Novice

 • Usklajevanje koledarjev čez splet

  Podjetje WeSync je napovedalo nov programski paket, ki bo omogočal usklajevanje koledarjev v žepnih računalnikih Palm kar čez svetovni splet. V ta namen so razvili odjemalec in strežnik, ki bo skrbel za izmenjavo in usklajevanje podatkov. Poleg koledarjev bodo uporabniki prek strežnika lahko pobrali tudi novice, vozne rede za letala, podatke o hotelih, izposojevalnicah avtomobilov in finančne novice.

  Objavljeno: 22.4.1999več
 • Novi italijanski operater GSM?

  Mobilno telefonijo uporablja 40 % Italijanov, letna rast števila uporabnikov pa je 50 %. Obetavnost trga pri zahodnih sosedih je zadosten razlog, da se bo v Italiji verjetno kar kmalu pojavil nov, četrti operater telefonije GSM. Za dovoljenje, ki bo podeljeno junija, tekmuje tudi konzorcij Blue. Njegov največji lastnik je konzorcij večine italijanskih avtocest Autostrade (35 %), sledi pa britanski telekomunikacijski operater BT (21 %). Drugi lastniki so medijska hiša Mediaset, modna hiša Benetton in Distacom (vsak po 10 %), energetski ponudnik ENI in Banca Nazionale del Lavoro (oba po 7 %). Ni znano, kakšne storitve bo ponujal novi operater, treba je pa vedeti, da je Italija zibelka vnaprej plačane telefonije in da se največji delež tamkajšnjih uporabnikov odloča prav za ta način uporabe telefonije GSM.

  Objavljeno: 22.4.1999več
 • Dellovi novi prenosniki

  Dell pripravlja za drugo polovico leta kar tri nove družine prenosnih računalnikov. Prvi bodo naprodaj osnovni prenosniki, zasnovani na procesorju Celeron in s ceno pod 1500 dolarji. Sledili bodo lahki prenosniki, ki bodo tehtali manj od 1,8 kg, zasnova pa bo dovolj zmogljiva tudi za uporabo s sistemom Windows 2000. Jeseni pridejo na vrsto zmogljivi prenosniki, zasnovani na novem prenosniškem procesorju Pentium III, prvič s 100-megaherčnim vodilom.

  Objavljeno: 22.4.1999več
 • NetGemov internetni sprejemnik

  Francosko podjetje NetGem je predstavilo prvi internetni sprejemnik, ki za brskanje po internetu s prikazom na domačem televizorju uporablja operacijski sistem Linux. Sprejemnik NetBox je alternativa številnim najavljenim sprejemnikom z okoljem Windows CE. NetBox bo imel vgrajen kabelski modem, na televizorju pa zmore prikazati sliko z ločljivostjo 640 x 480 pik.

  Objavljeno: 22.4.1999več
 • Caldera OpenLinux 2.2

  Podjetje Caldera je nekoliko prehitelo tekmeca Red Hat Software in kot prvo predstavilo novo različico Linuxa, ki temelji na najnovejšem jedru 2.2.5. Nova zasnova prinaša precej hitrejše delovanje v primerjavi s prejšnjim različicami, še posebej pri računalnikih z vsaj 16 MB RAM. Pri Calderi so naredili tudi korak naprej glede povezljivosti z Microsoftovimi operacijskimi sistemi, zdaj zna OpenLinux 2.2 brati in pisati na diske z datotečnimi sistemi NTFS in FAT32, povrh vsega pa omogoča branje CD-ROM-ov, ki vsebujejo datoteke z dolgimi imeni.

