Novice

 • Nova trojanca

  Krekerji pa so bili minuli teden dejavni tudi na drugih področjih. Tako sta se v internetu pojavila nova trojanska konja, ki se širita kot programčka, priložena oziroma pripeta elektronskim pismom. V njih je priloga opisana kot zanimiv ohranjevalnik zaslona (screen saver). Če prejemnik zažene ohranjevalnik, si v svoj računalnik namesti tudi trojanskega konja. Ta potem v Windowsu deluje prikrito: v ozadju pošilja po internetu svojemu oddaljenemu gospodarju sporočila o uspešni namestitvi. Kreker lahko nato daljinsko in na skrivaj upravlja žrtvin računalnik, pri tem pa celo briše, kopira in ustvarja datoteke. V primeru iz minulega tedna gre dejansko za dve različici istega programa, in sicer za BackDoor-G v ZDA in Armageddon v Franciji. Nova konja sta zmes virusnega, vdiralnega in nadzornega programa in sta podobna že znanima programskima vsiljivcema BackOrifice and NetBus, ki sta v zadnjem letu povzročila med uporabniki internetnih PCjev veliko vznemirjenja. Izdelovalci protivirusnih programov so že začeli posodabljati protivirusne datoteke in priporočajo uporabnikom, naj jih prenesejo k sebi takoj, ko bodo izdelane. Dodatna težava pri odkrivanju konj BackDoor-G in Armageddon je, da spreminjata svoji datotečni imeni. Kot vedno, velja za uporabnike interneta opozorilo: ne odpirajte oziroma zaganjajte sumljivih datotek, priloženih e-pismom!

  Objavljeno: 1.6.1999več
 • Zaprti Poljaki

  Na poljskem telekomunikacijskem trgu prevladujejo tehnologije in izdelki podjetij Siemens, Alcatel in Lucent Technologies. Švedska vlada je zaskrbljena zaradi neenakopravnega položaja, ki Ericssonu ne omogoča prodora na poljski trg. Če Ericssonu Poljaki ne zagotovijo pravičnejše obravnave, bo švedska vlada najverjetneje preprečila telekomunikacijski del poljskega pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo.

  Objavljeno: 1.6.1999več
 • Celeronski PCji za 300 dolarjev

  Pred kratkim sta proizvajalec Total Peripherals in internetni trgovec Onsale skupno predstavila PC za 299 USD. To je v ZDA še dodatno pospešilo mrzlično tekmovanje za izdelavo najcenejšega računalnika za množično rabo. Podjetji gresta po stopinjah izdelovalca eMachine, ki je pred meseci ponudil trgu prvi PC za 399 USD in z njegovo prodajo kmalu začel ustvarjati dobiček. Podjetje Onsale prodaja družino spletnih PCjev "Imagic Prism" seveda samo po internetu. Najcenejši model za 299 USD ima Cyrixov procesor MII-333, 32MB delovnega pomnilnika, disk s 4,3 gigabajta, notranji modem s hitrostjo prenosa 56 kb/s in Microsoftov Windows 98 z brskalnikom Internet Explorer. Mnenja poznavalcev industrije za osebno računalništvo so deljena: nekateri trdijo, da poceni PCji uporabljajo zastarelo tehnologijo, ki postane po dveh letih neuporabna. Drugi pa poudarjajo, da postane vsaka tehnologija neuporabna v dobrih treh letih in da je veliko morebitnih kupcev, ki so pripravljeni za nizko ceno PCja žrtvovati eno leto "življenjske dobe" računalnika. Družba National Semiconductor, ki izdeluje procesor MII v svoji podružnici Cyrix, pa je objavila, da bo dobavljala procesor samo še do konca letošnjega leta, ko se naj bi umaknila s trga procesorskih čipov. Pri podjetju Total Peripherals zatrjujejo, da bodo do takrat pripravili novo družino PCjev z drugo vrsto procesorja in da bo njena cena za porabnika enaka ali celo nižja od sedanje. Borzni analitiki v Ameriki že sklepajo stave, do katere vrednosti se naj bi spustila cena za ljudski PC v naslednjem letu.

  Objavljeno: 1.6.1999več
 • Palm VII v ameriških trgovinah

  Najnovejši dlanski računanik (palmtop) Palm VII bo doživel svojo prodajno premiero v ponedeljek, 31. maja 1999, v New Yorku. Izdelek podjetja 3Com (Palm Computing) vsebuje posebni brezžični sprejemnik in oddajnik za izmenjavo podatkov "na terenu", ki omogoča omejen dostop do spleta, e-pošte in nekaterih storitev e-trgovine. Nekatera podjetja so še najavila storitve za mobilno trgovanje z delnicami, preverjanje potniških podatkov v letalskih družbah in brskanje po finačnih zbirkah podatkov. Kritiki računalnika Palm VII opozarjajo, da je predrag za množično rabo in da ni dovolj omrežno zmogljiv. Palm VII namreč uporablja posebni celičnoradijski prenos z največjo hitrostjo 8 kb/s, ki je na voljo samo v širšem mobilnem omrežju Mobitext družbe BellSouth. Resnici na ljubo je ta na voljo v večini ameriških mest. Večja ovira za večino morebitnih kupcev pa bodo verjetno dodatni stroški. K ceni napravice 599 dolarjev mora uporabnik prišteti še stroške za mesečno naročnino na mobilno podatkovno storitev Palm.Net: 9 USD za 50 KB prenesenih podatkov ali 24,99 USD za 150 KB, medtem ko vsak dodatni kilobajt stane 30 centov. Komunikacijski analitiki se sicer strinjajo, da bo leta 2003 na svetu dobrih 50 milijonov uporabnikov pametnih ročnih napravic z brezžičnim dostopom do interneta. Ob tem pa opozarjajo, da bo pobuda za hitrejši razvoj prišla iz industrije mobilnih telefonov in ne dlanskih računalnikov. Že konec letošnjega leta se naj bi namreč na trgu pojavili poceni prenosni telefoni z vdelanimi minibrskalniki za splet.

  Objavljeno: 1.6.1999več
 • Intelov PC na čipu

  Ameriški proizvajalec Intel je objavil namero, da bo do konca leta 2000 predstavil integrirani procesorski čip "Timna", ki ga razvija njegov izraelski oddelek. Timna naj bi vseboval procesorsko vezje Celerona, pomnilniški krmilnik in slikovno oziroma grafično enoto za upravljanje monitorja. Intel doslej ni kazal preveč zanimanja za proizvodnjo integriranih procesorjev, ki so namenjeni najcenejšim PCjem za gospodinjstva in pametnim omrežnim "škatlicam" za spletno in satelitsko priključevanje televizijskih aparatov. Intel naj bi bil sposoben vdelovati dodatno logiko v procesorski čip tudi zato, ker bo kmalu začel uporabljati 0,18-mikronsko tehniko za proizvodnjo integriranih vezij. Kljub obljubljenim prihrakom za izdelovalce "PCjev v škatlicah", pa nekateri poznavalci industrije PCjev opozarjajo, da dobičkonostnost Intelovega podviga ni zagotovljena. Prozvodni cikel integriranega procesorja je namreč daljši od cikla za samostojni procesor oziroma grafični čip, kar pomeni, da naj bi "PC na čipu" vedno imel bolj zastarelo tehnologijo, kot jo premore PC, sestavljen iz več čipov. Poleg tega napreduje razvoj grafičnih vezij hitreje od procesorskih. Nekateri tudi opozarjajo, da je precej bolj smiselno vdelovati grafično vezje v čipni nabor (chipset) za PC kakor v sam procesor in da je zelo malo sistemov, ki nimajo prostora za, denimo, tri čipe. Kakor koli že, Intel nadaljuje s svojimi načrti. V letošnjem aprilu pa je že predstavil nabor čipov 810, ki vsebujejo slikovno vezje, in čipni nabor za notesnike z vdelanim zvočnim vezjem.

  Objavljeno: 1.6.1999več
 • Povečana dejavnost krekerjev

  V zadnjem tednu so - zlasti v ZDA - krekerji postali v svetovnem spletu še bolj dejavni. Tako so v sredo, 26. maja 1999, zasičili spletne strežnike zveznega policijskega urada FBI s številnimi zahtevami spletnega protokola HTTP, s čimer so drugim spletnim uporabnikom dejansko preprečili dostop do strežnikov (napad vrste "denial-of-service"). Pri tej vrsti napada krekerjem (zlonamernim hekerjem) ni treba pridobiti pravic za dostop do strežnika. Dovolj je, če z več računalnikov usklajeno pošiljajo ciljnemu strežniku veliko število zahtev za prebiranje strani HTML, tako da postane strežnik za vse praktične namene preobremenjen in se ne more več odzivati običajnim deskarjem. Pri FBIju trdijo, da krekerjem ni uspelo prodreti skozi požarne zidove, temveč so samo javnosti onemogočili dostop do njihovega spletišča. FBI je za dober dan odključil svoje strežnike od interneta in temeljito pregledal svoj varnostni sistem za omrežje. Samo dan kasneje pa so imeli krekerji očitno več sreče, saj so uspeli prodreti v računalniški sistem ameriškega senata in zamenjati glavno spletno stran in nekaj podstrani s svojo informacijsko vsebino. Nekateri ameriški strokovnjaki za omrežno varnost trdijo, da prihajajo napadi iz več krekerskih skupin, katerih člani so pogosto mlajši od 16 let. Povod za zadnje napade krekerjev na računalniške sisteme ameriške države naj bi bila nedavna akcija FBIja v Texasu, kjer so osumljenim krekerjem v Houstonu zasegli več računalnikov.

  Objavljeno: 1.6.1999več
 • Prva GSM virusna prevara

  Uporabniki osebnih računalnikov nimajo več monopola pri prejemanju lažnih in neutemeljenih sporočil o domnevnih virusih. V začetku meseca je krožilo sporočilo, ki je "svarilo" uporabnike digitalnih telefonov, naj ne sprejemajo klicev, če je identiteta kličočega "Unavailable". V nasprotnem primeru naj bi se telefon okužil in onesposobil za nadaljnjo uporabo, tako kot se je že trem milijonom Američanov. Seveda gre za prevaro, saj že bežni poznavalci storitev GSM vedo, da klici iz starih analognih telefonskih central ne posredujejo podatka o številki in da se pri večini telefonov GSM takrat izpiše prav "Unavailable" (nedostopno). Podobno se zgodi tudi pri operaterjih GSM, ki ne podpirajo prikaza številke kličočega.

  Objavljeno: 31.5.1999več
 • Microsoft BackOffice Server 4.5

  Microsoft je na prireditvi NetWorld+Interop v Las Vegasu sporočil, da je izšel Microsoft BackOffice Server 4.5, celovita strežniška zbirka, ki poenostavlja razvoj in upravljanje zmogljivih rešitev za srednje velike in manjše organizacije. Podjetje je tudi sporočilo, da je za BackOffice Server 4.5 na voljo Team Productivity Update, posodobitev, ki razširja možnosti zbirke Microsoft Office 2000 za skupinsko storilnost. Team Productivity Update pomaga končnim uporabnikom hitro ustvariti varno, prilagojeno delovno okolje, v katerem lahko vsi člani delovne skupine sodelujejo in si delijo dokumente, pregledujejo skupinske koledarje in sezname stikov ter analizirajo poslovne podatke.

  Objavljeno: 30.5.1999več
 • Tiskalnik Kyocera FS-680

  Podjetje Kyocera je na tržišče poslalo tiskalnik FS-680, ki se s hitrostjo tiska osem strani na minuto uvršča v spodnji cenovni razred laserskih tiskalnikov. Po značilnostih nadomešča dosedanji model FS-600, ki je nudil hitrost 6 strani na minuto. Tiskalnik zmore ločljivost tiska 600 pik na palec, vsebuje 4 MB velik pomnilnik, za doplačilo pa si je mogoče omisliti tudi tolmač za jezik PostScript Level 2. Cena je 87.975 tolarjev.

  Objavljeno: 30.5.1999več
 • Prvi 1000Base-T

  Podjetje Broadcom je kot prvo predstavilo gigabitni Ethernet, ki za delovanje potrebuje navadni kabel UTP kategorije 5. Povezave prek bakrenih vodnikov predstavljajo čez 80 % celotne svetovne omrežne infrastrukture, zato je predstavitev nove rešitve še toliko bolj pomembna. Nov standard so poimenovali v skladu z dosedanjimi 1000Base-T, podporo pa je najavil tudi >>oče<< Etherneta, podjetje 3Com, ki bo sčasoma ponudbo gigabitnega Etherneta prek optičnih vodnikov dopolnil tudi z rešitvami za obstoječa omrežja. Po pričakovanjih naj bi novo tehnologijo uporabili sprva predvsem v strežniškem okolju, sčasoma pa bi se lahko 1000Base-T razširil tudi med zmogljive delovne postaje in celo osebne računalnike.

  Objavljeno: 30.5.1999več
ph