Objavljeno: 8.10.2019

ZDA po novem tudi nad HikVision

Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, ki je letos močno prizadela drugega največjega proizvajalca telefonov na svetu in vodilno podjetje na področju 5G, Huawei, se je včeraj zavihtela tudi nad druga kitajska podjetja. Najbolj znano med njimi je HikVision.

Združene Države Amerike so včeraj na spisek podjetij, za katere velja prepoved trgovanja brez eksplicitnega dovoljenja ameriškega ministrstva za trgovino (Commerce Department), dodali tudi podjetja HikVision, Dahua Tehchnology, SenseTime, iFlytek in še nekatera druga. Gre za podjetja, ki delujejo na področju umetne inteligence in strojnega učenja, ameriška država pa jih obtožuje, da Kitajska njihovo tehnologijo uporablja za zatiranje Ujgurske muslimanske manjšine. HikVision je denimo vodilno podjetje v svetu za proizvodnjo naprednih nadzornih kamer, ki imajo vgrajene sisteme za prepoznavanje obrazov, iFlytek pa se ukvarja s prepoznavanjem govora.

 

 

Govorice o morebitni tovrstni blokadi podjetja HikVision so se pojavile že pred časom, podjetje pa je takrat izjavilo, da se s tem ne obremenjuje, saj da večina dobaviteljev za njihove izdelke izvira iz Kitajske. Spomnimo, da podobno že ves čas zatrjuje tudi Huawei, ki je letos ostal brez mednarodnega tržišča za svoje nove mobilne telefone, nazadnje za modele iz serije Mate 30. Prodajali jih bodo le na Kitajskem, saj jih brez (ameriških) Googlovih servisov in aplikacij v svetu ne bo kupil nihče. Tudi HikVision po nekaterih virih uporablja ključne komponente, ki jih izdelujejo ameriška podjetja nVidia in Intel.

 

 

Skrb za demokracijo in človekove pravice se slišita zelo lepo, ne pozabimo pa, da je ameriški predsednik Donald Trump pred časom javno povedal, da gre pri vsem skupaj v resnici za trgovinsko/carinsko vojno med ZDA in Kitajsko in da bo po potrebi na vse te in podobne (varnostne) pomisleke pri priči pozabil, »če bo prišlo do dogovora s Kitajsko«.

 

 

Pričakujemo lahko torej, da bomo sčasoma priče še kakšni razširitvi »prepovednega spiska«, kjer se bo denimo znašel tudi največji svetovni proizvajalec samodejnih letalnikov (»dronov«) DJI, ki izvira iz Shenzena, Kitajska. Menda, da se da tudi z letalniki nadzirati manjšine…

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji