Objavljeno: 12.4.2019 14:00

Švica razmišlja o uzakonjenju veriženja blokov

Švicarska vlada je odprla razpravo o predlogu spremembe zakonodaje, po katerem bi postavili zakonske temelje za uporabo tehnologije veriženja blokov (blockchain) in porazdeljenih knjig (DLT, distributed ledger technology) v švicarskem svetovno priznanem finančnem sektorju.

Z novim predlogom naj bi odpravili ovire ter omejili tveganja povezana z novimi tehnologijami, obenem pa temu trgu dali pravno gotovost pri njihovi vpeljavi. Razprava naj bi potekala do junija, nakar pričakujejo nadaljevanja postopka sprejemanja zakonskih sprememb. Če bo predlog sprejet, se bo Švica zavihtela na vrh seznama držav, ki želijo ali nameravajo vpeljati tehnologije veriženja blokov in porazdeljenih knjig v gospodarskih in finančnih dejavnostih.

Zanimivo, da Švica sočasno preučuje tudi možnost, da bi v omrežjih, ki so sponzorirana in upravljana s strani javnosti (crowd donating, crowd supporting) vpeljala strožji nadzor za boj proti pranju denarja in financiranja terorističnih organizacij. Znano je, da so prav ta omrežja pogosto zlorabljena tudi v take namene. Zaradi sočasnosti zakonskih predlogov pa bodo kot kaže te spremembe obravnavali nekoliko kasneje, saj računajo da bo prvotni predlog za rabo veriženja blokov in porazdeljenih knjig, vključeval tudi mehanizem za preprečevanje takih zlorab.

Švica se že lep čas skuša uveljaviti kot vodilna sila tudi na področju digitalne finančne industrije. V ta namen so ustanovili združenje Crypto Valley Association (CVA), ekosistem za uporabo rešitev s področja veriženja blokov in sorodnih tehnologij. S tem želijo ne le zadržati kapital, ki je v državi, temveč pritegniti novega.

Znano je, da je lani tudi Slovenija začela s podobno sistemsko kampanjo, po kateri želi biti na čelu »nove ekonomije«, kamor sodi tudi področje veriženja blokov in porazdeljenih knjig. Na lanskoletnem posvetu na Brdu pri Kranju je bila prisotna tudi Švica in videti je, da so zdaj na tem področju zopet korak pred našo državo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji