Novice

 • IBM opustil omrežne izdelke in povečal sodelovanje z družbo Cisco

  Konec avgusta je IBM najavil, da namerava opustiti nadaljnji razvoj in prodajo lastnih omrežnih izdelkov, kot so stikala in usmerjevalniki, sočasno pa so najavili podpis o dolgoročnem sodelovanju s podjetjem Cisco. Po pogodbi, katere vrednost ocenjujejo na več milijard dolarjev, je to ena izmed najpomembnejših sprememb na področju omrežne opreme v letošnjem letu. Cisco se je po dogovoru obvezal, da bo od IBM-a v naslednjih letih kupil za čez 2 milijardi dolarjev opreme in sestavnih delov, med katerimi so polprevodniki, procesorski nabori za omrežno opremo in pomnilniške enote. IBM je poleg tega za neznano vsoto družbi Cisco prodal čez 200 patentov omrežne opreme.

  Objavljeno: 15.9.1999več
 • Mobitel znižuje cene

  Po 1. oktobru 1999 bodo storitve digitalne (GSM) in analogne (NMT) telefonije pri družbi Mobitel cenejše. Naročniki poslovnega in osnovnega paketa bodo združeni v poslovni paket z mesečno naročnino 5 tisoč tolarjev (sedaj znaša le-ta za poslovni paket 5850 tolarjev, za osnovni pa 5200 tolarjev). Naročnikom sedanjega osnovnega paketa bodo tako dodatne storitve, ki jih sedaj plačujejo posebej, na voljo brezplačno, tako, kot so že dalj časa naročnikom poslovnega paketa.

  Objavljeno: 15.9.1999več
 • Brezplačna različica paketa Microsoft Office 2000?

  Po Sunovem nakupu družbe Star Division in najavi, da bo paket StarOffice za uporabnike brezplačen (vključno z izvorno kodo), je Steve Ballmer, Microsoftov predsednik, javno obljubil, da bo tudi Microsoft ponudil brezplačno različico paketa Microsoft Office 2000 in sicer v novi, spletni različici, ki je bila menda v načrtu že več mesecev pred Sunovim nakupom paketa StarOffice. Po vsej verjetnosti bo nova različica pisarniškega paketa Office na voljo na Microsoftovem spletnem servisu MSN.

  Objavljeno: 15.9.1999več
 • Microware toži Apple zaradi sistema Mac OS 9

  Le nekaj dni po najavi operacijskega sistema Mac OS 9 je Apple prejel obvestilo o tožbi s strani podjetja Microware, avtorja manj znanega operacijskega sistema OS-9, namenjenega predvsem sistemom za delo v realnem času. Tožba je še posebej ironična, ker Apple sočasno toži družbe eMachines in Future Power zaradi podobnosti njihovih sistemov z Applovim računalnikom iMac.

  Objavljeno: 15.9.1999več
 • Luknja v zaščiti e-poštnega sistema Hotmail

  Microsoftov e-poštni sistem Hotmail je do nedavnega vseboval luknjo v zaščiti sistema, prek katere je bilo mogoče priti do elektronske pošte kateregakoli uporabnika samo z uporabniškim imenom, brez gesla. Za to je bil potreben le razmeroma kratek niz ukazov v opisnem jeziku HTML, s katerim je bilo mogoče razkriti privatne podatke kateregakoli od 40 in 50 milijonov uporabnikov servisa. Za odstranitev napake je moral Microsoft servis zapreti za več ur, obljubil pa je, da v bodoče ne bo prišlo do podobnih varnostnih vdorov, vendar obenem ne namerava objaviti, čigavi podatki so bili razkriti.

  Objavljeno: 15.9.1999več
 • Legendarno podjetje Hercules zaprlo vrata

  Podjetje Hercules, proizvajalec grafičnih kartic in avtor legendarnega monokromatskega vmesnika, ki je bil za marsikoga prvi stik z računalniško grafiko, je moral po 17 letih delovanja zapreti vrata. Po neuspešnem poskusu združitve z nemškim proizvajalcem ELSA je družbi ostala le možnost bankrota. Tržni analitiki poudarjajo, da je to prva in morda ne zadnja žrtev novih razmer na področju proizvajalcev računalniške grafike.

  Objavljeno: 14.9.1999več
 • Sun kupil StarOffice

  Sun je v začetku septembra potrdil govorice in najavil nakup nemškega proizvajalca Star Division, avtorja pisarniškega programskega paketa StarOffice. Čeprav pri Sunu zanikajo, da bi želeli s tem korakom neposredno tekmovati z družbo Microsoft in paketom Microsoft Office, tržni analitiki menijo, da bo Sunov vstop na to področje zagotovo prinesel spremembe in najbrž tudi znižanje cen tovrstnih izdelkov. Sun namreč paket StarOffice 5.1 ponuja brezplačno za osebno in poslovno rabo.

  Objavljeno: 14.9.1999več
 • Prihodnost internetne telefonije in kabelskih modemov

  V naslednjih petih letih bo obseg internetne telefonije narasel za štiridesetkrat. Obseg letošnjega prometa ocenjujejo na 480 milijonov ameriških dolarjev, leta 2004 pa naj bi po ocenah skupine IDC znašal že 19 milijard dolarjev. Časovne vrednosti prometa so prav tako prepričljive: lani je bilo z internetno telefonijo opravljenih 310 milijonov minut pogovora, že letos pa jih pričakujejo 2,7 milijard minut. Izvedenci pa za leto 2004 predvidevajo še veliko več pogovorov, saj naj bi obsegali 135 milijard minut. Vodilni uporabniki internetne telefonije so po ocenah skupine IDC popotniki in izseljenci, saj prav oni redno potrebujejo mednarodno telefonijo po, seveda, čim nižji ceni.

  Objavljeno: 14.9.1999več
 • Švicarska vojna kratkih sporočil

  Nekdanji monopolist Swisscomm je svojim naročnikom mobilne telefonije GSM preprečil pošiljanje kratkih sporočil (SMS) naročnikom drugega švicarskega operaterja diAx, ki deluje od decembra lani. Operaterju diAx je le uspelo najti zvijačo, s katero njegovih 300 tisoč naročnikov lahko pošilja kratka sporočila dvomilijonski množici naročnikov Natel (Swisscomova storitev telefonije GSM), toda Swisscom ne dopušča povezave v nasprotno smer.

  Objavljeno: 14.9.1999več
 • Razvoj protokola WAP

  Finski proizvajalec Nokia v sodelovanju z mobilnimi operaterji že preskuša izboljšano izvedbo mobilnega internetnega standarda WAP z oznako 1.1. Specifikacijo nove izvedbe je WAP Forum objavil zadnji dan junija 1999, potrebovali pa so jo predvsem mobilni operaterji. Ti so zahtevali nove storitve, saj jim poskusi na podlagi prve specifikacije WAP niso zadoščali. Predstavniki hongkonškega operaterja Cable&Wireless HKT Mobile Services, ki temeljito preskuša delovanje sistema WAP, so prepričani, da bodo javnosti nove storitve lahko ponudili že letos. Proizvajalci opreme za WAP pa si prizadevajo zagotoviti medsebojno združljivost opreme. Nekateri evropski analitiki pa vendarle sumijo, da bi storitve na podlagi novega standarda lahko zaživele pred letom 2001, svoje trditve pa zagovarjajo v obsežnih poročilih.

  Objavljeno: 9.9.1999več