• Telefon namesto avtomobilskih ključev

    Tehnologijo NFC večkrat povezujemo z mobilnimi načini plačevanja, ki so sicer napredni, a v resnici (še) niso zares zaživeli. Da vseeno gre za uporabno opremo sodobnega pametnega telefona, smo predočili v (spodaj priloženem) članku, NFC za domačo rabo. Hyundai bo obetavno tehnologijo povezal s prihajajočimi modeli svojih avtomobilov ter ponesel izkušnjo na naslednjo raven. S telefonom bomo avto odklenili in aparat položili v namensko sidrišče, kjer se bo povezal s sedem palcev velikim zaslonom ter nanj projiciral navigacijo, glasbo in aplikacije. Avtomobil bo s pomočjo navezave s telefonom prepoznal uporabnika in mu skladno s shranjenim osebnim profilom znal na primer nastaviti sedež ter prižgati radio na posameznikovi priljubljeni postaji. Več podrobnosti in kako bo poskrbljeno za varnost, ni znano. Vozila s "pametjo" bodo na trg prišla v letu 2015.

    Objavljeno: 31.12.2012
  • Samodejno brisanje sporočil je nezanesljivo

    Storitvi pošiljanja samodejno uničljivih sporočil, Facebook Poke in Snapchat, sta nezanesljivi. Da izbrisana vsebina nikoli ni zares izbrisana, nam sicer pove že zdrava pamet, a tokrat so domnevo potrdili razvijalci sami. Pošiljanje žgečkljivih besed, fotografij ali video posnetkov, kljub takojšnjemu brisanju ni varno. Poleg očitne varnostne luknje, kjer prejemnik zasebno sporočilo ovekoveči za nadaljnje razpečevanje s pritiskom tipke za zajem zaslona, je na spletu moč najti precej bližnjic za zlorabo vedno bolj priljubljenih storitev.

    Objavljeno: 31.12.2012
  • Android na računalniku

    Po uspehu predvajalnika Androidnih aplikacij na PCju in toplem sprejemu zgodnje različice za Applove računalnike je program BlueStacks za Maca na voljo v beta verziji. Na računalnikih z operacijskim sistemom OS X bo tako kmalu na izbiro bogat katalog aplikacij z Googlove tržnice Play. Aplikacijo že sedaj lahko preizkusimo vsi uporabniki Applovih računalnikov, medtem ko je brezhibno delovanje za zdaj rezervirano za okolje Windows 7/8. Na voljo je tudi storitev CloudConnect, ki namizje poveže s poljubno mobilno napravo, s katere zna sinhronizirati nameščene aplikacije in na računalnik prejemati sporočila SMS. Več o Androidu na računalniku v spodaj priloženi novici.

    Objavljeno: 31.12.2012
  • Ali Apple pripravlja pametno uro?

    Sodeč po več virih iz Kitajske, kjer Apple sicer proizvaja večino svojih izdelkov, ameriški velikan pripravlja pametno zapestno uro. Ura, ki bi predstavljala za Apple vstop v povsem novo kategorijo izdelkov, naj bi imela 1,5-palčni zaslon s tehnologijo OLED, vgrajen pa naj bi bil tudi vmesnik bluetooth za povezovanje zlasti s pametnimi telefoni iPhone.

    Objavljeno: 30.12.2012
  • Spor v Koreji

    Iz Južne Koreje prihajajo informacije o čedalje globljem sporu med dvema velikanoma na področju zabavne elektronike - Samsungom in LG. V zadnji zaostritvi je LG od sodišča zahteval prepoved prodaje tablic Samsung Galaxy Note 10.1, češ da ti izdelki kršijo LG-jeve patente na področju zaslonov OLED. Specifično naj bi Samsung ukradel patent s katerim dosegajo širok zorni kot na zaslone sodobnih tablic. V okviru tožbe zahtevajo odškodnino milijarde korejskih Wonov (skoraj milijon dolarjev) za vsak dan, ko Samsung ne bo spoštoval patentnih pravic.

    Objavljeno: 29.12.2012
  • Najboljših 12 za Android

    Google je objavil seznam po mnenju spletnega velikana najboljših aplikacij za platformo Android v letu 2012. Spisek dvanajstih programov je nastal na osnovi mnenja ljudi, ki skrbijo za spletno trgovino Google Play in priljubljenostih posameznih programov v tej trgovini.

    Objavljeno: 29.12.2012
  • Ostrenje po zajemu slike tudi za pametne telefone in tablice

    Japonska Toshiba razvija nov modul za digitalno fotografijo namenjen pametnim telefonom in tablicam, ki omogoča zajem celotnega svetlobnega toka in s tem ostrenje posameznih delov fotografije po tem, ko je ta že zajeta. Princip delovanja nam je pred dobrim letom prikazalo ameriško podjetje Lytro, ki proizvaja tudi enako imenovani digitalni fotoaparat.

    Objavljeno: 28.12.2012
  • Prenovljen UI za Samsungove televizorje

    Samsung bo na sejmu CES prikazal močno prenovljeno različico platforme Smart Hub, ki je sestavni del skoraj vsakega novega televizorja korejskega proizvajalca. Pred samim sejmom so na Flickrju objavili fotografije, ki prikazujejo precej bolj čist, preprostejši uporabniški vmesnik, iz virov blizu podjetja pa prihajajo informacije, da precej novosti ne bo samo kozmetičnih.

    Objavljeno: 27.12.2012
  • Dropbox se širi

    Priljubljeni spletni pomnilnik Dropbox se več kot očitno pripravlja na naslednjo fazo in širitev storitev. V roku nekaj dni so najavili, da so prevzeli dve manjši družbi s katerimi bodo dopolnili nabor storitev v oblaku. Najprej je tu družba Audiogalaxy, ki omogoča pretočno predvajanje glasbe na mobilne naprave kar iz domačega osebnega računalnika. Auidogalaxy je morda še bolj znan po temu, da je pred leti bil ena izmed najbolj znamenitih storitev na področju izmenjave glasbenih datotek MP3. Sodišče je tedaj tovrstno početje ustavilo, kasneje pa so spremenili v ponudnika zakonsko dovoljenih storitev.

    Objavljeno: 27.12.2012
  • Windows Phone uspeva na jugu Evrope

    V zadnjih mesecih leta 2012 je začel tržni delež Applovih telefonov na nekaterih trgih naglo vpadat, obenem pa se je močno povečal delež telefonov z okoljem Windows Phone. Sodeč po poročilu družbe Kantar Worldpanel, so pri Applu doživeli velik padec prodaje v Avstraliji, Braziliji in še posebej v južni Evropi.

    Objavljeno: 26.12.2012
  • Google TV, tretji poizkus

    Platforma Google TV je bila doslej ena manj uspešnih projektov spletnega velikana, vendar ga to ne odvrača, da bi jo razvijali naprej. Na sejmu CES bodo tako predstavili že tretjo generacijo platforme in operacijskega sistema, ki je mišljen za rabo v internetno povezanih televizorjih.

    Objavljeno: 26.12.2012
  • Bo Acer prvi s tablico pod 100 dolarji?

    V računalniških krogih se že nekaj časa šušlja, da Google in Asus intenzivno pripravljata novo 7-palčno tablico Nexus, ki bo imela ceno nižjo od 100 dolarjev. Toda iz Tajvana prihajajo informacije, da utegne biti tamkajšnji Acer tisti, ki bo prvi spustil ceno pod magično psihološko mejo. Tablici bo najbrž ime Acer Iconia B1, imela pa bo 7-palčni zaslon z ločljivostjo 1024 x 600 pik.

    Objavljeno: 25.12.2012
  • Apple iPad 5 že marca?

    Malo pred božičnimi prazniki je iz daljnega vzhoda pricurljala vest, da Apple namerava že konec marca predstaviti novo različico tablice iPad. Peta generacija naj bi še vedno imela zdaj že tradicionalno velik 9,7-palčni zaslon z ločljivostjo Retina, vendar bo tablica znatno tanjša in lažja od četrte generacije. Za zgled je možno vzeti nedavno predstavljen iPad Mini, ki je občutno tanjši, zaslon pa ima tudi ožji okvir do roba ohišja.

    Objavljeno: 25.12.2012
  • Flipboard za tablice Android

    Eden najbolj priljubljenih bralnikov spletnih vsebin za Apple iPad je odslej na voljo tudi za tablice z okoljem Google Android. Flipboard omogoča branje različnih spletnih virov, od objav v družabnih omrežij, do dovodov RSS in video novic YouTube. Vse skupaj v grafično zelo čedni obliki s podobo časopisnih objav.

    Objavljeno: 24.12.2012
  • Archos z Retino

    Archos neutrudno nadaljuje s predstavljanjem novih modelov tabličnih računalnikov. Z novim modelom 97 Titanium HD ciljajo v zgornjo polovico ponudbe tablic z okoljem Android, od tekmecev pa se skušajo razlikovati z odličnim zaslonom. Vgrajen je namreč 9,7-palčni zaslon s tehnologijo IPS in ločljivostjo 2048 x 1.536 pik, torej točno toliko, kot premore zadnje generacija Applovih iPadov.

    Objavljeno: 24.12.2012
  • Kitajski velikan

    Vodja oddelka za elektronske naprave podjetja Huawei, Richard Yu, je še pred sejmom CES razkril nov velikanski telefon. Gre za model Ascend Mate, ki se ponaša z gromozanskim, 6,1 palca velikim zaslonom. Ekran polne ločljivosti (1080p) ima spoštovanja vredno gostoto slikovnih pik (361 ppi). Kitajskega križanca med tablico in telefonom s hitrostjo 1,8 GHz in štirimi jedri poganja procesor HiSilicon K2V3, medtem ko dolgoživost požrešnega zaslona zagotavlja baterija velikosti 4000 mAh. Vse našteto cenijo na slabih 500 ameriških dolarjev. Več informacij o tekmecu priljubljenega mešanca Galaxy Note 2 bomo deležni na januarskem sejmu elektronike v Las Vegasu.

    Objavljeno: 23.12.2012
  • Univerza Android

    Najbolj priljubljeno središče, ki združuje ljubitelje mobilnega operacijskega sistema Android, forum XDA Developers, se ponaša z novo storitvijo, univerzo za učenje programiranja. Gre za del spletišča, ki z uporabnimi nasveti in video posnetki, nadobudnim bistroumnežem pomaga pri razvoju aplikacij in izkoriščanju strojne opreme z Googlovim sistemom opremljenih naprav. Istočasno je Univerza XDA namenjena tudi popolnim začetnikom, ki jih za roko vodi od preprostih osnov do zapletenih manevrov kodiranja z Linuxom. Tako enim, kot drugim predstavlja XDA-University odlično informacijsko točko, ki zna osebni konjiček nekoč pretvoriti v donosen posel.

    Objavljeno: 23.12.2012
  • Sporočila z rokom trajanja

    Družabno omrežje Facebook je predstavilo aplikacijo za mobilni operacijski sistem iOS, ki uporabnikom omogoča pošiljanje sporočil, fotografij ali video posnetkov z rokom trajanja. Ko posameznik v trenutku navdiha s programom Facebook Poke pošlje želeno vsebino prijatelju z družabnega omrežja, obenem določi, kako dolgo bo poslani predmet naslovniku na voljo. Po izbranem roku, ki je lahko vnaprej določena ura ali čas od ogleda vsebine, se sporočilo samodejno izbriše. Aplikacija, ki je opisano funkcionalnost prepisala od priljubljene storitve Snapchat, je na Applovi tržnici App Store že na voljo.

    Objavljeno: 22.12.2012
  • Brezplačne elektronske knjige na vlaku

    Italijanski založnik RCS Libri je z železničarjem NTV sklenil dogovor, ki bo potnikom na Apeninskem polotoku omogočil uživanje v brezplačnih elektronskih knjigah med vožnjo z vlakom. Beta program bo uporabnikom ponudil dostop tako do domačih kot tujih knjig, katerih izbiro bo beležil in založniku redno posredoval njihove bralne navade. Na hitrih vlakih Italo bodo skladno z dogovorom namestili nove elektronske bralnike, po želji pa bodo izbrano vsebino omogočili tudi na prenosniku, tablici, pametnem telefonu ali katerikoli drugi bralni napravi, ki jo bo potnik prinesel s sabo. Če bo projekt uspešen, ga nameravajo v letu 2013 še razširiti.

    Objavljeno: 22.12.2012
  • Samsung obtožen monopolizma

    Evropska komisija je po letu dni preiskav in spremljanja dogajanja uradno obtožila korejski Samsung monopolnega obnašanja. V obvestilu o kršitvah evropske protimonopolne zakonodaje, ki so ga Korejcem poslali ta teden, zahtevajo obrazložitev nekaterih dejanj, kjer je Samsung s pomočjo splošnih patentov onemogočal tekmece na nepošten način. Patente, ki so nepogrešljivi na področju mobilne telefonije in v Samsungovi lasti, so Korejci namesto, da bi njihovo uporabo tekmecem omogočili po razumni in pravični ceni, izrabljali za oviranje konkurence in zaustavljanje napredka. Samsung se je na obvestilo takoj odzval, zagotovil sodelovanje z Evropsko komisijo in izrazil samozavest, da jim bo uspelo dokazati poslovno prakso, ki je v skladu z zakoni za varstvo konkurence stare celine. V kolikor jim slednje ne uspe, jih čaka precejšnja denarna kazen.

    Objavljeno: 22.12.2012
  • Facebook prodaja dostop do nabiralnika

    Čeprav so pri družabnem omrežju Facebook zanikali obtožbe na račun zaslužkarstva ob spremenjenih pogojih uporabe storitve Instagram, jim je težko verjeti, saj na vsakem koraku težijo k polnjenju svoje mošnje. Zadnji se je gonji po zaslužku pridružil eksperiment, ki izbranim uporabnikom v Združenih državah Amerike v nabiralnik dostavi sporočila tujcev, če so ti za tovrstno uslugo pripravljeni plačati. Uradna razlaga je, da z novo storitvijo delajo uslugo uporabnikom, ki želijo informacije od ljudi, s katerimi se (še) niso spoprijateljili (npr. predavatelji/slušatelji), medtem ko je dolar stroška po sporočilu določen, da bi preprečil poplavo neželene pošte. Do neke mere se strinjamo, težava nastopi, ko izbrani uporabnik dotične storitve izrecno ne želi. Možnosti za popoln preklic dotoka tuje pošte ni, zato je eksperiment bržkone namenjen spremljanju odziva trga ter končni določitvi ustrezne cene za prodajo posameznikovega poštnega predala znotraj najbolj priljubljenega družabnega omrežja na planetu.

    Objavljeno: 21.12.2012
  • Apple v nemilosti patentnega urada

    Ameriški patentni urad je med šestimi Applovimi patenti, ki so podjetju iz Cupertina prinesli dobro milijardo dosojene odškodnine v sporu s korejskim Samsungom, izločil že drugega po vrsti. Gre za tehnologijo "pinch to zoom", kjer so uradniki ugotovili, da dotična gesta s prsti nikoli ne bi smela biti zaščitena. Podobno mnenje so za funkcijo navideznega odboja, ko uporabnik pri brskanju s prsti doseže dno (ali vrh) brane strani, podali oktobra. Obeh odločitev so bili seveda najbolj veseli v Samsungovem taboru. Kljub temu, da se bo Apple na odločitvi patentnega urada zagotovo pritožil, bo bržkone prišlo do nadaljevanja že omenjene milijardne zgodbe. Čeprav odvetniki Korejcev zahtevajo ponovitev procesa, bo verjetnejši rezultat razveljavitve dveh patentov občutno zmanjšana višina dosojene odškodnine.

    Objavljeno: 21.12.2012
  • Kasnejše branje vedno bolj priljubljeno

    Priljubljena storitev Pocket, ki uporabniku omogoča, da spletno vsebino shrani za kasnejše branje, doživlja strahovit vzpon. Ob koncu leta so obelodanili nekaj številk. Sedem in pol milijona prijavljenih oseb je v oblak shranilo 240 milijonov člankov, slik in video posnetkov. Dobrih deset vnosov na sekundo se je največkrat uporabilo za shranjevanje članka o ameriškem predsedniku Obami, medtem ko je bil najbolj priljubljeni video posnetek korejski Gangnam Style. Uporabniki so storitev najraje uporabljali v operacijskem sistemu Android. Pocket, nekdaj znan po imenu Read It Later, je drugače na voljo tudi kot spletna aplikacija, vtičnik za brskalnik Firefox ali program za iOS in OS X. Več o nepogrešljivem pripomočku v spodaj priloženem članku.

    Objavljeno: 20.12.2012
  • Bluetooth nalepke za pozabljivce

    V inkubatorju Indiegogo, kjer nadobudni izumitelji zbirajo denar za uresničitev svojih idej, se je pojavil zanimiv izum. Gre za nalepke StickNFind, ki jih prilepimo na predmete, na katere smo navezani in jih ne bi radi izgubili. Če jih vseeno založimo, nam nalepke s pomočjo aplikacije za pametne telefone (iOS, Android) in povezave Bluetooth pokažejo pot do njih. Nalepke so majhne, nič večje od evrskega kovanca, zato jih je moč spariti z najrazličnejšimi predmeti. Zlahka jih prilepimo na pasjo ovratnico, daljinca za televizijo ali otroški nahrbtnik, če naštejemo najočitnejše primere, ki jih pozabljivci redno iščemo. Ker so snovalci bistroumne ideje že zdavnaj presegli zastavljeno mejo 70.000 dolarjev, se nam za nalepke StickNFind ni treba bati. Če želimo biti med prvimi lastniki, ki bodo marca 2013 dobili par primerkov, lahko do sredine januarja doniramo 35 ameriških zelencev. Redna cena bo petnajst dolarjev višja.

    Objavljeno: 20.12.2012
  • Šestkrat hitrejša mobilna grafika

    Nvidii je ušla informacija o prihajajočem čipu Tegra 4. Naslednik uspešne Tegre 3 z delovnim imenom Wayne bo imel 4 zmogljiva jedra Cortex A15, eno varčno jedro za manj zahtevne procese in 72-jedrno grafično procesno enoto, ki bo šestkrat hitrejša od predhodnice. Med drugim lahko pričakujemo še izboljšani pomnilnik, kodiranje video posnetkov v polni 1440p ločljivosti, podporo zaslonom s prikazom 2560 × 1600 pik, pohitreno slikovno obdelavo, večjo zaščito strojne opreme in prikaz video posnetkov 4K. Predvidevamo, da bodo Tegro 4 uradno predstavili na sejmu CES 2013.

    Objavljeno: 20.12.2012
  • IPHONE z Androidom

    Brazilsko podjetje IGB Electronica SA je napovedalo serijo telefonov IPHONE z operacijskim sistemom Android. Blagovno znamko IPHONE je v Braziliji leta 2000 registrirala družba Gradiente Electronica SA, ki jo je po prestrukturiranju nasledilo podjetje IGB. Kaj bo storil Apple, ko v brazilske trgovine pride prvi izmed napovedanih telefonov, Neo One, ve le vodstvo podjetja iz Cupertina. Se bodo spustili v pravni boj, kot na Kitajskem, ko je Apple izgubil pravice do imena iPad in jih je moral naknadno odkupiti od podjetja Proview? Ali pa bodo preskočili sodišče in se z IGBjem poskusili poravnati znotraj mediacijskega postopka? Ker je Brazilija za Američane zelo pomemben tuj trg (takoj za Kitajsko), dvomimo, da bo prvi iPhone z operacijskim sistemom Android sploh ugledal luč sveta.

    Objavljeno: 19.12.2012
  • Samsung Galaxy Grand

    Samsung je predstavil nov telefon s pet palčnim WVGA zaslonom. Galaxy Grand, kakor se zelenec imenuje, bo imel dvojedrni 1,2 GHz procesor, 1 GB pomnilnika in kamero, zmožno fotografij z ločljivostjo 8 MP ter snemanja filmov v kakovosti 1080p. Uporabniku bo nudil 8 GB prostora, razširljivega s karticami microSD, brezžično povezovanje po standardih b, in n, GPS, merilec pospeška, žiroskop ter kompas. Programsko mu bodo dodani novejši korejski priboljški, kot so neposredni klic, lebdeči video in osebni pomočnik S-Voice. Vse skupaj bo zavito v najnovejši operacijski sistem Android Jelly Bean 4.1.2. Telefon srednjega cenovnega razreda ne bo podpiral mobilnih omrežij četrte generacije, bo pa povsem spodobno izkoristil visoke hitrosti omrežja HSPA+, kar za slovenske razmere povsem zadostuje. Kdaj in za koliko bo naprava, ki po želji poje tudi dve različni kartici SIM, na voljo, Korejci niso povedali. Bolj bodo zgovorni na sejmu CES, ki ga v prvi polovici januarja gosti ameriško mesto greha, Las Vegas.

    Objavljeno: 19.12.2012
  • Facebook želi prodajati fotografije z Instagrama

    Novi pogoji uporabe aplikacije in omrežja Instagram, ki stopijo v veljavo 16. januarja 2013, bodo lastniku, podjetju Facebook zagotovile nepreklicne pravice do objavljenih fotografij. Po domače povedano bo Facebook tri mesece po prevzemu Instagrama, priljubljeno omrežje spremenil v velikansko fotografsko agencijo. Fotografije uporabnikov bo med drugim lahko uporabil v reklamne namene ali jih preprosto prodal zainteresiranim strankam, ne da bi mu bilo treba avtorjem odšteti samcat cent. Edini način, da se demonskemu paktu izognemo, je brisanje računa pred postavljenim rokom.

    Objavljeno: 19.12.2012
  • YouTube kamera

    Google nadaljuje z desantom na Applov telefon iPhone. Po zemljevidih želi zamenjati priloženo kamero. Program YouTube Capture omogoča najhitrejši dostop do gumba Snemaj. Pri snemanju kljub navidezni enostavnosti uporablja učinkovite prijeme, med katerimi so popravki barv, stabilizator slike in osnovna montaža posnetka. Priročna je prisiljena drža naprave, kjer program dovoli snemanje le v vodoravnem položaju kamere. Hiter prelet domačih posnetkov s spletišča YouTube pokaže, da je na njem več kot preveč filmov z grdimi črnimi robovi ob strani, zato je tovrstna varovalka dobrodošla. Različica aplikacije za operacijski sistem Android je v delu.

    Objavljeno: 18.12.2012
  • Spletna tržnica Pi

    Nepričakovana zvezda leta 2012, računalnik Raspberry Pi, je po vzoru spletnih tržnic App Store, Play in Marketplace (Apple, Google, Microsoft) dobila lasten bazar, na katerem se znotraj začetne ponudbe daje ali prodaja 25 izdelkov (zaenkrat je plačljiva zgolj igra Storm in a Teacup). Trgovina Pi je zasnovana kot središče, kjer lahko nadobudni ustvarjalci svoje izdelke delijo s svetom in spotoma zaslužijo evro ali dva. Je naslednji logičen korak, ki ga želi fundacija Raspberry Pi izvesti vsaj tako uspešno kot prvega, ko so prodali 750.000 enot poceni napravice. Snovalci Pija se vračajo k osnovnemu vodilu, izobraževanju mladih. Želijo poenostaviti začetno fazo dela z malčkom ter navdušiti prihajajoči rod programerjev nad računalniki in igranjem z njimi. Spletna trgovina Pi Store jim bo zadano nalogo precej olajšala. Več o računalniku Raspbery Pi v priloženem članku.

    Objavljeno: 18.12.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji