Novice

 • Diski v letu 2000

  Po mnenju tržnih analitikov bomo v letu 2000 še naprej doživljali strmo rast zmogljivosti diskov, saj imajo proizvajalci v rezervi še precej prostora za napredovanje. Trenutno že vsi dosegajo gostoto zapisa okrog 5 GB na posamezno stran plošče, že v kratkem pa naj bi to mejo krepko presegli. Analitiki menijo, da bomo v prvi polovici leta največ dobili z nakupom diskov velikosti med 10 in 12 GB, ki bodo imeli najboljše razmerje med ceno in zmogljivostjo. Proti koncu leta naj bi se postopoma približevali 20 GB in morda celo 30 GB diskom. Pri strežniških diskih bomo že sredi leta dosegli zmogljivost 80 GB, jeseni pa nato še naslednjo magično mejo -- 100 GB na disk.

  Objavljeno: 10.1.2000več
 • Internet bo postal poslovno stičišče

  Skupina Boston Consulting Group je ocenila, da se bo obseg elektronskega poslovanja (e-commerce) med ameriškimi podjetji v obdobju do leta 2003 povečeval letno za 33 %. Takrat naj bi bila elektronsko opravljena že dobra četrtina vsega poslovanja med ameriškimi podjetji. Večino elektronskega poslovanja med podjetji (business-to-business ali B-to-B) bo obsegala maloprodaja, avtomobilska industrija, poslovanje z izdelki visokih tehnologij in poslovanje z vladnimi organizacijami.

  Objavljeno: 10.1.2000več
 • Tehnologija za razpoznavanje znakov v Linuxu

  Podjetje Communication Intelligence Corporation (CIC), znano predvsem po programu Jot za poenostavljen vnos znakov v ročne računalnike, opremljene le s peresom, je najavilo, da skupaj z novoustanovljeno družbo Middlesoft razvija tehnologijo za razpoznavo znakov v operacijskem sistemu Linux. Nova tehnologija, ki sloni sedanjem paketu Jot in razvojnem kompletu InkTools, naj bi predstavljala temelj za ročne in žepne računalnike z Linuxom. Družba Middlesoft naj bi tehnologijo prilagodila za rabo na posebnem grafičnem vmesniku, optimaliziranem za majhne zaslone. Trenutno še ni znano, kdaj bodo izdelki pripravljeni za javnost.

  Objavljeno: 9.1.2000več
 • Metacreations z obsežnimi spremembami

  Po zasedanju upravnega odbora, na katerem so obravnavali ne preveč spodbudne poslovne rezultate, so se pri družbi Metacreations odločili za radikalni korak. Napovedali so obsežno zmanjšanje števila izdelkov, odpustili pa bodo tudi 100 od skupno 250 zaposlenih. Za naslednje poslovno četrtletje tudi napovedujejo izgubo v višini med 38 in 42 milijoni dolarjev. Predstavniki podjetja so napovedali, da se bo družba odslej osredotočila predvsem na orodja za čedalje uspešnejšo elektronsko ekonomijo, predvsem na svoj spletni pretočni grafični zapis Metastream. Večino drugih izdelkov bodo nehali razvijati in prodajati, nekaj pa naj bi jih tudi prodali drugim proizvajalcem. Trenutno še ni povsem jasno, kakšno usodo bodo imeli izdelki, kot so Painter, Kai's Power Tools, Ray Dream Designer, Bryce in drugi.

  Objavljeno: 9.1.2000več
 • Qualcomm ne bo več izdeloval telefonov

  Ameriško podjetje Qualcomm je razvilo brezžično prenosno tehnologijo CDMA (Code Division Multiple Access). Uspeh telefonov, ki temeljijo na tej tehnologiji, je Qualcommu zagotovil naziv enega najuspešnejših telekomunikacijskih podjetij, vrednost njihovih delnic pa je nenehno rasla. Američani pa so vendarle že septembra lani napovedali, da bodo še isto leto prodali del podjetja, ki se ukvarja z izdelavo telefonov. Poznavalci so že takrat menili, da Qualcomm ne more vztrajati v tekmi s tremi največjimi proizvajalci mobilnih telefonov (Nokia, Motorola, Ericsson). Dodaten udarec tržnemu boju predstavljajo tajvanski in korejski proizvajalci, ki s cenejšimi telefoni počasi a prepričljivo krepijo svojo navzočnost na trgu.

  Objavljeno: 9.1.2000več
 • Dogovor o satelitih nad Atlantikom

  Satelitska operaterja Eutelsat in Loral Skynet sta sklenila dogovor o uporabi orbitalnih leg nad Atlantskim oceanom. Loral bo tako lahko takoj začel tržiti satelit Telstar 12 (nekdanji Orion 2) na orbitalni legi 15 stopinj zahodno, kjer so preizkušanja že končana. Eutelsat bo še naprej razvijal storitve na legi 12,5 stopinje zahodno, ki so jo tržno imenovali Atlantska vrata (Atlantic Gate). Oba satelitska operaterja pa sta ob sklenjeni pogodbi bila trdno prepričana, da bodo vsa potrebna dovoljenja za prenos signalov na satelit in delovanje v Združenih državah pridobili v kratkem.

  Objavljeno: 8.1.2000več
 • Poslovni rezultati družbe 3Com

  3Com je sporočil poslovne rezultate drugega poslovnega četrtletja. Družba je zabeležila dobiček v višini 130,9 milijona dolarjev, kar je nekoliko manj od 133,4 milijona dolarjev, zasluženih v enakem obdobju pred letom dni. Celotna prodaja je dosegla višino 1,475 milijarde dolarjev, kar je 12 % manj od tiste v letu 1998. Zmanjšanje gre predvsem na račun slabše prodaje razdelilnikov, stikal, usmerjevalnikov in zlasti modemov, pri kateri je prišlo do 14 % padca. Omrežni izdelki so skupno prinesli 583,2 milijona dolarjev, modemi pa 620,9 milijona dolarjev.

  Objavljeno: 8.1.2000več
 • Brezžični vmesniki za domačo rabo

  Tržni analitiki že dalj časa napovedujejo prihod brezžičnih omrežnih vmesnikov za rabo doma. Prvi je na to področje posegel Apple z brezžičnim sistemom AirPort, ki je bil predstavljen sočasno s prenosniki iBook, zdaj pa na ta izziv odgovarjajo tudi proizvajalci računalnikov PC, med prvimi Dell, ki je predstavil družino izdelkov za brezžični prenos podatkov, ki je še cenejši in zmogljivejši od Applove ponudbe. Družina izdelkov Dell 4800LT temelji na tehnologiji družbe Aironet in podpira komunikacije z do 11 Mb/s v območju 50 metrov, celota pa je združljiva z mednarodnim standardom IEEE 802.11b.

  Objavljeno: 8.1.2000več
 • Compaq podpisal pogodbo s podjetjem Be

  Compaq je podpisal pogodbo s podjetjem Be, po kateri bodo nekoliko spremenjeno in okleščeno različico operacijskega sistema BeOS z delovnim imenom Stinger uporabili v internetnih terminalih, ki jih načrtujejo za prvo polovico leta 2000. Stinger bo vseboval osnovni operacijski sistem, spletni brskalnik in javanski navidezni stroj, posebej pa bo prilagojen za večpredstavne podatke in programe.

  Objavljeno: 7.1.2000več
 • Bliskovitih šest mesecev

  V pol leta po komercialnem začetku delovanja je hrvaški operater GSM telefonije VIP.net pridobil 140 tisoč uporabnikov in ustvaril skoraj polovični delež na hrvaškem trgu telefonije GSM. Na hitro rast njihovih uporabnikov je vplivala predvsem uvedba vnaprej plačane telefonije VIP.me, ki je sledila dva meseca po začetku delovanja omrežja 091. VIP.me je bila prva tovrstna storitev na Hrvaškem in do druge polovice decembra pravzaprav edina. Pokritost s signalom VIP.net je v drugi polovici decembra 1999 dosegala 85 % tamkajšnjega prebivalstva. Po nekaterih spremembah lastniške strukture je največji lastnik VIP.neta, avstrijski Mobilkom, postal tudi večinski lastnik (51,1 %).

  Objavljeno: 7.1.2000več