Novice

 • Universal Plug and Play

  Microsoft ob Sunovi predstavitvi tehnologije Jini ni stal križem rok. Na januarskem sejmu Consumer Electronics Show v Las Vegasu so celo nekaj dni pred Sunom spregovorili o načrtih za preprosto in univerzalno povezljivost različnih naprav. Microsoft je svojo iniciativo poimenoval Universal Plug and Play, tako kakor Jini pa omogoča samodejno razpoznavo in priključitev naprav v računalniškem omrežju. Universal Plug and Play je naslednji korak v razvoju tehnologije Plug and Play, ki so jo prvič predstavili z Windows 95, omogoča pa precej preprostejšo priključitev razširitvenih kartic in zunanjih naprav na osebni računalnik. Microsoftova nova tehnologija sloni na dosedanjih standardih, protokolih in vodilih, kar naj bi pospešilo razvoj izdelkov in uvajanje v obstoječe računalniške sisteme. Poleg omrežne tehnologije Ethernet bo Universal Plug and Play podpiral tudi nove standarde, kot so telefonsko omreženje (Home Phoneline Networking - HPN) in brezžične omrežne povezave (HomeRF) v domačem okolju. Microsoft bo izvedbo s protokolom TCP/IP predstavil že letos, s tehnologijo Universal Plug and Play pa bo kot prvi opremljen operacijski sistem Windows 2000. Seveda so Microsoftovo novost podprli glavni partnerji: Intel, HP, Compaq, Dell, Cisco, Kodak, 3Com, Samsung, ATI, Diamond, AMD, Lexmark in drugi.

  Objavljeno: 2.3.1999več
 • Jini

  Sun je konec januarja uradno predstavil omrežno tehnologijo Jini, ki bo omogočila precej lažjo priključitev najrazličnejših naprav v računalniška omrežja in medsebojno izmenjavo podatkov. S tehnologijo Jini naj bi med sabo preprosto priključili naprave ne glede na to, kateri operacijski sistem ali strojno zasnovo uporabljajo. Jini bo za uporabnika neviden, priključitev naprav pa preprosta, saj ne bo treba skrbeti za gonilnike ali združljivost s posameznim operacijskim sistemom. Za to bo skrbela že koda v sami napravi.

  Objavljeno: 2.3.1999več
 • Intel in Mattel za računalniške igrače

  Računalniška tehnologija je vse pogostejša sestavina otroških igrač. To sta nedavno podkrepila tudi Intel in eden največjih proizvajalcev igrač, družba Mattel, ki sta sklenila sodelovanje pri razvoju računalniško podrtih igrač in hkrati tudi prve izdelke iz nove družine Intelovih izdelkov, ki so jo poimenovali Intel Play. Prva dva izdelka iz te družine sta digitalna video kamera Me2Cam in zanimiv računalniško podprt mikroskop Intel Play X3. Oba izdelka lahko priključimo na računalnik in na zaslonu prikazujemo sliko, ki jo zajemajo tipala obeh izdelkov. Seveda poleg strojne opreme pomembno vlogo igra priložena programska oprema, ki je prilagojena otroški rabi. Pri Intelu so poskrbeli tudi za primerno ceno, saj izdelka staneta manj kakor 100 dolarjev.

  Objavljeno: 26.2.1999več
 • Novellove novosti za NDS

  Novell spretno izkorišča Microsoftovo zamudo pri izdaji imeniškega sistema Active Directory in postopoma širi krog uporabnikov sistema NDS. Nedavno so predstavili močno izboljšan dodatek za okolje Windows NT Server, ki omogoča najtesnejše združevanje okolij Windows NT in Netware doslej. NDS for NT 2.0 omogoča nadzor in upravljanje domen NT neposredno iz Novellovih nadzorniških namenskih programov (NWAdmin). Program omogoča tudi dostop do nekaterih NT-jevih delov: pregledovalnika dogodkov in upravitelja strežnikov. Z novo različico so še izboljšali možnost nadzora poštnega programa Exchange Server.

  Objavljeno: 26.2.1999več
 • Prodaja računalnikov PC v letu 1998

  Po podatkih družbe IDC je prodaja osebnih računalnikov PC v lanskem letu zrasla za 15 % v primerjavi z letom 1997. Še posebej je bilo uspešno zadnje četrtletje, ko se je prodaja v primerjavi s jesenskim obdobjem povečala kar za 23 %. V celoti so proizvajalci lani prodali skoraj 90 milijonov PC-jev, leta 1997 pa "le" 80,3 milijonov. Največji proizvajalec PC-jev je še vedno podjetje Compaq, ki je lani tudi znebilo težav z zalogami in uspešno nastopilo pri računalnikih za rabo doma. Zelo dobro se je na drugem mestu odrezal tudi IBM, kateremu prodaja raste že tretje četrtletje zapored, še posebej pri računalnikih za rabo doma. Na tretjem mestu je družba Dell, ki je sicer druga, če primerjamo samo prodajo v ZDA. Četrti je HP, kateremu je lani prodaja narasla. Na petem mestu je Packard Bell NEC, ki se ni odrezal pretirano dobro, saj se je rast prodaje zmanjšala.

  Objavljeno: 26.2.1999več
 • Dell Latitude LT

  Dell se je odzval na lahke prenosnike podjetij HP, IBM in Toshiba ter tudi sam predstavil majhen računalnik Latitude LT. Prenosnik, ki tehta le 1,4 kg, ima kljub majhnim meram presenetljivo zmogljivo strojno zasnovo. Poganja ga 266 MHz procesor Pentium MMX, v osnovni različici pa ima 64 MB pomnilnik in 4,3 GB disk. V primerjavi s tekmeci ima nekoliko večji zaslon, z diagonalo 11,3 palcev.

  Objavljeno: 26.2.1999več
 • Imagineer Technical 3.0

  Podjetje Intergraph je predstavilo novo različico dvodimenzionalnega programa CAD Imagineer Technical. Tretja različica tega načrtovalskega paketa prinaša čez 50 novosti, predvsem za uporabo v procesni industriji. Program pozna sedaj poleg običajnih načrtovalskih orodij tudi gradnike za izdelavo diagramov in načrtov, povezanih s "pametnimi" povezavami, ki se prilagajajo predmetom na shemi. Ima tudi specifične knjižnice za posamezne vrste rabe, s čimer prihranimo risanje simbolov. Nova različica ima tudi močno izboljšane povezave z drugimi programi, med prvimi s paketom Microsoft Office 95 in Office 97. Imagineer Technical 3.0 zna zajeti parametre za načrt neposredno iz Excelovega zneska, zna pa tudi preračunavati vrednosti prek zunanjih programov, kot je na primer matematični program MathCAD 8. Nova različica bo na voljo v začetku pomladi in bo v ZDA stala 495 dolarjev.

  Objavljeno: 26.2.1999več
 • AT&T prevzel IBM Global Networking

  Konec lanskega leta je IBM prodal omrežje IBM Global Networking. Kupec je AT&T, ki je za 5 milijard dolarjev gotovine prevzel nekdanjo enoto IBM, prisotno v 53 državah. Prevzem obsega tudi 5 tisoč zaposlenih, kar je v skladu z razširitvenimi načrti AT&T. Velikana sta se prav tako dogovorila o skupnih poslih, katerih vrednost dosega 10 milijard dolarjev.

  Objavljeno: 25.2.1999več
 • Terabiti pod oceanom dDatumUmika: 30.12.9000

  Global TeleSystems Group Inc. in Flag Telecom sta objavila skupno naložbo za izgradnjo in vzdrževanje prvega terabitnega prekoceanskega sistema Flag Atlantic-1, vrednega milijardo dolarjev. Namenjen bo prenosu govora, podatkov in videa med Evropo in ZDA s hitrostmi do 1,28 terabita v sekundi. Zmogljivost sistema bo 25-krat večja od dosedanjih prekoceanskih kabelskih sistemov; prenos 100 ur digitalnega videa bo opravljen v eni sekundi! Načrtovana povezava med ZDA, Veliko Britanijo in Francijo naj bi začela delovati v drugi polovici naslednjega leta.

  Objavljeno: 25.2.1999več
 • Deutsche Telekom začenja s telefonijo IP

  Deutsche Telekom je tisoč naročnikom internetne storitve T-Online omogočil preizkus telefonije IP od računalnika do telefona. Klicati je možno v 12 držav. Klici v Veliko Britanijo, Francijo, Švico, Nizozemsko, Avstrijo, Italijo, ZDA in Kanado stanejo 0,30 marke na minuto, v Avstralijo, Singapur, Hong Kong in na Japonsko pa trikrat več. Cenam je treba prišteti še strošek dostopa v internet (krajevni telefonski klic) in ceno storitve T-Online. Deutsche Telekom že nekaj časa izvaja storitve VOIP (Voice Over IP) v ZDA in Kanadi, njihov največji del pa so storitve od telefona do telefona. Deutsche Telekom je predanost telefoniji IP dokazal z nakupom 21 % deleža izraelsko-ameriškega podjetja VocalTec, ki je vodilni proizvajalec opreme za telefonijo IP.

  Objavljeno: 25.2.1999več