Objavljeno: 11.7.2009

Skoraj 80 odstotkov nas deska vsak dan

Obsežna raziskava uporabe spleta v Sloveniji, ki jo podjetje iPROM (skupaj z raziskovalno družbo Valicon) izvaja že od leta 2005, je postregla z zanimivimi izsledki. Raziskovalci ugotavljajo, da smo Slovenci izjemno aktivni na spletu, saj je pri nas kar 78 odstotkov vsakodnevnih uporabnikov spleta, ki uporabljajo najrazličnejše možnosti.

Domači deskarji splet uporabljajo predvsem za iskanje informacij prek iskalnikov in za spremljanje dnevnih novic. Rezultati raziskave kažejo, da je vsakdanja uporaba spleta postala nekaj povsem običajnega. Najpogosteje splet uporabljajo mladi v starosti med 15. in 29. letom, šolajoči oziroma višje izobraženi, brez rednih dohodkov ali z nadpovprečno visokimi dohodki. Ta skupina uporabnikov splet tudi najbolje pozna. Razlika med spoloma je z leti izginila, zato je zastopanost enega in drugega spola praktično enaka.

Splet se v največji meri uporablja za iskanje informacij prek spletnih iskalnikov (87 odstotkov) in spremljanje novic (77 odstotkov). Več kot polovica vprašanih splet uporablja še za gledanje videoposnetkov in takojšnje sporočanje ter za poslušanje radia in glasbe. Tekom dneva se zmanjšujeta branje e-pošte in dnevnih novic, poveča pa se pregledovanje video vsebin, forumov, blogov in druženje v spletnih skupnostih.

Glasbo in filme s spleta vsak dan prenaša ena tretjina uporabnikov, nadaljnjih 22 odstotkov nekajkrat na teden in 18 odstotkov nekajkrat na mesec. Skoraj 40 odstotkov vprašanih spremlja televizijske programe prek spleta vsaj nekajkrat na mesec (8 odstotkov dnevno).

Skoraj tri četrtine anketiranih je že opravilo spletni nakup, četrtina jih to počne vsaj nekajkrat mesečno. Se pa pred nakupom izdelka o njem na spletu pozanima 60 odstotkov vprašanih, 30 odstotkov jih to redno počne. Spletno bančništvo večkrat na mesec uporablja 38 odstotkov anketiranih. Zanimiv je tudi podatek, da je skoraj ena četrtina vprašanih že vsaj enkrat imela zmenek prek spleta.

www.iprom.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

HC1qqZaCLXM

  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji