Novice

 • Java vsepovsod

  Sun je objavil novo različico jave z imenom Java 2 Platform, Micro Edition, ki je namenjena za rabo v žepnih računalnikih, mobilnih telefonih, odzivnikih, avtomobilskih navigacijskih sistemih in internetnih sprejemnikih. Novi paket vsebuje tudi navidezni javanski stroj K Virual Machine (KVM), ki je optimaliziran za delovanje v majhnih pomnilnikih. Sočasno s to predstavitvijo so pri Sunu najavili tudi specifikacijo Java TV, programski vmesnik za izdelavo programov, ki bodo delovali v bodočih digitalnih televizorjih.

  Objavljeno: 10.7.1999več
 • Nove super-disketne enote Imation

  Podjetje Imation je predstavilo novi rod disketnih enot LS120, ki se odlikujejo s hitrejšim delovanjem, nižjimi cenami in širšim izborom vmesnikov. Nove disketne enote so precej hitrejše od dosedanjih, saj proizvajalec navaja 27-krat hitrejši prenos podatkov kakor pri običajnih disketnih enotah, medtem ko so dosedanje enote nudile le desetkrat hitrejše delovanje. Tako kakor doslej pa so ohranili popolno združljivost z običajnimi disketami, ki jih še naprej lahko beremo in pišemo v novih enotah.

  Objavljeno: 10.7.1999več
 • Nova Yamahina zvočna kartica

  Yamaha je predstavila novo zvočno kartico XG-Quad, ki se ponaša s štirimi zvočnimi kanali s podporo za prostorski zvok podjetje Sensura. Kartica ima 64-zvočni strojni sintetizator, kot možnost pa je na voljo tudi dodatna programska oprema, ki zmožnosti kartice povečuje na kar 256 hkratnih zvokov. Med novostmi sta tudi digitalni vhod in izhod, tako v optični kakor izvedbi S/PDIF, s podporo za standard Dolby Digital. Kartica temelji na procesorju Yamaha YMF744, ki podpira specifikacijo Environmental Audio Extensions (EAX), nudi pa zelo ugodno razmerje med signalom in šumom (čez 90 dB).

  Objavljeno: 10.7.1999več
 • SGI Visual Workstation 540 podpira štiri procesorje v Windowsu NT

  Silicon Graphics (SGI) je pričel prodajati delovne postaje Visual Workstation 540, ki so hkrati prvi tovrstni izdelek s podporo za štiri procesorje pod operacijskim sistem Windows NT. Doslej so delovne postaje vsebovale le do dva procesorja, štirje pa so bili rezervirani za potrebe strežnikov.

  Objavljeno: 10.7.1999več
 • Ericsson in Nokia za skupni WAP

  Ericsson in Nokia, dva od štirih ustanoviteljev Foruma WAP, sta začela preizkušati združljivost svojih mobilnih telefonov in strežnikov, ki podpirajo protokol WAP. Oba proizvajalca se zavedata, da se bo novi standard za prenos internetnih podatkov po mobilnih telefonih uveljavil le, če bo neodvisen od rešitev posameznih proizvajalcev.

  Objavljeno: 4.7.1999več
 • Notranje sledenje tudi v Švici

  Orange je najnovejši švicarski operater telefonije GSM, ki svoje storitve ponuja od 1. julija 1999. Večinski delež imata britanski Orange in nemški Viag (operater omrežja E2), po 10 % pa je v lasti Banke kantona Vaud (v katerem sta Lausanne in Montreux) in podjetja Swissphone. Omrežje Orange trenutno pokriva polovico švicarskega prebivalstva. Do konca leta načrtujejo doseči že tri četrtine prebivalstva, dve leti pozneje pa kar 95 %, ko družbi Orange tudi poteče začasno dovoljenje. Družba bo morala dokazati, da je dosegla zadovoljivo visoko pokritost, sicer bo plačala visoke kazni.

  Objavljeno: 4.7.1999več
 • Prek poslanstva do oblazinjenega stolčka

  Martin Bangemann je poslanec in bivši komisar Evropske komisije (EC), zadolžen za telekomunikacije in računalniško tehnologijo. Odbor, ki mu Bangemann predseduje, je v preteklih mesecih večkrat obravnaval tudi španskega telekomunikacijskega operaterja Telefonica, zato je še toliko bolj zanimivo, da je Bangemann napovedal skorajšnjo zaposlitev v tem španskem podjetju. V njem naj bi bil bivši poslanec in komisar ECja član uprave in svetovalec generalnega direktorja, kar so v Telefonici potrdili. Njegova napoved je sprožila burne odzive v Bruslju, predvsem zaradi etičnih vprašanjih o nasprotujočih interesih. Bangemann se že julija ne namerava udeležiti srečanj kot poslanec, njegov mandat pa poteče v polovici septembra, ko ga bo nadomestil nekdanji italijanski premier Romano Prodi.

  Objavljeno: 4.7.1999več
 • Desetletje mobilne telefonije

  Skoraj 215 tisoč Američanov je v anketi ameriške pošte izbralo mobilno telefonijo kot motiv za znamke, ki bodo obeležile desetletje v izteku. Mobilna telefonija bo torej osrednja tema v seriji petnajstih znamk v spomin na 20. stoletje, ki jo bo ameriška pošta izdala predvidoma aprila naslednje leto.

  Objavljeno: 4.7.1999več
 • Logitechova videokamera QuickCam Express

  Logitech je predstavil videokamero QuickCam Express, ki jo na računalnik priključimo prek vmesnika USB. Nova barvna kamera je namenjena uporabnikom računalnikov iMac in PC (z okoljem Windows 98), glavna novost pa je zelo ugodna cena, saj bo zanjo treba odšteti manj od 50 dolarjev.

  Objavljeno: 3.7.1999več
 • America Online kupuje proizvajalca eMachine

  Največji svetovni informacijski servis, America Online (AOL), je sklenil dogovor o nakupu proizvajalca računalnikov eMachine, ki je postal letos znan po izjemno nizkih cenah (popoln sistem za ceno 400 dolarjev). AOL bo računalnike ponudil bodočim uporabnikom prenovljenega servisa CompuServe 2000 in sicer z rabatom 400 dolarjev, kar pomeni, da bodo pri izbiri najcenejšega modela računalnik dobili zastonj, v zameno za mesečno naročnino na servis, ki znaša 22 dolarjev.

  Objavljeno: 3.7.1999več
ph