Novice

 • Novi digitalni fotoaparati Epson

  Ob nedavni poplavi digitalnih fotoaparatov z veliko ločljivostjo se je zganil tudi japonski Epson. Predstavili so kar dva nova modela, namenjena različno globokim žepom. Prva novost je digitalni fotoaparat PhotoPC 800 s slikovnim zaznavalom CCD, ki premore 2,14 milijona fotoelementov. To je dovolj, da lahko z novim fotoaparatom zajemamo slike z ločljivostmi 1600 x 1200 in celo 1984 x 1488 pik. Največjo ločljivost dosežemo z uporabo algoritma Epson HyPict za slikovno interpolacijo. HyPict deluje pred stiskanjem slik v zapis JPEG, kar zagotavlja kakovostne slike celo pri najvišji ločljivosti. Fotoaparat ima vdelan vmesnik USB, brez akumulatorja pa tehta le 230 gramov. Poleti bo za okoli 700 dolarjev že na prodaj v ZDA, medtem ko ga v Evropi pričakujemo nekoliko pozneje.

  Objavljeno: 23.7.1999več
 • Odprti grafični uporabniški vmesnik MaXimum cde

  Podjetje Xi Graphics iz Denverja je predstavilo novi grafični uporabniški vmesnik, ki bo ustrezal specifikacijam združenja Open Source, temelji pa na dosedanjem standardu CDE (Common Desktop Environment) 2.1, na katerem temeljijo tudi grafični vmesniki dosedanjih ponudnikov Unixa (podjetij IBM, HP, Compaq in Sun).

  Objavljeno: 23.7.1999več
 • AMD z izgubo, zamenjava v vrhu

  AMD je kljub veselju zaradi uspešne predstavitve procesorja Athlon (K7) v juliju doživel hladen tuš. Javno so namreč oznanili izgubo v drugem četrtletju letošnjega leta, ki znaša kar 162 milijonov dolarjev, kar je precej glede na celoten prihodek v višini 595 milijonov dolarjev. Drugi udarec je sledil malo za tem, ko je nepričakovano odstopil predsednik in izvršni direktor družbe Atiq Raza, ki je bil med drugim odgovoren za projekt procesorja Athlon.

  Objavljeno: 23.7.1999več
 • Pioneer DVD-ROM 10x

  Japonski proizvajalec Pioneer je predstavil doslej najhitrejšo enoto DVD-ROM z oznako DVD-A04SZ. Pri branju plošč DVD-ROM deluje s hitrostjo 10x, kar zagotavlja prenos 13,5 MB podatkov v sekundi. Seveda je za tako hitrost treba imeti računalnik z vmesnikom EIDE in podporo za vmesnik UltraDMA/33.

  Objavljeno: 23.7.1999več
 • Kdo bo reševal Iridium?

  Ameriško podjetje Motorola je doslej zagotovilo največ sredstev za obstoj operaterja satelitske telefonije Iridium, ki se sooča s precejšnjimi težavami pri pridobivanju zadostnega števila naročnikov za ekonomsko nemoten obstoj. Motorola ima v svoji lasti 18 odstotkov Iridiuma, vendar je le ena od 19 lastnikov; zato je objavila, da svoje pomoči Iridiumu ne bo krepila, če se v boj za njegovo preživetje ne vključijo tudi drugi lastniki.

  Objavljeno: 23.7.1999več
 • Inženirski razvoj procesorja Merced le pri kraju?

  Intel je v nasprotju s pričakovanji in nekaterimi napovedmi sredi julija objavil, da je končal inženirski del razvoja procesorja Merced (IA-64), za katerega se je v javnosti vse bolj govorilo, da bo zamudil. Intel namerava zdaj sprožiti postopek za začetek proizvodnje, prve primerke pa naj bi po prvih podatkih morda naredili že septembra. Kljub temu so pri Intelu previdni in začetek polne proizvodnje napovedujejo šele za naslednje leto.

  Objavljeno: 23.7.1999več
 • IBM kupil podjetje Sequent

  IBM je sredi julija oznanil dogovor o nakupu podjetja Sequent, s čimer si bo še utrdil položaj med visoko zmogljivimi strežniki. 810 milijonov dolarjev vreden posel prinaša IBM-u tehnologijo NUMA (non-uniform memory access architecture), ki omogoča izdelavo strežnikov z do 64 procesorji (v razvoju je že nadgradnja, ki bo podpirala do 256 procesorjev).

  Objavljeno: 22.7.1999več
 • Novi Hot Railov procesorski nabor

  Nekoliko manj znano podjetje Hot Rail je napovedalo nov procesorski nabor za AMD-jeve procesorje Athlon (K7), ki bo omogočil izdelavo večprocesorskih sistemov. Vezje, ki bo slonelo na vodilu z licenco podjetja AMD, bo prišlo na tržišče v začetku leta 2000, podpiralo pa bo štiri ali osem procesorjev.

  Objavljeno: 22.7.1999več
 • Bangemann pred sodiščem?

  Svet ministrov Evropske komisije bo Bangemannov primer predal Evropskemu sodišču, ki bo preučilo, ali je nekdanji poslanec in komisar ob prehodu v novo službo kršil pravila Evropske zveze (EU). Zanimivo je, da je z istim predlogom Bangemann sočasno razrešen vseh svojih dolžnosti kot evropski poslanec, kar pomeni, da lahko nemoteno prevzame novo delovno mesto v španskem telekomunikacijskem operaterju Telefonica.

  Objavljeno: 22.7.1999več
 • Swisscom krepi delež v Debitelu

  Največji švicarski telekomunikacijski operater Swisscom, ki je še vedno v večinski lasti države (65,5 %), bo za več kakor 3 milijarde mark kupil 58 odstotkov Debitela od njegovih največjih lastnikov: petega največjega proizvajalca avtomobilov DaimlerChryslerja ter skupne naložbe Metro Holdinga in Deutsche Bank (oba bosta obdržala le 10 % delnic).

  Objavljeno: 22.7.1999več