• Deset najpomembnejših novosti v letu 2010

    Leto 2010 so na področju računalniške tehnologije in zabavne elektronike zaznamovali pomembni dogodki in izdelki, ki bodo imeli morda še bolj kot v preteklosti pomemben vpliv na nadaljnji razvoj in uporabo računalniške tehnologije. Kljub temu, da svet še vedno okreva iz gospodarske krize, se že vidi luč na koncu tunela in ta kaže na nov optimizem, vendar tudi korenite spremembe glede na to, česar smo bili vajeni doslej v računalništvu. Na koncu leta smo zbrali seznam desetih stvari, ki so najbolj zaznamovale leto 2010.

    Objavljeno: 31.12.2010
  • Video klici s Skypom za Apple iOS

    Skype je predstavil tretjo različico programske opreme za mobilne opreme z operacijskim sistemom Apple iOS, ki prinaša tudi možnost vzpostavitve video povezav. Uporabniki mobilnih telefonov Apple iPhone, ki imajo vgrajene video kamere lahko tako vzpostavijo video klice med dvema osebama z vsemi odjemalci, ki podpirajo video povezave, storitev pa deluje tako prek povezav Wi-Fi kot 3G. Za delovanje video povezav je potreben operacijski sistem iOS 4.0, sicer pa Skype 3.0 za iOS deluje tudi na starejših različicah, vendar brez video funkcij. Zanimivo, da je možno nove video funkcije uporabljati tudi na tabličnih računalnikih Apple iPad in večpredstavnih predvajalnikih Apple iPod Touch, le da v teh primerih uporabniki na teh napravah video lahko le sprejemajo, saj naprave nimajo vgrajenih video kamer (izjema je seveda najnovejša generacija predvajalnika iPod Touch).

    Objavljeno: 31.12.2010
  • EU sprejel standard za enotne telefonske napajalnike

    Evropska Unija je naredila korak naprej in konec leta 2010 sprejela tehnične standarde za univerzalni telefonski napajalnik, ki bo uporabnikom omogočal napajaje mobilnih telefonov ne glede na proizvajalca in model. Organizacije CENELEC (European Committee for Electrotechnical Standardization) in ETSI (European Telecommunications Standards Institute) so tako določile, da bo bodoče telefone v Evropi mogoče napajati prek vmesnika Micro USB, pri čemer so sprejeli tudi določila glede dovoljenega elektromagnetnega sevanja in varnosti rabe tovrstnih napajalnikov.

    Objavljeno: 31.12.2010
  • Procesorji s 1000 jedri

    Videti je, da so procesorji z nekaj sto, morda celo tisoč jedri precej bližje resnični uporabi, kot se zdi na prvi pogled. Medtem, ko imamo danes v tipičnih namiznih procesorjih največ 4 do 4 jeder, v laboratorijih delujejo že prototipi, ki imajo kar tisoče jeder.

    Objavljeno: 30.12.2010
  • 3D lahko škoduje zdravju?

    Prihod zaslonov za prikaz posnetkov v treh dimenzijah brez uporabe očal je ena najbolj pričakovanih novosti v prihodnjih letih, vendar kot kaže ta ista tehnologija lahko tudi škoduje zdravju. Japonski Nintendo, ki je eden od prvih ponudnikov tovrstne tehnologije v svojih igralnih konzolah 3DS, je namreč na Japonskem objavil opozorilo, v katerem staršem odsvetuje uporabo prikaza v 3D tehniki pri otrocih, ki imajo manj kot 6 let. Razlog naj bi bil v temu, da majhni otroci še nimajo povsem razvitega vida, 3D prikaz pa naj bi motil razvoj.

    Objavljeno: 30.12.2010
  • Intelove mini enote SSD

    Intel je predstavilo novo družino izjemno majhnih pomnilniških enote SSD, ki zavzemajo le okoli osmino prostora, ki ga danes zavzemajo klasični diski. Z novimi pomnilniškimi enotami Intel SSD 310 ciljajo na nov tip prenosnikov, ki bodo imeli poleg klasičnih diskov tudi vgrajeno enoto SSD za hitrejši zagon in delovanje operacijskega sistema. Tovrstni prenosniki naj bi bili ena večjih novosti v prihodnjem letu.

    Objavljeno: 30.12.2010
  • Kindle najbolj prodajan izdelek na Amazonu

    Kljub temu, da so tablični računalniki največja prodajna uspešnica v letu 2010, tudi bralniki elektronskih knjig na čelu z Amazon Kindlom, tolčejo vse dosedanje rekorde. Amazon je tako objavil, da je na božični dan njihov bralnik Kindle postal njihov daleč najbolj prodajan izdelek vseh časov in s tem prehitel tudi take prodajne uspešnice, kot so knjige o Harryu Potterju. Amazon sicer po običaju ne objavlja absolutnih prodajnih številk, vendar je iz drugih statistik mogoče sklepati, da se Kindle in elektronske knjige odlično prodajajo.

    Objavljeno: 29.12.2010
  • Do zmogljivejšega Radeona zgolj s premembo BIOSa

    Proizvajalci strojne opreme so v preteklosti pogosto posegli po drobnem triku, kako ločiti med sabo različno zmogljive različice iste generacije izdelkov - umetnimi omejitvami z nastavitvami BIOSa. Redkeje pa se je to dogajalo na področju grafičnih kartic. Zdaj je na dan prišel podatek, da lahko najnovejše grafične kartice Radeon 6950 spremenimo v zmogljivejše modele 6970 zgolj z nadgradnjo BIOSa.

    Objavljeno: 29.12.2010
  • Samsungove fotografske novosti

    Samsung je v pričakovanju na novo prodajno sezono predstavil nekoliko osveženo paleto digitalnih fotoaparatov. Prva novost je osveženi model NX11, ki tako kot doslej podpira izmenjavo objektivov in vsebuje sistem zajema s tipali brez zrcal. Novi model podpira objektive i-Function, ki so jih prvič predstavili pri modelu NX100, v osnovnem paketu pa bo priložen objektiv 18-55 mm.

    Objavljeno: 29.12.2010
  • "Mi čakamo. Prej ali slej bo naredil napako."

    Z Gorazdom Božičem, vodjo slovenskega CERT, organizacije, ki spremlja in ukrepa ob internetnih napadih, smo se pogovarjali o napadih DDOS, orožjem zadnje vojne med podporniki in nasprotniki organizacije Wikileaks.

    Objavljeno: 28.12.2010
  • Samsung stopa po sledeh družbe Apple

    Samsung kot kaže vse bolj oponaša strategijo, ki jo je ubral pri svojih izdelke ameriški Apple. Po tem, ko so pripravili konkurenta Applovemu iPhonu (telefon Galaxy S) in tabličnemu računalniku iPad (Galaxy Tab), zdaj kot kaže pripravljajo še žepni večpredstavni predvajalnik, ki bo kot kaže tekmoval z Applovimi iPodi.

    Objavljeno: 28.12.2010
  • Dirkališki pomnilnik

    Znanstveniki pri družbi IBM verjamejo, da so prišli do novega pomembnega odkritja na področju pomnilnikov. Z novo tehnologijo in precej matematike znajo zdaj natančno določiti položaj magnetnih območij (imenovanih magnetne domene ali zidovi) s podatki, ki se nahajajo in premikajo v miniaturnih nanoceveh. Nov tip pomnilnika, ki so ga poimenovali Racetrack Memory (zaradi tega, ker se magnetno polje v nanoceveh premika izredno hitro) je nekakšna kombinacija dosedanjih magnetnih pomnilnikov (diskov) in pomnilnikov Flash RAM, obljublja pa nekaj 100-krat večjo gostoto zapisa, a hkrati bistveno hitrejši dostop do podatkov, manjšo porabo energije in nižjo ceno na enoto hrambe. IBM je glede napovedi prihodnosti pomnilnikov Racetrack zelo drzen - nekega dne naj bi v miniaturni prenosni napravi lahko shranili vse filmsko gradivo, ki ga človeštvo ustvari letno, pri čemer bi lahko pomnilnik lahko deloval več tednov z eno samo baterijo.

    Objavljeno: 28.12.2010
  • LG: mini in maksi televizorji

    Korejski LG Electronics za januarski sejem CES pripravlja cel kup presenečenj na področju televizorjev s 3D tehnologijo prikaza posnetkov. Na sejmu bodo tako predstavili doslej najbrž največji televizor s 3D tehniko na svetu - model LZ9700 bo namreč imel diagonalo kar 183 cm (72 palcev), pri čemer so uporabili tehnologijo LCD in osvetlitev z diodami LED. Televizor bo poleg 3D podpiral tudi frekvenco osveževanja 400 Hz, povezljivost na domače naprave prek protokola DLNA in vmesnika USB. V prodaji naj bi bil že v začetku 2011, tudi v Evropi.

    Objavljeno: 28.12.2010
  • Kinect se hitro razvija

    Sistem za razpoznavo premikanja Microsoft Kinect, dodatek za igralno konzolo Xbox 360, je kot kaže ena najbolj vročih tehnologij ta hip. Microsoft je od začetka prodaje v novembru prodal že okoli 3 milijone primerkov Kinecta, predvsem pa preseneča, koliko novih zamisli se pojavlja v navezavi z novo periferno napravo. Microsoftovi inženirji, pa tudi neodvisni razvijalci so mnenja, da ima Kinect še precej skritih potencialov, ki jih nameravajo izkoristiti v prihodnje.

    Objavljeno: 27.12.2010
  • IBM napoveduje bližnjo prihodnost

    Pri IBM-u zdaj že nekaj let zapored objavljajo letno poročilo, v katerem njegovi znanstveniki napovedujejo tehnološke preboje v bližnji prihodnosti. V letošnjem poročilu so tako zapisali, da do leta 2015 pričakujejo nastanek nove generacije telefonov, ki bodo znali projecirati video pogovore v 3D tehniki, podobno kot smo pred leti prvič videli v seriji filmov Vojne zvezd.

    Objavljeno: 27.12.2010
  • 3D fotografski aparat in okvir

    Nemški proizvajalec fotoaparatov Rollei, ki se lahko pohvali z 90-letno zgodovino, vstopa v novo dobo s kompaktnim fotoaparatom PowerFlex 3D s podporo za 3D posnetke. Novi fotoaparat je razmeroma preprosta naprava, ki vsebuje dva objektiva ločena med sabo dovolj, da zagotavlja pravilen prostorski zajem fotografije. Sicer pa fotoaparat premore tipalo s 5 milijoni pik in zmožnostjo snemanja video posnetkov v ločljivosti 720p. Vgrajen je 2,8-palčni zaslon LCD, na katerem naj bi po trditvah proizvajalca lahko gledali 3D posnetke brez uporabe očal. Tu je tudi vmesnik HDMI, ki omogoča prikaz posnetkov na ustrezno opremljenih 3D televizorjih. Skupaj s fotoaparatom Rollei predstavlja tudi namensko LCD okvir, ki prav premore 7-palčni zaslon z zmožnostjo prikazovanja 3D posnetkov brez namenskih očal. Tako fotoaparat kot okvir staneta po 300 evrov.

    Objavljeno: 27.12.2010
  • Mozilla predlaga ikone za osveščanje o zasebnosti

    Aza Raskin je pred kratkim oznanil, da s 1. januarjem zapušča podjetje Mozilla Corporation, ki je pred dvema letoma kupilo njegovo podjetje Humanized, saj ustanavlja novo podjetje Massive Health.

    Objavljeno: 24.12.2010
  • Nova kritična ranljivost IE

    Center za posredovanje pri internetnih incidentih SI-CERT poroča o kritični ranljivosti v Microsoftovem brskalniku Internet Explorer 6, 7, in 8, ki napadalcu omogoči podtikanje poljubne kode na tuj računalnik.

    Objavljeno: 24.12.2010
  • Majhne neumnosti - veliko zadovoljstvo!

    Zagotovo je tudi vam že prišlo v roko kaj, kar naj bi vtaknili v vrata USB, pa tja nekako vendarle ni sodilo. Saj veste, ventilator USB, lučka USB, grelnik USB in podobne neumnosti. Potrudili smo se in v spletnih trgovinah s tako "pogrošno" robo izbrali najzanimivejše.

    Objavljeno: 23.12.2010
  • Velik izpad Skypa

    Na milijone uporabnikov priljubljenega odjemalca za internetno telefonijo Skype je imelo v preteklih 24. urah težave s povezovanjem v omrežje, torej niso mogli ne klicati, niti sprejemati klicev.

    Objavljeno: 23.12.2010
  • Novi Firefox 4 Beta za osebne in mobilne računalnike

    Izšla je nova razvojna različica beta Firefoxa 4, ki prinaša poenostavljeno delo z orodjem za sinhronizacijo podatkov Firefox Sync, razširjeno podporo za grafiko v treh razsežnostih in nadgradnjo upravitelja dodatkov. Prvič je na voljo tudi v slovenščini.

    Objavljeno: 23.12.2010
  • Microsoftov dodatek za Firefox

    Microsoft je predstavil dodatek za odprtokodni Firefox, ki Mozillinemu brskalniku doda možnost predvajanja videoposnetkov, ki se poslužujejo značke video v HTML5 in uporabljajo zaprti kodek H.264.

    Objavljeno: 22.12.2010
  • Opera 11 je tu

    Izšla je Opera 11, nova različica brskalnika norveškega podjetja, ki se že vrsto let vrti okoli 2-odstotnega tržnega deleža, veliko ljudi pa jo uporablja tudi na mobilnih telefonih.

    Objavljeno: 22.12.2010
  • Fotoaparati so poceni

    Fotoaparati so vroči, to vemo že dalj časa, in nič ne kaže, da se bo kaj kmalu spremenilo. Tako zelo vroči, da smo se odločili razmeroma hitro ponoviti preizkus najcenejših modelov, tistih, ki nas bodo olajšali še manj kot za 100 evrov. Na preizkusu smo jih zbrali 12, hkrati pa smo se pozabavali s primerjavo foto in video izdelkov, ki jih dobimo z njimi in z napravami, ki so res vedno pri roki - telefoni.

    Objavljeno: 22.12.2010
  • Milijon in pol telefonov z Windows Phone 7

    Potem ko je na konferenci D: Dive Into Mobile njen idejni vodja Walt Mossberg podpredsednika Microsoftovega oddelka za Windows Phone spraševal o prodajnih uspehih pametnih telefonov s 7. različico Microsoftovega operacijskega sistema, je slednji odklonil izdajo natačnega podatka.

    Objavljeno: 22.12.2010
  • Windows prihaja na ARM

    Na sejmu CES prihodnji mesec naj bi Microsoft predstavil polno različico operacijskega sistema Windows za procesorje ARM, kar pomeni pomemben odmik od dosedanje prakse, ko so v Redmondu podpirali zgloj arhitekturo procesorjev x86.

    Objavljeno: 21.12.2010
  • Google upočasnjuje TV

    Ena izmed glavnih zvezd sejma Consumer Electronics Show naj bi bila Googlova platforma za internetno televizijo, a se je Google odločil stopiti na zavoro in izdelovalcem strojne opreme nekoliko prekrižal načrte.

    Objavljeno: 21.12.2010
  • Yahoo dal košarico Delicious

    Prejšnji četrtek je minilo natačno pet let, odkar so vodilni predstavniki storitve Delicious za družbeno upravljanje zaznamkov oznanili, da bo njihovo podjetje prevzel Yahoo.

    Objavljeno: 21.12.2010
  • Še zadnji Monitor letos

    Zadnja letošnja številka revije Monitor je pravzaprav prva številka leta 2011, v prodaji pa je že v teh dneh. Tokrat smo z mislimi na vse, ki še kupujete božična darila, pripravili pregled cenejših digitalnih fotoaparatov. Pravzaprav smo tudi sami presenečeni, kako poceni se že dobi povsem dober fotoaparat – dobitnik nagrade Zlati Monitor tokrat stane le 70 evrov. Fotoaparate smo primerjali tudi s fotoaparati, ki jih premorejo pametni telefoni.

    Objavljeno: 21.12.2010
  • Uničenje na daljavo za Sandy Bridge

    Nova Intelova mikroarhitektura procesorjev Sandy Bridge bo vsebovala sporno tehnologijo Anti-Theft v3.0, ki bo omogočala oddaljeno uničenje procesorjev preko omrežja 3G, četudi bo računalnik ugašnjen. S tem naj bi uporabniki tatovom preprečili uporabo njihove strojne opreme, vendar se poznavalcem zastavljajo tudi številna varnostna vprašanja.

    Objavljeno: 20.12.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji