• Nvidia ne popušča

    Kljub vse glasnejšim opozorilom, da podjetje nVidia, kot gonilna sila na področju grafičnih pospeševalnikov, nove grafične procesorje razvija prehitro in da jih tržišče (oz. kupci) ne dohaja več, še ni sledu o upočasnitvi razvoja. Pred kratkim so tako v javnost pricurljali podatki o novih Elsinih grafičnih karticah, ki bodo uporabljale nove pospeševalnike družbe nVidia.

    Objavljeno: 31.12.2001
  • Java prehiteva spletne storitve .NET

    Raziskava med vodilnimi ljudmi v IT, ki so že podali na področje razvoja in ponudbe spletnih storitev kaže, da večina razvijalcev posega raje po javanskih orodjih in standardih, kot pa po Microsoftovi platformi in orodjih .NET. Po podatkih družbe Giga Information Group se kar 78% anketiranih odločilo za uporabo orodja J2EE (Java 2 Enterprise Edition) za razvoj spletnih storitev. Rezultat je nekoliko presenetljiv, saj so februarja 2001 opravili podobno anketo in je tedaj Microsoft s svojo napovedano strategijo privabil večino razvijalcev. Zanimiv je tudi podatek, da predstavniki IT na spletne storitve ne gledajo toliko z razvojnega stališča kot z vidika integracije storitev v obstoječe rešitve (takih je okoli 60%). Med ponudniki platform za spletne storitve je največ privržencev doslej pridobil IBM s svojim izdelkom WebSphere (okoli tretjino anketiranih), sledi Oracle s svojimi orodji Oracle 9i (7%) in šele na tretjem mestu najdemo družbo BEA, ki ima 6% anketirancev na svoji strani. Pri Giga Groupu pa opozarjajo, da se številke znajo spremeniti v začetku 2002, ko bo Microsoft dokončal svoja razvojna orodja .NET, ključen člen za izdelavo spletnih storitev.

    Objavljeno: 31.12.2001
  • Boljša prodaja čipov

    Intel je napovedal, da bodo prihodki od prodaje v četrtem trimesečju boljši od pričakovanj. Prej so pričakovali prihodke v razponu od 6,2 do 6,8 milijarde dolarjev, zdaj pa od 6,7 do 6,9 milijarde dolarjev. V enakem lanskem obdobju je Intel ustvaril 6,6 milijarde dolarjev prihodkov in 655 milijonov dolarjev neto zaslužka. Tudi AMD posluje v tem četrtletju bolje od prvotnih pričakovanj. Prodal bo rekordno število mikroprocesorjev (več kot 7,8 milijona) in ustvaril več kot 661 milijonov dolarjev prihodka, kolikor ga je zabeležil v rekordnem prvem letošnjem trimesečju. Pri AMD-ju pričakujejo približno desetodstotno rast celotnega prihodka v primerjavi s tretjim četrtletjem in rekordnim izkupičkom v višini 766 milijonov dolarjev. Dobri poslovni rezultati niso odraz gospodarskega okrevanja, pač pa promocijskih prodaj in predhodno bolj nizkih pričakovanj, so prepričani nekateri bolj pesimistični poznavalci.

    Objavljeno: 31.12.2001
  • Eiconov VPN sedaj združljiv z Windows 2000

    Strah, ki je nastal po dogodkih 11. septembra je drastično povečal prodajo naprav za varno povezovanje oddaljenih delov podjetja, zlati izdelkov za povezave VPN (Virtual Private Network). Kanadski Eicon je na to področje zakorakal šele pred kratkim, toda odločen nastop mu je zagotovil obstanek na zahtevnem trgu gigantov kot sta Nortel in Cisco.

    Objavljeno: 30.12.2001
  • MPEG 4 na ročnih računalnikih

    Prihodnje različice računalnikov Palm bodo morda imele že v samem procesorju vgrajeno podporo za sprejem, dekodiranje in predvajanje video posnetkov v zapisu MPEG 4. Seveda pod pogojem, da bodo uporabljali prihodnjo različico procesorjev Motorola DragonBall MX1, ki je zasnovana na jedru družbe ARM. Motorola je namreč kupila licenco za uporabo algoritma MPEG 4 od finskega razvijalca Hantro, s tem pa naj bi lažje tekmovali z drugimi procesorji, ki so tudi zasnovani na jedru družbe ARM, zlasti z Intleovo družino procesorjev StrongArm.

    Objavljeno: 30.12.2001
  • IBM preživel padec pri strežnikih

    Prihodki od prodaje strežnikov v tretjem četrtletju 2001 so se v primerjavi z enakim lanskim obdobjem zmanjšali za 30 odstotkov - s 15,2 na 10,7 milijarde dolarjev. Padec prodaje je zabeležil tudi IBM (za 6,1 odstotka na 2,8 milijarde dolarjev), vendar je - predvsem na račun Suna - pridobil 6,5 odstotka tržnega deleža. Sun je izgubil kar 6,3 odstotka tržnega deleža, prihodek od prodaje pa se mu je zmanjšal za 53 odstotkov na 1,3 milijarde dolarjev. Sun, ki je specializiran na strežnike Unix, je imel na tem področju v tretjem četrtletju še vedno največji tržni delež (28,8 odstotka in 1,33 milijarde dolarjev), čeprav mu je tesno sledil HP z 28,5 odstotka. Na skupnem trgu strežnikov je bil na drugem mestu Compaq (16,3-odstotni tržni delež), na tretjem pa HP s 15,2 odstotka.

    Objavljeno: 30.12.2001
  • Symantec že v letu 2002

    V zadnjih letih je že navada (tja od leta 1995 z Windows 95), da programska podjetja nove različice svojih programov poimenujejo po letnici nastanka oziroma še bolje po prihajajoči letnici. Tudi Symantec je tako predstavil novi različici svojih varnostnih programov, ki nosita letnico 2002.

    Objavljeno: 29.12.2001
  • Anark Studio 1.0

    Podjetje Anark je predstavilo nov programski paket za pripravo 3D in 2D anaimacij, modeliranje in posebne učinke. Anark Studio 1.0 je za razliko od drugih 3D paketov optimiziran za hitro pripravo vsebine, tipično za uporabo v video in televizijski produkciji ter predvajanje prek interneta. Paket zna v realnem času združevati različne elemente, kot so 2D in 3D grafika, video, zvok in podatki. Del s paketom poteka prek preprostega uporabniškega vmesnika, ki v veliki meri uporablja princip delovanja povleci in spusti, s čimer lahko sceni dodajamo predmete, njihovo obnašanje in premikanje, učinke ter druge elemente. Nove postopke obnašanje predmetov lahko naredimo tudi sami s pomočjo jezika JavaScript.

    Objavljeno: 29.12.2001
  • Rast storitev IT

    Družba Gartner je napovedala, da bo trg storitev IT v letu 2005 vreden kar 865 milijard dolarjev. Od tega bosta največji delež prispevala razvoj in združevanje informacijskih tehnologij (skoraj eno tretjino), najbolj pa bodo upadel delež svetovalnih storitev. V letu 2002 naj bi svetovno gospodarstvo počasi okrevalo, leto 2003 pa naj bi svetovna računalniška industrija spet zabeležila rast. K rasti naj bi največ prispevala Okna XP, vse večje zahteve po celovitem upravljanju s strankami (CRM), upravljanje transporta in logistike, namenski programi za elektronsko trgovanje in programi za spletne storitve. Severna Amerika bo s 423 milijardami dolarjev tudi v letu 2005 največji porabnik storitev IT. Na drugem mestu bo zahodna Evropa (229 milijard), tretja pa Japonska (86 milijard). Azijsko-pacifiška regija bo najhitreje rastoč trg, saj naj bi se prodaja od leta 2001 do 2005 skoraj podvojila - z 31 na 60 milijard dolarjev.

    Objavljeno: 29.12.2001
  • Leta 2005 že 25 GHz

    Intel je predstavil novo tehnologijo tranzistorjev za integrirana vezja, ki bo v prihodnosti omogočila bistveno hitrejše in energijsko manj potratne procesorje. Tehnologijo, ki stoji za novim tranzistorjem, so znanstveniki označili kot različico že znane IBMove tehnologije SIO (Silicon On Insulator). Pri tej tehnologiji se silicij nahaja na tanki plasti neprevodnega materiala, kar omogoča zmanjšanje električne moči, ki je potrebna za preklop tranzistorja iz stanja 1 v stanje 0 (in nasprotno) in hkrati zmanjšuje >>puščanje<< električnega toka oziorma prekomerne porabe električne energije, s tem pa tudi zmanjšuje elektromagnetne motnje, ki jih vezje oddaja v okolico.

    Objavljeno: 28.12.2001
  • Risalna tablica za ročne računalnike

    Japonsko podjetje Seiko je predstavilo poseben rokovnik, s katerim lahko zapiske in skice narejene na papir samodejno prenesemo v ročne računalnike PocketPC. Rokovnik z imenom SmartPad je v sestavljen iz posebne tablice in peresa, ki skupno omogočata zaznavanje premikanja in s tem prenos >>digitalnega črnila<< v ročni računalnik. Uporabnik pri delu zapiske in skice dela na navaden papir velikosti A4, pri tem pa se kopija dokumenta ustvarja tudi na ročnem računalniku, kjer se cela stran shrani v elektronskem zapisu JPEG, BMP, PNG ali INK. Prenos podatkov v ročne računalnike PocketPC poteka prek vmesnika ActiveSync, SmartPad pa podpira ročne računalnike Compaq iPaq in HP Jornada. Poleg rokovnika dobimo tudi program Ink Manager, ki deluje na ročnih računalnikih in pomaga organizirati dokumente z elektronskim črnilom. Za delovanje celote sta potrebi le dve bateriji ali akumulatorja velikosti AAA. SmartPad je že nekaj časa na voljo tudi za ročne računalnike Palm, v ZDA pa je treba zanj odšteti 170 dolarjev.

    Objavljeno: 28.12.2001
  • Corel z novo strategijo

    Pri Corelu načrtujejo v finančnem letu 2002, ki se je začelo 1. decembra 2001, da bodo zaslužili med 170 in 180 milijonov dolarjev. Tak prihodek bi bil večji kot v prejšnjem letu, ker pa bodo za strateške naložbe namenili veliko več denarja kot v preteklosti, bodo imeli ob koncu leta izgubo v vrednosti od 23 do 31 milijonov dolarjev. Corel bo usmeril novo strategijo v tri prednostne cilje: s segmentiranjem tržišča nagovarjati ključne ciljne skupine; s strateškim vlaganjem odpirati nove trge; izdelovati rešitve za trge v razvoju. Med ključnimi cilji je tudi združitev z družbo SoftQuad. Do združitve naj bi prišlo v prvem četrtletju leta 2002.

    Objavljeno: 28.12.2001
  • Čarobna svetilka buri duhove

    Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je pod imenom "Čarobna svetilka" razvil virus ali Trojanskega konja, ki bi se lahko širil preko elektronske pošte. Čarobna svetilka naj bi po načrtih FBI-ja izkoristila luknjo, ki bi jo proizvajalci protivirusnih programov namerno ustvarili v svojih programih. Na ta način bi uslužbenci FBI lahko pregledovali elektronsko pošto osumljenih kriminalcev. Štiri protivirusna podjetja (Symantec, Network Associates, Trend Micro in Sophos) so odločno zatrdili, da prostovoljno ne bodo naredili luknje za FBI-jevo Čarobno svetilko, saj bi to ogrozilo njihovo verodostojnost. Sicer bi pa varnostno luknjo lahko izkoristili tudi hekerji, ne samo FBI, so med drugim izjavili predstavniki antivirusnih podjetij.

    Objavljeno: 28.12.2001
  • FBI svari pred varnostnimi luknjami v Windows XP

    Oddelek za varovanje infrastrukture pri ameriški FBI je objavil svarilo uporabnikom Windows XP v zvezi z možnostjo varnostnih lukenj.

    Objavljeno: 27.12.2001
  • Hitro prek hitrih povezav

    Protokoli za prenos datotek kot je FTP niso bili narejeni z mislijo na hitre povezave, ki danes povezujejo velika podjetja. Protokol, ki deluje tako, da za vsak (majhen) paket zahteva potrditev o sprejemu na hitrih povezavah ni in ne more biti hiter, kot bi od hitre povezave pričakovali.

    Objavljeno: 27.12.2001
  • Bluetooth -- korak naprej za hitrejši sprejem

    Decembra je v San Franciscu potekala konferenca Bluetooth Developers Conference, na kateri so razvijalci govorili o prihodnosti tega pomembna brezžičnega komunikacijskega standarda, ki naj bi v prihajajočih letih igral vse pomembnejšo vlogo. Nedavno objavljena študija tako celo predvideva, da bi lahko že leta 2006 tržišče izdelkov z vmesniki bluetooth postalo vredno kar 333 milijard dolarjev. V zadnjih šestih mesecih je prodaja čipov za implementacijo bluetootha zelo narasla, toda težave, ki jih ima prva generacija izdelkov so še vedno omejujoč dejavnik.

    Objavljeno: 27.12.2001
  • Acer CM odslej Benq

    Tajvanska družba Acer Group se je v skladu z načrti za prestrukturiranje odločila, da se bo podružnica Acer CM (komunikacije in večpredstavnost) preimenovala v Benq in ne bo več promovirala Acerjeve blagovne znamke. Družba Benq se bo ukvarjala z digitalnimi napravami kot so mobilni telefoni, omrežja, LCD in CRT monitorji, digitalni projektorji, plazmski zasloni, ... Družba Acer Group bo zadržala blagovno znamko Acer pri drugih izdelkih informacijske tehnologije kot so namizni, domači in prenosni računalniki, strežniki in internetni namenski programi.

    Objavljeno: 27.12.2001
  • Zaščitene tudi povezave VPN

    BlackICE je prvi osebni požarni zid, ki se je posebej lotil tudi ščitenja povezav VPN prek katerih oddaljeni in potujoči delavci dostopajo do lokalnega omrežja podjetja. Črvi kot so Code Red ali Nimda se lahko namreč prek povezav VPN nekontrolirano selijo iz okuženih osebnih računalnikov (prenosnikov) v omrežja podjetja. BlackICE podpira rešitve VPN podjetij kot so CheckPoint, Cisco, Intel, Microsoft, Nortel, SonicWall in drugih. Cena izdelka je 2.075 dolarjev za 25 uporabnikov.

    Objavljeno: 26.12.2001
  • Western Digital kupuje proizvodne zmogljivost diskov od družbe Fujitsu

    Število ponudnikov diskov se še naprej zmanjšuje. Po tem, ko je podjetje Fujitsu sklenilo opustiti proizvodnjo diskov namenjenih osebnim računalnikom (ne pa tudi strežnikom in prenosnikom), so svoje proizvodnje zmogljivosti prodali tekmecu Western Digital. Pri tem je zanimivo, da je Western Digital pred časom opusti svojo udeležbo ravno v nasprotnem taboru - na področju diskov za strežnike. WD bo tako prevzel tovarno na Tajskem in ohranil delovane mesta za okoli 1100 zaposlenih. Podjetje se bo s to potezo tudi okrepilo, saj je doslej bilo najšibkejše ob tekmecih, kot so Maxtor, Seagate, IBM in tudi Samsung. Toda pri WD-ju so v zadnjem četrtletju zabeležili zelo dobre rezultate, za prihodnost pa imajo še nekaj drznih načrtov.

    Objavljeno: 26.12.2001
  • Oraclov dobiček manjši za 12 odstotkov

    Letošnje drugo finančno trimesečje je bilo za Oracle najtežje v tem desetletju. Prihodki od prometa so se zmanjšali za enajst, dobiček pa za dvanajst odstotkov. Oracle je v drugem trimesečju ustvaril 2,36 milijarde dolarjev prihodka in 550 milijonov dolarjev zaslužka. V celotnem prihodku je znašal delež od prodaje softverskih licenc 803 milijone dolarjev, kar je pomenilo 27-odstotni padec v primerjavi z enakim lanskim obdobjem. Slabo je bilo tudi s prodajo najpomembnejšega izdelka, in podatkovnega strežnika Oracle. Prihodek v primerjavi z enakim lanskim trimesečjem se je tu zmanjšal z 1,25 na 1,1 milijarde dolarjev. Pri Oraclu pričakujejo, da bodo slabo poslovali tudi v tretjem četrtletju.

    Objavljeno: 26.12.2001
  • 3Com predstavil prvi Wi-Fi omrežni most

    Brezžična omrežja postajajo vedno bolj priljubljena, njihovo preprosto in zanesljivo vključevanje v ožičena omrežja pa nuja. 3Com je zato predstavil prvi brezžični omrežni most (bridge), ki nosi nalepko Wi-Fi in ki omogoča povezovanje kateregakoli ožičenega omrežja s katerokoli brezžično omrežno infrastrukturo, ki nosi nalepko Wi-Fi. 3Com 11 Mbps Wireless LAN Workgroup Bridge je nadzorljiv prek spletnega brskalnika, poleg že običajnega 40 in 128 bitnega šifriranja WEP pa premore tudi 128 bitno šifiranje tipa uporabnik/geslo. Na ta način ima vsaka seja svojo šifro, kar pomeni, da imajo morebitni hekerji za razbitje le te veliko manj časa, kot pri protokolu WEP, ki ga je v nekaj urah že mogoče razbiti.

    Objavljeno: 25.12.2001
  • SQL Server je ranljiv

    Po tem, ko so pri Microsoftu morali priznati nekaj novih šibkih točk še svežega operacijskega sistema Windows XP, so morali le nekaj dni kasneje priznati tudi napake v enem od vodilnih strežniških izdelkov, podatkovnem strežniku SQL Server. Zaradi ranljivosti strežnika lahko napadalci poženejo poljubno datoteko na ciljem sistemu, prebirajo in tudi brišejo datoteke. Microsoft je že pripravil štiri popravke, ki to nevšečnost popravljajo. Najbolj resna napaka je zapolnitev medpomnilnika pri uporabi nekaterih funkcij, ki ustvarijo tekstovna sporočila na podlagi podatkovnih poizvedb. SQL Server 7.0 in SQL Server 2000 pri tem ne preverjata velikost medpomnilnika in s tem povzroči napako v delovanju in celo možnost zagona napadalčeve kode.

    Objavljeno: 25.12.2001
  • HP vodilen pri strežnikih Unix

    Družba Gartner/Dataquest je sporočila, da je Hewlett-Packard vodilni dobavitelj strežnikov s tehnologijami RISC in Unix glede na prihodke v tretjem četrtletju poslovnega leta 2001 na območju zahodne Evrope, ki ga obvladuje z 31-odstotnim tržnim deležem. Sledita ji družbi Sun Microsystems (25 odstotkov) in IBM (22 odstotkov). V svetovnem merilu je družba HP v četrtem poslovnem četrtletju 2001 povečala prodajo zmogljivih sistemov RISC/Unix za 14 odstotkov glede na enako obdobje pred enim letom. Dober uspeh je bil dosežen zlasti s 64-procesorskim strežnikom PA-8700 Superdome.

    Objavljeno: 25.12.2001
  • Monitor na novem naslovu

    Uredništvo Monitorja je od 17. decembra na novem naslovu - na Trubarjevi 79. V sklopu združevanja med podjetjema Infomediji in Mladina so se uredništva preselila na skupno novo lokacijo.

    Objavljeno: 24.12.2001
  • Avtorji črva Goner za zapahi

    Črv Goner (W32/Goner.A@mm), ki se je po internetu (oz. po elektronski pošti) širil sredi decembra, je v osnovi dokaj preprost, avtorji pa pri podpisovanju svojega dela tudi niso bili preveč previdni. To je strokovnjakom omogočilo, da so z analizo prišli do Izraelskih najstnikov, ki so sedaj v zaporu za mladoletne in kjer jih čaka predvidena kazen od treh do petih let zapora.

    Objavljeno: 24.12.2001
  • Iz teorije v prakso

    IBMu je uspelo v prakso prestaviti leta teoretičnega dela pri razvoju novega tipa tranzistorjev, dvojno-vratnih (double gate) tranzistorjev. Vse manjši tranzistorji so se doslej držali Moorovega zakona, ki zapoveduje podvojeno število in zmogljivost (ali zmanjšanje velikosti) vsakih 18 mesecev in do sedaj je njihovo zmanjševanje šlo brez težav. Znanstveniki pa že nekaj časa napovedujejo, da bodo tranzistorji kmalu dosegli magično mejo, ko bodo že tako zelo majhni, da jih ne bo več mogoče nadzorovati in enostavno ne bodo več delovali.

    Objavljeno: 24.12.2001
  • Microsoft toži zaradi imena Lindows

    Nekateri so pričakovali in zgodilo se je. Microsoft se je odločil, da bo na sodišču zahteval spremembo imena podjetja in izdelka Lindows, različice operacijskega sistema Linux, ki omogoča uporabo programov za okolje Windows. V tožbi navajajo, da ime Lindows krši njihovo zaščiteno znamko Windows, zato zahtevajo spremembo. Pri tem poudarjajo, da s tožbe ne nameravajo preprečiti razvoja ali prodaje operacijskega sistema, temveč zgolj spremembo imena. V obrazložitvi je mogoče prebrati, da je Microsoft v zadnjih 18 letih vložil 1,2 miljarde dolarjev v promovcijo imena Windows in se zato ne nameravajo odreči svojim pravicam, Lindows pa po njihovem mnenju ogroža vrednost tržnega imena saj je podobnost prevelika. Podjetje Lindows, ki ga je vodi nekdanji ustanovitelj znanega spletnega servisa MP3.COM, se na tožbo še ni odzvalo.

    Objavljeno: 24.12.2001
  • Sharpov laser za zapisovalnike DVD s hitrostjo 4x

    Zapisovalniki za nosilce DVD šele dodobra prihajajo na trg, proizvajalci pa so z načrti že v naslednji generaciji enot. Japonsko podjetje Sharp je tako najavilo novo lasersko glavo, ki bo omogočala hitrost zapisovanja podatkov na nosilce DVD-R/DVD-RW kar 4x (5,4 MB/s), dvakrat hitreje kot pri dosedanjih zapisovalnikih. Pri Sharpu trdijo, da je novi laser optimiziran za enoto DVD-RW, vendar se lahko uporablja tudi v drugih tipih zapisovalnikov, kot so DVD+RW in DVD-RAM. Po sedanjih načrtih naj bi prve enote DVD s hitrostjo zapisovanja 4x prišle v prodajo maja ali junija 2002.

    Objavljeno: 22.12.2001
  • Mednarodni boj proti kiberkriminalu

    S podpisom (za marsikoga) spornega sporazuma se je v boj proti računalniškemu kriminalu pognala skupina 30 držav (26 držav članic sveta Evrope ter ZDA, Kanada, Japonska in Južna Afrika). Na konvenciji o kiberkriminalu v Budimpešti, ki jo je podprl tudi svet Evrope, so udeleženci ostro obsodili otroško pornografijo na internetu, zlorabe in hekerstvo. V sporazumu so predlagali nova pravila spletnega obnašanja, čemur so se ostro uprli zagovorniki človekovih pravic. Zanimivo je, da Evropska unija pripravlja poseben zakon proti kiberkriminalu, katerega osnova bo prav sporazum 30 držav.

    Objavljeno: 21.12.2001
  • Odprta koda dobiva vladno podporo

    Francoska vlada se je na predlog agencije za informacijske in komunikacijske tehnologije v administraciji (ATICA) odločila, da bo za projekt e-uprava uporabila programsko opremo Linux. Ena od nalog Atice je namreč prav uvajanje programja z odprto kodo - zaradi zmanjšanja stroškov in večje skladnosti vladnih projektov. Uporaba odprte kode bo povečala tudi zaupanje državljanov pri elektronskem komuniciranju z vlado, so prepričani pri Atici. Odprta koda dobiva privržence tudi v Nemčiji. Predstavniki spodnjega doma nemškega parlamenta namreč razmišljajo o tem, da bi v svojih računalnikih zamenjali operacijski sistem Windows z Linuxom.

    Objavljeno: 21.12.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji