Objavljeno: 14.9.2007

Tretjina projektov presega proračun

Raziskava, ki jo je sponzorirala družba Computer Associates (CA), je pokazala, da tretjina vseh projektov IT v izvedbi preseže predvidena proračunska sredstva za 10 do 20%. Raziskava med več kot 100 direktorji informatike v velikih korporacijah je pokazal obenem, da okoli četrtina projektov presega predvidena sredstva za 50% ali več.

Eden od razlogov za tako stanje je brez dvoma podatek, da velika podjetja v vsakem trenutku izvajajo v povprečju 29 projektov, pri čemer so sredstva, zlasti človeški viri, deljeni med projekti. Med ostale razloge za prekoračitve predvidenih sredstev sodijo pomanjkljivo planiranje, razširitve ciljev med samim izvajanjem projektov in neidentificirane odvisnosti od drugih projektov, ki lahko potekajo sočasno ali pa sploh niso bili začeti.

Povrh vsega gre razloge za tolikšno neuspešnost iskati tudi v pomanjkljivih postopkih za poročanje in spremljanje poteka izvajanja projektov. Raziskava je pokazala da okoli 39% vseh direktorjev informatike nima jasne slike nad projekti, ki se izvajajo v njihovih okoljih. Posledica je seveda ta, da s tem nimajo mehanizmov, kako ugotoviti, kdaj so bili presežena proračunska sredstva.

Avtorji raziskave med zaključki navajajo tudi zgrešeno dojemanja oziroma metode ocenjevanja uspešnosti projektov. V večini vprašanih podjetij uspešnost projektov še vedno ocenjujejo pretežno skozi podatek, ali so bile aktivnosti izvedene v okviru planiranih sredstev, namesto da bi sodili v luči strateške vrednosti za podjetja. Težave pri projektih nastopajo tudi v načinu upravljanja delovne sile, kjer izkušenim strokovnjakov pogosto dajejo poleg projektnih tudi druge naloge, namesto, da bi strateško omejili na naloge, kjer bi bili najbolj učinkoviti za cilje projektov.

Napol za šalo, napol zares - projekti pogosto ne dosegajo ciljev zaradi različnega dojemanja kaj je treba narediti.

http://www.ca.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji