Novice

 • 3Com Palm V in Palm IIIx

  Po pričakovanjih je 3Com konec februarja predstavil novi rod uspešnih ročnih računalnikov Palm, s katerimi nameravajo utrditi vodilni položaj na tem tržnem segmentu prenosnih računalnikov. Novosti sta kar dve, od katerih je zagotovo najbolj zanimiv računalnik z imenom Palm V. Ročni računalnik ima ohišje nove oblike, ki se ponaša z "industrijskim" videzom aluminijaste površine, skoraj polovico manjšo višino in maso le dobrih 110 g. Robovi računalnika so zaobljeni, tipke so nekoliko udrte v ohišje. Pokrov računalnika je usnjen, kar daje celoti zelo eleganten videz. Za razliko od dosedanjega modela ima vgrajen litijev akumulator, ki se samodejno polni, medtem ko imamo računalnik priključen na priklopno postajo. Novi zaslon nudi večje kontrastno razmerje, svetlost pa nastavljamo programsko in ne z drsnikom kakor pri dosedanjem modelu. Palm V ima 2 MB RAM in vgrajeno najnovejšo različico operacijskega sistema PalmOS 3.1, ki omogoča med drugim sinhronizacijo podatkov tudi prek omrežja ter prvič popolno podporo za izmenjavo podatkov z Microsoftovim programom Outlook. Poleg novega računalnika so predstavili tudi dva nova dodatka, miniaturni modem s hitrostjo 33,6 Kb/s, ki se priključi na zadnjo stran računalnika in v žepu ne vzame preveč prostora, ter potovalni komplet s podatkovnim kablom in uporabnim napajalnikom. Sočasno so pri 3Comu predstavili tudi novega člana družine Palm III. Ročni računalnik Palm IIIx je najzmogljivejši od vseh in je namenjen predvsem uporabnikom, ki potrebujejo več prostora za podatke. Palm IIIx ima kar 4 MB pomnilnik, vsebuje pa tudi novo notranje razširitveno mesto, kamor lahko vgradimo dodatni pomnilnik ali druge kartice, kot je odzivnik. Cena novega modela Palm IIIx je 370 dolarjev, Palm V pa stane 450 dolarjev. Nove modele je predstavil tudi IBM, ti pa so tako kakor doslej zasnovani na 3Comovih računalnikih Palm. Razlikujejo se le po priloženi programski opremi, ki omogoča tesno povezavo med ročnim pomočnikom in poštnimi sistemi Lotus Notes ter Microsoft Exchange. Imeni IBM-ovih novincev sta WorkPad 30x in WorkPad c3, staneta pa 370 in 500 dolarjev.

  Objavljeno: 16.3.1999več
 • Najmanjši spletni strežnik na svetu

  Profesor Vaughan Pratt iz Stanfordske univerze je izdelal doslej najmanjši spletni strežnik na svetu. Strežnik je velik le toliko kolikor škatlica vžigalic in vsebuje AMD-jev integrirani računalnik 486SX, ki poleg procesorja vsebuje še 16 MB RAM, 16 MB ROM in elektroniko za vhodno izhodne komunikacije.

  Objavljeno: 16.3.1999več
 • IBM z Linuxom

  Linux dobiva vse več podpore med proizvajalci strežnikov. IBM pripravlja prodajne programe, v katerih namerava Linux ponuditi kupcem v skoraj celotni paleti strežnikov. Linux bo prisoten tudi pri izbranih sistemih iz družin strežnikov in delovnih postaj RS/6000 in pri nekaterih strežnikih AS/400, zasnovanih na procesorjih PowerPC. Ne glede na to potezo pa se IBM ne namerava odreči operacijskemu sistemu AIX, ki ga bo še naprej ponujal v zmogljivih sistemih.

  Objavljeno: 16.3.1999več
 • S prenosnimi telefoni v internet

  Strokovnjaki finskega proizvajalca Nokia ocenjujejo, da bo prodaja telefonov z možnostjo priključitve v internet že čez dve leti presegla prodajo prenosnih računalnikov. Ti telefoni združujejo lastnosti prenosnih telefonov in osebnih računalnikov ter omogočajo lažje izvajanje storitev, kot sta elektronsko bančništvo in elektronsko trgovanje. Ocenjujejo, da bo že čez dve leti skoraj šestina vseh prodanih prenosnih telefonov omogočala povezovanje v internet.

  Objavljeno: 15.3.1999več
 • Siemens na trgu večnamenskih podatkovnih omrežij

  Unisphere Solutions Inc. je nova družba, ki jo je osnoval Siemens. Ponujala bo združene storitve prenosa govora, podatkov in interneta, sestavljena pa je iz Siemensovih organizacijskih enot za prenos podatkov in dveh skorajšnjih nakupov: Argon Networks Inc. je proizvajalec visokohitrostnih usmerjevalnikov (routers), Castle Network pa hibridnih glasovnih in podatkovnih stikal (voice/data switches). Unisphere bo prevzel dosedanje Siemensovo sodelovanje s 3Com (vredno 100 milijonov dolarjev) in Newbridge Networks in vzpostavil novo z Accelerated Networks, proizvajalcem stikal ATM in tehnologij DSL (Digital Subscriber Line). Vodilna oseba v Unisphere Solutions je Martin Clague, nekdanji IBM-ov namestnik direktorja za prodajo.

  Objavljeno: 15.3.1999več
 • Nov spletni standard za dostop prek telefona

  AT&T, Lucent in Motorola so združili moči pri razvoju enotnega standarda za programski jezik, s katerim bi oblikovali spletne podatke in storitve, dostopne prek telefonov. Osnovali so VXML (Voice Extensible Markup Language) Forum z namenom standardizacije jezika VXML, saj ocenjujejo, da bo to pospešilo razvoj glasovno vodenih namenskih programov, tako kakor je standardizacija HTML blagodejno učinkovala na razvoj in širitev tradicionalnih spletnih namenskih programov. VXML naj bi bil zlasti primeren način dostopa v internet za tistih 58 % prebivalstva, ki imajo telefon, nimajo pa osebnega računalnika. Trenutno obstaja več standardov za govorne namenske programe in prav zato je njihov razvoj upočasnjen, saj se iz ekonomskih razlogov proizvajalci neradi odločajo za vzporedni razvoj na več platformah. Forumu se pridružujejo tudi drugi, med njimi tudi Dragon Systems, vodilno podjetje za izdelavo programov za prepoznavanje govora. Osnovne specifikacije bo VXML Forum objavil v prvi polovici letošnjega leta, končne specifikacije pa do konca leta.

  Objavljeno: 15.3.1999več
 • Alcatel kupuje Xylan

  Alcatel je 2. marca objavil dogovor o prevzemu podjetja Xylan v skupni vrednosti približno 2 milijardi dolarjev. Cena posamezne delnice znaša 37 ameriških dolarjev za delnico. Xylan je Alcatelu priskrbel serijo zelo kakovostnih podatkovnih stikal in hitro rastočo zbirko uporabnikov, v novih tržnih razmerjih in z novim kapitalom pa bo Xylan lažje razvijal nove izdelke in storitve. Ocenjujejo, da bo nova naveza imela močan in ugoden vpliv na rast kakovosti ponudbe v okoljih LAN, MAN in WAN.

  Objavljeno: 15.3.1999več
 • Satelitski telefoni Kyocera

  Japonska Kyocera je končno poslala na trg telefone za uporabo v sistemu satelitske telefonije Iridium. Na voljo bo izvedba samo za satelitsko telefonijo in izvedba za uporabo tudi v omrežju GSM. Operater Iridium je zaradi zamude Kyocerinih telefonov moral preložiti začetek dodeljevanja lastnih naročniških številk, prve naj bi podelili pred koncem marca.

  Objavljeno: 15.3.1999več
 • 041 internet

  Mobitel je svojim naročnikom omogočil dostop v internet prek posebne številke 041 18 18 18. Sam dostop v internet se ne zaračunava, strošek telefonske povezave pa se obračunava po 24 tolarjev na minuto (davek vključen) v obdobju visoke tarife, v obdobju nizke tarife pa je cena polovična. Za uporabo te storitve je potreben vklop dodatne klicne številke za prenos podatkov, ki je v poslovnem paketu že zajeta in je vklopijo na željo naročnika. Uporabniki drugih paketov jo lahko dobijo kot dodatno (plačljivo) storitev.

  Objavljeno: 15.3.1999več
 • Uspešen preizkus tretjega rodu

  V preizkusnem omrežju podjetja Nokia na Finskem so opravili prvi klic iz mobilnega aparata WCDMA (Wide Code Division Multiple Access) prek bazne postaje WCDMA in centrale GSM v javni telefonski sistem. Finski proizvajalec ocenjuje, da bodo uporabnikom na Japonskem in v Evropi leta 2001 sposobni ponuditi komercialno infrastrukturo in mobilne aparate WCDMA. Prvi klic znotraj sistema WCDMA so izvedli že lani v poskusnem omrežju raziskovalnega parka v Yosokuki na Japonskem.

  Objavljeno: 15.3.1999več
ph