Objavljeno: 13.8.2019 05:00

Zaradi na dotik občutljivega zaslona dve nesreči ameriških rušilcev

V ameriški vojni mornarici imajo novi rušilci iz razreda Arleigh Burke krmiljenje urejeno prek zaslonov, ki so občutljivi na dotik. Na mostu imajo več posebnih konzol (Ship’s Control Console), ki omogočajo nadzor nad ladjo prek kontrol, ki so prikazane na zaslonih. Američani sedaj ugotavljajo, da to ni najbolj modro.

Pred dvema letoma sta se namreč zgodili dve hudi nesreči. Najprej se je junija 2017 rušilec USS Fitzgerald zaletel v filipinsko tovorno ladjo, pri čemer je umrlo sedem ameriških mornarjev, tri mesece pozneje pa se je rušilec USS John S. McCain zaletel v liberijski tanker. Umrlo je deset ljudi. Sledila je podrobna preiskava, ki je pokazala vrsto vzrokov, med katerimi je bil glavni utrujena posadka, ki ni imela nadzora nad situacijo. A k temu je obilno pomagal tudi nepregleden uporabniški vmesnik.

Zato bodo prihodnje leto vse rušilce tega razreda predelali tako, da bodo dobili nazaj fizična krmila. Nesreča USS John S. McCain je bila neposredno povezana s tem, da je kapitan želel nadzor hitrosti ločiti od nadzora smeri, da bi vsak parameter uravnaval drug častnik na svoji konzoli. Nihče pa ni vedel, da če ladja pluje z vklopljenim načinom backup manual mode, v takem primeru sistem prenese nadzor obeh parametrov na novo konzolo. Tako so tri minute ugotavljali, zakaj je ladja nenadoma začela pluti v napačno smer (druga konzola, ki je dejansko nadzirala smer, je ponastavila kurz), kar je bilo preveč, da bi se v natrpanih vodah še lahko izognili trčenju.

Uporabniški vmesnik ni bil glavni krivec, je pa odigral pomembno vlogo, ker ni bil pregleden in ker ni jasno pokazal, kdo ima kaj pod nazorom. Uporabniški vmesnik mora biti pregleden in ne sme povzročati dodatne zmede. Zaradi tega bodo na dotik občutljive zaslone s teh konzol odstranili. Ni vsak napredek dober.

ArsTechnica

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji