Novice

 • Video Blaster WebCam 3 z večjo ločljivostjo

  Creative Labs je predstavil videokamero Video Blaster WebCam 3, ki se ponaša s slikovnim senzorjem CMOS z ločljivostjo 640 x 480 pik, trikrat več kakor pri sedanjem modelu. Obenem so izboljšali optiko kamere ter zamenjali algoritem za strojno stiskanje podatkov, kar prispeva k ostrejši sliki in boljšim barvam. WebCam 3 ima vmesnik USB, poleg kamere pa proizvajalec ponuja popoln nabor programov za videokonference in druge namene. Cena kamere je 80 dolarjev.

  Objavljeno: 26.7.1999več
 • Čedalje hitrejša vezja SGRAM in SDRAM

  Samsung že prodaja doslej najhitrejše pomnilniško vezje SGRAM. 32 MB vezje deluje kar pri 222 MHz. Za konec letošnjega leta pa napovedujejo 1 GB 350 MHz Double Data Rate SDRAM (DDR SDRAM). Narejen bo z 0,13-mikronsko tehnologijo, ponujal pa bo hitrost prenosa podatkov 2,8 GB/s (75 % hitrejši od doslej najhitrejših vezij Ramus DRAM s hitrostjo 1,6 GB/s).

  Objavljeno: 26.7.1999več
 • Cisco se povezuje

  Vodilni proizvajalec opreme za internet, podjetje Cisco, načrtuje sodelovanje s španskim telekomunikacijskim operaterjem Telefonica pri oblikovanju, razvoju in prodaji telekomunikacijskih izdelkov. Ciscu se tako odpira ne le španski trg temveč tudi Južna Amerika, kjer Telefonica že ima pomembne deleže v tamkajšnjih telekomunikacijskih operaterjih. Poudarek njunega sodelovanja bo na protokolu IP (Internet Protocol) in tehnologiji ATM (Asynchronous Transfer Mode). Telefonica bo verjetno sodelovala s Ciscom tudi v tržni tekmi proti podjetjema BT in Nortel Networks, ki sta maja sklenila postaviti špansko telefonsko omrežje, ki bo temeljilo na protokolu IP.

  Objavljeno: 26.7.1999več
 • Prodaja digitalnih fotoaparatov na Japonskem

  Japonci so znani ljubitelji raznih modernih tehnoloških pripomočkov in zato ni nič čudnega, če se digitalni fotoaparati v deželi vzhajajočega sonca prodajajo kakor sveže žemljice. Zato je najbrž zanimivo pogledati, kateri modeli in proizvajalci so na vrhu najbolj prodanih modelov.

  Objavljeno: 26.7.1999več
 • Proti brezplačnem telefoniranju

  Nemški Teleflash je za prijavnino 38 mark ponujal brezplačne telefonske klice, v zameno pa je vsakih 90 sekund prekinjal pogovore s predvajanjem reklamnih sporočil. Društvo za zaščito porabnikov nemške prestolnice pa je sprožilo sodni spor, saj gre po njegovem mnenju za kršenje zasebnosti klicanega, ki nima možnosti izogniti se vsiljenim reklamam.

  Objavljeno: 26.7.1999več
 • 3Com Palm s protokolom WAP?

  3Com razmišlja, da bi v ročne računalnike 3Com Palm vgradil podporo za brezžični protokol WAP (Wireless Access Protocol). WAP je novi standard za brezžični prenos podatkov, ki zelo hitro dobiva podporo brezžičnih naprav, zlasti med ponudniki brezžičnih telefonov in ročnih računalnikov.

  Objavljeno: 25.7.1999več
 • Telia želi tudi na Hrvaško

  Konzorcij, ki ga sestavljata švedska Telia in norveški Telenor, se zanima za nakup deleža Hrvatskih telekomunikacij. Telia bi tako okrepila svojo navzočnost v tem delu srednje Evrope, saj so že pomembni lastniki slovenskega operaterja mobilne telefonije SI.Mobil.

  Objavljeno: 25.7.1999več
 • Novi čip National Semiconductors za lahke odjemalce

  National Semiconductors je brž po veliki novici o prodaji dela družbe Cyrix tajvanskemu podjetju Via Technology napovedal nov procesor, pravzaprav že kar sistem, na čipu za lahke odjemalce in internetne terminale.

  Objavljeno: 25.7.1999več
 • Povpraševanje po računalnikarjih v Nemčiji narašča

  Z računalništvom se preživlja vse več ljudi, vendar je povpraševanje po strokovnjakih še vedno precej večje od ponudbe. V Nemčiji je tako zelo veliko povpraševanje predvsem srednje velikih in majhnih podjetij, ki mrzlično iščejo prave ljudi. Po nekaterih ocenah bo zaradi pomanjkanja kadrov letos ostalo praznih kar 50.000 do 75.000 delovnih mest.

  Objavljeno: 25.7.1999več
 • Nov grafični pospeševalnik SiS 300/301

  Podjetje SiS pripravlja nov pospeševalnik za trirazsežno grafiko z oznako SiS 300/301. Novi 128-bitni grafični procesor bo po zmogljivosti primerljiv z nekaterimi novejšimi pospeševalniki, kakršna sta Matrox MGA G400 in ATI Rage 128. Vseboval bo strojno podporo za bump mapping (teksture različnih ločljivosti), prikaz slike na dveh monitorjih in grafični pomnilnik velikosti do 64 MB, podpiral pa bo 166 MHz pomnilnike SDRAM in SGRAM.

  Objavljeno: 25.7.1999več