Objavljeno: 10.7.2018 10:00

Slovenska hitrost do interneta malce pod povprečjem

Razvijalci neuradnega standarda za merjenje hitrosti interneta, podjetje Ookla, že nekaj časa redno objavlja statistiko hitrosti, ki jih dosegajo njihovih 500 milijonov uporabnikov, med katerimi je tudi veliko prebivalcev Slovenije. Sprehod po njihovih statističnih straneh in straneh z zanimivostmi je vedno zanimiv.

Tako lahko recimo preberemo, da je v letu 2017 globalna »hitrost interneta« zrasla za 31,6%, hitrost interneta na mobilnih telefonih pa za 30,1%.  Ugotovimo lahko, da ima povprečen internetni uporabnik (no, prav, povprečen uporabnik merilnika Speedtest) hitrost prenosa 46,25 Mb/s k sebi in 22,47 Mb/s od sebe.  Globalne mobilne hitrosti pa so nekoliko nižje – 23,54 in 9,28 Mb/s.

Slovenija se odreže dokaj dobro, s hitrostjo ožičenega interneta 41,29 skozi 14,78 Mb/s (vendarle nekaj pod svetovnim povprečjem) in hitrostjo mobilnega 32,79 skozi 11,28 Mb/s.

Zanimivo je, da je hitrost prvega možno poskočila letošnjega marca, kdo bi vedel zakaj, pa tudi to, da nekoliko višje hitrosti dosegajo uporabniki iPhonov.

Zanimive so še statistike gigabitnih testov, torej števila uporabnikov, ki do Speedtest.net dostopajo s hitrostmi v okolici megabita na sekundo. Največ jih je v Severni Ameriki, sledi Evropa, od Evropskih mest pa prednjači Pariz, ki mu sledi – Bukarešta.

Seveda ne bo odveč pripomniti, da vse te številke, četudi zelo zanimive, v resnici niso reprezentativne, saj vzorec uporabnikov, ki si merijo hitrost nikakor ni standardiziran. Navsezadnje – kolikokrat ste do teh meritev dostopali sami? In kakšne vrednosti ste dosegli? Ste to počeli doma, ali na široki službeni »pipi«?

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji