• Facebook z ognjemetom v leto 2017

    Ognjemet je nepogrešljiva stalnica silvestrovanja na prostem. Če ga bomo letos iz takšnega ali drugačnega razloga zamudili, bo za nas poskrbel Facebook. Na največjem družabnem omrežju na svetu bo klik na določeno besedno zvezo (npr. Happy New Year) 31. decembra in 1. januarja na lastnem ali prijateljevem zidu sprožil digitalno obliko ognjene zabave. Magija deluje tako na mobilnih aplikacijah kot v spletnem brskalniku računalnika. Nekaj prazničnega vzdušja je pridobila tudi zmožnost Live, s katero lahko v posebnih maskah prijateljem v živo zaželimo dober začetek novega leta.

    Objavljeno: 31.12.2016 11:00
  • Amazon z letečimi skladišči

    Največji spletni trgovec na svetu Amazon, ki je pred kratkim uspešno izvedel prvo dostavo naročila z avtonomnim dronom, razmišlja o prihodnosti, na ameriški patentni urad je vložil zahtevo po zaščiti ideje o letečem skladišču. Inovativen pristop bi dostavo še pohitril in pocenil. Izdelke iz skladišča, ki bo na višini štirinajstih kilometrov, bi do naročnikov dostavljali droni, zaposlene, gorivo in zaloge pa manjša, namenska letala. Vse komponente sistema bi bile med seboj omrežene in si nenehno delile pomembnejše informacije, s katerimi bi bilo delovanje karseda optimizirano. Znanstveno fantastična ideja zveni zanimivo, a vseeno je do izvedbe še precej dolga pot. Kako bi bila videti v praksi, lahko vidimo na priloženi skici.

    Objavljeno: 31.12.2016 09:30
  • Samsungovi televizorji z vgrajeno, Chromecastu podobno funkcionalnostjo

    Samsungova aplikacija Smart View, ki že nekaj časa razveseljuje lastnike Samsungovih televizorjev z brezšivnim prenašanjem fotografij in filmov s telefona, tablice ali računalnika, je z novo posodobitvijo pridobila še Chromecastu podobno funkcionalnost, s katero bo izbrana naprava po isti poti na (novejši) korejski ekran pošiljala tudi priljubljene pretočne storitve. Med slednjimi najdemo YouTube, Amazon Prime Video, (pri nas nedosegljivi) Hulu in TV Plus, ki predstavlja hišni elektronski pametni programski vodnik, običajno priložen zmogljivejšim modelom giganta. Ni vseprisotnega Netflixa, s katerim Korejci vsaj za zdaj očitno niso našli skupnega jezika.

    Objavljeno: 31.12.2016 09:00
  • Zaslon smrti pozelenel

    Uporabniku Twitterja z imenom Chris123NT je pod prste prišla razvojna različica operacijskega sistema Windows (14997), ki uradno izide prihodnje leto. Osrednje presenečenje je zeleni zaslon smrti. Microsoft je potrdil, da je zelena barva zamenjala značilno modro zgolj v testnih različicah, saj razvijalcem olajša razlikovanje prejetih hroščev. Že pred časom so znameniti zaslon smrti, ki se prikaže ob hudi napaki, ozaljšali s QR kodami, ki uporabnika napotijo do morebitne rešitve težave. Prenovljen zaslon smrti seveda ni edina novost, ki se jo lahko nadejamo okenski uporabniki v letu 2017, med prvimi pridobitvami sta nočni način prikaza ter igričarski način delovanja. Prvi prilagodi osvetlitev zaslona, da je prijaznejši očem, drugi omeji aktivne procese v ozadju in razpoložljive sistemske vire dodeli izbrani igri.

    Objavljeno: 30.12.2016 10:00
  • Vse najboljše v letu 2017!

    Spoštovani bralci/naročniki revije Monitor in spletne strani www.monitor.si!

    Objavljeno: 30.12.2016
  • Novi Monitor

    Še pred iztekom leta je na prodajnih policah na voljo januarska številka Monitorja. Glavna tema številke so mobilne banke oziroma mobilne aplikacije (za iOS in Android) naših bank. Te po številu uporabnikov sicer zaostajajo za spletnimi bankami, a vseeno gre za vse pomemben in priročnejši način za upravljanje z računi. Preizkusili smo tudi dve aplikaciji, ki delujeta kot mobilni denarnici – z njima lahko plačujemo neposredno s telefonom, brez gotovine ali bančnih kartic.

    Objavljeno: 30.12.2016
  • Ukrivljeni monitor za igričarje

    Samsung je predstavil ukrivljeni monitor CH711, ki je prvenstveno namenjen igričarjem, veseli pa ga bodo tudi grafični oblikovalci ter lastniki Applovih računalnikov Mac. Gre za 27 ali 31,5 palčni monitor z ločljivostjo 2,560 x 1,440 slikovnih pik, ukrivljenostjo 1800R, ki karseda naravno sledi človeškemu očesu, 178-stopinjskim vidnim kotom ter 125-odstotno sRGB pokritostjo. Namesto OLED matrike so Korejci uporabili tehnologijo kvantnih točk z manj zamika pri prikazu slike ter svetlejšo in barvno pravilnejšo podobo predvajane vsebine. Lastnikom jabolčnih računalnikov bo poleg bele barve všeč skrivanje kablov v stojalu monitorja, oblikovalcem pa možnost obračanja zaslona med delovanjem. Cene monitorja še niso razkrili.

    Objavljeno: 29.12.2016 10:00
  • Prihaja zvočna ogrlica

    Med zanimivimi izdelki, ki jih korejsko podjetje LG namerava prvič predstaviti javnosti na januarskem sejmu elektronike CES v Las Vegasu, je križanec med slušalkami in zvočnikom. Tone Studio je zvočna ogrlica s štirimi vgrajenimi zvočniki, ki nosilcu pričara prostorski zvok ob gledanju filma, igranju igre ali predvajanju glasbe. Za kino vidik uporabe bo poskrbela naveza s podjetjem DTS, ki obljublja, da bo pričarana filmska izkušnja enaka ne glede na to, kje se poslušalec nahaja. Ceno in druge podrobnosti posebneža izvemo v kratkem.

    Objavljeno: 29.12.2016 09:00
  • Luknjičasti sistem za rezervacijo letov

    Na vsakoletni hekerski konferenci 33C3 (Chaos Communication Conference), ki ob koncu leta poteka v Hamburgu, so raziskovalci pokazali, kako slabo zaščiten je informacijski sistem, ki upravlja s podatki o potnikih v letalskem prometu in dejanskih letih. Brez pretiranega napora ali znanja vdiranje si je mogoče urediti zastonj letalsko vozovnico, saj sistem ni zaščiten niti z geslom.

    Objavljeno: 29.12.2016 05:00
  • Sprejemajo naročila za prvo "oblačno" tipkovnico

    Podjetje Das Keyboard sprejema naročila za prvo z oblakom povezano tipkovnico na svetu, ki jo bodo uradno predstavili januarja na sejmu CES. Tipkovnica z oznako 5Q, ki je že preživela uspešno kampanjo na spletnem inkubatorju Kickstarter, bo navduševala s stalno povezanostjo s spletom in raznimi spletnimi storitvami. Osvetlitev tipk bo tako mogoče prilagajati posameznim dogodkom, na prejeto elektronsko sporočilo nas bo na primer lahko obvestilo utripanje tipke Esc, na iztekanje določenega časovnega obdobja pa hitrost utripanja številčnega dela tipkovnice. Das Keyboard 5Q bo opremljena z mehanskimi tipkami nove generacije Gamma-Zulu, ki imajo 1,5 mm aktivacijskega hoda in preživijo 100 milijonov pritiskov. Cena posledično ni majhna, za Mercedesa med tipkovnicami bomo v prednaročilu odšteli 230 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 28.12.2016 09:00
  • VW kupil razvijalca mobilnih aplikacij

    Nemški proizvajalec avtomobilov Volkswagen se z zadnjim prevzemom širi na področje mobilnih aplikacij. Pri VW so kupili kanadsko podjetje PayByPhone, ki je zaslovelo z istoimensko mobilno aplikacijo za lažje parkiranje. Aplikacija, ki olajša plačevanje parkirnine v večjih svetovnih mestih, je lani opravila več kot 300 milijonov ameriških dolarjev plačil. Koliko so Nemci za Kanadčane plačali ni znano, kot tudi ne razlog za nakup. Poleg lažjega parkiranja bodo lastniki nemških avtomobilov v prihodnosti s pomočjo kanadske pameti in s spletom povezanega vozila najverjetneje kupovali najrazličnejše storitve in izdelke, ki jih bo v sodelovanju s ponudniki prodajal Volkswagen.

    Objavljeno: 28.12.2016 08:00
  • Izboljšano Samsungovo navidezno spletno brskanje

    Samsungova očala Gear VR so v sklopu oboroževalne tekme z Googlovim Daydreamom z novo posodobitvijo dobile izboljšano navidezno spletno brskanje. Največja pridobitev nadgrajenega brskalnika Internet for Gear VR je podpora Googlovemu in Mozillinemu standardu navideznega brskanja WebVR 1.0, ki znatno olajša prikaz 3D slik ter pretočnega VR videa. V praksi med drugim podpira brskanje po spletu ter ogled fotografij in video posnetkov nalik izkušnji v kino dvorani. Očala Gear VR tako ostajajo eden izmed osrednjih razlogov, zakaj kupiti telefon Galaxy S7.

    Objavljeno: 27.12.2016 09:00
  • LGjev lebdeči zvočnik

    Pri korejskem podjetju LG so napovedali nov, zanimiv izdelek. Gre za prenosni lebdeči zvočnik Levitating Portable Speaker, ki se ponaša s 360-stopinjskim zvokom, desetimi urami avtonomije, zanesljivo Bluetooth povezavo ter IPX7 odpornostjo pred vodo. LGjev lebdeči zvočnik sicer ni edini tovrstni futuristični izdelek, je pa zanesljivo prvi, ki ga bodo posvojile množice. Cena lebdečega zvočnika, ki ga bodo podrobneje predstavili januarja na sejmu CES, za zdaj ni znana, poznavalci pričakujejo, da ga bo mogoče kupiti za dva stotaka ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 27.12.2016 08:00
  • Firefox bo stara Okna podpiral do septembra

    Medtem ko je večina najbolj priljubljenih spletnih brskalnikov na planetu že pred časom odpovedala podporo operacijskemu sistemu Windows XP (in Visti), Mozillini razvijalci še vztrajajo, zato desetletje star PC danes brez težav poganja najnovejšo različico njihovega spletnega pohajkovalca. Firefoxu na starih Oknih se vseeno počasi izteka čas, Mozilla je za leto 2017 napovedala dokončen umik od ostarelega sistema. Uporabnike bodo marca najprej preusmerili na različico Extended Support Release, ki posodobitve prejema z zakasnitvijo, sredi leta ukinili podporo ter septembra prenehali izdajati še varnostne popravke. Firefox bo na ostarelih operacijskih sistemih seveda še naprej povsem normalno deloval, le varen ne bo več.  

    Objavljeno: 26.12.2016 11:00
  • Konec za CyanogenMod

    Podjetje Cyanogen, ki je zaslužno za najbolj priljubljeno (od proizvajalcev) neodvisno različico Googlovega mobilnega operacijskega sistema Android CyanogenMod, je sporočilo, da znanih storitev in programske opreme v letu 2017 ne bo več podpiralo. Tako lastniki telefonov, ki CyanogenMod privzeto gostijo (npr. OnePlus One), kot tudi drugi uporabniki priljubljenega sistema, si bodo morali omisliti, katero od alternativnih rešitev, da bodo po 31. decembru 2016 deležni prihajajočih androidnih novosti. Podjetje Cyanogen se bo poslej ukvarjalo zgolj z dodatki za operacijski sistem Android in ne več z njegovimi zamenjavami. Da bo CyanogenMod vseeno živel naprej, bodo poskrbeli prostovoljci, ki so že napovedali nadaljnji razvoj pod imenom LineageOS.

    Objavljeno: 26.12.2016 01:00
  • Če imate račun FB ali Twitter – razkrijte ga!

    Ameriško »nadministrstvo« za domačo varnost (Homeland security) je 19. decembra odobrilo zahtevo ameriške »carine« (US Customs and Border Protection), da naj bi potniki za ZDA po novem razkrili tudi svoje uporabniško ime, ki ga imajo na družbenih omrežjih.

    Objavljeno: 25.12.2016
  • MonitorTV - Lenovo Moto Z in dodatki

    November je bil mesec, ko smo v Sloveniji končno, po mnogih letih, spet ugledali Motoroline telefone. Motorola je sedaj v lasti Lenova, zato je govora o telefonih Lenovo Moto. Preizkusili smo modela Moto Z in Moto Z Play, o izkušnji z njima in o dodatkih, ki jima lahko dokupimo, pa smo posneli tudi naš Monitor TV.

    Objavljeno: 24.12.2016
  • Evropsko sodišče prepovedalo hrambo podatkov o internetni aktivnosti

    Sodišče Evropske unije v Luksemburgu je ta teden odločilo, da množično zbiranje in hranjenje podatkov o internetni dejavnosti državljanov (data retention) ni v skladu z Listino evropske unije o temeljnih pravicah. Dopusten je nadzor posameznikov, ki so osumljeni različnih kaznivih dejanj, splošen neomejen nadzor nad vsemi pa ni. Tudi v tem primeru so potrebne stroge omejitve pri dostopu do podatkov, ki jih mora pred organi pregona pregledati neodvisen organ. Podatki se seveda ne smejo hraniti izven EU.

    Objavljeno: 23.12.2016 08:00
  • V Kanadi širokopasovni dostop do interneta osnovna storitev

    Kanadska Komisija za radiotelevizijo in telekomunikacije (CRTC) je razglasila širokopasovni dostop do interneta kot osnovno telekomunikacijsko storitev, ki mora biti na voljo vsakemu državljanu. V ta namen so ustvarili 750 milijonov kanadskih dolarjev (530 milijonov evrov) težak sklad, ki bo gospodinjstvom zagotovil dostop do interneta z minimalno hitrostjo 50/10 Mb/s brez dodatnih omejitev količine prenesenih podatkov. Doslej je bila kot osnovna storitev opredeljena le fiksna telefonija, kar pa seveda v 21. stoletju še zdaleč ni dovolj.

    Objavljeno: 23.12.2016 05:00
  • Nokia toži Apple

    Ob imenu »nokia« nekako samodejno pomislimo na podjetje, ki je bilo nekoč največji izdelovalec pametnih telefonov in je v nekaj letih propadlo. Pa ni popolnoma tako. »Propadla« je le Nokia kot izdelovalec pametnih telefonov, pa še to se počasi spreminja,  medtem ko samo podjetje Nokia še vedno obstaja, in je uspešno. Uspešno je tudi na področju pametnih telefonov, saj ima v lasti množico patentov, za katere od izdelovalcev pametnih telefonov trži licenčnino. Patentni bazen izhaja iz prvotnega podjetja Nokia, kot tudi iz popolnega prevzema podjetja Nokia Siemens Networks (leta 2013) in nakupa Alcatel-Lucent (2016). Podjetje se pohvali tudi s podatkom, da so v zadnjih dvajsetih letih v razvoj vložili preko 115 milijard evrov.

    Objavljeno: 22.12.2016
  • Inštitut Jožef Štefan razvil osebni EKG

    Na Inštitutu Jožef Štefan so razvili majhno napravico, ki lahko služi kot domači EKG, prek aplikacije MobECG pa se povezuje s pametnimi telefoni. Napravico (10 cm, 22 gramov) prilepimo na prsni koš in si že doma, pred obiskom zdravnika, naredimo osebno »sliko srčnega utripa«, s tem pa slednjemu olajšamo delo in skrajšamo čas obiska. Patent za napravico je za 360.000 evrov odkupilo podjetje Savvy, napravo pa je na evropskem tržišču mogoče kupiti za 400 evrov. 

    Objavljeno: 21.12.2016
  • Prestavljen izid Monitorja

    Spoštovani bralci in naročniki Monitorja, obveščamo vas, da smo zaradi tehničnih težav izid revije prestavili za en teden - izšla bo v torek, 27. decembra.

    Objavljeno: 20.12.2016
  • Facebook naj bi zavajal Evropsko komisijo

    Ob Facebookovi najavi nakupa podjetja/aplikacije Whatsup se je leta 2014 v nakup, kot vedno v večjih primerih, vpletla tudi Evropska komisija. Ocenjevala je, ali bi ob združitvi aplikacij, ki imata vsaka zase po nekaj sto milijonov (oz. kar milijard) uporabnikov, lahko prišlo do združevanja podatkovnih baz, kar morda ne bi bilo sprejemljivo. Takrat so pri Facebooku komisiji eksplicitno zagotovil, da enostavno ni tehničnih možnosti, da bi dve tako veliki bazi podatkov kadarkoli uspeli združiti, oz. jih samodejno in obojesmerno posodabljati.

    Objavljeno: 20.12.2016
  • Vse se da, če se hoče

    Časi, ko se je dalo razne državne »internetne« prepovedi prelisičiti z običajnimi VPNji, so že davno minili. V resnici so minili tudi časi, ko se je to dalo narediti s Torom, vsaj če si država vzame malce več časa, denarja in si zagotovi nekaj strokovnjakov. To že dalj časa dokazuje Kitajska s svojim »velikim požarnim zidom«, pravkar pa se ji pridružuje tudi Turčija.

    Objavljeno: 20.12.2016
  • Uber in ameriški zakoni

    Uber ima zadnje dni težave (tudi) z ameriškimi predpisi. Že nekaj časa po kalifornijskih cestah vozijo njihovi avtomobili, ki se kitijo z oznako »Self-driving«, torej samovozeči, vendar za to nimajo državnega dovoljenja. Podjetja, ki po kalifornijskih cestah vozijo samovozeče avtomobile (npr. Google in menda še okoli dvajset drugih družb), morajo za to pridobiti dovoljenje regulatorja, DMV (Department of Motor Vehicles).

    Objavljeno: 19.12.2016
  • Super Mario Run podrl rekorde na App Store

    Japonski Nintendo je predstavil prvo lastno aplikacijo za Applov iOS, ta pa je v prvem dnevu podrla vse rekorde pri prenosih. Gre za igro Super Mario Run, v kateri nadzorujemo znanega vodovodarja med tekanjem po nivojih, polnih pasti in nepridipravov. Igra je prehitela dosedanjega rekorderja Pokemon Go, ki sicer uporablja licenco v lasti Nintenda, a so jo razvili pri podjetju Niantic. Pokemon Go so sicer le postopoma "odpirali", sprva le v ZDA, kasneje pa po nekaj držav na enkrat, Super Mario Run pa je hkrati na voljo v 150 državah.

    Objavljeno: 18.12.2016 12:30
  • Predlogi za standard prenosa podatkov med avtomobili

    Ameriška agencija za transport (Department of Transportation) je predlagala pravilo za standard, ki bi skrbel za prenos podatkov med avtomobili. Standard, imenovan V2V (vehicle to vehicle), bi uporabljal brezžični prenos podatkov na kratki razdalji DSRC, ki se trenutno uporablja predvsem za elektronsko cestninjenje. Podatke naj bi avtomobili objavljali do desetkrat na sekundo, med njimi bi bile predvsem lokacija, smer in hitrost vožnje, kasneje pa tudi drugi podatki. Po ocenah agencije bi lahko s tem preprečili okoli 80% nesreč, predvsem v križiščih in v primeru prehitevanj.

    Objavljeno: 18.12.2016 12:00
  • Koalicija proti kripto virusom se širi

    Koalicija proti kripto virusom je bila ustanovljena s strani Europola, oddelka za boj proti računalniškem kriminalu pri nizozemski policiji, podjetja Kaspersky Lab in Intel Security (bivši McAfee). Sedaj so objavili, da so se koaliciji kot partnerji pridružili še varnostna podjetja Bitdefender, Check Point, Emsisoft in Trend Micro, v manjših vlogah pa še nekaj drugih podjetji. Ti so za boj proti omenjenim oblikam virusov prispevali še 32 novih orodij za reševanje šifriranih datotek.

    Objavljeno: 18.12.2016 11:00
  • LG pripravlja upogljive zaslone

    O tem, da bodo naslednja revolucija pri mobilnih napravah upogljivi zasloni, smo že pisali. Sedaj pa so se pojavile govorice, da naj bi LG take zaslone pripravljal skupaj z Applom, Googlom in Microsoftom. Prototipe takih zaslonov so sicer že večkrat pokazali, bojda naj bi prve primerke dočakali v naslednjem letu ali dveh. Po govoricah sodeč naj bi sicer prej dobili še več primerov ukrivljenih zaslonov, poleg LGja se z njimi močno ukvarja tudi Samsung. Slednji naj bi take zaslone pripravljali tudi za enega izmed Applovih prihajajočih telefonov iPhone.  

    Objavljeno: 17.12.2016 15:00
  • SiMobilov domači Netflix

    SiMobil je danes na novinarski predstavitvi predstavil novo storitev, imenovano SiMobil Now. Gre za storitev video na zahtevo, kjer lahko spremljamo 40 različnih programov (med njimi tudi veliko slovenskih, denimo Pop TV), s časom pa tudi filme in vse ostalo (v tem trenutku je nabor vsebin precej skromen, a pravijo, da ga bodo razširili). Storitev je na voljo preko spleta na strani www.simobilnow.si ter preko namenskih aplikacij za Android in iOS, podprt je tudi prenos na Chromecast.

    Objavljeno: 16.12.2016 12:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji