Novice

 • Novosti iz Fujifilma in Pentaxa

  Fujifilm in Pentax sta za sejem zabavne elektronike CES pripravila zanimive novosti na področju digitalnih fotoaparatov. Fujifilm FinePix A500 sodi v razred cenejših fotoaparatov, premore pa tipalo SuperCCD HR z ločljivostjo 5 milijonov pik, 3x zoom in 1,8-palčni zaslon. Obstaja tudi model A400, ki ima 4 milijone pik, obetajo pa se zelo ugodne cene. Korak višje je model FinePix F470, ki zmore 6 milijonov pik, ima 2,5-palčni zaslon, debelino 2 cm, 16MB vgrajenega pomnilnika in akumulatorje namesto navadnih baterij AA.

  Objavljeno: 4.1.2006več
 • Google tudi z računalniki?

  Sodeč po virih blizu podjetja Google, naj bi družba skupaj s partnerji pripravljala na prodajo strojne opreme pod lastno tržno znamko. Google naj bi se tako dogovarjal s trgovsko verigo Wal-mart o prodaji računalnika PC, ki bi nosil tržno ime Google. Prav tako pa pripravljajo posebno brezžično napravo, ki ji nekateri za zdaj pravijo "Google cube". Ta bo omogočala brezžični prenos večpredstavnih vsebin iz osebnega računalnika na naprave zabavne elektronike v domačem okolju, nekaj podobnega, kot je Microsoft Media Center Extender, dopolnilo računalnikom HTPC.

  Objavljeno: 4.1.2006več
 • Lenovo tudi z mobilnimi telefoni

  Kot vse kaže, se kitajski Lenovo podaja tudi na področje mobilnih telefonov. Že marca naj bi bil na voljo prvi pametni telefon z oznako ET980, ki bo zasnovan na platformi Microsoft PocketPC Smartphone in operacijskem sistemu Windows Mobile 5.0. Telefon bo imel 64 MB RAM, podporo za kartice Mini SD in predvsem digitalni fotoaparat s kar štirimi milijoni pik. Telefon po videzu spominja na Sony Ericssona P900, sodi pa med manjše telefone z Microsoftovim operacijskim sistemom. Lenovo bo telefone sprva prodajal le v Aziji, vendar imajo načrte za postopni prehod tudi na druge trge.

  Objavljeno: 3.1.2006več
 • Zmogljivejši diski za mobilne naprave

  Podjetje Cornice je predstavilo nove miniaturne diske za digitalne fotoaparate, mobilne predvajalnike glasbe in pametne telefone, ki nudijo zmogljivost do 10 GB. Cornice je z novo družino diskov Dragon doseglo zmanjšanje dimenzij za skoraj 40%, s čimer so primerni tudi za najmanjše naprave, obenem pa so tudi odporni na tresljaje in celo padce z višine 1,5 metra. Podjetje navaja, da bodo miniaturni diski obenem precej cenejši od primerljivih pomnilnikov Flash RAM, saj obljubljajo ceno okoli 18,5 dolarja na GB proti približno 80 dolarjem na GB, kolikor je tipična cena pomnilniških kartic.

  Objavljeno: 3.1.2006več
 • Kodak EasyShare V570

  Kodak je predstavil zanimiv kompakten digitalni fotoaparat, ki premore dvojno lečo in tipalo CCD, postavljeno eno nad drugo. Prva leča nudi ekvivalenten 23mm objektiva, druga pa nudi trikratni optični zum (37 - 117 mm). Vsaka leča ima za sabo tipalo s petimi milijoni pik. Kodak se je za tako postavitev odločil predvsem zaradi lažjega slikanja širokokotnih posnetkov, zlasti portretov na kratki razdalji, zanimiva pa je tudi možnost izdelave 180-stopinjskih panoramskih slik s samo tremi posnetki. Dvojna leča omogoča med drugim tudi zelo kompaktno ohišje, ki je debelo manj kot 2,5 cm, objektiva pa ne potrebujeta motoriziranega premikanja iz ohišja za dosego želenih rezultatov.

  Objavljeno: 3.1.2006več
 • Telefonija tretje generacije do leta 2010

  Sodeč po analizi družbe Forrester Research naj bi pametni telefoni in telefonija tretje generacije doživljali v prihodnjih letih hiter razcvet. Kljub temu opozarjajo, da bo 3G prehitel standarde GSM in GPRS šele leta 2010. Ob tem poudarjajo, da bo vpeljava novih tehnologij različna glede na posamezne države in drugačna kot doslej. Medtem, ko so doslej na tem področju prednjačile zlasti skandinavske države, naj bi pri telefoniji tretje generacije prednjačili Italijani in Angleži, kjer je trg najbolj dovzeten za hitrejše telekomunikacije. Poročilo družbe Forrster potrjuje tudi nedavna ocena družbe Nokia, ki napoveduje, da bodo v letu 2006 podvojili prodajo telefonov 3G.

  Objavljeno: 2.1.2006več
 • Pioneer predstavlja prvi Blu-ray zapisovalnik

  Pioneer je nekaj dni pred novim letom predstavil prvi zapisovalnik za nosilce Blu-ray, ki je namenjen za rabo v računalnikih. Enota BDR-101A omogoča zapisovanje na enoslojne nosilce BD-R in BD-RE (Blu-ray Disc Recordable / Rewritable), ki nudijo prostor za 25 GB podatkov, hitrost zapisovanja pa je 72 Mb/s (dvakratnik osnovne hitrosti pretoka podatkov pri enotah Blu-ray). Enota podpira tudi branje podatkov iz dvoslojnih nosilcev BD-ROM (Blu-ray Disc ROM), poleg tega pa deluje še kot zapisovalnik in bralnike za nosilce DVD (DVD+/-R 8x, DVD+/-RW 4x, DVD+/-R DL 2x/2,4x).

  Objavljeno: 2.1.2006več
 • Nagrada Applovemu oblikovalcu

  Jonathan Ive, glavni oblikovalec priljubljenih iPodov in iMacov, je ob novoletni podelitvi častnih naslovov postal poveljnik najodličnejšega reda britanskega imperija. Ive velja za enega izmed ključnih igralcev pri ponovnem razvoju podjetja Apple. Podjetju se je sicer pridružil že leta 1992, a je največjo vlogo odigral od leta 1997 naprej, ko se je k Applu vrnil Steve Jobs. Takrat je oblikoval prvega Applovega iMaca, ki je bil popolna uspešnica.

  Objavljeno: 1.1.2006več
 • Konec NMT

  Mobitel z današnjim dnem ukinja delovanje analognega omrežja NMT. Razlog za ukinitev je nedostopnost novih mobilnih telefonov in opreme, potrebne za delovanje omrežja. Poleg tega danes najbolj razširjeno omrežje GSM ponuja mnoge dodatne zmogljivosti in storitve, še bogatejša pa je ponudba pa v omrežju UMTS. Vsem uporabnikom omrežja NMT, ki jih je bilo v začetku leta 40.000, bo Mobitel omogočil brezplačen prehod na digitalno omrežje, kjer bodo lahko še naprej uporabljali enako številko, klicna številka pa bo 051.

  Objavljeno: 1.1.2006več
 • Srečno 2006!

  Uredništvo Monitorja vam želi veliko sreče in uspehov v prihajajočem letu 2006!

  Objavljeno: 1.1.2006več