Novice

 • Intel's Developers Forum

  Intel vsako leto organizira srečanje z razvijalci in poslovnimi partnerji, na katerem pogosto prikaže tehnološke poslastice, ki nas čakajo v prihodnosti.

  Objavljeno: 19.3.1999več
 • Organski zasloni

  Podjetji Kodak in Sanyo sta sklenili dogovor o strateškem sodelovanju pri razvoju novih zaslonov, ki bodo uporabljali tehnologijo organske elektroluminiscence. Tehnologija Organic EL uporablja posebno organsko spojino, ki oddaja svetlobo, zato zasloni ne bodo potrebovali dodatne osvetlitve. Nova tehnologija nudi tudi možnost izdelave tanjših zaslonov, veliko kontrastno razmerje, neomejen zorni kot, hitro odzivnost, majhno porabo energije in možnost delovanja pri nizkih napetostih. Nove zaslone naj bi uporabili predvsem v novih rodovih prenosnih naprav, kot so žepni računalniki, digitalni fotoaparati in mobilni telefoni. Kodak in Sanyo bosta združila razvojna oddelka, da bosta hitreje prišla do končnih izdelkov. Po sedanjih predvidevanjih naj bi bili prvi sivinski zasloni na voljo konec leta 2000, barvni pa leto pozneje. Po sporazumu naj bi v prihodnosti Sanyo skrbel za proizvodnjo izdelkov, Kodak pa bo imel pravico prodaje licence drugim proizvajalcem.

  Objavljeno: 19.3.1999več
 • Novi tiskalniki Epson

  Epson za letošnjo pomlad načrtuje obilico novih izdelkov, predvsem pri tiskalnikih. Poleg novosti pri laserskih tiskalnikih so napovedali tudi nove barvne brizgalnike in nov matrični tiskalnik. Epson Stylus Color 900 se uvršča na vrh ponudbe Epsonovih brizgalnikov za osebno in poslovno rabo, pohvali pa se lahko predvsem z veliko hitrostjo tiska, saj dosega celo 12 strani na minuto pri črno-belem tisku in 11,7 strani na minuto pri barvnem.

  Objavljeno: 19.3.1999več
 • Metacreations Headline Studio

  Podjetje Metacreations je napovedalo nov izdelek, namenjen izdelavi spletne grafike in predvsem animacij profesionalne kakovosti. Namenjen je predvsem za izdelavo spletnih reklam, ki morajo na čim manjšem prostoru in čim učinkoviteje pritegniti pozornost obiskovalcev spletnih strani. Program združuje lastnosti grafičnih in videourejevalnikov, predvsem pa številne učinke, kot so prehodi med slikami ali posameznimi elementi slike (recimo črkami ali besedami). Skrbi za pravilno in optimalizirano uporabo spletne barvne palete, velikost končne datoteke in število slik, ki jih vsebuje animacija.

  Objavljeno: 19.3.1999več
 • Mobi je dobil CLIP

  Mobitel je brez predhodnih napovedi 16. marca 1999 vsem uporabnikom sistema naprej plačane telefonije Mobi brezplačno vklopil storitev prikaza identitete kličočega (CLIP). Uporabniki sistema Mobi so to storitev zelo pogrešali, na Mobitelu pa zatrjujejo, da bodo kmalu sledile še druge novosti v sistemu naprej plačane telefonije.

  Objavljeno: 17.3.1999več
 • 3Com USB Network Interface

  Najbrž je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo proizvajalci omrežnih izdelkov predstavili omrežne vmesnike, ki jih je mogoče na računalnik priključiti preprosto prek vmesnika USB. Med prvimi je podjetje 3Com predstavilo preprost vmesnik USB Network Interface, ki omogoča hitro in preprosto priključitev računalnika v omrežje Ethernet brez odpiranja računalnika. Izdelek je namenjen uporabnikom namiznih in prenosnih računalnikov z okoljem Windows 98 in vmesniki USB, zunanja napravica pa za svoje delovanje ne potrebuje dodatnega vira napajanja. Namestitev je samodejna, kar še dodatno olajša začetek rabe.

  Objavljeno: 16.3.1999več
 • Universal Serial Bus 2.0

  Čeprav vmesniki USB in z njimi združljive naprave doživljajo uspeh pri končnih uporabnikih šele v zadnjem obdobju, je na pomolu že naslednji rod tega vmesnika, z 10- do 20-krat pohitrenim prenosom podatkov. Specifikacija USB 2.0, ki so jo predstavili Compaq, HP, Intel, Lucent, Microsoft, NEC in Philips, predvideva, da bi hitrost prenosa podatkov s sedanjih 12 Mb/s povečali na 120 do 240 Mb/s, s čimer bi se močno približali zmogljivosti vmesnika IEEE-1394 (Firewire), ki nudi hitrosti med 100 in 400 Mb/s. Načrtovalci nameravajo s tem korakom omogočiti priključitev naprav s hitrejšim prenosom podatkov, kakor ga nudi sedanji vmesnik USB, poleg tega pa bi z večjo prepustnostjo omogočili nemoten pretok več podatkovnih tokov sočasno. Specifikacija USB 2.0 predvideva združljivost s sedanjimi in prihodnjimi napravami USB, tako da bo za končnega uporabnika prehod skoraj neviden. Strokovnjaki menijo, da nova tehnologija ne bo podražila vmesnika in naprav, poleg tega pa bo USB imel tudi nov algoritem za agresivno varčevanje z energijo, tako da bo uporaba primerna za navadne in prenosne računalnike. Po sedanjih načrtih USB 2.0 pride na vrsto v drugi polovici leta 2000.

  Objavljeno: 16.3.1999več
 • 3Com Palm V in Palm IIIx

  Po pričakovanjih je 3Com konec februarja predstavil novi rod uspešnih ročnih računalnikov Palm, s katerimi nameravajo utrditi vodilni položaj na tem tržnem segmentu prenosnih računalnikov. Novosti sta kar dve, od katerih je zagotovo najbolj zanimiv računalnik z imenom Palm V. Ročni računalnik ima ohišje nove oblike, ki se ponaša z "industrijskim" videzom aluminijaste površine, skoraj polovico manjšo višino in maso le dobrih 110 g. Robovi računalnika so zaobljeni, tipke so nekoliko udrte v ohišje. Pokrov računalnika je usnjen, kar daje celoti zelo eleganten videz. Za razliko od dosedanjega modela ima vgrajen litijev akumulator, ki se samodejno polni, medtem ko imamo računalnik priključen na priklopno postajo. Novi zaslon nudi večje kontrastno razmerje, svetlost pa nastavljamo programsko in ne z drsnikom kakor pri dosedanjem modelu. Palm V ima 2 MB RAM in vgrajeno najnovejšo različico operacijskega sistema PalmOS 3.1, ki omogoča med drugim sinhronizacijo podatkov tudi prek omrežja ter prvič popolno podporo za izmenjavo podatkov z Microsoftovim programom Outlook. Poleg novega računalnika so predstavili tudi dva nova dodatka, miniaturni modem s hitrostjo 33,6 Kb/s, ki se priključi na zadnjo stran računalnika in v žepu ne vzame preveč prostora, ter potovalni komplet s podatkovnim kablom in uporabnim napajalnikom. Sočasno so pri 3Comu predstavili tudi novega člana družine Palm III. Ročni računalnik Palm IIIx je najzmogljivejši od vseh in je namenjen predvsem uporabnikom, ki potrebujejo več prostora za podatke. Palm IIIx ima kar 4 MB pomnilnik, vsebuje pa tudi novo notranje razširitveno mesto, kamor lahko vgradimo dodatni pomnilnik ali druge kartice, kot je odzivnik. Cena novega modela Palm IIIx je 370 dolarjev, Palm V pa stane 450 dolarjev. Nove modele je predstavil tudi IBM, ti pa so tako kakor doslej zasnovani na 3Comovih računalnikih Palm. Razlikujejo se le po priloženi programski opremi, ki omogoča tesno povezavo med ročnim pomočnikom in poštnimi sistemi Lotus Notes ter Microsoft Exchange. Imeni IBM-ovih novincev sta WorkPad 30x in WorkPad c3, staneta pa 370 in 500 dolarjev.

  Objavljeno: 16.3.1999več
 • Najmanjši spletni strežnik na svetu

  Profesor Vaughan Pratt iz Stanfordske univerze je izdelal doslej najmanjši spletni strežnik na svetu. Strežnik je velik le toliko kolikor škatlica vžigalic in vsebuje AMD-jev integrirani računalnik 486SX, ki poleg procesorja vsebuje še 16 MB RAM, 16 MB ROM in elektroniko za vhodno izhodne komunikacije.

  Objavljeno: 16.3.1999več
 • IBM z Linuxom

  Linux dobiva vse več podpore med proizvajalci strežnikov. IBM pripravlja prodajne programe, v katerih namerava Linux ponuditi kupcem v skoraj celotni paleti strežnikov. Linux bo prisoten tudi pri izbranih sistemih iz družin strežnikov in delovnih postaj RS/6000 in pri nekaterih strežnikih AS/400, zasnovanih na procesorjih PowerPC. Ne glede na to potezo pa se IBM ne namerava odreči operacijskemu sistemu AIX, ki ga bo še naprej ponujal v zmogljivih sistemih.

  Objavljeno: 16.3.1999več
ph