• Novi Notes za Mac OS X

    Tako kot je IBM obljubil, je še pred koncem leta tudi predstavil Lotus Notes za Mac OS X, in to celo kot univerzalen binarni paket, ki "enako dobro" deluje na procesorjih Intel in PowerPC.

    Objavljeno: 31.12.2006
  • Srečno 2007!

    Uredništvo Monitorja vam želi srečno novo leto!

    Objavljeno: 31.12.2006
  • (Pre)hud naval na iTunes

    Applov iPod je tudi letos eno izmed najbolj priljubljenih daril, še posebej v ZDA, kar potrjuje tudi lestvica najbolje prodajalnih prenosnih predvajalnikov na Amazon.com, kjer so iPodi zasedli kar 6 mest na lestvici prvih desetih.

    Objavljeno: 30.12.2006
  • Nova Cyber-shota serije S

    Sony bo po pisanju AppleInsiderja v začetku prihodnjega leta na sejmu Consumer Electronics Show v Las Vegasu predstavil dva nova digitalna fotoaparata v vstopnem razredu, Cyber-shot S650 in S700, ki bosta vsebovala tipalo s 7,2 milijoni pik in 3-kratno optično povečavo.

    Objavljeno: 29.12.2006
  • Napad na omrežje T-2?

    Sodeč po pisanju na spletnih forumih in blogih ter odzivih nekaterih naših bralcev so uporabniki storitev internetnega ponudnika T-2 v poštni predal prejeli neželeno elektronsko sporočilo (nekateri celo več), naslovljeno na nekega drugega uporabnika T-2 ter z njegovim uporabniškim imenom in geslom, ki pa se je izkazalo za neveljavno.

    Objavljeno: 29.12.2006
  • Jobs na udaru

    Delnice podjetja Apple Computer so bile ta teden na težki preizkušnji, saj so bili investitorji v skrbeh, ali bo prišlo do preiskave podeljevanja delnic znotraj podjetja, zaradi česar bi se utegnil zamajati celo stolček predsednika in ustanovitelja Appla, Steva Jobsa.

    Objavljeno: 29.12.2006
  • Lov na Vistine žužke se začenja

    Kljub temu da novi Windows Vista še ni naprodaj fizičnim osebam, ampak je dosegljiv samo podjetjem in preko podzemnih kanalov, ne preseneča, da so se nekateri nepridipravi že lotili iskanja varnostnih lukenj najbolj varnega (tako Microsoft) Windowsa doslej.

    Objavljeno: 28.12.2006
  • Hoya Pentax

    1. oktobra prihodnje leto bo nastalo novo podjetje Hoya Pentax, v katerega se bosta združila japonski izdelovalec optičnih elementov Hoya in uveljavljeno ime na področju fotoaparatov, Pentax.

    Objavljeno: 28.12.2006
  • Pobegle HP-jeve novosti

    V množici gradiv, ki jih je Microsoft objavil ob predstavitvi operacijskega sistema Vista, so se po pomoti znašli tudi nekateri podatki, ki bi morali ostati skriti. Med njimi sta HP-jeva računalnika, tablični in namizni komplet.

    Objavljeno: 28.12.2006
  • AmigaOS 4.0

    Podjetje Hyperion Entertainment je po petih letih razvoja ponovno izdalo AmigaOS 4.0 (Final Update), ki je na voljo za brezplačen prenos s spletne strani razvijalcev, ki so tudi lastniki licence operacijskega sistema za zastarelo strojno opremo.

    Objavljeno: 27.12.2006
  • Reiser obtožen umora žene

    Ameriški programer Hans Thomas Reiser, ki je zaslovel z odprtokodnim in zelo hitrim datotečnim sistemom ReiserFS in njegovim naslednikom Reiser4, je obtožen umora svoje žene in matere njunih dveh otrok Nine, ki je že skoraj tri mesece pogrešana.

    Objavljeno: 27.12.2006
  • Opera za Wii

    Na voljo je posebna izdaja brskalnika Opera za igralne konzole Wii, ki jo je moč brezplačno prenesti s spleta in neomejeno uporabljati. Zaenkrat je v stopnji beta, zato nekatere zmogljivosti, kot so posamezni videoposnetki na YouTube, ne delujejo povsem pravilno.

    Objavljeno: 27.12.2006
  • Odprtokodni Nouveau

    Projekt Nouveau, ki je začel v okviru fundacije X.Org delovati v začetku iztekajočega se leta, želi s pomočjo obratnega inženiringa na osnovi izvirnih (zaprtih) izdelati odprtokodne gonilnike s za grafične kartice NVIDIA s podporo prikazovanju v treh razsežnostih.

    Objavljeno: 26.12.2006
  • 107 Gb/s

    Nemški Siemens je postavil nov hitrostni rekord pri prenosu podatkov po optičnem kablu, ki zdaj znaša kar 107 Gb/s, kar pomeni prenos količine v velikosti približno dveh plošč DVD v sekundi.

    Objavljeno: 26.12.2006
  • Iskalnik s temelji wikija

    Ustanovitelj proste enciklopedije Wikipedije, Jimmy Wales, se po poročanju London Timesa pripravlja na nov podvig - razvija nov spletni iskalnik, s katerim želi ogroziti celo taka velikana kot sta Google in Yahoo.

    Objavljeno: 25.12.2006
  • Skype 3.0 tudi uradno

    Na voljo je končna različica priljubljenega programa za internetno telefonijo Skype 3.0, ki je bila doslej na voljo le kot razvojna različica beta. Temeljito je prenovljen uporabniški vmesnik z novo orodjarno, hitrim iskalnikom stikov, posodobljenim delom za neposredno sporočanje in dodanim minimalnim vidom.

    Objavljeno: 25.12.2006
  • Opera za zaupnost

    Avtorji programa Opera so objavili novo različico spletnega brskalnika, ki precej izboljšuje varovanje zasebnosti in zasebnih podatkov uporabnika. Opera 9.1 ima namreč vgrajeno povsem novo orodje proti kraji identitet (phishing), ki so ga razvili skupaj s ponudniki informacij o verodostojnosti spletnih strani. Opera 9.1 tako uporablja podatke v realnem času o spletnih straneh, ki jih pridobiva iz podatkovnih baz PhishTank, uporablja pa tudi sistem certifikatov GeoTrust, ki onemogoča poneverjanje podatkov.

    Objavljeno: 24.12.2006
  • Sunovo steklo za okna

    Sun je objavil končno različico projekta Looking Glass, s katerim so razvijali tridimenzionalno namizje za programe v javi. Program je napisan tako, da javanski programi enako imajo enak videz in delovanje ne glede na operacijski sistem (Looking Glass deluje na Oknih, Linuxu in MacOS-u), pri tem pa omogoča boljši izkoristek prostora na zaslonu. Okna namreč lahko poljubno rotiramo v tridimenzionalnem prostoru in jih postavljamo na "rob" oziroma v knjižnice na rob zaslona, kjer jih lahko hitreje identificiramo pri preklopu med okni. Looking Glass je sicer nastajal kot odprtokodni projekt od leta 2004, pri delu pa so vključili številne nove prijeme, ki jih srečamo tudi v grafičnih vmesnikih operacijskih sistemov MacOS X in Windows Vista.

    Objavljeno: 24.12.2006
  • Na DVDju tudi Monitor TV

    Prva Monitorjeva plošča za leto 2007 premierno predstavlja Monitor TV, video ponazoritev nekaj preizkusov izdelkov iz prejšnje številke. Potrudili se bomo, da bomo zanimive teste z zvokom in v sliki predstavljali tudi v prihodnje. In ne več za nazaj.

    Objavljeno: 23.12.2006
  • Kaseta z zmogljivostjo 700 GB

    Podjetji IBM in Fujifilm sta začela prodajati tračno kaseto za arhiviranje podatkov, ki zmore hraniti kar 700 GB podatkov in to brez uporabe kompresije podatkov. Kasete bodo uporabljene v tračnih enotah in knjižnicah IBM TS1220, ki so osnova za novi rod zmogljivih sistemov za arhiviranje in varovanje podatkov. Na posamezno kaseto je mogoče zlahka spraviti čez 1 TB podatkov (tipično do 1,4 TB z uporabo kompresije podatkov), vendar je za partnerja to obenem šele prvi korak, ki bo v bodoče omogočal hrambo potencialno celo nekaj TB podatkov na posamezno kaseto. Visoko zmogljivost hrambe podatkov so med drugim dosegli z nanotehnologijo pri nanosu magnetne prevleke.

    Objavljeno: 23.12.2006
  • Brezžični video v visoki ločljivosti

    Mlado podjetje Amimon obljublja, da bo v letu 2007 na trg poslalo brezžični vmesnik, ki bo omogočal prenos video posnetkov v visoki ločljivosti med viri gradiva in ploskimi televizorji oziroma projektorji. Nov vmesnik, ki mu pravijo WHDI (Wireless High Definition Inteface) je v bistvu brezžična implementacija današnjih vmesnikov HDMI, ki v digitalni obliki prenašajo zvok in video pri vse večjem številu komponent zabavne elektronike, kot so televizorji, igralne konzole, DVD predvajalniki in ojačevalniki. Amimon je svojo rešitev zasnoval na standardu IEEE 802.11n, ki je sicer uporabljen v novi generaciji brezžičnih vmesnikov za računalniško rabo.

    Objavljeno: 23.12.2006
  • Najdi.si nudi brezplačno pošiljanje SMS

    Slovenski spletni iskalnik Najdi.si vsem uporabnikom nudi zanimivo novoletno darilo - pošiljanje brezplačnih SMS-ov. Storitev Najdi.si SMS vsem uporabnikom omogoča brezplačno pošiljanje SMS-ov na vsa slovenska mobilna omrežja. Omejitev pa je, da lahko na ta način pošljemo največ 24 brezplačnih SMS-ov na dan. Uporabnik se mora pred pošiljanjem sporočil registrirati z veljavno mobilno številko enega od slovenskih operaterjev oziroma ponudnikov mobilne telefonije, na podlagi katere pridobi geslo. Storitev sponzorira Si.mobil - Vodafone.

    Objavljeno: 22.12.2006
  • Sony z odškodnino za škodljive CD-je

    Podjetje Sony BMG bo plačalo uporabnikom računalnikov, ki so utrpeli škodo zaradi agresivne protipiratske zaščite odškodnino v višini do 175 dolarjev. Poleg tega bodo v izvensodni poravnavi letno plačali 4,25 milijona dolarjev nadomestila konzorciju 39 zveznih ameriških držav, ki so vložile proti družbi tožbo. Sony je namreč na pritisk javnosti priznal napako, da je na nekatere glasbene CD-je brez javnega opozorila začel nameščati sistem za zaščito vsebin, ki pa je po naravi podoben tistim, ki ga uporabljajo računalniški virusi za vdore v računalniške sisteme (tako imenovani rootkiti). Mnogi uporabniki so po predvajanju tako zaščitene glasbe ugotovili, da imajo zaradi tega težave z računalnikom. Poravnava tudi narekuje, da Sony ne sme več uporabljati tovrstnih algoritmov v svojih digitalnih gradivih.

    Objavljeno: 22.12.2006
  • Origami, drugi poizkus

    Microsoft bo na sejmu CES v Las Vegasu kot kaže prikazal drugi generacijo prenosnih tabličnih računalnikov, k so bolj znani pod razvojnim imenom Origami. Med novostmi so predvsem zmogljivejša strojna oprema, različne oblikovne izvedbe, nekatere tudi z vgrajeno zložljivo tipkovnico, zato jih nekateri že imenujejo Vistagami, saj bo nove računalnike poganjal prav še sveži operacijski sistem Windows Vista. Microsoft je okoli sebe zbral širši krog proizvajalcev, kot v prvem poizkusu, ki je doživel na trgu dokaj hladen sprejem, zlasti zaradi relativno visokih cen izdelkov in skromnega trajanja delovanja majhnih akumulatorjev. Oboje ostaja tudi največja dilema pri drugi generaciji izdelkov. V pomoč sta kot kaže prišla Intel, ki je v ta namen razvil energijsko varno čipovje McCaslin, precej vložka pa so menda naredili tudi pri tajvanskem proizvajalcu Via. Po nekaterih podatkih naj bi z zamenjavo samo teh delov proizvajalci domala podvojili trajanje. Svoje naj bi dodali tudi Microsoft, ki je nov komplet programskih dodatkov, zlasti za rabo računalnika brez tipkovnice, naredil bolj prijaznega do programov za okolje Windows.

    Objavljeno: 22.12.2006
  • Samsungova optična krmilna tipka

    Samsung je predstavil mobilni telefon, kjer običajne smerniške ali krmilne tipke nadomešča posebno optično tipalo, ki je podobno kot tisto v sodobnih miškah. V primeru mobilnega telefona je delovanje ravno obratno, kot pri miški. Po površini tipala premikamo prst, ta pa s premikanjem prstnih karakteristik določa smer, kamor želimo premakniti smernik. Nova rešitev v telefonu SCH-V960 je enostavnejša in hitrejša za rabo, zaradi odsotnosti gibljivih delov pa tudi bolj trpežna. Sicer pa ima telefon razmeroma velik zaslon z ločljivostjo 240 x 320 pik, GPS sprejemnik, vmesnik bluetooth in digitalni fotoaparat z dvema milijonoma pik. Sprva bo na voljo zgolj za trge, kjer so na boljo omrežja CDMA in EV-DO.

    Objavljeno: 21.12.2006
  • Inovacije iz IBM-a, ki bodo spremenile življenje

    IBM je predstavil najavil pet področjih, kjer bodo informacije na področju računalniške tehnologije bistveno spremenile naše življenje v naslednjih petih letih. Iniciativa z imenom "IBM-ovih naslednjih 5 v 5" ("IBM next Five in Five") je seznam inovacij, ki imajo možnosti, da v naslednjih petih letih spremenijo način, kako ljudje delajo, živijo in se igrajo. Seznam je narejen glede na tržne in družbene trende, od katerih se pričakuje, da bodo spremenili naša življenja, upoštevane so tudi nove tehnologije iz IBM-ovih laboratorijev iz celega sveta.

    Objavljeno: 21.12.2006
  • Telekom Slovenije se širi v Bosno in Hercegovino

    Telekom Slovenije je s podjetjem Sinfonika podpisal pogodbo o prevzemu družbe Blic.net, največjega alternativnega ponudnika internetnih storitev v Republiki Srbski v BiH. Kupnina znaša 390.000 evrov, Telekom Slovenije pa bo dokapitaliziral družbo še z enim milijonom evrov. Prevzem družbe v BiH je bil pričakovan, potem ko so pred tem v javnost prišle informacije o težavah v poslovanju družbe Sinfonika, zlasti pa njenih drugih državah.

    Objavljeno: 21.12.2006
  • Intel Core 2 Quad prihaja januarja

    Intel bo v začetku januarja začel s prodajo tretjega modela iz družine procesorjev s štirimi jedri v enem čipu. Tretji model Core 2 Quad bo namenjen zahtevnejšim uporabnikom, zlasti v poslovnem okolju. Novi model bo sledil dosedanjim štirijedrnim procesorjem Quad Core Xeon za strežnike in Core 2 Extreme za ljubitelje računalniških iger. V primerjavi s slednjima bo znatno cenejši, čeprav podrobnosti še niso dokončno določene. Intel naj bi z novim modelom novo tehnologijo s štirimi jedri približal širšemu krogu kupcev, hkrati pa s tem odgovarja na napovedane štirijedrne modele iz konkurenčnega podjetja AMD, ki pridejo na vrsto predvidoma v drugi polovici leta 2007.

    Objavljeno: 20.12.2006
  • RIS: Internet in slovenska država 2006

    Novo RIS poročilo "Internet in slovenska država 2006" razkriva mnenja uporabnikov interneta o vlogi države pri razvoju interneta in storitev e-uprave. Poročilo kaže na to, da so uporabniki interneta z vlogo slovenske države pri razvoju interneta v splošnem zadovoljni. Ob tem menijo, da naj razvoj informacijske družbe postane pomembna strateška prioriteta v razvoju Slovenije, skoraj polovica pa si želi še več e-storitev državne uprave.

    Objavljeno: 20.12.2006
  • Informacijska varnost v finančnih institucijah

    Svetovalna in revizijska hiša Deloitte Touche Tohmatsu je opravila raziskavo med vodilnimi svetovnimi finančnimi ustanovami glede informacijske varnosti, v kateri ugotavljajo med drugim, da so vse bolj sofisiticrani napadi in ranljivost zaradi programskih napak še vedno najvišje prioritete IT managerjev. V zadnjih letih se je na področju informacijske varnosti pozornost ob tem preselila iz področja virusov in vohunskih programov na področje vdorov s pomočjo kraje identitet. Za banke in zavarovalnice je v 53% primerov to glavna skrb. Pri tem je zaskrbljujoč tudi podatek, da v zadnjih letih narašča število kraj podatkov znotraj varovanih omrežij, kar predstavlja že okoli 18% vseh poskusov napadov.

    Objavljeno: 20.12.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji