju IA-64 (Itanium). S tem so pri HP-ju dokazali binarno združljivost med procesorji PA-RISC in IA-64, zaradi česar je bilo treba za pravilno delovanje s procesorjem IA-64 opraviti le preprost prevod kode. HP zagotavlja, da bodo številni programi, pisani za PA-RISC brez težav delovali tudi na IA-64, s čimer bodo najbrž močno prehiteli ponudbo programov za druge operacijske sisteme, načrtovane za novi procesor.

    Objavljeno: 22.12.1999
  • Podatki japonskega združenja proizvajalcev elektronskih izdelkov

    Japonsko združenje proizvajalcev elektronskih izdelkov EIAJ je oznanilo podatke o prodaji posameznih naprav, ki razrivajo nekaj zanimivosti. Kaže, da je končno prišel čas za naprave DVD. Proizvodnja v zadnjih mesecih strmo raste, v oktobru pa so zabeležili kar 72 % mesečno rast proizvodnje -- tudi v pripravi na prednovoletne nakupe. Po nekaj letih ne preveč uspešne prisotnosti močno narašča tudi povpraševanje po napravah MD (MiniDisc), saj se je na letnem nivoju proizvodnja povečala skoraj za 70 %. Dobro kaže tudi digitalnim satelitskim sprejemnikom z rastjo prodaje okrog 40 %.

    Objavljeno: 22.12.1999
  • Compaq izdelal tri milijone PC združljivih strežnikov

    Compaq je prvi proizvajalec, ki je izdelal tri milijone PC združljivih strežnikov: to je več od seštevka dosedanje proizvodnje podjetij IBM, HP in Dell. Jubilejni strežnik, osemprocesorski ProLiant 8500, so prodali družbi Planet Online, enemu od številnih ponudnikov interneta, ki sodijo v zadnjem času med največje uporabnike zmogljivih strežnikov.

    Objavljeno: 22.12.1999
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji