• Acerjeve nove tablice

    Acer bo na sejmu CES prikazal kar dva nova modela tabličnih računalnikov Iconia Tab. O prvem model A200 je bilo mogoče slišati že pred nekaj meseci, temelji pa na procesorju Nvidia Tegra 2 s taktom 1 GHz in 10,1-palčnim zaslonom. Pozornost javnosti pa brez dvoma pritegnil predvsem Iconia Tab A700, ki temelji na novejšem naboru Nvidia Tegra 3, posebnost pa bo 10,1-palčni zaslon z ločljivostjo kar 1920 x 1200 pik, torej v polni ločljivosti HD, največ doslej na področju tabličnih računalnikov.

    Objavljeno: 31.12.2011
  • Google in Facebook na vrhu po spletnih obiskih v 2011

    Analitska družba Nielsen je tik ob koncu leta objavila seznam najbolj priljubljenih spletnih tržnih znamk v letu 2011. S povprečjem nekaj več kot 153 milijonov obiskov na mesec je na prvem mestu, najbrž nič kaj presenetljivo, velikan Google s svojimi številnimi spletnimi storitvami in seveda iskalnikom. Toda tik za petami mu je Facebook, ki je v letu 2011 zabeležil v povprečju 137 milijonov obiskov na mesec.

    Objavljeno: 31.12.2011
  • Ali se Alibaba pripravlja na prevzem družbe Yahoo?

    Kitajski ponudnik spletnih storitev in lastnik največjega iskalnika po kitajskih straneh Alibaba se, kot kaže, intenzivno pripravlja na prevzem spletnega velikana Yahoo. Po tem, ko je direktor družbe Jack Ma jeseni večkrat javno potrdil, da bi jih nakup družbe Yahoo dejansko zanimal, so zdaj v Washingtonu najeli svetovalne storitve družbe Duberstein Group, ki se ukvarja z lobiranjem med ameriškimi politiki. Vodi jo bivši šef osebja iz časov vladavine Ronalda Reagana.

    Objavljeno: 30.12.2011
  • LG prikazuje 4K televizorje

    Korejski LG Electronics bo na januarskem sejmu CES zelo aktiven, saj namerava javnosti prikazati kar nekaj tehnoloških poslastic. Poleg 55-palčnega televizorja z zaslonom OLED, o katerem smo že pisali, bodo javnosti prvič prikazali tudi 84-palčni televizor, ki zmore prikazati sliko v ultra visoki ločljivosti 4K (3840 x 2160 pik).

    Objavljeno: 30.12.2011
  • Mrk vladnih spletnih strežnikov

    Okoli devete ure zjutraj so pokleknili strežniki na katerih deluje pretežni del naše državne uprave, natančneje Vlada, Javna agencija za javno naročanje, Projekt -25 %, Carinska uprava RS, projekt Drzna Slovenija, dveri N-lex, delovala pa nista niti sistem novinarskih akreditacij ter vsa enotna spletna mesta državnih organov RS. Obiska kakega od naštetih spletnih mest je navrgel zgolj opravičilo, da napako odpravljajo. To se je dejansko zgodilo šele kakih pet ur kasneje, le malo zatem, ko so z MJU v javnost poslali prvo pojasnilo. V njem so navedli, da je zaradi okvare virtualizacijske infrastrukture odpovedalo osem strežnikov, od katerih je odvisno delovanje internih storitev in tudi spletnih predstavitvenih strani. Točnega vzroka še niso sporočili, pojasnili so le, da izpada ni povzročil povečan obisk strani Geodetske uprave, ki je te dni objavila podatke o vrednosti nepremičnin. Iz navedenega gre sklepati, da gre za virtualne strežnike in da je najverjetneje okvarjena fizična infrastruktura. Ta je v resnih podatkovnih centrih vzpostavljena na način, da zmore s podvojenimi ključnimi sistemi premostiti raznovrstne izpade. Zakaj se je izpad zgodil in zakaj je vzdrževalce nič kaj poceni državne infrastrukture zalotil nepripravljene, bomo poskušali izvedeti v prihodnjih dneh.

    Objavljeno: 29.12.2011
  • Intel prenavlja procesorje Atom

    Intel je predstavil nove različice procesorjev Atom, s katerimi želi obuditi interes po cenovno ugodnih netbookih. Nova generacijo tvorita model N2600 s taktom 1,6 GHz in porabo 3,5 W ter model N2800 s taktom 1,86 GHz in porabo 6,5 W. Novi modeli nudijo okoli 20% nižjo porabo energije kot doslej, obenem pa so povečali zmogljivost sistema. Tako lahko pričakujemo netbooke, ki bodo z enim polnjenjem akumulatorjev dosegli čez 10 ur trajanja delovanja, dvakrat zmogljivejša grafika pa omogoča spodobno uporabo sodobnih iger ter predvajanje video posnetkov v polni ločljivosti HD. Nove modele mini prenosnikov s procesorji Atom N2600 in N2800 naj bi kmalu na sejmu predstavili vsi večji proizvajalci, med katerimi HP, Acer, Lenovo, Toshiba, Asus in Samsung. Če je verjeti napovedim, bodo cene tovrstnih računalnikov še bolj ugodne kot doslej - začele naj bi se že pri 199 dolarjih (brez DDV).

    Objavljeno: 29.12.2011
  • Milijonska poravnava zaradi prirejanja cen zaslonov

    V ZDA se je zaključil postopek proti sedmim proizvajalcem ploskih zaslonov, katere so obtožili prirejanja in dogovarjanja okoli cen s ciljem, da bi zvišali ceno za celo industrijo. Vse skupaj se je dogajalo v letih 1999 do 2006.

    Objavljeno: 29.12.2011
  • Asus prenavlja netbook Eee PC

    Zgodba z netbooki se nadaljuje tam, kjer se je začela. Asus je bil prvi, ki je javnosti ponudil cenejše in lahke prenosnike, ki smo jih poimenovali netbooki, zdaj pa se, kljub padcu prodaje na tem segmentu in splošni evforiji nad tabličnimi računalniki, vseeno vračajo tudi na to področje.

    Objavljeno: 28.12.2011
  • Mobilne naprave ne poznajo krize

    Nekaj dni po božičnih praznikih so že znane statistike povezane z nakupi in uporabo mobilnih naprav. Skupna ugotovitev je, da ljudje očitno ne priznajo obstoja ekonomske krize, vsaj ko se tiče mobilnih naprav in njihove rabe. Sodeč po raziskavi družbe Flurry, so v božičnem času proizvajalci doživeli doslej največji skok aktivacije mobilnih naprav v enem dnevu.

    Objavljeno: 28.12.2011
  • Dropbox gre naprej

    Po tem, ko so pri svoji spletni storitvi za hrambo in izmenjavo datotek presegli mejo 50 milijonov uporabnikov (podatki iz oktobra), so pri družbi Dropbox začeli razvijati nove storitve, ki bodo uporabnikom nudile dodatne ugodnosti in zmožnosti. Pri snovanju teh storitev z "dodano vrednostjo" se Dropbox očitno zgleduje pri družbi Apple, ki ima v načrtu cel kup dodanih storitev na osnovi oblaka iCloud.

    Objavljeno: 28.12.2011
  • Samsung - kralj zaslonov

    Pisalo se je leto 2004, ko sta se Samsung in Sony dogovorila za skupno partnerstvo na področju proizvodnje zaslonov LCD, s katerim naj bi bolje (bolj poceni) zadovoljila naraščajoče povpraševanje po ploskih televizorjih. Slabih osem let kasneje se to partnerstvo zdaj razdira. Partnerja sta se namreč dogovorila, da bo Samsung za 939,6 milijonov dolarjev odkupil polovični delež Sonya v skupnem podjetju S-LCD.

    Objavljeno: 27.12.2011
  • Trg računalnikov PC bo nehal rasti

    Po več desetletjih prevlade kot kaže prihaja čas, ko se bodo morali osebni računalniki PC začeti poslavljati s prestola naprednih računalniških tehnologij. Analitiki investicijskega banke Barclays Capital so tako objavili oceno, da bo v letu 2012 rast prodaje osebnih računalnikov zelo blizu ničli, natančneje - le 0,8%. To je znatno manj od prvotnih napovedi, ki so se gibale okoli 5,1% letne rasti, kar je glede na pretekle čase sicer skromno, a še vedno vzdržno za vlagatelje.

    Objavljeno: 27.12.2011
  • 55-palčni OLED zaslon

    Proizvajalci že vrsto let trdijo, da so zasloni z organskimi svetlečimi diodami (OLED) naslednji veliki korak v zabavni elektroniki, vendar doslej še niso uspeli narediti zares velikih zaslonov, vsaj ne za razumno ceno. Korejski LG Electronics pa z novim prototipom dokazuje, da časi za zaslone OLED morda vendarle niso več tako daleč.

    Objavljeno: 26.12.2011
  • Archos 70b za 199 dolarjev

    Kljub ostri konkurenci se francoski proizvajalec tablic in večpredstavnih predvajalnikov Archos ne pusti prestrašiti. Nedavno so predstavili drugo generacijo tabličnega računalnika Archos 70b, ki skuša ponuditi ravno prav za precej nižjo ceno, kot smo bili vajeni doslej. Archos 70b bo v ZDA stal le 199 dolarjev (brez DDV), torej enako kot Amazon Kindle, vendar ima na papirju kar nekaj prednosti, ki bodo pritegnile zlasti poznavalce.

    Objavljeno: 26.12.2011
  • Dve Galaksiji brez Sladoleda

    Ugibanj je konec. Žalostna novica za lastnike originalne tablice Galaxy Tab ali telefona Galaxy S je tu. Oba bosta uradno ostala brez tako želene nadgradnje na najnovejši operacijski sistem Android 4.0. Težava bojda ni v zahtevnosti Ice Cream Sandwicha, ampak v njegovi "olepšavi" TouchWiz. Samsung potezo zagovarja s stališčem, da želi uporabnikom le najboljše, saj brez dodane šminke ni prave izkušnje. Zaradi strojne požrešnosti omenjene kombinacije pa bi uporabniki na slabotnejših napravah dobili slabo odziven sistem, s katerim bržkone ne bi bili zadovoljni. Mnogi se sprašujejo, koliko resnice je v teh besedah, saj je Galaxy S strojno zelo podoben Nexusu S, ki nadgradnjo dobi. Prav tako bo zanimivo videti, kako bodo Korejce postavili na laž garažni mojstri, čigar prilagojeni ICS bo na očrnjenih napravah, za to damo roko v ogenj, deloval brez problemov.

    Objavljeno: 25.12.2011
  • Volkswagen v prostem času noče elektronske pošte

    Francosko informacijsko podjetje, Atos, je bilo v Evropi prvo, ki je opozorilo na negativne posledice stalne povezanosti na splet. Vodja podjetja, Thierry Breton, je prepričan, da se je črta med službenim časom in prostimi trenutki zabrisala, kar negativno vpliva na kakovost življenja delavcev kot tudi na njihovo uspešnost pri delu. Po njegovih načrtih naj bi v podjetju do leta 2014 prenehali z uporabo interne elektronske komunikacije. Zgled so si k srcu vzela mnoga druga podjetja v Evropi. Avtomobilski proizvajalec Volkswagen se je na primer v sodelovanju s sindikatom odločil, da izven delovnega časa noče več mobilne elektronske pošte. Njihovi Blackberryi tako pošiljajo sporočila le znotraj delovnega časa, od 7ih zjutraj do 18.15 zvečer, nakar strežniki obmolknejo. Njihova je bolj mehka varianta francoskega zgleda, saj zaposlenim telefon še vedno zvoni, hkrati pa so iz dogovora izvzeti vodstveni delavci. Sledi jim Henkel, ki je za božične pravnike in novo leto odredil zgolj najnujnejše elektronsko poslovanje. Ko se pojavi prvo slovensko podjetje s tovrstnim zavedanjem problema, se vam znova oglasimo.

    Objavljeno: 24.12.2011
  • Panoramska fotografija po slovensko

    Boštjan Burger, mednarodno priznani mojster sodobne panoramske fotografije, je pred časom dvignil veliko prahu, ko se je nad njegovo delo spravila informacijska pooblaščenka. Še tako visoke ovire ga niso odvrnile od njegovega poslanstva, zato pridno dela dalje. Trenutno pripravlja veliko nadgradnjo spletišča Burger.si, ki bo v prihodnje bolje podpiralo mobilne naprave. Spletna stran bo tovrstno napravo zaznala in samodejno uporabila vgrajeni žiroskop. Tako bo uporabnik prostorske fotografije lahko občudoval na nov način, saj se bo s pomočjo mobilne strojne opreme prikazana fotografija obračala tako, kot se bo premikal gledalec s svojo napravo. Sistem dobro izkoristi tehnologijo Flash, če te ni, jo nadomesti s HTMLjem 5. Slednji na mobilnih napravah z operacijskim sistemom iOS deluje odlično. Spodaj navedeno povezavo lahko z brskalnikom Safari preizkusimo tudi na osebnih računalnikih ali na telefonih (tablicah) z Androidom, kjer zaradi Flasha, na katerem Burger še vedno dela, zmogljivost žiroskopa ne deluje. Morebitnih pripomb bo avtor zelo vesel, zato vabljeni k preizkusu.

    Objavljeno: 24.12.2011
  • Firefox med dvema ognjema

    Ko je Google pred kratkim obnovil življenjsko pomembno pogodbo Mozilli in ostal prvi iskalnik priljubljenega spletnega brskalnika, je v javnosti poteza sprožila val odobravanja. Google je potrdil poštenost in se usmilil konkurenčnega brskalnika, čeprav ima smele načrte s svojim in je morebiti pri tem pljunil v lastno skledo. Pa je temu res tako? Bližnji viri pravijo, da se je dogovor finančno precej odebelil. Prej je Mozilla za sodelovanje z Googlom letno prejemala 123 milijonov ameriških dolarjev (84 % vseh njenih prihodkov), po novem jih bo dobivala okroglih 300. Nič čudnega, saj naj bi se okoli Mozille vneto smukal tudi Microsoft s svojim iskalnikom Bing. Google se je zato podvizal, dodatno podmazal vnovični stisk roke in (p)ostal glavni v Firefoxu za nadaljnja tri leta, medtem ko Microsoftu za popularizacijo Binga ostane zgolj povečevanje deleža Internet Explorerja.

    Objavljeno: 24.12.2011
  • Mobilni Intel

    Največji proizvajalec procesorjev na svetu, podjetje Intel, je že od leta 2006 naprej samo gledalec dogajanja na mobilnem področju. Od nekdaj uspešnih procesorjev Xscale, ki so poganjali marsikateri ročni računalnik, so ostale le vsakoletne napovedi o vrnitvi med glavne. Tudi letošnje novoletne želje niso drugačne in na januarskem mednarodnem sejmu elektronike v Las Vegasu (CES) bodo v ta namen prikazali prototip telefona z operacijskim sistemom Android, ki ga poganja procesor Medfield. Slednji je osnovan na arhitekturi x86 in ne posnema angleške pameti, ki z ARMi bije skoraj v vsaki mobilni napravi na tržišču. Tisti, katerim je bilo dano prototip preizkusiti še pred CESom, ga ne morejo prehvaliti. Medfield je prilagojen hitremu delovanju Androidnih aplikacij, zato je delo z njim udobno in tekoče. Pri Intelu upajo, da se bo podobno navdušenje prijelo tudi proizvajalcev, ki bodo poskrbeli za privlačne telefone (in tablice) prihodnosti. Prav od njih je odvisno ali bo Intelu besede tokrat uspelo pretvoriti v dejanja.

    Objavljeno: 24.12.2011
  • Sodobna videoteka

    Družba TSmedia ("Telekom Slovenije media", podjetje, ki je nastalo z združitvijo Telekomovih www.siol.net, www.najdi.si in podjetja Planet9) je predstavila novo storitev, ki jo najlažje opišemo kot sodobno videoteko. Njeni uporabniki si bodo v njej lahko izposojali najnovejše filmske uspešnice in si jih nato ogledali na računalniku ali televiziji. Vsebina se do strank pretoči po spletni povezavi. Cena posameznega filma je največ tri evre in pol. Izposojeni naslov je kupcu na voljo 24 ur, v tem času si ga lahko ogleda večkrat, neodvisno od ciljne naprave. Ker videoteka uporablja tehnologijo prilagajanja video toka razpoložljivi pasovni širini, bo ogled plačanega filma brez motečega prekinjanja. Najboljša kakovost slike vseeno zahteva povezavo s hitrostjo 2 Mbit/s ali več. Predvajanje na strani odjemalca potrebuje Microsoftov predvajalnik Silverlight, saj sistem za zaščito plačanih vsebin uporablja njegovo tehnologijo PlayReady. Videoteka je za zdaj na voljo le naročnikom Telekoma oziroma Siola, medtem ko bodo naročniki Mobitela na storitev morali počakati še mesec dni. O tem kdaj bodo do filmov prišli nesrečneži s pogodbo pri konkurenčnih ponudnikih spleta in kako se bo slovenska videoteka obnesla v primerjavi z Applovo, ki je po novem na voljo tudi na tej strani Alp, TSmedia molči.

    Objavljeno: 23.12.2011
  • Asus Transformer Prime na sodišču

    Če je danes kakšna tehnološka inovacija na pravi poti, se hitro znajde na sodišču. V primeru, da tožbe ni, iz nje bržkone ne bo kaj resnega. Asus se je pravkar pridružil velikim tekmecem za naklonjenost tržišča, saj jih podjetje Hasbro toži zaradi uporabe imena Transformer Prime. Slednje pripada robotu iz vesolja. Igrača Transformers Optimus Prime je skupaj z dotično blagovno znamko last podjetja Hasbro, ki se je ob pompu okoli nove Asusuove tablice odločilo Tajvance tožiti. Vse lepo in prav, ampak v navedenem primeru sploh ne gre za konkurenčni podjetji, saj delujeta v povsem drugačnih segmentih tržišča, za nameček pa nihče ne more očitati Asusu, da njihova tablica ni Transformer. V angleščini beseda pomeni preoblikovanje in posebnost tablice je prav to, zlahka se pretvori v pravi prenosni računalnik. Kaj se bo iz tega izcimilo, bo znano v kratkem.

    Objavljeno: 23.12.2011
  • AMD na grafičnem prestolu

    Večna vojna med grafičnima gigantoma AMDjem in Nvidio je znova postregla s premikanjem mej. Podjetje AMD je v trgovine poslalo omejeno serijo grafične kartice Radeon HD 7970, ki uradno izide šele devetega januarja. Kartica z več kot 4,3 milijarde tranzistorji je prva, ki je proizvedena v 28-nanometrskem načinu proizvodnje. Arhitektura Graphic Core Next bo poskrbela, da dobrih petsto evrov draga mrcina ne razočara svojih kupcev. Vse našteto, s tremi giga zlogi pomnilnika na 386 bitnem vodilu, bo porabilo do 300 vatov energije in bo naklonjeno navijanju kartice precej preko spočetka zastavljenih mej. Rezultat je trenutno najzmogljivejša grafična zverina ta hip. Zanimivo bo videti, kakšen bo odgovor konkurenčnega podjetja Nvidia.

    Objavljeno: 23.12.2011
  • Pirati imajo najraje Dexterja

    V današnjem času je tako, da priljubljenosti zabavnih vsebin ne moremo meriti zgolj po prodajnih podatkih. Vsaj pri številu gledalcev posameznih televizijskih nadaljevank je treba pokukati na temno stran, saj tovrstna vsebina ni enako dostopna vsepovsod po svetu. V ta namen koncem leta na spletišču TorrentFreak objavijo svojo lestvico najbolj uspešnih. Letos je prvo mesto pripadlo seriji Dexter, ki je za las prehitela fantazijsko nadaljevanko Game of Thrones. Obe sta čez leto pridelali polčetrti milijon nezakonitih prenosov. Iz rezultatov je moč izluščiti dvoje. Prvič, da so vse "na črno" uspešne serije priljubljene tudi med "poštenimi" gledalci in drugič, da se število nezakonitih prenosov iz leta v leto manjša, kar je predvsem posledica uspešnega prilagajanja distribucije novim razmeram (npr. Hulu, Netflix, …). Piratstvo torej ne škoduje in ljudje radi plačamo pošteno ceno za nekaj, v čemer uživamo. Na oboje smo že večkrat opozorili tudi sami in temo znova obujamo v uvodniku sveže številke Monitorja.

    Objavljeno: 22.12.2011
  • Symbian je mrtev

    Nadgradnja mobilnega operacijskega sistema Symbian, ki na telefone prispe februarja leta 2012, bo dokončno opravila z imenom Symbian. Imenovala se bo zgolj Nokia Belle. Spremembe bodo deležni vsi lastniki telefonov z zadnjo različico Sybiana (Anna), med njimi najdemo finske aparate N8, E7 in X7. Novo ime ne spremeni posodobitve, ki bo na naprave prinesla več navideznih zaslonov, boljše upravljanje z lebdečimi pripomočki, lepšo statusno vrstico in številne druge spremembe, ki jih novosti željni uporabniki že težko čakajo. Kaj bo z nekdanjim prvakom med mobilnimi sistemi po prihodu lepotice (Belle) še vedno ni znano. Vendar tudi, če se ga Nokia odloči še naprej podpirati, imena Symbian ne bo več.

    Objavljeno: 22.12.2011
  • Kdo bo zavzel RIM?

    O težavah podjetja RIM smo že veliko pisali. Nekdaj uspešni, inovativni Research In Motion je zadnja leta milo rečeno stagniral. Kanadčani so predolgo sedeli na lovorikah in zdi se, da tonejo vedno globlje. Ob uspehu iPada so moči uprli v izdelavo lastne tablice, ki pa je med uporabniki tako nezaželena, da se je danes otepajo tudi roparji. Le z njo so RIMljani pridelali pol milijarde izgube. Usmerili so se v programsko opremo, mobilni operacijski sistem nove generacije BBX, ki so ga zaradi zaščitenega imena morali preimenovati v BlackBerry 10. Za nameček so tik pred začetkom božične nakupovalne sezone v RIMu priznali, da naprav z njim še nekaj časa ne bo. Uspešnejši (beri premožnejši) konkurenci so se pocedile sline in RIM je čez noč postal priljubljena tarča.

    Objavljeno: 22.12.2011
  • LG prehitel Apple?

    Od predstavitve telefona iPhone 4S naprej, so govorice o inovativni televiziji iz Cupertina iz dneva v dan glasnejše. Razlogov za to je več, ne nazadnje je v enem zadnjih intervjujev Steve Jobs dejal, da bodo aparati z logotipom jabolka v bližnji prihodnosti povsem prevetrili trg televizorjev. Vseeno lahko največ zaslug za izredno zanimanje pripišemo osebni pomočnici Siri, ki uporabniku Applovega telefona nudi glasovno upravljanje z njim. Nekaj podobnega bi še kako prišlo prav v dnevni sobi, kjer še vedno kraljuje zvesti daljinski upravljalnik. Ko je bila javnost že prepričana, da bo Apple tisti, ki bo televizorjem vdihnil prepotrebne svežine, je na sceno stopil LG.

    Objavljeno: 21.12.2011
  • Samsung deli Sladoled

    Samsung je razkril načrte nadgradenj plejade svojih izdelkov. Ice Cream Sandwich bodo dobile vse aktualne oblike njihovega Galaxya, začenši s telefonoma S II in Note, ki bosta novega Androida deležna že v prvem četrtletju leta 2012. Sledile bodo naprave Galaxy R, Galaxy S II LTE ter tablice Galaxy Tab 10.1, 8.9, 7.7 in 7.0 Plus. Veliko presenečenje je izostanek Samsungovega najbolj prodajanega modela, telefona Galaxy S. Prav tako ni jasno, kaj bo s prilagojenimi različicami naprav, kakršna je tudi tablica 10.1v, ki jo je pri nas prodajal eden od ponudnikov mobilne telefonije. Po Samsungovih besedah bodo ti telefoni in tablice odvisne od volje ter pripravljenosti njihovega matičnega ponudnika.

    Objavljeno: 21.12.2011
  • Firefox 9 ima rad JavaScript (in Google)

    Izšel je spletni brskalnik Firefox s številko devet. Največ sprememb od osmice so prinesle izboljšave na področju dela s podatkovnimi tipi, ki so pohitrile izvajanje JavaScripta za dobro petino. Spremembe JavaScript v oziru optimizacije in hitrosti približajo prevedenim programom, pisanim v programskem jeziku C ali C++. Medtem ko je definiranje tipov v Cju kompleksnejše in zamudnejše, je v JavaScriptu programerjem lažje, saj prevajalnik opravi težaško delo namesto njih. Slednje je razlog za počasnejše delovanje, ki ga Firefox 9 v 20-30ih odstotkih odpravlja. Če bo poleg drobnih izboljšav in poliranja to dovolj, da vrne brskalnik na stara pota priljubljenosti, bomo videli kmalu. Po zadnjih informacijah mu kaže dobro, saj je Google končno podaljšal zajetno pogodbo z Mozillo in bo še naprej številka ena med iskalniki v Firefoxu. Slednji ima s tem zagotovljeno svetlo prihodnost vsaj nadaljnjih 36 mesecev.

    Objavljeno: 21.12.2011
  • HTC izgubil bitko

    Mednarodna komisija za trgovanje (ITC) je presodila, da je tajvansko podjetje HTC v svojih izdelkih uporabilo eno izmed tehnologij, ki jo je Apple predhodno patentno zaščitil. Vsled ugotovitve se HTCju prepove prodaja spornih izdelkov z dnem 19.4.2012. Medtem ko se možje iz Cupertina tolčejo po prsih, se HTC priduši, da je razsodbe vesel, saj potrjuje zgolj enega izmed patentov od desetih, s katerimi se je tožba začela. Tako bodo njihovi izdelki v prihodnosti siromašnejši le za eno izmed obilja možnosti, ki jih že ponujajo. Manka uporabniki naj ne bi opazili. Govora je o tako imenovanem zajemanju informacij z dotikom, kjer uporabnik iz skupine podatkov preprosto izlušči predmet zanimanja, na primer telefonsko številko, in z njim nekaj naredi, na primer izvede klic. Pri HTCju bodo sporne naprave programsko "nadgradili" in možnost takšne manipulacije popolnoma odstranili. Da pa ne bi uporabnikov pustili na suhem, bodo naslednje štiri mesece preživeli v iskanju rešitve, ki bi zagotavljala enako funkcionalnost, na povsem nov način.

    Objavljeno: 20.12.2011
  • Januarska številka Monitorja že v prodaji

    Tokrat smo nekoliko pohiteli, novo številko smo na prodajne police postavili še pred prazniki. V njej smo si ogledali področje pametnih televizorjev, oziroma funkcionalnosti, ki so združene pod imenom SmartTV. Preverili smo, kako se odnesejo televizorji znamk LG, Samsung, Sony in Philips. Poleg tega smo primerjali tudi pasivno in aktivno tehnologijo prikazovanja 3D vsebin. In ko smo že pri 3D - preizkusili smo novi prenosnik od Toshibe, ki se hvali s prikazom 3D kar brez očal.

    Objavljeno: 20.12.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji