Objavljeno: 25.3.2020 13:00

V Slovenskih računalniških trgovinah omejene zaloge

Koronavirus je med drugim načel tudi logistične povezave, hkrati pa dvignil povpraševanje po določenih artiklih – zaloge tehnične opreme tako kopnijo tudi v naših računalniških trgovinah.

Eden izmed bolj popularnih artiklov so danes denimo spletne kamere – teh v naših trgovinah skoraj ni več, najdejo se le še nekateri dražji modeli. To seveda ne preseneča, saj je množica uporabnikov na enkrat prešla na delo od doma, raste potreba po telekonferencah, predavanjih in video sestankih. Med popularnejšimi kosi opreme so tudi slušalke z integriranimi mikrofoni.

Po naših podatkih naj bi naše trgovine in distributerji imeli solidno zalogo opreme, med drugim tudi prenosnikov in posameznih komponent, a če pride do dolgotrajnejše karantene, bo tudi ta zaloga začela kopneti. Večji problem znajo biti bolj "obskurne" komponente, katerih zaloge so že tako ali tako omejene. Pri manj pomembni opremi je že sedaj občutiti padec prodaje – manjši uvozniki v tem trenutku pogosto le odprodajajo obstoječe zaloge in ne naročujejo novih.

Analitsko podjetje IDC je sicer pred kratkim objavilo poročilo, po katerem naj bi skupna prodaja računalnikov v letošnjem letu padla. V prvi fazi bo šlo to na račun zaprtju fizičnih trgovin, izogibanju javnih krajev in splošno varčevanje potrošnikov, v drugi fazi pa za pomanjkanju inventarja, tako zaradi ovir pri logistiki kot zaradi ustavitve proizvodnih kapacitet.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji