Novice

 • Adobe Acrobat 4.0

  Podjetje Adobe je napovedalo novo različico paketa Acrobat, ki omogoča izdelavo kakovostnih in prenosljivih dokumentov. Novi Acrobat 4.0 gradi na isti osnovi kakor doslej, torej na zapisu dokumentov PDF, ki so ga nekoliko prenovili (specifikacija 1.3). Nova različica omogoča precej enostavnejšo izdelavo dokumentov. V večini primerov je dovolj, da dokument v raziskovalcu odvlečemo na ikono programa Acrobat, da s tem poženemo pretvorbo. Poleg tega je Adobe pripravil novo različico dodatka Adobe PDFMaker, ki omogoča, da dokumente ustvarjamo kar v namenskih programih, kot so Microsoft Word, Excel in PowerPoint.

  Objavljeno: 29.3.1999več
 • 3Dfx tudi s karticami

  Podjetje 3Dfx je predstavilo prvo družino grafičnih kartic, ki temeljijo na najnovejšem grafičnem pospeševalniku 3Dfx Voodoo 3. Prva novost je grafična kartica z imenom Voodoo3 2000 z grafičnim procesorjem s hitrostjo 143 MHz, ki bo na voljo v izvedbah PCI ter AGP. Kartica bo imela 16 MB pomnilnik ter 300 MHz pretvornik RAMDAC, s čimer bo mogoče na zaslonih prikazati ločljivost tja do 2048 x 1536 pik. Kartica zmore senčenje okrog 6 milijonov trikotnikov na sekundo, priporočena cena pa znaša 130 dolarjev.

  Objavljeno: 29.3.1999več
 • AutoCAD 2000

  Autodesk je konec januarja več kakor 20.000 preizkuševalcem poslal novo različico znanega načrtovalskega programa AutoCAD. Nova različica, ki bo dokončno predstavljena marca, bo nosila tudi novo ime - AutoCAD 2000. V njej bo čez 400 novosti, pri katerih so se programerji dotaknili vseh delov programa. AutoCAD 2000 bo najhitrejši AutoCAD doslej, spremembe v uporabniškem vmesniku pa bodo olajšale upravljanje programa. Avtorji so v novo različico vgradili povsem nova orodja za skupinsko delo, objavo načrtov v internetu in povezavo z zbirkami podatkov. Močno je prenovljen modul za izpis načrtov, ki odslej premore predogled "videz ne vara". AutoCAD je končno dobil zmožnost dela z več dokumenti znotraj programa, kar pomaga tudi k boljšemu izkoristku pomnilnika. Nov je sistem kotiranja in dimenzioniranja Quick Dimensioning, ki omogoča določanje z zelo malo kliki. Orodje 3D Orbit omogoča precej lažje delo s trirazsežnimi modeli kakor doslej. Precej je novosti med orodji za avtomatizacijo in izdelavo programov. Poleg jezikov ObjectARX in Visual Basic for Applications so tokrat močno predelali tretjega - VisualLISP.

  Objavljeno: 29.3.1999več
 • AMD K6-III

  AMD je izpolnil obljubo in nekaj dni pred uradno predstavitvijo Intelovega procesorja Pentium III prikazal tudi svoj procesor naslednjega rodu, imenovan K6-III. Nova različica bo na začetku na voljo s hitrostmi 400 in 450 MHz, prvi preizkusi pa kažejo, da je za približno 15 % hitrejši od predhodnika K6-2 pri enaki frekvenci delovanja. Glavni razlog za hitrejše delovanje je nov 256 KB velik drugostopenjski predpomnilnik, ki je odslej vgrajen v procesor in deluje z enako hitrostjo kakor jedro. Ne glede na to pa procesor podpira tudi zunanji, sedaj že tretjestopenjski predpomnilnik, ki ga bodo dodajali proizvajalci računalnikov po lastni presoji.

  Objavljeno: 29.3.1999več
 • Norton Utilities 4.0

  Podjetje Symantec še naprej kuje srečo z legendarno družino izdelkov Norton Utilities. Konec februarja so najavili novo različico 4.0 za okolji Windows 95 in Windows 98, ki ponovno prinaša kup novosti. Osredotočili so se predvsem na reševanje iz najbolj pogostih zagat v okolju Windows, ki lahko sicer marsikomu naredijo sive lase. Pri Symantecu so se odločili za nov pristop in doslej ločena orodja za diagnostiko združili v modul System Check, katerega uporaba je lažja in hitrejša. Norton Utilities 4.0 zna analizirati in po potrebi popravljati sistemski register z orodjem Registry Scan Doctor. Skupaj z izboljšanim WinDoctorjem skrbita za samodejno popravljanje napak v nastavitvah okolja Windows.

  Objavljeno: 29.3.1999več
 • Redni uporabniki interneta

  Po mnenju družbe Computer Industy Almanac je število ljudi, ki internet uporabljajo vsaj enkrat na teden, konec lanskega leta zraslo na 147 milijonov.

  Objavljeno: 26.3.1999več
 • Microsoft System Management Server 2.0

  Microsoft je predstavil novi rod programskega paketa System Management Server, ki omogoča upravljanje in nadzor omrežno priključenih računalnikov in namenskih programov. Nova različica 2.0 prinaša številna orodja, ki so v program vključena tudi na podlagi predlogov dosedanjih uporabnikov. Nova orodja za analizo in načrtovanje omrežja vsebujejo bolj natančno samodejno iskanje strojne in programske opreme, poleg tega pa omogočajo analizo uporabljenih programov in licenc v realnem času. Modul ima vgrajeno tudi zmožnost analize programske in strojne opreme o ustreznosti za delovanje v letu 2000. Precej je prenovljen modul za samodejno namestitev programske opreme na daljavo, s katerim lahko program namestimo posameznemu uporabniku, skupini, omrežnemu segmentu ali celo računalniku na poljubnem naslovu TCP/IP. Nova orodja za pripravo namestitev precej olajšajo delo upraviteljev. Nekaj sprememb je doživel tudi modul za nadzor pravilnosti delovanja računalnikov z okoljem Windows NT, vključno z delovanjem servisov in namenskih programov.

  Objavljeno: 26.3.1999več
 • Novi Siemensovi računalniki Scenic in Scovery

  Siemens je predstavil novi rod osebnih računalnikov za poslovno rabo, s katerim naj bi do leta 2001 skoraj podvojili svoj tržni delež v Evropi z današnjih 5 na 9 odstotkov. Novi osebni računalniki vsebujejo zadnje Intelove procesorje Celeron 400, Pentium II 450 in novi 500 MHz Pentium III. Na spodnjem cenovnem koncu bodo na voljo računalniki Scenic 300 in Scenic 500, razred višje pa modeli Scenic 600 in Scenic 800, ki bodo med drugim nudili p

  Objavljeno: 26.3.1999več
 • Lotus QuickPlace

  Lotus nadaljuje s predstavitvijo novih rešitev za skupinsko delo. Pred kratkim so najavili nov izdelek Lotus QuickPlace, ki bo omogoča skupinsko delo, izmenjavo informacij, dokumentov in elektronske pogovore med posamezniki ter podjetji z uporabo spletnega brskalnika. Izdelek omogoča, da obogatena besedila, slike in učinke uporabljamo kot sredstva za izboljšano komunikacijo med posamezniki. Program omogoča urejeno izmenjavo informacij, ki so razdeljene na "sobe" z enako vsebino. Posamezne sobe so lahko privatne ali javne, njihov videz pa je mogoče prilagoditi posebnim potrebam. Poleg dokumentov je mogoče v sobe paketa QuickPlace dobivati tudi elektronsko pošto in spremljati koledar dogodkov in sestankov, zagotovljena pa so tudi orodja za nadzor pretoka podatkov. Lotus je tako kakor v paketu Notes zagotovil možnost dela tudi, ko nismo priključeni v internet, kar bo prišlo prav uporabnikom prenosnih računalnikov. QuickPlace bo na voljo spomladi kot samostojni strežnik za ceno okrog 1000 dolarjev in licenco na uporabnika v višini 40 dolarjev ali kot dodatek za novi Lotus Domino R5. V tem primeru se bo paket imenoval Lotus Domino R5 Enterprise.

  Objavljeno: 26.3.1999več
 • Norton CleanSweep 4.5

  Pri Symantecu so prenovili tudi Norton CleanSweep, programski paket za učinkovito odstranitev programov, ki so ga pridobili z nakupom podjetja Quarterdeck. To je prvi tovrstni izdelek, ki zna počistiti nered za spletnimi brskalniki. Med drugim zna počistiti začasne datoteke, dodatke (plug-ins), kontrolnike (ActiveX), neuporabljene module java in celo nadležne piškotke (cookies), ki se nabirajo ob obiskovanju spletnih strani. Z modulom Safety Sweep ščiti programe in datoteke, ki bi povzročale nestabilnost delovanja, če bi jih namerno ali nenamerno izbrisali. V vsakem trenutku lahko stanje povrnemo iz samodejno ustvarjene varnostne kopije. Novost je tudi modul Fast & Safe CleanUp, ki zna počistiti programe in velike datoteke, ki nastajajo z uporabo programov in brskanjem po internetu. Na voljo je tudi različica CleanSweep Deluxe, ki vsebuje še program Zip-It za stiskanje podatkov. Cena CleanSweepa 4.5 je 40 dolarjev, različice Deluxe pa 50 dolarjev.

  Objavljeno: 26.3.1999več
ph