  Objavljeno: 21.4.1999več
 • Celeron 433

  Intel je predstavil najhitrejši procesor Celeron doslej. Novi model deluje s hitrostjo 433 MHz, kar je 33 MHz več od doslej najzmogljivejšega modela. Nov procesor se pri določenih programih po hitrosti in zmogljivosti močno približuje tudi najhitrejšim Pentiumom II, čeprav je Intelov novinec predvsem odgovor na AMD-jeve nove modele procesorjev K6-2 in delno K6-III. Procesor je za razliko od prehodnih modelov na voljo v dveh izvedbah, za podnožja Socket-370 (ohišje PPGA) in Slot 1 (SEPP). Priporočena cena znaša 169 oziroma 177 dolarjev.

  Objavljeno: 19.4.1999več
 • Direktor Compaqa odstopil

  Računalniški velikan Compaq je sporočil, da je nepričakovano odstopil glavni direktor Eckhard Pfeiffer, z njim pa tudi Earl Mason, podpredsednik in finančni direktor. Ugibanja o razlogih se kar vrstijo, mnoga med njimi pa se osredotočajo na uspešnost ali neuspešnost integracijo Digitala. Ko je Compaq kupil Digital, so mnogi menili, da je združitev uspešno sposoben izpeljati le Pfeiffer. Zdaj se postavljajo resna vprašanja, ali morda tudi njemu ni uspelo. Pfeifferjev odstop je sledil kmalu po opozorilu, da bo zaslužek na delnico v prvem fiskalnem četrtletju le 15 centov, kar je precej manj od 31 centov, kolikor je znašala napoved z Wall Streeta. Pfeiffer je slabe rezultate uradno razlagal kot posledico splošne upočasnitve rasti v računalniški industriji. Analitiki menijo, da bo za naslednjega glavnega direktorja Compaq nastavil zunanjega človeka, podobno kakor je IBM pred leti najel Louja Gerstnerja.

  Objavljeno: 19.4.1999več
 • IBM z rekordno izgubo pri osebnih računalnikih

  IBM je bil v minulem letu zelo uspešen, saj je ustvaril za skoraj 81 milijard dolarjev prometa in več kakor 6 milijard dolarjev dobička. Toda v letnem poročilu je predvsem presenetil podatek, da je imel oddelek, namenjen izdelavi in prodaji osebnih računalnikov PC, velikansko izgubo, kar 992 milijonov dolarjev. Analitiki navajajo, da je sicer sorazmerno sprejemljivo, da ima veliko podjetje lahko tudi veliko izgubo, vendar je IBM-ova "luknja" vseeno zastrašujoče velika.

  Objavljeno: 17.4.1999več
 • Telecom Italia in Deutsche Telekom načrtujeta združitev

  Dogajanje okoli italijanskega telekoma se še ni ohladilo, odkar je Olivetti najavil, da ga namerava kupiti. Do novega razburjenja je prišlo, ko se je v petek, 16. aprila izvedelo, da se italijanski in nemški telekom pogovarjata o morebitni združitvi. Če bi do take združitve prišlo, bi bil nov telekomunikacijski gigant vreden 200 milijard dolarjev.

  Objavljeno: 17.4.1999več
 • HP-jeve nove poslovne enote

  Po odločitvi o delitvi na dve ločeni podjetji Hewlett-Packard nadaljuje z notranjo reorganizacijo družbe. Računalniški del družbe se bo notranje razdelil na štiri enote, od katerih bo vsaka imela svojega direktorja. Oddelek Enterprise Business Unit bo skrbel za računalniške izdelke za poslovno rabo srednjega in visokega razreda, Personal System Unit za osebne računalnike in prenosnike, LaserJet/ThinkJet Unit za laserske tiskalnike, InkJet Unit pa za brizgalnike. Vsaka od enot bo imela zelo veliko svobode pri odločanju in sklepanju dogovorov z drugimi podjetji. Enterprise Business Unit se bo na primer lahko dogovarjal z drugimi ponudniki računalnikov PC pri projektih, pri katerih bo potrebna integracija osebnih in srednje velikih računalnikov. Hewlett-Packard bo tako deloval praktično kot krovno podjetje s štirimi neodvisnimi družbami.

  Objavljeno: 17.4.1999več
ph