• Višje plače v industriji IT?

    Družba Brainbench, ki se ukvarja z upravljanjem znanja, je v anketi med več kot 2.000 strokovnjaki IT v ZDA preverila pričakovanja glede rasti plač v letu 2004. 62% anketiranih pričakuje, da se bodo plače povišale od 1 do 5%, 11% pa rasti plač ne pričakuje. 42% vprašanih je bilo deležnih od 1- do 5-odstotnega povišanja plač že v letu 2003, prav toliko pa jih povišice ni prejelo. Po podatkih ameriškega ministrstva za gospodarstvo je bilo leta 2002 5,9 milijona zaposlenih v sektorju IT, kar je bilo za 8% manj kot v letu 2000.

    Objavljeno: 31.12.2003
  • ATI-jev 40-odstotni skok

    Izdelovalec grafičnih čipov ATI Technologies je v prvem poslovnem trimesečju 2004 ustvaril 470 milijonov dolarjev prihodka, kar je bilo 23% več kot v prejšnjem in 40% več kot v enakem lanskem obdobju. ATI pripisuje več prihodka povečanim dobavam grafičnih procesorjev za namizne računalnike, začeli pa so tudi z dobavo izdelkov za vodilo PCI Express, ki naj bi bili na računalniškem trgu aktualni predvsem v letu 2004. ATI je v avgustu pridobil tudi pomemben posel z Microsoftom, saj bo dobavljal komponente za njihovo novo igralno konzolo Xbox. ATI je pridelal tudi dobrih 47 milijonov dolarjev neto dobička, kar je bilo neprimerno bolje kot pred letom dni (7 milijonov dolarjev) in dvakrat več kot v prejšnjem trimesečju (22 milijonov dolarjev). Dobička je bilo več predvsem zaradi višjih prihodkov in marž.

    Objavljeno: 31.12.2003
  • LG Electronics ponuja PocketPC Phone

    Korejski proizvajalec LG Electronics je predstavil novo hibridno mobilno napravo, ki združuje ročni računalnik in mobilni telefon. Izdelek z imenom LG-SC8000 temelji na platformi PocketPC Phone Edition, kar pomeni, da je navzven podoben ročnim računalnikom PocketPC, temu pa so dodane telefonske funkcije. Sistem ima vgrajeno telefonsko tipkovnico, ki se ob neaktivnosti skrije v ohišje, majhne dimenzije pa so ohranili z uporabo nekoliko manjšega zaslona LCD kot sicer (diagonala 2,8 palca), vendar so pri tem zadržali standardno ločljivost računalnikov PocketPC (240 x 320 pik).

    Objavljeno: 31.12.2003
  • Tožba SCO ne vpliva na širitev Linuxa, vpliva pa na SCO

    Nedavna raziskava družbe Robert Frances Group je pokazala, da tožba družbe SCO Group proti IBMu in grožnje velikim uporabnikom Linuxa kljub vsemu niso upočasnile rast prodaje in implementacije načrtovanih projektov. Uporabniki v veliki večini primerov menijo, da ne kršijo nobenih licenčnih pravic in verjamejo v veljavnost licenc GPL. Polovica vprašanih se je sicer posvetovala pri tem s pravnimi svetovalci, toda rezultat raziskave jasno kaže, da le redko kdo verjame v utemeljenost in posledično tudi uspeh tožbe družbe SCO Group. V raziskavi je sicer sodelovalo 15 velikih multinacionalk iz različnih področij, kot so proizvodnja, prodaja, finančne institucije in univerze.

    Objavljeno: 31.12.2003
  • Leto 2003 najbolj nevarno doslej

    Po mnenju analitikov, ki spremljajo področje računalniške varnosti, so računalniški sistemi v letu 2003 doživeli največ virusnih napadov doslej. Skupno škodo nastalo zaradi virusnih okužb, motenj pri delu, stroškov čiščenja sistemov in izpadov dohodka zaradi nedelovanja ocenjujejo na več milijard dolarjev, večinoma pa so mnenja, da nas v prihodnje ne čakajo nič boljši časi. Morda prav nasprotno.

    Objavljeno: 31.12.2003
  • Rekordno trimesečje za Red Hat

    Red Hat je v tretjem trimesečju ustvaril 33,1 milijona dolarjev prometa, kar je bilo 36% več kot v enakem lanskem obdobju. Bistveno večji skok pa jim je uspel pri dobičku, saj so ga v lanskem tretjem trimesečju ustvarili 214.000 dolarjev, v letošnjem pa kar 4,1 milijona dolarjev. Poleg trimesečnih poslovnih rezultatov so objavili tudi 31 milijonov dolarjev vreden prevzem družbe Sistina, ki se ukvarja s sistemi za upravljanje in hranjenje podatkov v okolju Linux. Upravljanje pomnilniškega prostora bo tudi ena od glavnih novosti nove različice operacijskega sistema Linux 2.6. Red Hat je v tretjem trimesečju prodal 33.000 licenc za Red Hat Enterprise Linux (RHEL), doslej pa jih je zbral že 125.000. Kritike na račun naročnin za RHEL med uporabniki se še vedno niso polegle, analitiki pa potezo Red Hata ocenjujejo kot ustrezno in pravilno, saj prinaša denar za razvoj in širitev.

    Objavljeno: 30.12.2003
  • Windows 2000 Server je začel ugašati

    Uporabnikom strežniškega operacijskega sistema Windows 2000 Server, ki bi radi preskočili nakup novejšega sistema Windows 2003 Server, razmišljajo pa o namestitvi strežniške različice Longhorna, se lahko zgodi, da bodo v kratkem zašli v težave. Microsoft je namreč napovedal, da bodo Windows 2000 Server dobavljali le do novembra 2004, sistemski gradniki in podpora pa bodo na voljo do novembra 2005. Do takrat pa se lahko zgodi, da strežniški Longhorn še ne bo na voljo. Prve ocene kažejo, da naj bi ga predstavili spomladi 2006.

    Objavljeno: 30.12.2003
  • Canon načrtuje digitalno ofenzivo

    Japonski Canon naj bi v letu 2004 predstavil kar 20 novih modelov digitalnih fotoaparatov, s čimer želijo doseči 25% tržni delež na tem vse bolj donosnem področju. Tržni delež naj bi pridobili predvsem na račun ponudnikov, ki imajo manj izkušenj s fotografijo, vendar pri tem predstavniki družbe ne želijo omenjati imen. Analitiki pa menijo, da je glavni cilj Sony, ki se je uspešno ustoličil na področju digitalne fotografije, kljub temu, da pred tem niso imeli izkušenj s klasičnimi analognimi fotoaparati.

    Objavljeno: 30.12.2003
  • Linus brani Linux

    Čeprav je bil Linus Torvalds doslej v sporu med družbama SCO Group in IBM razmeroma tiho in v ozadju dogajanja, je zdaj z javnim pričanjem opozoril tožitelje, da so nekatere njihove trditve brez pravne osnove. SCO Group, ki je bil doslej glede konkretne vsebine kršitev zelo skrivnosten, je namreč v zadnjem krogu opozorilnih pisem velikim uporabnikom Linuxa prvič predstavil spisek 65 modulov in programov v Linuxu, ki so sporni in za katere trdijo, da so jih avtorji preprosto skopirali iz Unixa.

    Objavljeno: 30.12.2003
  • MySQL 5.0 skoraj dokončan

    Švedska družba MySQL AB je predstavila končno razvojno različico novega odprtokodnega podatkovnega strežnika MySQL 5.0, ki predstavlja velik korak naprej za ta izdelek. Podatkovna baza, ki bo v končni različici na voljo predvidoma konec januarja, prinaša prvič dolgo pričakovane hranjene procedure po zgledu konkurenčnih podatkovnih strežnikov in število drugih pomembnih novosti. Hranjene procedure so združljive s standardom SQL-99, s tega stališča pa na moč podobne tistim iz jezika Oracle PL/SQL. Proizvajalec celo trdi, da lahko ogrodje SQL-99 uporabi zunanje jezike in s tem zagotovit združljivost tako s procedurami PL/SQL (Oracle) kot T-SQL (Microsoft).

    Objavljeno: 30.12.2003
  • Programski strežnik WebLogic bo preprostejši za upravljanje

    Z novo različico programskega strežnika WebLogic 9.0, ki bo na voljo predvidoma v drugi polovici leta 2004, bo podjetje BEA omogočilo preprostejše upravljanje in vzdrževanje strežnika. Zaradi vgrajenih možnosti pregledov delovanja programskih rešitev bodo upravniki lahko hitreje odkrili in odpravili morebitne težave. Na voljo bodo čarovniki, s pomočjo katerih bo mogoče določiti pravila in prepustiti določena opravila posameznim uporabnikom. Nova različica strežnika bo vsebovala izboljšan XML in podporo za najnovejše standarde spletnih storitev.

    Objavljeno: 29.12.2003
  • IBM kupil Green Pasture za upravljanje z dokumenti

    Z nakupom majhnega zasebnega podjetja Green Pasture je IBM pridobil programske rešitve na področju upravljanja z dokumenti. Posebnost izdelkov Green Pasture je možnost izdelave zapletenih dokumentov, ki so sestavljeni iz več delov, vse pa je povezljivo z običajnimi izdelki na namizno rabo, na primer z MS Office in z Lotus Notes. V zadnjih dveh letih je to IBMov že tretji nakup podjetja, ki izdeluje rešitve na področju obvladovanja dokumentov, kar kaže, da IBM resno računa na rast trga programskih rešitev na področju obvladovanja dokumentov in vsebin.

    Objavljeno: 29.12.2003
  • Sun napada javni sektor s sistemom JDS

    V britanski vladi bi radi zmanjšali stroške za programsko in strojno opremo, zato resno razmišljajo o odprtokodnih alternativah. Doslej so že preizkusili IBM-ove strežniške programe, zdaj pa je na vrsti Sun s svojima sistemoma Java Desktop System (JDS) and Java Enterprise System (JES) za namizne računalnike. V igri je kar precej denarja, saj gre za 500.000 vladnih uslužbencev, zato je gneča med potencialnimi ponudniki razumljiva.

    Objavljeno: 29.12.2003
  • Za požarne zidove 25% več

    Raziskovalna družba META Group ocenjuje, da se bo trg požarnih zidov za podjetja v naslednjih 2-3 letih okrepil za 25%. Skupina META Group je v raziskavi zajela izdelke, ki ščitijo primarni dostop do interneta, pa tudi požarne zidove v notranjih podjetniških mrežah (intranet). Na tem trgu je devet večjih proizvajalcev, nihče od njih pa še ne ponuja izdelka, ki bi zadovoljil celotne potrebe po tovrstni varnosti. Podjetja so še vedno prisiljena nameščati več požarnih zidov z različnimi funkcionalnostmi in programsko opremo, kar otežuje in draži upravljanje z varnostjo.

    Objavljeno: 29.12.2003
  • Nekdanji Sunov direktor v Motoroli

    Motorola je objavila, da bo nekdanji direktor Suna Ed Zander, ki je Sun zapustil leta 2002, prevzel vodilno mesto v Motoroli. Za direktorja je poleg Zanderja konkuriral tudi Motorolin predsednik Mike Zafirovski, Zander pa bo mesto direktorja in predsednika uprave prevzel od Christopherja Galvina, vnuka ustanovitelja Motorole. Komunikacijski velikan se v zadnjih letih ubada z recesijo, zmanjševanjem delovne sile in prodajnih marž, oktobra pa se je odločil tudi za izločitev proizvodnje elektronskih vezij.

    Objavljeno: 29.12.2003
  • Monitorji LCD v večini?

    Raziskovalna družba ISuppli/Stanford Resources je napovedala, da bodo proizvajalci monitorjev v začetku leta 2004 na svetovni ravni prvič poslali v prodajo več modelov LCD kot CRT. V ZDA in Evropi so monitorji LCD prehiteli svoje starejše in obilnejše brate že v tretjem trimesečju 2003, v ostalih regijah (azijsko-pacifiško, Latinska Amerika in Bližnji vzhod) pa so klasični modeli s katodno cevjo še vedno v prednosti. Prednost LCD pa se lahko hitro stopi, če se bo nadaljevala rast cen, predvsem pri najbolj priljubljenih 15-palčnih modelih. Proizvajalci zaslonov LCD namreč več zaslužijo pri prodaji svojih izdelkov za televizorje LCD in za prenosne računalnike.

    Objavljeno: 28.12.2003
  • Samsung povečuje proizvodnjo plazmskih zaslonov

    Korejski Samsung SDI bo krepko povečal svojo prednost pri izdelovanju plazmskih zaslonov (Plasma Display Panels, PDP), saj namerava prihodnje leto investirati skoraj 500 milijonov dolarjev v novo, že tretjo proizvodnjo linijo za izdelke PDP. Tako bo namesto 120.000 izdelal kar 250.000 zaslonov PDP na mesec. Nova linija bo namenjena predvsem izdelavi 42- in 50-palčnih zaslonov, sicer pa Samsung izdeluje tudi 37-, 63- in 70-palčne modele.

    Objavljeno: 28.12.2003
  • Creative Nomad MuVo2 s 4GB

    Creative Labs je predstavil prenosni predvajalnik digitalnih glasbenih posnetkov, ki se lahko pohvali z največjim pomnilnikom Flash RAM doslej. Model Nomad MuVo2 4 GB ima, tako kot samo ime pove, 4 GB velik pomnilniški prostor v pomnilniku Flash RAM, kar omogoča hranjenje do okoli 2.100 skladb v zapisu MP3, hkrati pa je enota zelo majhna, poraba energije pa skromna. MuVo2 4 GB meri le 6,7 x 6,7 cm, kljub temu pa ima vgrajen od zadaj osvetljen zaslon LCD in vmesnik USB 2.0 a prenos podatkov na osebni računalnik. Poleg hrambe glasbe lahko napravo uporabljamo tudi za prenašanje navadnih datotek med računalniki. Vgrajeni akumulator ob varni elektroniki zagotavlja okoli 14 ur nemotenega delovanja. Sistem podpira posnetke v zapisih MP3 in WMA, na voljo pa bo za ceno okoli 300 evrov.

    Objavljeno: 28.12.2003
  • IDC: dobre napovedi za leto 2004

    Podjetje IDC napoveduje, da bo leto 2004 za računalniško industrijo precej boljše, kot so bila minula sušna leta. K temu bodo prispevali tako splošno izboljšanje v svetovni in zlasti ameriški ekonomiji, kot tudi novi izdelki, ki bodo ustvarili povečano povpraševanje tako na področju zabavne elektronike, kot tudi poslovne informatike. Po ocenah družbe IDC naj bi se sredstva za IT v letu 2004 povečala za 6 do 8% glede na leto 2003.

    Objavljeno: 27.12.2003
  • Največ prihodkov z rešitvami za VPN in požarne zidove

    Svetovna prodaja strojne in programske opreme za navidezna zasebna omrežja (VPN) ter požarne zidove je v tretjem četrtletju 2003 dosegla 780 milijonov dolarjev, kar je 9 odstotkov več kot v prejšnjem četrtletju. V tretjem četrtletju 2004 naj bi vrednost prodaje dosegla 955 milijonov dolarjev, leta 2006 pa naj bi celoletna prodaja tovrstne opreme znašala že 4,5 milijarde dolarjev, napovedujejo pri podjetju Infonetics Research. Eden izmed pomembnejših trendov na tem trgu je brisanje ločnice med rešitvami IDS/IPS in rešitvami za aplikacijsko varnost ter požarnimi zidovi. S tem se bodo naprave za preprečevanje vdorov in programsko varnost ter VPN/požarne zidove združile v enotno napravo, na kateri bo temeljila rast trga po letu 2006.

    Objavljeno: 27.12.2003
  • Sun se (zaenkrat) ne bo vključil v Eclipse

    Po večmesečnih pogajanjih se Sun ni odločil za vstop v Eclipse, projekt, ki ga podpira IBM, namenjen pa je razvoju odprtokodnih javanskih orodij. Sun se je namreč odločil za podporo projektu NetBeans, ki poskuša doseči enake cilje kot Eclipse, medsebojno usklajevanje rezultatov pa bi po mnenju Suna zahtevalo preveč časa in naporov. Tako Eclipse kot NetBeans sta namenjena razvoju programa, ki bi omogočil delovanje različnih javanskih razvojnih orodij v enotni programski aplikaciji. Sun je dopustil možnost, da bi se k projektu Eclipse pridružil v prihodnosti, ko bo ta postal povsem neodvisen od IBM.

    Objavljeno: 27.12.2003
  • Mac programčki tudi za Windows

    Podjetje Konfabulator, ki razvija izjemno popularne programčke za okolje MacOS X je napovedalo, da bodo ti januarja na voljo tudi za okolje Windows. Programčki temeljijo na JavaScriptu in opisnem jeziku XML, nudijo pa kupe zanimivih zmogljivosti kot so ura, napovedovanje vremena, stanje akumulatorja prenosnika, poraba zmogljivosti procesorja in podobno, nastanijo pa se kar na namizje.

    Objavljeno: 26.12.2003
  • Winamp5

    AOL, oziroma njihovo podjetje Nullsoft je predstavilo novo različico popularnega predvajalnika digitalne glasbe Winamp. Nova različica nosi oznako 5, saj naj bi predstavljala najboljše iz prejšnjih dveh generacij predvajalnika, 2.xx in 3.0. Slednja je predstavljala najbolj ambiciozno potezo Nullsofta, saj je vsebovala celo svoj razvojni jezik Wasabi in kupe dodatkov, vendar je uporabniki niso sprejeli, saj je bila precej večja, počasnejša in manj stabilna. Pri Nullsoftu so zato že pred časom prekinili razvoj različice 3 in namesto tega predstavljali izboljšave različice 2.9x.

    Objavljeno: 26.12.2003
  • Cenejši Athlon 64 tudi uradno

    AMD je tudi uradno predstavil cenejšo izvedbo procesorja Athlon 64, ki nosi oznako 3000+. Novi procesor ima polovico manjši drugonivojski predpomnilnik kot dosedanji procesorji Arthlon 64 in Athlon XP(512 KB namesto 1 MB), delovna frekvenca znaša 2 GHz namesto dosedanjih 1,8 GHz, vgrajeni krmilnik pa podpira pomnilnike DDR s taktom 400 MHz. Novi procesor stane v količini po tisoč kosov le 218 dolarjev, s čimer je namenjen predvsem cenejšim računalnikom.

    Objavljeno: 26.12.2003
  • Zložljiva bluetooth tipkovnica za ročne računalnike

    Podjetje Think Outside, ki izdeluje priljubljene zložljive tipkovnice za ročne računalnike Stowaway je napovedalo nov izdelek, ki bo za komunikacijo z napravo uporabljal brezžični protokol bluetooth. Prednost bluetootha je v standardizaciji, saj večina novejših naprav pa že ima vgrajen bluetooth, poleg tega pa ne rabimo za vsako napravo posebnega priključka. Bluetooth tipkovnica se bo od klasičnih razlikovala tudi po tem, da bo potrebovala lastno napajanje, kar ne bo ravno praktično, saj bo povezava prav tako predstavljala dodatno porabo za mobilno napravo. Tipkovnica bo na voljo v začetku 2004.

    Objavljeno: 25.12.2003
  • iTunes dosegel 25 milijonov nakupov

    Apple še kar naprej preseneča z uspehom svoje spletne glasbene trgovine, saj je po podatkih podjetja z začetkom decembra bilo prodanih kar 25 milijonov pesmi. Prodaja se je namreč podvojila z oktobrom, ko je Apple predstavil različico iTunes za Windows. Pri podjetju so presenečeni nad vse večjim uspehom, saj nič ne kaže, da bi se uporabniki naveličali ali postali razočarani, temveč se število konstantno veča. Ob nadaljnji rasti pri Applu načrtujejo, da bodo do aprila, ko bo iTunes zabeležil prvo obletnico prodali že 100 milijonov pesmi.

    Objavljeno: 25.12.2003
  • LaCie ponuja firewire 800

    Ameriški proizvajalec LaCie, ki je znan predvsem po dodatkih za računalnike Apple Macintosh, je na trg poslal novo kartico PC Card, ki podpira vmesnik firewire s hitrostjo 800 Mb/s. Na kartici FireWire 800 PC Card, ki je namenjena uporabnikom prenosikov, se nahajata dve vtičnici firewire 800 in ena firewire 400, kartica pa je opremljena tudi z zunanjim napajalnikom, ki je potreben za zadostno napajanje vseh treh vtičnic. Kartica je združljiva s prenosniki iMac in PowerMac, pa tudi PC računalniki, ki uporabljajo okolje Windows.

    Objavljeno: 25.12.2003
  • 3Com napada Cisco na področju velikih podjetij

    3Com je predstavil novo strategijo izdelkov za uporabo v velikih podjetjih, ki vključuje povečano podporo za varnost, hkrati pa je zelo podobna Ciscovi. Pri 3Comu so za to morali skleniti nekaj partnerstev, med drugim s podjetji Crossbeam Systems, Check Point Software in Internet Security Systems, katerih izdelke vsebuje 3Comov nov paradni konj, stikalo Security Switch 6200. Izdelek vsebuje podporo za navidezna zasebna omrežja VPN, zaščito pred virusi in seveda požarni zid. Hkrati so napovedali nadgradnje obstoječih stikal, ki bodo vključevali večjo varnost tudi na področju brezžičnega povezovanja.

    Objavljeno: 24.12.2003
  • Microsoft napovedal Host Integration Server 2004

    Strežnik Host Integration Server 2004 bo nudil izboljšano povezljivost z IBM-ovimi velikimi računalniki in strežniki iSeries, kakor tudi orodja za prehod iz teh izdelkov na Microsoftove. Z napovedjo nove različice je Microsoft utišal govorice o umiku tega izdelka, kar so pričakovali mnogi analitiki, ko so izdelek umaknili iz projekta Jupiter, ki bo vključeval BizTalk Server, Content Management Server in Commerce Server.

    Objavljeno: 24.12.2003
  • Fujitsu Siemens poskuša z Opteroni

    Fujitsu Siemens je med prvimi proizvajalci, ki so AMD-jeve procesorje vgradili v zmogljive grafične delovne postaje. Ta čast je doletela novo delovno postajo Celsius V810, ki ima lahko vgrajena do dva 64-bitna procesorja Opteron, namenjena pa je zahtevnim matematičnim nalogam in računalniško podprtemu načrtovanju. Doslej so procesorje Opteron proizvajalci vgrajevali predvsem v strežnike, kjer srečamo tudi ponudbo družb IBM in Sun.

    Objavljeno: 24.12.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji