• Xbox avto

    Japonski izdelovalec avtomobilov bo 9. januarja na prireditvi North American International Auto Show v Detroitu predstavil koncept roadsterja z vgrajeno konzolo Xbox 360. Skupaj z Microsoftom bosta demonstrirala delovanje igre Project Gotham Racing 3, ki jo bomo upravljali kar s pedali in volanom Urga, kot bo ime novemu Nissanu. Seveda bo vgrajen tudi zaslon, ki se bo odprl s strehe in bo imel 7-palčno diagonalo.

    Objavljeno: 31.12.2005
  • Intel Inside se poslavlja

    Podjetje Intel bo po 37 letih prvič zamenjalo svoj prepoznavni slogan. Besedno zvezo "Intel Inside" bo prihodnji teden ob predstaviti nove celostne grafične podobe zamenjala zveza "Leap Ahead". Intel bo spremenil tudi logotip, ki ne bo več vseboval znižane črke e, ampak ga bo obdajala elipsasta krivulja.

    Objavljeno: 31.12.2005
  • Napadel eBay

    21-letni Anthony Scott Clark iz Oregona je pred sodiščem priznal, da je v sodelovanju z nekaj drugimi pajdaši poskušal prevzeti nadzor nad več kot 20.000 računalniki avkcijske hiše eBay. Po podatkih ameriškega pravosodnega mninistrstva je Clark leta 2003 želel izkoristiti varnostno luknjo v sistemu Windows, da bi dobil nadzor nad računalniki in z napadom DDoS (distributed denial of service) onesposobil eBay.

    Objavljeno: 30.12.2005
  • Več žensk na internetu

    Raziskovalno-analitična hiša Pew Internet and American Life Project z novo raziskavo ugotavlja, da v ZDA splet uporablja približno enak odstotek moških in žensk. Razlika med spoloma pa je opazna v primerjavi namenov uporabe interneta moških in žensk. Prvi ga uporabljajo predvsem zaradi svobode volje pri izbiri novih načinov opravljanja različnih nalog, ženske pa predvsem iščejo priložnosti, da bi navezale in ohranjale stike z ljudmi.

    Objavljeno: 30.12.2005
  • Nova luknja v Windows

    Uporabniki Windowsa so na spletu ponovno v nevarnosti.

    Objavljeno: 30.12.2005
  • Pohitritev mobilnih storitev

    Največji ponudnik storitev mobilne telefonije na svetu, angleški Vodafone, je napovedal sodelovanje s podjetji Samsung Electronics in Qualcomm, ki bo v prihodnjem letu prineslo pohitritev mobilnih storitev v Evropi. Vodafone bo pri največjem Azijskem izdelovalcu mobilnih telefonov (in tretjem v svetovnem merilu) kupil telefone, ki bodo uporavljali polprevodniške čipe ameriškega Qualcomm, največjega izdelovalca integriranih vezij za mobilne telefone.

    Objavljeno: 29.12.2005
  • Pentium EE 955

    Intelov paradni konj, 3,2-gigaherčni Pentium Extreme Edition 840, je sicer nadvse zmogljiv procesor, a ga neposredni tekmec Athlon 64 X2 prekosi, še posebej v primeru računalniških iger, pri katerih drugo jedro procesorja ni v celoti izkoriščeno. Zato se Intel že nekaj časa močno trudi, da bi ujel korak z AMD-jem ali celo predstavil zmogljivejši izdelek. Pentium Extreme Edition 955 je tako v primerjavi z modelom 840 boljši na praktično vseh področjih.

    Objavljeno: 29.12.2005
  • Francjia za legalen P2P

    Spodnji dom francoskega parlamenta je sprejel amandma k novemu predlogu zakona o avtorskih pravicah, ki uporabnikom omogoča prenos avtorskih vsebin preko internetnih storitev (P2P), če so vsebine namenjene zasebni rabi in jih uporabnik ne bo koristil v komercialne namene. Dopolnilo je bilo sprejeto s samo 30 glasovi za in 28 proti, medtem ko celoten spodnji dom šteje kar 577 poslancev. Preden zakon stopi v veljavo, ga mora potrditi še zgornji dom (senat), francoski minister za kulturo pa lahko znova odpre razpravo tudi v parlamentu.

    Objavljeno: 28.12.2005
  • Kršitev odločbe APEK?

    APEK je Telekomu Slovenije pred tednom dni izdal odločbo, s katero zahteva, da operaterju T-2 zagotovi dostop do krajevne zanke z odobritvijo prepustnosti bakrene parice na celotnem spektru VDSL. T-2 je bil z odločbo zadovoljen, a ni trajalo prav dolgo, da mu je Telekom Slovenije ponovno zagodel. Ponudniku najhitrejšega interneta za fizične osebe v Sloveniji je v podpis poslal aneks k pogodbi o sodelovanju.

    Objavljeno: 28.12.2005
  • Firefox na PC-jih

    Dell bo v Združenem kraljestvu začel na vse osebne računalnike nameščati brskalnik Mozilla Firefox. Pri največjem izdelovalcu osebnih računalnikov na svetu so mnenja, da je brskalnik priljubljen tudi med številnimi njihovimi morebitnimi kupci. Dell UK sicer ni ne potrdil ne ovrgel takšne namere, vendar je o njej ne svojem blogu pisal Blake Ross, eden ključnih razvijalcev brskalnika.

    Objavljeno: 28.12.2005
  • Opera ni naprodaj

    Predstavniki podjetja Opera Software so zavrnili namigovanja, da se podjetje prodaja bodisi Googlu, bodisi Microsoftu. Že pred božičem so namreč začele krožiti informacije o morebitnem prevzemu podjetja iz Osla s strani enega izmed gigantov, a so bile očitno neresnične.

    Objavljeno: 27.12.2005
  • 15 let brskalnika

    Pred natanko 15 leti se svet še ni zavedal, da je prejel enega izmed največjih daril vseh časov - spletni brskalnik. WorldWideWeb je bil prvi spletni brskalnik, ki je nastal izpod rok britanca Tima Berners-Leeja, ki je bil takrat zaposlen v evropskem centru za jedrske raziskave CERN v Švici. Program je bil pravzaprav kombinacija brskalnika in urejevalnika strani, tekel pa je na platformi NeXTSTEP.

    Objavljeno: 27.12.2005
  • 32-palčni AOC LCD TV

    Družba AOC International, Evropska podružnica podjetja TPV Tehnology, je predstavila svoj prvi 32-palčni (81 cm) LCD-TV prikazovalnik in tako dopolnila paleto sedmih manjših modelov. Prikazovalnik z oznako L32W351 z razmerjem stranic 16:9 iz izstopa predvsem z visokim kontrastnim razmerjem 1000:1 in hitrim odzivnim časom 8 mili sekund.

    Objavljeno: 27.12.2005
  • Seamonkey 1.0 beta

    Po daljšem čakanju je na voljo Mozilla Seamonkey 1.0 beta, preizkusna različica naslednika integriranega sklopa programov za internet, naslednika priljubljenega Mozilla Application Suite, ki ga je v obliki spletnega brskalnika zamenjal Firefox, kot odjemalca za e-pošto pa Thunderbird.

    Objavljeno: 27.12.2005
  • Odprtje Mac Explorerja?

    Microsoft je pred nekaj dnevi sporočil, da Internet Explorerja za Applove računalnike ne namerava razvijati več, in priporoča uporabo katerega izmed novejših brskalnikov. IE za Mac že več kot dve leti ni doživel posodobitve, razen varnostnih popravkov. V tem času je zaživel Firefox, Applu je uspel veliki met s Safarijem, nedavno pa se je na seznamu ponudnikov breplačnih brskalnikov znašla še Opera.

    Objavljeno: 26.12.2005
  • Microsoft in Google pobotana

    Google in Microsoft sta dosegla izvensodno poravnavo v zvezi s sporom o prestopu Kai-Fu Leeja iz Microsofta h Googlu. Nekdanji podpredsednik Microsoftovega oddelka za interaktivne storitve in ustanovitelj laboratorija za raziskave in razvoj v Pekingu je julija zamenjal delodajalca, kar je sprožilo negodovanje s strani Microsofta. Ta je proti dr. Leeju in Googlu vložil tožbo, saj naj bi oba zlorabila dogovor o prepovedi prestopa Microsoftovih uslužbencev h konkurenčnim podjetjem.

    Objavljeno: 26.12.2005
  • UDI povezuje računalnike in zabavno elektroniko

    Skupina proizvajalcev osebnih računalnikov in zabavne elektronike pripravlja nov vmesnik, ki bo zamenjal dosedanji standard VGA pri povezovanju računalnikov z monitorji, pa tudi drugimi napravami. Nov predlog delovne skupine se imenuje Unified Display Interface (UDI), ki bo dokončno povezal oba doslej dokaj ohlapno povezana svetova. UDI je digitalni vmesnik, ki temelji na dosedanjih vmesnikih HDMI (High-Definition Multimedia Interface) in DVI (digital video interface), s katerima bo tudi združljiv. HDMI je vmesnik, za katerega je že jasno, da bo postal privzeti standard pri povezovanju naslednje generacije DVD predvajalnikov (Blu-ray, HD DVD) in televizorjev z visoko ločljivostjo (HDTV).

    Objavljeno: 25.12.2005
  • Prihaja čas za digitalni papir

    Podjetje iRex Technologies, ki ga je ustanovila družba Philips, naj bi še v letu 2006 začelo s prodajo prvih bralnikov zasnovanih na tehnologiji digitalnega papirja. Podjetje je nedavno objavilo prve tehnične specifikacije izdelka, ki pa bodo v naslednjih mesecih pred začetkom prodaje še nekoliko spremenjene. Bralnik z imenom iRex ER 0100 bo vseboval digitalni papir (zaslon) z diagonalo 8,1 palcev in ločljivostjo 1024 x 768 pik, kar omogoča prikaz gradiva z ločljivostjo 160 pik na palec. Sistem bo poganjal Intelov procesor XScale s takom 400 MHz, pomnilnik bo velik 64 MB, dodatno pa bo mogoče priključevati kartice Flash RAM.

    Objavljeno: 25.12.2005
  • Miniaturni video predvajalnik

    Japonski proizvajalec MovieVision je predstavil miniaturni predvajalnik video posnetkov, ki sodi med najmanjše na trgu. Naprava meri le 8,2 x 8,2 x 2 cm in tehta 95 gramov, vgrajen pa ima 2,5-palčni zaslon LCD in podporo za pomnilniške kartice SD velikosti do 2 GB. Predvajalnik ima vgrajen dekoder za posnetke MPEG 4 (ločljivost 640 x 480 pik, 30 slik na sekundo), omogoča pa tudi predvajanje zvočnih posnetkov v zapisih MP3 in WMA. Cena naj bi bila zelo ugodna, saj je naprava na Japonskem na prodaj že za samo 142 evrov.

    Objavljeno: 24.12.2005
  • Microsoft in Yahoo

    Ali bo Microsoft sklenil strateško sodelovanje, morda celo podkrepljeno z nakupom deleža v družbi Yahoo? Na internetu so se pojavile špekulacije o možnosti povezave Microsofta z Yahoojem, po tem, ko je eden izmed Microsoftovih vodij oddelkov v svojem blogu potrdil, da se družba "pogovarja z vodilnim internetnim podjetjem" o možnostih tesnejšega sodelovanja. Ciljem sodelovanja naj bi bilo lažje konkuriranje pravkar sklenjenemu paktu med družbama Google in AOL. Microsoft se je tudi sam potegoval za delež v družbi AOL, vendar ga je Google prehitel. Špekulanti sicer poudarjajo tudi možnost, da bi Microsoft sodeloval z družbama Amazon ali eBay, vendar je Yahoo po mnenju vseh kandidat številka ena.

    Objavljeno: 24.12.2005
  • Festoon združuje Skype in Google

    Podjetje Santa Cruz Networks, ki je pred časom naredilo dodatek za Skype s podporo za video klice, je pripravilo novo orodje, ki povezuje dva izmed najbolj priljubljenih odjemalcev - Skype in Google Talk. Nov dodatek za Skype z imenom Festoon Unity omogoča zvočne in video povezave posameznikov ali skupin do šestih uporabnikov ne glede na to, ali uporabljajo storitve servisov Skype ali Google Talk. Festoon Unity je s tem postal prvi tovrstni izdelek, ki povezuje različne komunikacijske sisteme na področju video in zvočnih povezav, saj so ti večinoma omejeni na komunikacijo z uporabniki znotraj istega omrežja oziroma storitve. Festoon omogoča tudi izmenjavo fotografij in dokumentov, kar prav tako dopolnjuje oba krovna izdelka z novimi funkcionalnostmi.

    Objavljeno: 23.12.2005
  • Microsoftu grozi kazen Evropske Unije

    Evropska Unija je pozvala Microsoft, da mora najkasneje v petih tednih ugoditi določilom razsodbe v protimonopolnem sodnem procesu, ki je bila izdana marca 2004. V koliko Microsoft ne bo izpolnil sodnih zahtev, ga namerava Evropska Unija kaznovati s penali, ki bodo znašali kar 2,4 milijona dolarjev na dan prekoračitve oziroma kršitve. EU Microsoftu očita, da doslej še ni ugodil vsem zahtevam, zlati glede razkritja, kako se lahko ne-Windows strežniki povezujejo v delovne skupine z računalniki Windows brez omejitev.

    Objavljeno: 23.12.2005
  • Lenovo z novim direktorjem

    Kitajska družba Lenovo, ki je prevzela IBMov oddelek za osebne računalnike, ima novega direktorja, ki zamenjuje dosedanjega prvega moža Stephana Warda, nekdanjega uslužbenca družbe IBM. Namesto njega se je na vodilno mesto povzpel William Amelio, dosedanji direktor družbe Dell za poslovanje v Aziji. Čeprav se je zamenjava zgodila uradno zaradi Wardove upokojitve, analitiki menijo, da korak kaže na ambicije lastnikov družbe Lenovo, da podjetje naredi še večje korake v ponovnem osvajanju tržnega deleža.

    Objavljeno: 23.12.2005
  • V 2006 trije novi Palm Trei

    Palm je med predstavitvijo finančnih rezultatov tudi napovedal, da bo v prihodnjem letu predstavil tri nove pametne telefone Treo, poleg že napovedanega Treo 700w, ki bo poganjal Windows Mobile. Konkretne informacije še niso znane, predstavnik podjetja je le zagotovil, da bodo novi modeli vsebovali hitrejše brezžične povezave, kar po vsej verjetnosti pomeni UMTS in WiFi.

    Objavljeno: 23.12.2005
  • Video očala za 3G

    Francoski operater Orange je predstavil prvi vizor, posebna očala, ki omogočajo prikaz slike iz zaslona mobilnega telefona. Očala delujejo zgolj s telefonom Samsung D600E in poleg ogleda slike zaslona vključujejo tudi slušalke. S telefonom se povežejo preko kabla. Cena za to igračko je 229 evrov, kar je 120 evrov več kot sam telefon, navdušenci pa očal zagotovo ne bodo smeli uporabljati med vožnjo.

    Objavljeno: 22.12.2005
  • Telekom je kriv

    T-2 je dobil pomembno bitko s Telekomom, vojne pa še ne.

    Objavljeno: 22.12.2005
  • OpenOffice.org 2.01 tudi v slovenščini

    Izšla je prva različica popravkov pisarniškega paketa OpenOffice.org 2, ki pa vsebuje tudi nekatere pomembne novosti. OpenOffice.org 2.01 je na voljo v številnih dodatnih jezikih, med katerimi je tudi slovenščina. Za upravitelje informacijskih sistemov je izredno pomembna novost orodje, s katerim lahko vključujejo ali izključujejo posamezne funkcionalnosti paketa za rabo v poslovnem okolju. S tem je mogoče pripraviti namenske nastavitve paketa z posamezne skupine uporabnikov. Nova različica prinaša še izboljšano podporo in združljivost z Microsofotovim Wordom (zlasti na področju številčenja in vrstičnega označevanja) ter nove bližnjice za tipkovnico. Čeprav je OpenOffice.org 2 za zdaj na voljo le za okolja Windows, Unix in Linux, so avtorji objavili tudi razvojno knjižnico (SDK) za računalnike Macintosh.

    Objavljeno: 22.12.2005
  • Seagate kupuje Maxtorja

    Podjetje Seagate je sporočilo, da namerava za 1,9 milijarde dolarjev kupiti tekmeca Maxtorja. Najava o prevzemu oziroma združitvi, saj si bodo lastniki družb izmenjali delnice, prihaja ravno v času, ko je trg pomnilniških enot in zlasti diskov v razcvetu. Povpraševanje po diskih narašča predvsem na področju izdelkov za zabavno elektroniko, pa naj gre za mobilne glasbene predvajalnike, digitalne videorekorderje ali pa igralne konzole. Ko bo proces prevzema zaključen, bodo sedanji lastniki družbe Seagate imeli 84% deležev nove družbe, preostanek pa delničarji Maxtorja. Skupno podjetje bo imelo čez 11 milijard dolarjev letnega prometa in vodilni tržni delež na področju diskov. Zanimivo pa je, da povečanje tržnega deleža ni bil glavni cilj lastnikov. V ospredju je predvsem boljši izkoristek proizvodnih zmogljivosti, s čimer naj bi letno prihranili vsaj 300 milijonov dolarjev-

    Objavljeno: 22.12.2005
  • Podcasti na RTV Slovenija

    Multimedijski center RTV Slovenija je svojo ponudbo obogatil s podcasti. V tej obliki lahko uporabniki računalnikov in mobilnih predvajalnikov poslušajo radijski oddaji Radio Ga Ga in Toplovod, sledilo pa bo še več oddaj iz produkcije Radia Slovenija. Podcasti so zvočne datoteke v zapisu mp3, ki se s pomočjo tehnologije RSS samodejno naložijo na uporabnikov računalnik, takoj ko so objavljene na spletu. Izbrano radijsko oddajo pa lahko uporabnik posluša, kadar želi. Najbolj priljubljen in uporaben način poslušanja je s pomočjo mp3 predvajalnikov, seveda ob podpori programskega odjemalca.

    Objavljeno: 22.12.2005
  • Google kupil delež v AOL

    Google je sklenil dogovor s družbo Time Warner, s katerim bo dobil možnost nakupa deleža družbe AOL v višini 5 odstotkov, za kar bodo odšteli milijardo dolarjev. AOL naj na podlagi tega v svojem iskalniku, ki temelji na Googleovi tehnologiji, prodajal dodatne oglase poleg tistih, ki jih trži sam Google. Slednji naj bi poleg tega na svojih portalih promoviral spletne strani in storitve družbe AOL, zlasti med sponzoriranimi povezavami v iskalnih rezultatih. Nekateri veliki delničarji pa se z usmeritvijo vodstva Time Warnerja ne strinjajo in že napovedujejo tožbe. Nekatere svetovalne družbe namreč menijo, da bi AOL največ pridobil z drugimi partnerstvi, na prvem mestu pa omenjajo podoben dogovor, ki naj bi pred časom kovali skupaj z družbo Microsoft.

    Objavljeno: 21.12.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji