Novice

 • Anonymous razkrili tudi Slovence

  V novem letu ne počivajo niti hekerji. Znana skupina Anonymous se je na začetku 2012 lotila neonacistov. Na spletni strani Nazi-leaks.net so objavili identitete ljudi, ki so na kakršenkoli način povezani s skrajnim gibanjem. Večina razkritih posameznikov prihaja iz Nemčije, vendar se med njimi najdejo tudi prebivalci drugih držav, med njimi nekaj Slovencev. Pristnost objavljenih podatkov, ki naj bi jih skupina zbirala več mesecev, še ni potrjena.

  Objavljeno: 4.1.2012več
 • Iz našega arhiva: Tablica z dodatkom

  Zadnje mesece, ko nas preplavljajo tablice z Androidom, imamo preizkuševalci zelo težko delo. Tablice so si na las podobne, vse imajo enako velike zaslone, enako ločljivost zaslona, poganjajo enako različico Androida, razlikujejo se morda le zmogljivosti spletnih kamer in priključkih, a so razlike res malenkostne. Tu in tam pa se le najde drugačna tablica.

  Objavljeno: 4.1.2012več
 • Novi Samsung Ace, telefon za množice

  Samsung je leto začel smelo. Pri podjetju so napovedali novo različico pomanjšanega telefona Galaxy S. Galaxy Ace Plus, kakor se novinec imenuje, bo poleg računskega operatorja v nazivu dobil še 3,65 palčni zaslon, procesor s taktom 1GHz, 512 MB RAMa, operacijski sistem Android Gingerbread in šminko TouchWiz. Ostale specifikacije so zlati sredini primerne. Tu so še 5 MP fotoaparat, Wi-fi in Bluetooth povezavi, 3GB prostora ter razširitev v obliki Micro SD kartic. Kljub temu, da Korejci molčijo o ceni, gre za model, ki cilja na množice. Pričakujemo, da bo v nižjem in srednjem cenovnem razredu zlahka med bolj priljubljenimi izbirami, saj razen nizke ločljivosti, ta znaša siromašnih 480x360 pik, nima opaznejših slabosti. Različico, ki je trenutno na trgu, ponujamo v Monitorjevi naročniški akciji .

  Objavljeno: 4.1.2012več
 • ASUSove skrivnosti

  Bliža se sejem CES in podjetja vedno težje držijo jezik za zobmi. Informacije so kot prvemu pobegnile podjetju ASUS. V javnost so pricurljale novice o dveh vrstah naprav, ki so jih Tajvanci želeli predstaviti na ameriškem velesejmu elektronike. Govora je o 12 palčnih prenosnikih Eee PC Flare in tablici Transformer Prime Mini. Flare bo vrsta majhnih prenosnikov različnih zmogljivosti. Nekateri bodo osnovani okoli Intelovega Atom procesorja, drugi s pomočjo AMDjeve srčike Fusion APU. Na natančnejše specifikacije bo treba še malo počakati. Enako velja za tablico Transformer Prime Mini, o kateri smo predčasno izvedeli, da bo imela zaslon velikosti sedmih palcev ter procesor Tegra 3 in bo verno oponašala priljubljenega večjega bratca.

  Objavljeno: 4.1.2012več
 • Milijon Kindlov na teden

  Čeprav Amazon ne mara izdajati prodajnih številk, se je tokrat vseeno pohvalil z odličnim rezultatom pravkar minule praznične sezone. Vsak teden v veselem decembru so kupcem poslali vsaj milijon Kindlov. Nič presenetljivega, saj je tablica Kindle Fire, ki je v Slovenijo še ne pošiljajo, ves ta čas prebila na prvem mestu najbolj priljubljenih izdelkov spletnega trgovca. Vsled dobrih rezultatov Amazonovih elektronskih bralnikov se vsebina zanje prodaja kot sveže žemljice. E-knjig so tako v letu 2011 prodali skoraj dvakrat toliko kot leto poprej, medtem ko so prav na božič dosegli nov dnevni rekord po številu prenesenih naslovov.

  Objavljeno: 3.1.2012več
 • Vse najboljše, Commodore

  Ta teden praznuje ena izmed legendarnih naprav v svetu računalništva. Pred tridesetimi leti je svoj pohod, tudi po slovenski grudi, začel Commodore 64. Z napovedjo na sejmu CES leta 1982 je v hipu vstopil v mokre sanje marsikaterega mladeniča ali mladenke. Začele so se svete vojne. Kakor se danes medsebojno blatijo lastniki Androidov in privrženci jabolčnih naprav, tako smo se včasih radi zbadali srečneži s pretihotapljenim računalnikom Commodore in tisti, ki so prisegali na Radirke oziroma priljubljene Spectrume. V letih največjega uspeha je bila Štiriinšestdesetka najbolj prodajan osebni računalnik na svetu in je za sabo pustila tudi vojsko klonov IBMovega PCja. Letno so jo prodali v milijonskih številkah. Zanjo je bilo spisanih več kot 10.000 plačljivih programov in iger, ki jih danes s solzami v očeh poganjamo na raznih posnemovalnikih (ang. emulator) ali, tisti s (premožnim) otrokom v sebi, na originalni kopiji, ki jo prodaja podjetje Commodore USA. Pri slednji gre za sodobni PC z operacijskim sistemom Commodore OS Vision, ki poskrbi za pravo pravcato potovanje skozi čas. Mogoče je ravno trideseta obletnica čas, da si zopet privoščimo enega Komodorca?

  Objavljeno: 3.1.2012več
 • Sodobni vitez

  Včasih so bili vitezi premožni ljudje z željo po dokazovanju. Če sklepamo po nedavnem poimenovanju Applovega oblikovalca Johnatana Iveja, kateremu je angleška kraljica ob novem letu podelila naziv Knight Commander of The British Empire, se časi niso dosti spremenili. Dodatek k imenu si je Ive prislužil z vdanostjo svojemu poklicu ter občudovanja vrednimi izdelki, ki so dodobra spremenili pravila industrijskega oblikovanja. Kraljica nove viteze imenuje dvakrat letno, med njimi se je na primer znašel tudi Microsoftov ustanovitelj Bill Gates, a le prebivalci držav pod njeno pristojnostjo in najvišjim imenovanjem si lahko nadenejo naziv Sir. Jonathan Ive je nad pridobitvijo navdušen, zato je prisegel, da bo še naprej deloval v skladu z viteškimi nazori. V njegovem svetu to pomeni, da bo kakovost izdelka vedno pred dobičkonosnostjo.

  Objavljeno: 3.1.2012več
 • 16.000 tvitov na sekundo

  Hitrost iz naslova je količina sporočil, ki je ob vstopu v novo leto povzročila občasne zastoje drugače zanesljive infrastrukture, ki sicer skrbi, da priljubljeno družabno omrežje Twitter nemoteno deluje. Za rekord je predvsem zaslužna Japonska, ki je 1.1.2012 nekaj sekund čez polnoč, pri nas je bila takrat ura štiri popoldan, prispevala levji delež sporočil h končnemu številu 16.197 tvitov na sekundo, kar je absoluten rekord in 9000 objav na sekundo več od lani. Nepričakovan naval je poskrbel za pogostost osovraženega sporočila "Twitter is over capacity", ki običajno označuje, da ima spletišče v danem trenutku (pre)polne roke dela. Uporabniki so težave sprejeli času primerne dobre volje in Twitterju v novem letu zaželeli čim manj podobnih zapletov.

  Objavljeno: 2.1.2012več
 • Galaxy Note presegel pričakovanja

  Pravijo, da kar počneš ob prehodu v novo leto, boš delal naslednjih dvanajst mesecev. Samsung bo očitno na veliko prodajal svoje telefone, saj so iz podjetja ravno v prazničnem času sporočili, da je model Galaxy Note presegel vsa pričakovanja. V roke trgovcev so jih razposlali že več kot milijon. Res to ne pomeni, da so vse tudi prodali, a ob dejstvu, da se prodaja na nekaterih večjih trgih, kakršne so Združene države Amerike, šele začenja, je številka vredna spoštovanja. Sploh, če vemo, da gre za napravo, ki s križanjem tablice in telefona, že v osnovi nagovarja ožji krog potencialnih kupcev. O telefonu Note, ki ga mobilni operaterji ponujajo tudi pri nas, smo se razpisali v decembrski številki Monitorja.

  Objavljeno: 2.1.2012več
 • Srečno 2012!

  Veselo in vznemirljivo leto, polno tehnoloških poslastic vam želi uredništvo novic.

  Objavljeno: 1.1.2012več