Objavljeno: 6.10.2018 07:00

Roboti bodo pomagali v gradbeništvu

Umetna inteligenca, še posebej pa računalniški vid omogočajo hiter razvoj robotov za posebne namene, kjer doslej še niso bili prisotni. Roboti so že precej časa prisotni v proizvodnji, na primer avtomobilov, vse pa kaže, da je gradbeništvo naslednje gospodarsko področje, kjer bodo našli utemeljene in koristne načine rabe.

Japonski inštitut za industrijski razvoj in tehnologijo AIST je tako razvil humanoidnega robota z oznako HRP-5P, ki se dobro znajde pri nekaterih ročnih gradbenih opravilih. Robot zna samodejno pritrjevati mavčne plošče na zidno konstrukcijo, pri čemer zna računalniški vid samodejno razločevati predmete, okolico in ovire. Robot na video posnetku pravilno vzame ploščo iz kupa, najde prazno mesto na konstrukciji, določi mesto pritrditve z vijaki.

Prototip je seveda že na videz zelo počasen in na trenutke »negotov« pri svojem delovanju, vendar raziskovalci menijo, da imajo še ogromno prostora za izboljšave in pohitritve. Roboti, kakršen je GRP-5P bi utegnili nekega dne nadomestiti delavce tam, kjer je delo nevarno ali pa je pomanjkanje delovne sile. Na Japonskem se namreč ubadajo z zelo izrazitim upadanjem števila kvalificiranih delavcev, a se otepajo imigracije tujcev v ta namen.

GRP-5P pa ni edini primer avtomatizacije pri gradbenih opravilih. Pri družbi Disney Research so razvili prototip drona, ki zna samodejno barvati in pri tem celo razpoznava 3D površine, torej se znajde tudi pri oblikovno razgibanih objektih. Rešitev utegne postati zanimiva predvsem zato, ker pri tovrstnem barvanju ni potrebno postavljati gradbenih odrov, s tem pa je barvanje tudi hitrejše in cenejše.

Projekt so poimenovali PaintCopter, sestoji pa se iz treh korakov. V prvem koraku dron uporabijo za natančno 3D branje objekta, ki ga je treba prebarvati. V drugem koraku oblikovalec v 3D programu na modelu objekta ustrezno označi in pobarva površine, pri čemer lahko tudi izvrši simulacijo barvanja in prikaz končnega učinka. Ko je to pripravljeno, dron preprosto opravi špricanje barve na resničnem objektu.

PaintCopter je sicer nastal sprva kot orodje za umetniško barvanje, saj lahko nariše karkoli, tudi slike, reklame, besedila. Toda avtorji menijo, da bi lahko s tovrstnimi napravami lažje prebarvali tudi precej večje površine in to z veliko natančnostjo, predvsem pa hitreje in ceneje.

ARpd5J5gDMk

YTvr3jCsf0o

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji