Novice

 • 3Com Palm s protokolom WAP?

  3Com razmišlja, da bi v ročne računalnike 3Com Palm vgradil podporo za brezžični protokol WAP (Wireless Access Protocol). WAP je novi standard za brezžični prenos podatkov, ki zelo hitro dobiva podporo brezžičnih naprav, zlasti med ponudniki brezžičnih telefonov in ročnih računalnikov.

  Objavljeno: 25.7.1999več
 • Telia želi tudi na Hrvaško

  Konzorcij, ki ga sestavljata švedska Telia in norveški Telenor, se zanima za nakup deleža Hrvatskih telekomunikacij. Telia bi tako okrepila svojo navzočnost v tem delu srednje Evrope, saj so že pomembni lastniki slovenskega operaterja mobilne telefonije SI.Mobil.

  Objavljeno: 25.7.1999več
 • Novi čip National Semiconductors za lahke odjemalce

  National Semiconductors je brž po veliki novici o prodaji dela družbe Cyrix tajvanskemu podjetju Via Technology napovedal nov procesor, pravzaprav že kar sistem, na čipu za lahke odjemalce in internetne terminale.

  Objavljeno: 25.7.1999več
 • Povpraševanje po računalnikarjih v Nemčiji narašča

  Z računalništvom se preživlja vse več ljudi, vendar je povpraševanje po strokovnjakih še vedno precej večje od ponudbe. V Nemčiji je tako zelo veliko povpraševanje predvsem srednje velikih in majhnih podjetij, ki mrzlično iščejo prave ljudi. Po nekaterih ocenah bo zaradi pomanjkanja kadrov letos ostalo praznih kar 50.000 do 75.000 delovnih mest.

  Objavljeno: 25.7.1999več
 • Nov grafični pospeševalnik SiS 300/301

  Podjetje SiS pripravlja nov pospeševalnik za trirazsežno grafiko z oznako SiS 300/301. Novi 128-bitni grafični procesor bo po zmogljivosti primerljiv z nekaterimi novejšimi pospeševalniki, kakršna sta Matrox MGA G400 in ATI Rage 128. Vseboval bo strojno podporo za bump mapping (teksture različnih ločljivosti), prikaz slike na dveh monitorjih in grafični pomnilnik velikosti do 64 MB, podpiral pa bo 166 MHz pomnilnike SDRAM in SGRAM.

  Objavljeno: 25.7.1999več
 • Vodilni pri matičnih ploščah

  Čeprav največji proizvajalci računalnikov PC večinoma sami izdelujejo osnovne plošče za svoje računalnike, večina svetovne proizvodnje še vedno sloni na ponudbi proizvajalcev matičnih plošč, od katerih jih je največ s Tajvana. Zato je vsekakor zanimiv podatek, kakšni so tržni deleži teh družb.

  Objavljeno: 24.7.1999več
 • Proizvajalec ColdFusiona napoveduje strežnik za podatke XML

  Podjetje Allaire pripravlja strežnik za podatke, predstavljene po standardu XML. Strežnik z delovnim imenom Tempest naj bi deloval v navezi z obstoječimi spretnimi orodji HomeSite in ColdFusion, pa tudi s paketom JRun, ki ga je Allaire pridobil z nakupom podjetja Live Software. JRun omogoča izdelavo strežniških javanskih strani Java Server Pages (JSP), s čimer naj bi poenostavili avtomatizacijo in pripravo podatkov v zapisu XML.

  Objavljeno: 24.7.1999več
 • 10 Gb/s brezžični prenos

  Podjetje Lucent je predstavilo revolucionarno tehnologijo WaveStar OpticAir, ki omogoča brezžičen prenos podatkov s hitrostmi do 10 Gb/s. Novi sistem za prenos podatkov, ki so ga razvili v laboratorijih Bell Labs, uporablja tehnologijo DWDM (dense wave division multiplexing), nove laserje, ojačevalnike in sprejemnike, ki omogočajo prenos podatkov bistveno hitreje od današnjih izdelkov.

  Objavljeno: 24.7.1999več
 • Intelovi procesorji Geyserville za za prenosne računalnike

  Intel pospešeno pripravlja nove procesorje za prenosne računalnike, ki nastajajo pod delovnim imenom Geyserville. Glavna novost je zmožnost prilagajanja hitrosti in delovne napetosti procesorja v različnih delovnih okoliščinah. Med priklopom v električno omrežje naj bi delovali s polno hitrostjo, medtem ko bi med delovanjem z akumulatorjem hitrost samodejno znižali in tako močno zmanjšal porabo energije.

  Objavljeno: 24.7.1999več
 • Novi digitalni fotoaparati Epson

  Ob nedavni poplavi digitalnih fotoaparatov z veliko ločljivostjo se je zganil tudi japonski Epson. Predstavili so kar dva nova modela, namenjena različno globokim žepom. Prva novost je digitalni fotoaparat PhotoPC 800 s slikovnim zaznavalom CCD, ki premore 2,14 milijona fotoelementov. To je dovolj, da lahko z novim fotoaparatom zajemamo slike z ločljivostmi 1600 x 1200 in celo 1984 x 1488 pik. Največjo ločljivost dosežemo z uporabo algoritma Epson HyPict za slikovno interpolacijo. HyPict deluje pred stiskanjem slik v zapis JPEG, kar zagotavlja kakovostne slike celo pri najvišji ločljivosti. Fotoaparat ima vdelan vmesnik USB, brez akumulatorja pa tehta le 230 gramov. Poleti bo za okoli 700 dolarjev že na prodaj v ZDA, medtem ko ga v Evropi pričakujemo nekoliko pozneje.

  Objavljeno: 23.7.1999več
ph