Novice

 • GM in Lyft razvijata avtonomna vozila

  Ameriški avtomobilski koncern General Motors (GM) je objavil 500 milijonov dolarjev težko investicijo v podjetje Lyft, ključnega konkurenta podjetja Uber. Investicija je namenjena skupnemu razvoju nacionalnega omrežja avtonomnih vozil.

  Objavljeno: 5.1.2016 09:00več
 • Windows 95 na Nintendo DS3

  Čeprav so za večino uporabnikov Windows 95 le še bledi spomini, se vseeno najdejo navdušenci, ki z njimi počnejo kaj zanimivega. Tako je navdušenec na nekem spletnem forumu na ročno igralno konzolo Nintendo 3DS namestil ta, sedaj že dvajset let stari operacijski sistem. Uporabil je različico odprto-kodnega posnemovalnika (emulatorja) DOSa, imenovano DOSbox, znotraj katere je zagnal .img datoteko Windows 95.

  Objavljeno: 4.1.2016 15:00več
 • LGjev zaslon se zvije kot papir

  Podjetje LG je na sejmu CES v Las Vegasu predstavilo novi zaslon, ki se lahko zvije kot papir. Tehnologijo sicer razvijajo že dolgo, prvi prototip so pokazali že leta 2014. Podobne zaslone razvijajo tudi drugi, denimo Samsung in Sony, LGjev model uporablja OLED tehnologijo. Nova tehnologija bi lahko pomenila revolucijo za prenosljive naprave, od pametnih telefonov do prenosnikov, pri LGju obljubljajo celo televizorje, ki jih bomo lahko ob neuporabi preprosto zvili. Kdaj bo luč dneva ugledala naprava s takim zaslonom, pa lahko ta hip le ugibamo.

  Objavljeno: 4.1.2016 13:00več
 • Lenovo predstavil nove naprave X1

  Eden izmed najboljši poslovnih prenosnikov letošnjega leta, Lenovov ThinkPad X1 Carbon, dobiva več naslednikov. Predstavili so naslednika, torej klasični model X1 Carbon, ob njem še model oznako Yoga, temu se zaslon zavrti na tečajih in ga lahko uporabljamo kot tablico. Predstavili pa so še čistokrvno tablico X1 Tablet, stacionarni računalnik tipa vse-v-enem ter računalniški monitor.

  Objavljeno: 4.1.2016 10:00več
 • LG z ločljivostjo 8K

  LG je predstavil prvi televizor z ločljivostjo 8K. Model UH9800 se bo ponašal z ekranom v velikosti 98-ih palcev, ki bo prikazal sliko z ločljivostjo 7680 × 4320 pik. Glede na soroden Sharpov TV, ki stane 117.000 evrov, LGjeva pošast ne bo poceni. Ker potencialnih strank zaradi visoke cene ne bo veliko, so pri korejskem podjetju prenovili linijo 4K modelov. Seriji UH8500 in UH9500 bosta med drugim podpirali barvno paleto Color Prime Plus, prikaz slike High Dynamic Range (HDR) in črnine True Black. Televizorje bo poganjal poenostavljen operacijski sistem webOS 3.0, medtem ko bo serija UH9500 imela tudi izredno tanko, pol centimetra debelo oblikovanje, in (kljub temu) močne zvočnike Harman/Kardon. Cen niso razkrili.

  Objavljeno: 3.1.2016 15:00več
 • Bio-procesor za športne pripomočke

  Samsungova družina procesorjev se širi. Tako imenovani Bio-procesor je nared za množično proizvodnjo. Gre za procesor, ki je v osnovi namenjen inovativnim športnim pripomočkom. Vezje ima vsa potrebna tipala, ki bodo med drugim merila uporabnikov srčni utrip, stopnjo stresa, maščobe v telesu, mišično maso in telesno temperaturo. Bio-procesor bo iz igračk, kakršne so danes pametne ure in športne zapestnice, naredil uporabne pripomočke za ljudi, ki skrbijo za svoje zdravje. V letu 2015 je prodaja nosljivih pripomočkov narasla za 200 odstotkov in Samsung si želi levjega kosa pogače. Procesor bo proizvajalcem naprav na voljo v prvi polovici 2016.

  Objavljeno: 3.1.2016 09:00več
 • Pametni pas, navidezna resničnost in zvok v prstih

  Samsungovi raziskovalci bodo na sejmu elektronike CES 2016, januarja v Las Vegasu, predstavili tri zanimive izdelke prihodnosti.

  Objavljeno: 2.1.2016 11:00več
 • Upravljanje dronov s Silo

  Tajvanski raziskovalci (PVD+) so iznašli način, kako letečega drona upravljati z gibanjem roke. Nadzor, ki je videti kot uporaba Sile v filmu Voja zvezd: Sila se prebuja, omogoča mobilna aplikacija za Applovo uro Watch. Kako zamisel deluje, lahko vidimo v priloženem video posnetku. Program zna nadzorovati tudi pametna svetila in robota Sphero BB-8, ki se zopet navezuje na priljubljeni vesoljski ep. Ekipa želi tehnologijo poimenovano Dong v kratkem patentirati.

  Objavljeno: 2.1.2016 10:00več
 • Linux na igralni konzoli Playstation 4

  Dve leti po prihodu igralne konzole Playstation 4 na trg so junija brazilski hekerji prvi odkrili ranljivost v operacijskem sistemu Orbis. Zapleten proces, ki je med drugim vključeval kopiranje diska s konzole in uporabo mini računalnika Raspberry Pi, ni imel uporabne vrednosti, dokler ga niso konec leta poenostavili. Skupina failOverflow je spletni brskalnik s konzole z lažnim spletiščem prelisičila, da je sprostil potrebne sistemske vire. Gre za identičen postopek in hrošč v brskalniškem pogonu Webkit, kot pri leta 2013 odkriti nevarnosti v spletnem brskalniku Safari, ki je omogočila tako imenovani jailbreak na napravah z iOS 6.

  Objavljeno: 1.1.2016 12:00več
 • Srečno 2016!

  V uredništvu revije Monitor želimo vsem vesele praznike in srečno 2016. Čim več lepih trenutkov z računalniki, tablicami, telefoni, fotoaparati in drugimi nam ljubimi igračami. Da bi bili veseli, zdravi, se razumeli in še naprej brali revijo Monitor ;-)

  Objavljeno: 1.1.2016 00:05več