Novice

 • Athlon tudi v IBM-ovih Aptivah

  AMD z novim procesorjem Athlon žanje lep uspeh pri podpori znanih proizvajalcev. Po družbah Compaq in Dell se je za novi AMD-jev procesor odločil tudi IBM, in sicer za vgradnjo v nove modele računalnikov za domačo rabo Aptiva. V ZDA bo tako mogoče za okrog 2000 dolarjev kupiti računalnik s 600 MHz procesorjem, 128 MB RAM, 20 GB diskom in enoto DVD-ROM. Za sisteme s 650 MHz procesorjem bo treba odšteti približno 300 dolarjev več.

  Objavljeno: 18.8.1999več
 • Deutsche Telekom: pohod na zahod

  Največja evropska telefonska družba Deutsche Telekom je odštela 8,4 milijarde britanskih funtov za nakup najmanjšega (četrtega) britanskega operaterja mobilne telefonije One 2 One. Nemci to štejejo za zelo pomemben korak pri globalizaciji njihovega poslovanja, zlasti po neuspešnem poskusu združitve z italijanskim Telecomom in poslabšanimi odnosi z (nekdanjim) strateškim partnerjem France Telecom. Z nakupom britanskega operaterja je Deutsche Telekom postal četrti največji operater mobilne telefonije (10,8 milijona uporabnikov). Na vodilnem mestu je še vedno Telecom Italia Mobile (16,6 milijona uporabnikov), ki ga sedaj nadzoruje Olivetti. TIM-u sledita Mannesmann (14,5 milijona), ki nadzoruje tudi nekoč Olivettijev Omnitel, in Vodafone Airtouch (11,1 milijona).

  Objavljeno: 18.8.1999več
 • Via Technology le ni v celoti prevzela Cyrixa?

  Prvotne napovedi o celotnem prevzemu družbe Cyrix s strani tajvanskega proizvajalca Via Technology so se izkazale za le delno resnične. Via bo predvidoma odpustila 170 ljudi, več kakor polovico zaposlenih v Cyrixu. Medtem so javnost tudi obvestili, da so od podjetja IDT odkupili oddelek Centaur, ki se je ukvarjal z razvojem procesorjev x86. Via bo očitno iz dveh ekip naredila eno in upala, da bo s tem lažje tekmovala s tekmeci, kot sta AMD in Intel.

  Objavljeno: 17.8.1999več
 • Zanimanje za češko koncesijo

  Rok za oddajo ponudb za novo češko omrežje GSM 1800 je 17. avgust 1999. Med 12 prijavljeni je nekaj znanih evropskih telekomunikacijskih operaterjev (Teledanmark, British Telecom, Telecom Italia, France Telecom), nekateri (Vodafone Airtouch, Mannesmann, Orange, Telenor) pa so s češkimi podjetji osnovali skupna podjetja. Zahtevane naložbe novega koncesionarja ocenjujejo na 500 do 600 milijonov ameriških dolarjev.

  Objavljeno: 17.8.1999več
 • GSM bankomati

  Ameriška finančna skupina Citigroup bo namenila več deset milijonov dolarjev za razvoj bančništva prek mobilnih telefonov. Njihova želja je nadgraditi mobilne telefone v bankomate prihodnosti. Citigroupova podružnica za elektronsko poslovanje e-Citi in finski telekomunikacijski operater Sonera sta s skupno naložbo kupila dvopetinski delež kanadskega podjetja 724 Solutions, ki velja za izumitelja bančništva prek mobilnih telefonov.

  Objavljeno: 17.8.1999več
 • Sun brez Baratza

  Alan Baratz, dosedanji direktor Sunovega oddelka Software Products and Platforms, zadolženega med drugim za razvoj jave in z javo povezanih izdelkov, je avgusta nepričakovano dal odpoved. 44-letni Baratz, ki je uspešno vodil oddelek z javo znotraj podjetja Sun, je namesto tega sprejel bolje plačano delovno mesto v eni od newyorških investicijskih bank. Sunovi partnerji so zaskrbljeni, saj je Baratz doslej uspešno razreševal nasprotja in usklajeval različne poglede na nadaljnji razvoj jave. Nadomestil ga bo Jon Kannegaard, dosedanji podpredsednik in vodja oddelka Java Platform.

  Objavljeno: 17.8.1999več
 • Novi algoritem AES za ameriško državo

  Ameriška vlada išče nov algoritem za šifriranje podatkov, ki bi zamenjal že nekoliko zastarel algoritem DES, zato so razpisali tekmovanje, na katerega se je prijavilo 15 ponudnikov. Finalisti tekmovanja organizacije National Institute of Standards and Technology (NIST) so algoritem MARS, ki ga je razvil IBM, algoritem RC6, ki ga je razvila družba RSA, algoritem Rijndael (avtorja sta Belgijca Joan Daemen in Vincent Rijmen), algoritem Serpent (skupno delo Angleža Rossa Andersona, Izraelca Elija Bihama in Norvežana Larsa Kundesna) ter algoritem Twofish (skupina avtorjev, večina iz svetovalne družbe Schneier's Counterpane Systems). Zmagovalec bo postal temelj za novi algoritem AES (Advanced Encryption Standard), ki bo imel dolžine ključa 129, 192 in 256 bitov (DES ima 56 bitov). Rezultati bodo znani sredi leta 2000.

  Objavljeno: 17.8.1999več
 • Petek trinajstega za Iridium

  Družba Iridium je v petek 13. avgusta 1999 na sodišču zvezne države Delaware vložila vlogo za stečaj po znamenitem 11. členu ameriškega zakona o stečaju. Ta člen daje podjetjem še eno priložnost za ohranitev poslovanja v obdobju, ko podjetje razvija načrt za odplačevanje dolgov.

  Objavljeno: 16.8.1999več
 • Sprememba omrežnih skupin pri nas in v Avstriji

  V Uradnem listu Republike Slovenije št. 57/99 z dne 16. julija 1999 je objavljen Pravilnik o oštevilčenju v javnih telekomunikacijskih omrežjih. Namesto sedanjih 12 omrežnih skupin stacionarne telefonije jih bo v bodoče le 6, kar naj bi dokončno uveljavili do konca naslednjega leta. Za mobilno telefonijo je po novem predvidena enotna omrežna skupina 6. ____________________________________________ Omrežne skupine nove _ dosedanje skupine 1 ____ 61 2 ____ 62, 602, 609 3 ____ 63, 601 4 ____ 64 5 ____ 65, 66, 67 6 ____ 40, 41 7 ____ 68, 608 8 ____ 80, 880, 89 (brezplačni klici) 9 ____ 90 (višji obračun, storitve) ____________________________________________ Spremembe so usklajene s telekomunikacijskimi smernicami Evropske zveze (EU) in so pomemben korak v pripravah na sprostitev slovenskega telekomunikacijskega trga. Zagotovile naj bi enakopraven dostop do številk vsem konkurenčnim operaterjem in uvedle možnost izbire operaterja za medkrajevni in mednarodni promet pri vsakem posameznem klicu (podobno, kot to že poznajo, denimo, v Italiji in Nemčiji). Med pomembnimi novostmi, ki jih novi pravilnik prinaša uporabnikom, sta enotna osemmestna naročniška številka v vseh omrežjih in zagotovljena prenosljivost naročniške številke med operaterji.

  Objavljeno: 16.8.1999več
 • Letos kar 260 milijonov izmenljivih enot

  Družba za tržne raziskave Disk Trend je objavila podatke o gibanju prodaje izmenljivih pomnilniških naprav. Po podatkih raziskave naj bi proizvajalci letos izdelali kar 260 milijonov izmenljivih enot, celoten promet pa naj bi dosegel vrednost 10,2 milijarde dolarjev. Letno naj bi se prodaja dvigovala za od 3 do 9 %. Raziskava tudi kaže, da naj bi v naslednjih štirih letih zapisljivi optični nosilci (CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RAM ...) presegli prodajo izmenljivih nosilcev z magnetnim nosilcem. Na spodnjem koncu naj bi že leta 2002 enote Zip in SuperDisk (LS-120) v prodaji prehitele trdožive disketnike zmogljivosti 1,44 MB. Bolje kaže podjetju Iomega, ki je imelo lani z enotami Zip 83 % tržni delež.

  Objavljeno: 13.8.1999več