Objavljeno: 24.6.2020 13:20 | Teme: koronavirus, politika

Vlada ponovno razmišlja o uvedbi aplikacije za sledenje kontaktov

Vlada bo na naslednji seji predvidoma sprejela nekaj ukrepov za zamejitev ponovnega širjenja novega koronavirusa. Notranji minister Aleš Hojs je v televizijski oddaji ponovno izpostavil možnost poskusa uvedbe aplikacije za sledenje.

Vlada sicer malce zmede – minister Hojs je govoril o aplikaciji, s katero bi policija nadzirala upoštevanje karantene, hkrati pa je zagotovil, da so v Nemčiji in drugih delih Evrope razvite aplikacije, ki zagotavljajo anonimnost in hkrati omogočajo izvajanje nadzora karantenskih odločb.

Toda tu gre tu za mešanje dveh različnih tipov aplikacij. Te, o čemer naj bi govoril minister, ne poznamo, vsaj v Evropi ni aplikacij, s katerimi bi policija (ali kak drug organ) preverjal lokacijo okuženih.

Se pa razvija vse več aplikacij za sledenje morebiti okuženih kontaktov – med drugim je taka italijanska aplikacija Immuni, podobno imajo tudi v Nemčiji. Te aplikacije zagotavljajo zgledno raven zasebnosti, so pa namenjene boljšemu pregledu nad širjenjem koronavirusa in hitrem posredovanju v primeru, da smo bili v stiku z okuženim. Ne gre torej za izvajanje nadzora ali kakršnokoli sledenje lokaciji uporabnikov.

Mnenje ministra je, da bi morala biti uporaba te aplikacije obvezna. Kot rečeno, ni čisto jasno, o katerem tipu aplikacije je sploh govoril – lahko, da bi si res želel aplikacijo za sledenje lokaciji uporabnikov (kar bi bilo protizakonito), bolj verjetno je, da je mislil aplikacijo za sledenje stikom. 

Ob tem velja poudariti tudi dejstvo, da bi s tako aplikacijo potencialno lahko pokrili le okoli 60% prebivalstva – tak je delež uporabnikov pametnih telefonov v Sloveniji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

karlos_peter | 24.6.2020 | 13:58

Samo da se ne bo tudi pri nas tudi takole koncalo! The UK Gov just spent £11.8 million on a COVID tracking app, in a 10 week project that’s failed to deliver. Here’s the github: github.com/nhsx/ https://www.reddit.com/r/programming/comments/henwet/the_uk_gov_just_spent_118_million_on_a_covid/

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji