Novice

 • Inso QuickView Plus za Unix in Windows CE

  Podjetje Inso, znano po svojem pregledovalniku QuickView in tehnologiji za dostop do različnih datotečnih zapisov, je predstavilo nove različice pregledovalnika za operacijske sisteme Unix in Windows CE. QuickView 2.0.1 za Unix je drugi rod pregledovalnika za Unix, deluje pa precej hitreje od predhodnika, podpira nove tipe zapisov, skoraj povsem na novo pa so napisali tudi podporo za natančno tiskanje dokumentov, pregledanih v programu QuickView. Paket lahko deluje kot samostojni program ali kot dodatek za spletne brskalnike Netscape Navigator in Microsoft Internet Explorer ter za odjemalce elektronske pošte.

  Objavljeno: 3.7.1999več
 • Novi izdelek InfoChannel Designer za večpredstavne namenske programe

  Norveško podjetje Scala je predstavilo nov paket InfoChannel Designer, ki je namenjen izdelavi večpredstavnih namenskih programov za rabo v internetu, ploščah CD-ROM, pa tudi samostojnih programov. Paket omogoča združevanje videoposnetkov (AVI in MPEG), zvočnih posnetkov (WAV, MP3, MIDI, CD) z orodji za grafično oblikovanje podobe, uporabniškega vmesnika, podnapisov in drugih elementov. Paket podpira dodatke procesorja Pentium III in programski vmesnik DirectX 6. Njegova cena je 990 dolarjev.

  Objavljeno: 3.7.1999več
 • MSN zdaj daje brezplačni prostor za osebne spletne strani

  Microsoftov informacijski servis MSN je začel s ponudbo brezplačnega prostora za osebne spletne strani. Z izpolnitvijo obrazca na naslovu http://homepages.msn.com dobimo brezplačni dostop do 12 MB prostora v spletnem strežniku, možnost dela s priljubljenimi spletnimi urejevalniki, podporo za strani ASP, pa tudi spletna orodja, ki kot vodiči pomagajo pri ustvarjanju spletne strani.

  Objavljeno: 3.7.1999več
 • SI.Mobil in sporočila SMS

  Naročniki SI.Mobilovega omrežja (040) lahko sedaj prejemajo kratka sporočila SMS tudi iz spleta in po elektronski pošti. Obrazec je na voljo v http://www.simobil.si. Sporočilo lahko vsebuje 320 znakov, vendar se mednje štejejo tudi predmet (naslov) elektronskega sporočila in e-poštni naslov pošiljatelja, ki mora biti veljaven.

  Objavljeno: 2.7.1999več
 • Hrvaški VIP-NET uradno začel z delovanjem

  Drugi hrvaški operater telefonije GSM je 1. julija 1999 uradno odprl svoje omrežje. VIP-NET je skupna naložba avstrijskega Mobilkoma, ameriškega Western Wireless International ter hrvaških podjetij Večernji list, Ingra, Croatia osiguranje in Hrvatska poštanska banka.

  Objavljeno: 1.7.1999več
 • Mobitelove julijske novosti

  Mobitel je danes predstavil novosti za redne naročnike GSM in uporabnike sistema Mobi. Prvi bodo lahko izbirali med ugodnostima Zveza in Naveza. Zveza omogoča izbiro številke v Mobitelovem omrežju 041 ali 0609, na katero bo naročnik lahko klical 55 % ceneje. Naveza pomeni izbiro ene številke prav tako v enem izmed Mobitelovih omrežij s 30 % popusta in še ene v stacionarnem (Telekomovem) omrežju, na katero bo klic za desetino cenejši. Omenjeni ugodnosti se medsebojno izključujeta in nista združljivi z družinskim bonusom, na voljo pa bosta po 15. juliju 1999.

  Objavljeno: 1.7.1999več
 • Nova strategija za procesorje Alpha

  Po dolgem zatišju, v katerem je Compaq koval novo strategijo za procesorje, prijahajo v prodajo prvi novi modeli RISC procesorjev Alpha. Tehnologija Alpha je po novem v lastništvu družb Compaq in Samsung, samostojna družba Alpha Processors Inc. jih trži, izdelujejo pa jih pri Samsungu in Intelu. Prva novost, ki je že v prodaji je procesor Alpha 21264 s hitrostjo 667 MHz. Konec poletja, se bo temu pridružila različica s hitrostjo 750 MHz, konec leta pa še model s hitrostjo 800 MHz. Po sedanjih načrtih bo v začetku leta 2000 nato predstavljen model s hitrostjo 933 MHz in še pred poletjem 2000 tudi prvi model s hitrostjo 1 GHz. Do konca leta 2001 naj bi nato prišli na vrsto še 1,2 in 1,4 GHz različici. Skupaj z novimi procesorji Compaq razvija tudi povsem novo družino strežnikov, ki nastajajo pod delovnim imenom Wildfire. Strežniki naj bi podpirali od 16 do 256 procesorjev, nekaj terabajtov velike pomnilnike in imajo bistveno večje možnosti za razširitev kakor doslej. Govori se celo o sistemih, ki bi imeli do 200 kanalov PCI za razširitvene kartice.

  Objavljeno: 30.6.1999več
 • 3G.IP: zlitje interneta in mobilne telefonije

  Skupina 3G.IP je še eno interesno združenje, ki bo poskušalo oblikovati standarde za brezžična internetna omrežja. Skupina je nastala pred kratkim in združuje znane proizvajalce opreme, kot so Ericsson, Lucent Technologies, Nortel Networks in Nokia, in ponudnike mobilne telefonije BT, AT&T Wireless Services, Telenor in Telecom Italia Mobile. Prva pomembna naloga združenja bo ugotoviti, ali je protokol IP res optimalna rešitev za vse oblike brezžičnih telekomunikacij. Največ neznank se nanaša na prenos govora, vendar skupina optimistično načrtuje razvoj izboljšanega protokola IP, prirejenega prav brezžičnim povezavam. Drugo veliko navezo z istim namenom sta le nekaj dni pred tem ustvarila Motorola in Sun, ki za zdaj še nista pristopila k združenju 3G.IP.

  Objavljeno: 30.6.1999več
 • Prvi katodni monitor z digitalno povezavo

  Intel in Viewsonic sta predstavila prvi monitor z običajno katodno cevjo in digitalno povezavo med računalnikom in monitorjem, podobno kakor srečamo pri novem rodu monitorjev z zasloni LCD. Po mnenju Viewsonica ima izvedba z digitalno-analognim pretvornikom, vgrajenim v monitorju in ne na grafični kartici, več prednosti, med katerimi so kakovostnejša slika, zmanjšana potreba po krmilnemu modulu za upravljanje slike ter potencialno celo pohitritev delovanja računalnikov, saj se v takem primeru procesorju ni treba ukvarjati z obdelovanjem signalov. Viewsonic namerava tak monitor ponuditi v začetku leta 2000, cena pa naj bi bila od 8 do 10 % višja od enakih monitorjev z analogno povezavo.

  Objavljeno: 30.6.1999več
 • Nove Microsoftove tipkovnice

  Microsoft je predstavil tri nove tipkovnice, namenjene predvsem uporabnikom interneta in večpredstavnih programov. Posebnost novih tipkovnic so dodatne tipke, s katerimi lahko poženemo priljubljene namenske programe, odpremo dokumente ali spletne strani. Dodatne tipke so priročne za hitro navigacijo v spletnem brskalniku. Druga tipkovnica ima poleg tega vmesnik USB in tipke, s katerimi lahko krmilimo zvočne in video zmogljivosti računalnika. S temi dodatki bo opremljena tudi nova ergonomska tipkovnica Natural Keyboard Pro, ki bo na voljo v začetku naslednjega leta. Priporočene cene se gibajo med 30 in 75 dolarji.

  Objavljeno: 30.6.1999več
ph