Novice

 • Prevrati na italijanski mobilni sceni

  Olivetti bo prodal lastniški delež v italijanskem operaterju GSM Omnitel, če mu bo uspel nakup največjega italijanskega operaterja GSM TIM (Telecom Italia Mobile), ki je nekoč bil del nekdanjega državnega monopolista Telecom Italia. Solastnik Omnitela, drugega največjega operaterja GSM, bi postal nemški Mannesman, ki je po velikosti evropskih operaterjev takoj za Omnitelom. Olivetti ne more obdržati lastniškega deleža v obeh, saj mu tega ne dovoljujejo organizacije za zaščito trga. Olivetti bi tako prevzel nadzor nad največjim evropskim operaterjem GSM.

  Objavljeno: 15.3.1999več
 • U S West @ TV

  Telekomunikacijski operater U S West iz ameriške zvezne države Colorado bo naročnikom omogočil uporabo telefona prek televizijskih sprejemnikov, ki so priključeni v njihovo omrežje. Poskusno obratovanje bodo začeli te dni, želijo pa si, da bi že do konca leta storitve, imenovane U S West @ TV, začeli ponujati 25 milijonom potencialnih uporabnikov v 14 zveznih državah. Uporabniki bodo lahko prek televizijskih sprejemnikov pregledali elektronsko ali govorno pošto (telefonske tajnice), dobili prikaz klicočega in deskali po spletu med gledanjem običajnih televizijskih programov. Ciljna publika je ista kakor za Microsoftov WebTV in Open TV, vendar se vse tri rešitve medsebojno nekoliko razlikujejo.

  Objavljeno: 15.3.1999več
 • Brezplačni dostop do interneta

  Angleški uporabniki imajo danes na voljo že več ponudnikov interneta, ki nudijo brezplačni dostop. Za razliko od običajnih ponudnikov, kot so telekomunikacijske družbe in družbe, ki se ukvarjajo samo s to dejavnostjo, gre tokrat za trgovinske hiše, storitvena podjetja in celo za nogometne klube.

  Objavljeno: 12.3.1999več
 • Siemens se je odločil za Merced

  Podjetje Siemens je napovedalo, da nameravajo vse strežnike postopoma preseliti na novo Intelovo procesorsko platformo Merced. Intelove procesorje naj bi v prihodnosti uporabljali tudi v velikih računalnikih BSD/2000 in dosedanjih strežnikih s procesorji RISC in operacijskim sistemom RM-Unix.

  Objavljeno: 12.3.1999več
 • Internet 2 pripravljen za zagon

  Projekt novega rodu zmogljivih omrežij, znan pod imenom Internet 2, je nedavno doživel pomemben mejnik v razvoju, saj so po napornem delu končno vzpostavili optično omrežje med vzhodno in zahodno obalo ZDA. Omrežje, ki ga sestavlja več kakor 20.000 milj dolga optična povezava, bo omogočalo prenos podatkov s hitrostmi do 2,4 Gb/s, v začetku pa bo združevalo okrog 70 raziskovalnih ustanov. Abilane, kakor se imenuje nova hrbtenica omrežja Internet 2, bo predstavljal poligon za preskus novih tehnologij, ki bodo krojile prihodnost interneta. Eden izmed glavnih ciljev projekta je doseganje zagotovljenih kakovostnih storitev (QoS - quality of service) po podatkovnih omrežjih.

  Objavljeno: 12.3.1999več
 • Glasbene plošče prek kabelskega omrežja

  Zvočni zapis MP3 sicer dobiva vse več privržencev zaradi preprostega prenosa glasbe prek interneta, drugod pa se že pojavljajo nove ideje. MP3 namreč ni preveč priljubljen med glasbenimi založniki, ki v zapisu vidijo predvsem grožnjo za preprosto piratiziranje. IBM se je namesto zapisa MP3 raje osredotočil na način distribucije glasbe in tehnologije za varno plačevanje glasbe prek interneta. Skupaj s petimi velikimi založbami BMG, EMI, Sony Music, Universal Music in Warner Music bodo namreč kmalu začeli preskusno nakupovanje glasbenih albumov prek kabelskega omrežja. IBM-ova tehnologija omogoča, da 60-minutno ploščo uporabnik po internetu k sebi prenese v približno 10 minutah. V naslednjih šestih mesecih bodo preizkusno ponudili okrog 2000 albumov prvim 1000 uporabnikom kabelskega omrežja v ameriškem mestu San Diego.

  Objavljeno: 12.3.1999več
 • Novi rod računalnikov Sony VAIO

  Sony je nedavno predstavil nove modele uspešne družine računalnikov VAIO, ki v ZDA doživlja lep tržni uspeh, predvsem med kupci računalnikov za rabo doma. Med najbolj zanimivimi je nov računalnik VAIO Slimtop LCD, ki ima v primerjavi z običajnimi računalniki precej manjše ohišje, namesto klasičnega pa sodobnejši monitor s tekočimi kristali. Zato da so ga zmanjšali, so Sonyjevi inženirji uporabili številne tehnologije, ki jih poznamo iz prenosnih računalnikov - tanki disketnik in enota CD-ROM ter vgrajena enota PC Card. Kljub temu računalniki ponujajo zelo zmogljivo zasnovo. Na voljo sta dva modela PCV-L600 in PCV-L400, ki imata vgrajene procesorje Pentium III 500 MHz ali Pentium II 400, ter diske med 6 in 10,8 GB.

  Objavljeno: 12.3.1999več
 • Novi prenosniki Toshiba

  Po Intelovi predstavitvi novih procesorjev Pentium II in Celeron za prenosne računalnike so svoje novosti predstavila številna podjetja, med njimi tudi Toshiba. Novosti so v vseh družinah računalnikov, od najmanjših do največjih.

  Objavljeno: 9.3.1999več
 • Nov veter iz Italije

  Italija je 1. marca dobila tretjega operaterja mobilne telefonije. Wind je skupna naložba italijanskega elektrodistributerja Enel ter telekomunikacijskih velikanov Deutsche Telekom in France Telecom. Skupaj z največjima evropskima operaterjema GSM (TIM in Omnitel) se bo potegoval za italijanski trg, ki ima že sedaj 22 milijonov uporabnikov.

  Objavljeno: 9.3.1999več
 • Prodaja žepnih računalnikov

  Družba Dataquest je opravila raziskavo o prodaji žepnih in ročnih računalnikov za leto 1998. Največji tržni delež ima še vedno podjetje 3Com z ročnim računalnikom Palm III, čeprav se delež v primerjavi z letom 1997 nekoliko zmanjšal s 41,2 na 40,1 %. Največjo rast prodaje je zabeležil Sharp, ki je prodal lani za 67,4 % več žepnih računalnikov (skupno kar 828.000 enot) in se prebil na drugo mesto. Na tretjem mestu je Psion s 519.000 prodanimi žepnimi računalniki. In še razdelitev po operacijskih sistemih: na prvem mestu je Palm OS z 41 %, na drugem Windows CE s 25 % in na tretjem Epoc32 s 13 %. V celoti so proizvajalci po svetu lani prodali skoraj 4 milijone ročnih in žepnih računalnikov, kar predstavlja več kakor 50 % rast prodaje.

  Objavljeno: 9.3.1999več