Objavljeno: 8.11.2018 05:00

Qualcomm bo moral licencirati nekatere patente

Sodišče v Kaliforniji je odločilo, da mora Qualcomm tudi svoji konkurenci licencirati patente po poštenih pogojih, česar doslej ni ravno rad počel. Qualcomm je bil zanimivi dvojni vlogi, saj je bil po eni strani lastnik številnih patentov za tehnologije, ki so standarde in neobhodno potrebne v pametnih telefonih (predvsem v njihovih modemih, torej čipih za povezovanje z omrežji), hkrati pa je tudi proizvajalcev čipov.

Zaradi tega se je dogajalo, da je Qualcomm izsiljeval podjetja. Licenciranje patentov je pogojeval z ekskluzivnih naročanjem čipov, zaradi česar se je z Applom zapletel v sedem milijard dolarjev vredno tožbo. Po svetu ga je doletelo že mnogo glob, saj so ga denarno kaznovale že EU, Tajvan, Južna Koreja in Kitajska. V ZDA je tožbo zoper Qualcomm sprožil FTC (Zvezna komisija za trgovino).

Sodišče je sedaj izdalo predhodno odločbo, da mora FTC omogočiti licenciranje svojih patentov pod razumnimi pogoji. Da je situacija resna, je videl tudi Qualcomm sam, ki je na sodišče naslovil prošnjo po 30-dnevnem odlogu, da bi se sam poravnal s FTC-jem. Sodnica Lucy Koh (poznamo jo zlasti iz primera Apple proti Samsungu) je to zavrnilo in kar sama odločila, da licenciranje mora biti. O sami tožbi pa bo odločala prihodnje leto, ko lahko Qualcomm doleti tudi globa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji