Novice

 • Novell Cluster Services for Netware 5

  Novell je najavil javni del razvojnega obdobja novega dodatka za omrežni operacijski sistem Netware 5, ki omogoča povezavo strežnikov v gruče. Nova storitev, ki so jo v podjetju za Netware 5 razvili skoraj povsem od začetka, sloni na imeniškem sistemu NDS, kar omogoča lažjo povezljivost in hkrati boljše nadzorovanje računalnikov v gruči. Modul Novell Cluster Services for Netware 5 vsebuje podporo za večje število strežnikov kakor Microsoftova rešitev. Novell je tako prikazal dve gruči s po 12 strežniki, ki so dostopali do skupnega omrežnega diskovnega polja. Novi dodatek omogoča varen prehod uporabnikov in namenskih programov iz strežnika, ki je odpovedal, v strežnike, ki so še na voljo. Hkrati pa omogoča porazdelitev bremena, tako da lahko gruča strežnikov oskrbuje precej večje število hkratnih zahtev kakor posamezen strežnik. Sistem zna samodejno prenesti ali odvzeti breme ustreznim strežnikom, česar končni uporabnik ne opazi. Za nadzor gruče uporabljamo kar upraviteljski modul Novell ConsoleOne, ki je sestavni del paketa Netware 5. Razvojna različica je dosegljiva v Novellovem spletnem strežniku.

  Objavljeno: 23.4.1999več
 • Nova Okna za doma

  Microsoft bo predvidoma naslednje leto objavil novo izvedbo okenskega operacijskega sistema za domača omrežja (home networking). Imenovali jo bodo Consumer Windows for 2000. Namenjen bo povezovanju osebnih računalnikov, tiskalnikov in drugih naprav (npr. digitalnih fotoaparatov) v domačem okolju. Sistem bo usklajen z novimi smernicami Easy PC, ki jih je Microsoft objavil skupaj z Intelom. Windows Server Appliance bo celovita programska in strojna izbira za domače okolje in manjše pisarne. Nekoliko okleščeni strežnik po besedah Microsofta za povezovanje naprav v internet ne bo zahteval nobene strokovne pomoči. Objavili ga bodo v drugi polovici leta, cena pa naj ne bi presegla 2000 ameriških dolarjev.

  Objavljeno: 23.4.1999več
 • Sun presenetil analitike

  Podjetje Sun je svoje poslovno četrtletje sklenil nadvse uspešno in prijetno presenetil tržne analitike in delničarje. Zaslužek na delnico je namreč dvakrat večji od pričakovanj na Wall Streetu. Trimesečje so tako sklenili z zaslužkom 291,4 milijona dolarjev. Promet se je v primerjavi z enakim obdobjem v letu 1998 povečal iz 2,36 na 2,94 milijarde dolarjev. Sun pripisuje uspeh povečanemu zanimanju za programske rešitve, namenjene elektronskemu trgovanju in dobri prodaji strežnikov.

  Objavljeno: 23.4.1999več
 • Corel WordPerfect Office 2000 in Corel Draw 9

  Corel je pričel prodajati paketa Corel WordPerfect Office 2000 in Corel Draw 9. Prvi glede na izvedbo vsebuje urejevalnik besedil Corel WordPerfect 9, preglednico Corel Quattro Pro 9, predstavitveni paket Corel Presentations 9, program za vodenje osebnih podatkov Corel Central 9, program za prepoznavanje govora Dragon NaturallySpeaking, spletna programa Trellix 2.0 in NetPerfect, zbirko podatkov Paradox, program za preprosto namizno založništvo Corel Print Office, podporo za programski jezik Visual Basic for Applications in še kup manjših programov, pisav, slik in risb. Osnovna različica Standard Edition stane 400 dolarjev, paket s podporo za razpoznavo govora Voice-powered Edion 450 dolarjev, za profesionalno različico pa bo treba odšteti 500 dolarjev. Nadgradnje, ki so na voljo za dosedanje uporabnike, pa tudi kupce paketov Microsoft Office ali Lotus SmartSuite, stanejo od 110 do 160 dolarjev.

  Objavljeno: 23.4.1999več
 • Computer Associates je kupil Platinum

  Po krajšem premoru Computer Associates ponovno kupuje za velike denarje. Tokrat je na vrsto prišla družba Platinum, ki je znana po svojih izdelkih za souporabo skupnega znanja (knowledge management), podatkovno rudarjenje, pa tudi kot eden vodilnih ponudnikov storitev. Nakup, ki bo družbo CA stal 3,5 milijarde dolarjev, naj bi dokončali konec junija, približno 1000 sedaj zaposlenih Platinumu pa bodo takoj vključili v svoje storitvene in svetovalne dejavnosti.

  Objavljeno: 23.4.1999več
 • IBM ThinkPad 570

  IBM je predstavil nov prenosni računalnik ThinkPad 570, ki združuje lastnosti lahkih in navadnih prenosnikov. Z razširitvenim modulom UltraBase, ki ga postavimo na dno računalnika, spremenimo lahek in tanek prenosnik v zmogljiv računalnik z enoto CD-ROM, DVD-ROM, dodatnim diskom ali dodatnim akumulatorjem. Brez priklopne postaje ThinkPad 570 tehta le 1,7 kg in v višino meri 2,5 cm, z razširitvenim modulom pa tehta dobre tri kilograme in višino meri okrog 5 cm. Najmanjši ThinkPad 570 je opremljen s 300 MHz procesorjem Pentium II, 64 MB RAM, 4 GB diskom in 12,1-palčnim zaslonom z aktivno matriko. Najzmogljivejši vsebuje 366 MHz procesor Pentium II, 6,4 GB disk in ima 13,3-palčni zaslon. UltraBase je na voljo za doplačilo v vseh različicah, brez dodatnih enot (CD-ROM, DVD-ROM ...) pa stane le 120 dolarjev.

  Objavljeno: 23.4.1999več
 • Zvočne kartice za vmesnike USB

  Podjetje Opcode, oddelek proizvajalca glasbil Gibson Musical Instruments, je predstavilo sedem novih izdelkov, ki omogočajo zajem ali predvajanje zvoka prek vmesnika USB. Tako so zagotovili večje razmerje med signalom in šumom, z uporabo vmesnikov USB pa tudi cenejšo in lažjo priključitev med računalniki ter glasbenimi in zvočnimi napravami. Prva novost je vmesnik DATport, ki je namenjen računalnikom z okolji Windows 98 in iMac, vsebuje pa dva digitalna priključka S/PDIF, po katerih lahko prenašamo zvok s frekvencami vzorčenja 44,1 ter 48 kHz ter 16- ali 24-bitno ločljivostjo. Druga novost je vmesnik SONICport, ki je enak DATportu, le da ima poleg digitalnih še analogne vhode in izhode z vgrajenim 20-bitnim pretvornikom AD/DA. SONICport Optical ima poleg kompozitnega priključka RCA tudi optični priključek. Priporočene cene so od 250 do 300 dolarjev. Sledijo trije vmesniki MIDI, ki omogočajo preprost nadzor kanalov MIDI prek vmesnika USB. Vmesniki MIDIport so na voljo v izvedbah s podporo za 32, 63 ali 128 kanalov MIDI. Na vrhu ponudbe družbe Opcode je vmesnik STUDIOport AMX, ki združuje zmožnosti vmesnikov DATport in MIDIport.

  Objavljeno: 22.4.1999več
 • Novo vodstvo v Compaqu

  Po odstopu glavnega direktorja Eckharda Pfeifferja so v Compaqu oblikovali začasno vodstvo, ki ga bodo sestavljali predsednik družbe Benjamin M. Rosen ter člana upravnega odbora Frank P. Doyle in Robert Ted Enloe III. Začasni direktor bo Benjamin Rosen. Compaq doslej ni navedel razlogov za Pfeifferjev odstop, vendar opazovalci menijo, da je to posledica nesoglasij znotraj družbe. Compaq naj bi bil že dalj časa notranje razdvojen med dvema poslovnima modeloma, kar je povzročalo precej napetosti. Po eni strani Compaq želi postati družba za profesionalne računalniške storitve po zgledu IBM-a, po drugi pa želi tekmovati z uspešnimi proizvajalci, ki so v minulih letih uspešno uvedli neposredno prodajo, kakor recimo družba Dell. Compaq je želel biti vse za vsakogar, vendar je to, še posebej po združitvi z družbo Digital, predstavljalo precej organizacijskih težav. Medtem ko so razvijali storitveno dejavnost po vzoru IBM-a, je drugi teksaški velikan, družba Dell, hitro in potihem močno načela tržni delež Compaqovega osnovnega programa - prodajo računalnikov PC. Zaradi različnih pogledov je prišlo do sporov in razkola. Po mnenju opazovalcev je to šele uvod v spremembe, ki se bodo v Compaqu dogajale v prihodnjih mesecih.

  Objavljeno: 22.4.1999več
 • Novi javanski stroji

  Zagovorniki jave se že lep čas trudijo, da bi v javi napisanim programom zagotovili enako hitrost izvajanja kakor programom, napisanih v drugih jezikih in prevedenih v strojno kodo. Zadnji dosežki podjetij IBM in Sun so nedavno močno zožili ta razkorak. IBM je predstavil javanski stroj za okolja Windows 95, 98 in NT, ki je po trditvah predstavnikov podjetja najhitrejši na tej platformi. Novi navidezni stroj z vgrajenim prevajalnikom za takojšnje prevajanje je po ocenah 30 % hitrejši od dosedanjih rešitev. IBM je z razvojem javanskega stroja pohitel, da bi prepričal razvijalce v trdnost jave, tudi če se Microsoft odloči za njeno opustitev. Druga novost je nova različica javanskega stroja za Sunov operacijski sistem Solaris. Nova različica razvojnega paketa Java 2 (SDK 1.2.1) namreč prinaša predvsem hitrejše okolje za izvajanje programov, s katerimi se hitrost programov v javi približa hitrosti programov, napisanih v jeziku C++. Po napovedih Suna bodo z novim kompletom programi 3- do 10-krat hitrejši kakor pri sedanji različici. Inženirji so vgradili tudi boljšo podporo za večprocesorske sisteme UltraSparc, s čimer bodo izkoristili Sunovo 64-bitno arhitekturo in nadgradljivost.

  Objavljeno: 22.4.1999več
 • Epson CP-800

  Epson je na japonskem predstavil nov digitalni fotoaparat CP-800, ki se po ločljivosti in značilnostih uvršča v vrh proizvajalčeve ponudbe. Epson CP-800 temelji na optičnem tipalu z 2,1 milijona elementov, s čimer dosega ločljivost 1600 x 1200 pik, z interpolacijo (uporabljen je program HyPict) pa celo 1984 x 1488 pik. Pozna tudi dva panoramska načina in sicer z ločljivostma 1984 x 744 ter 1600 x 600 pikami. Fotoaparat pozna tudi različne načine delovanja, optimalizirane za športne posnetke, portrete, hitre posnetke in posnetke makro. Poleg zapisa JPEG podpira tudi najnovejše standarde DCF in DPOF (Digital Print Order Format), s tem pa tudi panoramske posnetke. Objektiv je 38-milimetrski, poleg tega pa ima aparat še dvakratni digitalni zum. Sliko izostrimo samodejno ali ročno. Za težavnejše posnetke ima Epsonov model poseben način "High Sensitivity Mode", v katerem deluje tako, kakor da bi uporabljali filme z občutljivostjo ISO 200/400. Na vgrajenem zaslonu LCD lahko prikaže sočasno do devet pomanjšanih slik, omogoča pa tudi časovno menjavo slik, kar pride prav pri prikazu na televizorju, saj ima CF-800 vgrajen ustrezen vmesnik. Poleg tega premore snemanje govora, vmesnik USB in razširitveno mesto za kartice CompactFlash. Trenutno še ni znano, kdaj bo fotoaparat na voljo zunaj Japonske.

  Objavljeno: 22.4.1999več
ph