Objavljeno: 1.3.2019 10:00

Tudi Apple raziskuje preklopne telefone

V zadnjem tednu sta ogromno zanimanja požela preklopna telefona Samsung Galaxy Fold in Huawei Mate X, sodeč po novem patentu pa tudi Apple razmišlja o tem področju.

Apple se v nove tehnologije pogosto spusti med zadnjimi (recimo pri vodotesnosti telefonov, brezžičnem polnjenju, vpeljavi zaslonov OLED), a vseeno vemo, da vlaga kar veliko denarja in energije tudi v razvoj. Je pa ameriški patentni urad (USPTO – U.S. Patent and Trademark Office) objavil Applovo prijavo za patent, ki bi pomagala pri obrabi preklopnega zaslona. V prijavi pri Applu navajajo, da je del zaslona, ki se dejansko preklaplja oziroma zvija, potencialno najbolj na udaru za poškodbe, predvsem takrat, ko je v zelo mrzlem okolju. V patentu tako opisujejo rešitev, ki segreje pregibni del zaslona in s tem zniža možnosti za poškodbe. Hkrati bi lahko dodali zaklop, ki bi v prehladnem vremenu preprečeval preklop telefona oziroma zaslona.

Seveda je vprašanje, kako resno se Apple sploh loteva tega področja – velika tehnološka podjetja redno prijavljajo kopico patentov, s katerimi nimajo pravih načrtov, a jih prijavljajo preventivno. Kar se tiče telefonov s preklopnimi zasloni pa novih modelov še nismo imeli v rokah, a smo vseeno skeptični predvsem kar se tiče kakovosti in trpežnosti zaslonov. Zaslona imata v obeh primerih namreč plastično vrhnjo plast, pri Samsungu so sicer povedali, da naj bi tečaj zdržal vsaj 200.000 preklopov. Dodatni problem je tudi programska oprema, saj aplikacije na Androidu niso ravno prilagojene taki kvadratni obliki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji