Objavljeno: 4.2.2011

Telekomovo optiko (FTTH) bo lahko uporabljala tudi konkurenca

Agencija za pošto in elektronske komunikacije (APEK) je ta teden objavila odgovore na pripombe operaterjev na Analizo upoštevnih trgov 4 oziroma 5 (širokopasovni dostop) in bo v mesecu dni izdala dve odločbi, ki bosta Telekomu Slovenije kot operaterju s pomembno tržno močjo na omenjenih trgih nalagali določene obveznosti. Gre predvsem za obvezo razvezanega dostopa do optične zanke, ki bo uveljavljena s 1. julijem 2011 in na podlagi katere bo tudi Telekomova konkurenca lahko ponujala svoje storitve (internet, telefonija, televizija) prek optičnih priključkov (FTTH) Telekoma Slovenije, ki jih trenutno uporablja samo Telekomov SIOL. Podobno je že nekaj let v veljavi (polno) razvezan dostop do bakrene zanke, ki tudi alternativnim operaterjem (in ne samo SIOLu) omogoča ponujanje njihovih storitev na telefonskih priključkih Telekoma Slovenije (tehnologija xDSL).

APEK je odločbe o obveznostih na trgih širokopasovnega dostopa po enekem postopku (analiza trgov, zbiranje pripomb, odgovori APEKa) sicer pripravil že pred dobrim letom, konec leta 2009, vendar do izdaje odločb potem ni prišlo, ker je bil direktor APEKa, Tomaž Simonič nenadoma razrešen. Njegova naslednika, najprej Dušan Schuster in potem Miha Krišlej sta zaradi spremenjenih ekonomskih razmer na trgu, ki so upočasnile vlaganje v optična omrežja, ves postopek ponovno izpeljala. Največja razlika med predlaganimi ukrepi leta 2009 in letošnjimi je v tem, da bo Telekom sedaj lahko sam določal cene dostopa do priključkov FTTH, medtem ko bi po prvotnem predlogu te cene določal APEK. V obeh primerih pa bi moralo biti uporabljeno stroškovno načelo (Telekomu mora zagotavljati primeren donos za investicijo v izgradnjo omrežja), hkrati pa ne sme prihajati do tako imenovanih cenovnih škarij, ko bi bila cena najema priključka nesorazmerna s SIOLovo ceno storitev na tem priključku (kar bi pomenilo, da SIOL posluje z izgubo oziroma da najema priključek po nižji ceni kot konkurenca)

Telekom je do sedaj zgradil okrog 80.000 optičnih priključkov (FTTH), od katerih jih je kakšnih 30.000 že v (SIOLovi) uporabi. Če bodo tudi drugi operaterji lahko uporabljali te priključke, se utegne zgoditi, da bodo številni uporabniki namesto SIOLa izbrali drugega ponudnika (kot se to že nekaj leta dogaja na bakrenih priključkih). Telekom ocenjuje, da bo zaradi te nove regulacije na letni ravni izgubil vsaj 16 milijonov evrov prihodkov, ob tem pa bo imel še dodatnih 10 milijonov stroškov in zahteva simetrično regulacijo - torej da bi obveza razveze veljala tudi za T-2.

Več: http://www.apek.si/sl/odgovori_na_pridobljena_mnenja_in_pripombe_na_analizi_upostevnih_trgov_4_in_5

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji