Objavljeno: 8.8.2019 14:00

Samsung Galaxy Book S – Windows s procesorjem ARM

Samsung je na dogodku Unpacked, ki je bil posvečen telefonu Galaxy Note 10, predstavil tudi prenosnik, ki ga poganja Qualcommov najnovejši procesor Snapdragon 8cx.

Snapdragon 8cx je seveda procesor, ki temelji na arhitekturi ARM in ne Intel (x86, x64), kot smo prenosnike vajene zadnja desetletja, hkrati pa na njem tečejo Windows 10 (za ARM), zato je za uporabnike videti enako, kot vsi ultratanki prenosniki. »ARMovskih« prenosnikov je sicer že kar nekaj (v Sloveniji niti ne),  toda Samsungov Galaxy Book S je prvi, ki uporablja trenutno najhitrejši Qualcommov procesor, ki je bil razvit posebej za prenosnike. Qualcomm pravi, da naj bi bil hitrostno primerljiv z Intelovimi procesorji Core-i5, hkrati pa naj bi trošil 2x manj električne energije. Ne čudi torej, da Samsung svoj izredno tanek in lahek prenosnik ceni na kar 23 ur delovanja.

V praksi bo to seveda treba še izmeriti, toda dejstvo je, da je prenosnik v praksi videti popolnoma normalno hiter (Microsoftova Word in Excel se odpreta v sekundi ali dveh), hkrati pa je izredno prenosen in primeren za potovanja. Prenosnik je »stalno prižgan« (allways on), torej je takoj pripravljen za delo in v omrežje stalno povezan prek povezave LTE. Tako kot telefoni, ki smo jih take vajeni že zelo dolgo. Enako ga tudi polnimo, s polnilcem USB-C, lahko tudi telefonskim.

Cena Galaxy Book S se bo začela pri 999 dolarjeih, v prodaji pa bo septembra. Upali bi si staviti, da pri nas ne.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 8.8.2019 | 15:04

Glede na to, da zadeva bazira na ARM-u, verjetno ne more poganjati x86 aplikacij? Ali pač?

Jure Forstnerič | 8.8.2019 | 15:14

Windows 10 ima vgrajeno emulacijo, t.i. WOW64 layer, ta omogoča poganjanje 32 bitnih aplikacij v 64 bitnem okolju, hkrati tudi x86 aplikacije na ARM procesorjih: https://docs.microsoft.com/en-us/windows/uwp/porting/apps-on-arm-x86-emulation

Vlajke | 8.8.2019 | 18:32

Super! Hvala

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji