Objavljeno: 15.5.2019 09:00

San Francisco prepovedal prepoznavanje obraza

San Francisco je postalo prvo mesto v Združenih državah Amerike s prepovedjo uporabe tehnologije za prepoznavanje obraza.

Nadzorniki mesta San Francisco so z glasovanjem 8 proti 1 prepovedali uporabo prepoznave obraza. Prepoved velja za vse mestne službe, vključno s policijo. Pobudnik prepovedi je bil nadzornik Aaron Peskin, ki se zavzema za zaščito posameznikovih pravic in svoboščin. S prepovedjo želijo v mestu meščanom še naprej zagotavljati svobodno življenje brez nenehnega nadzora vladnih teles. Sploh pa tehnologija še ni zrela in dovolj natančna, pravijo. Nasprotniki menijo, da bi bilo bolje uvesti nekakšen začasen moratorij za tehnologijo, saj bo v prihodnosti zagotovo še napredovala.

Odločitev je dvignila precej prahu, z njo ni zadovoljna ameriška vlada kot tudi ne trgovci, ki so si od posla z dotično tehnologijo obetali velike zaslužke. Med glasnejšimi je trgovski velikan Amazon. Kaj veliko negodovanje ne bo pomagalo, saj o prepovedi tehnologije za prepoznavo obraza razmišljajo tudi v drugih mestih. Najbližje podobni odločitvi so v sosednjih mestih, Oaklandu in Somervillu.

San Francisco Chronicle

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji