Objavljeno: 7.8.2020 10:00 | Teme: huawei

Zunanji minister Logar bo s Pompeom podpisal izjavo o varnosti omrežij 5G

Zunanji minister Anže Logar bo z ameriškim zunanjim ministrom Mikom Pompeom prihodnji teden ob njegovem obisku v Ljubljani podpisal skupno izjavo med Slovenijo in ZDA o varnosti omrežij 5G. 

Tudi sam Pompeo je sporočil, da v ponedeljek odhaja na Češko, v Slovenijo, Avstrijo in na Poljsko. Izrazil je prepričanje, da bo šlo za "zelo pomembno in produktivno pot".

Pompeo bo sicer eden najvišjih predstavnikov ameriške administracije, ki bo obiskal Slovenijo po več kot desetletju. Zadnji visoki ameriški obisk je bila leta 2008 udeležba tedanjega ameriškega predsednika Georgea Busha mlajšega na vrhu EU-ZDA v času predsedovanja Slovenije Svetu EU. Zadnji dvostranski obisk kakšnega ameriškega državnega sekretarja v Sloveniji pa sega v leto 1997, ko je Ljubljano obiskala Madeleine Albright.

Leta 2010 je Slovenijo obiskal tudi tedaj sicer že nekdanji ameriški državni sekretar Collin Powell. Udeležil se je Strateškega foruma Bled.

V ospredju Pompeove turneje po štirih evropskih državah, ki jih je označil za "velike prijateljice Amerike", naj bi bili predvsem pogovori o varnosti telekomunikacijskih omrežij naslednje generacije. Čeprav to ni neposredno navedeno, pa naj bi bilo to bilo uperjeno predvsem proti Kitajski in njenemu tehnološkemu velikanu Huawei. Tudi na sredini novinarski konferenci je Pompeo takoj po napovedi poti v Evropo nadaljeval predvsem o sporih s Kitajsko in napovedal več ukrepov za zagotavljanje varnosti v kibernetskem prostoru.

V tem okviru namerava tako Pompeo tudi s Slovenijo doseči podpis posebne izjave o o varnosti omrežij 5G, kakršno so ZDA že sklenile z več državami, od Poljske in Češke do Romunije, Estonije in Latvije. V osnutku skupne izjave, ki ga je junija pridobila STA, je navedenih več varnostnih pogojev, glede katerih naj bi se državi strinjali, da so nujni za vzpostavitev varnega omrežja 5G.

Besedilo med drugim določa, da je treba natančno preveriti ponudnike in njihove dobavitelje. Pri tem je treba med drugim preveriti transparentnost njihovega lastništva, spoštovanje pravic intelektualne lastnine in ali so zavezani zakonodaji, ki zahteva transparentnost korporativnega upravljanja. Državi bi s skupno izjavo prav tako izpostavili nujnost zavedanja o pomenu varnosti omrežij na ravni zveze Nato in EU.

Ker bi izjava lahko omejila sodelovanje Huaweija pri vzpostavljanju omrežja 5G v Sloveniji, so v tem kitajskem tehnološkem velikanu slovensko vlado pozvali na pogovore o varnostnih vprašanjih tehnologije 5G, vladi pa so ponudili tudi podpis sporazuma o neprisluškovanju, s katerim bi zagotovili, da ne bo dopustil uporabe svoje tehnologije za nadzor.

Na vladi se zaenkrat na ta poziv še niso odzvali. Na vprašanje STA, ali se bodo odzvali na ta poziv Huaweija, so iz vladnega urada za komuniciranje odgovorili le, da "vlada o tej temi še ni razpravljala".

Vir: STA

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

z.novak49 | 7.8.2020 | 16:28

Nesramno, saj res se po tem lahko prepričamo o trgovinskih pritiskih in vsiljevanju enostranskih stališč v tem primeru stališč ZDA celemu svetu.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

0dAqUiHKe3c

  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji