Objavljeno: 8.7.2020 11:28 | Teme: ARM, huawei

Prvi preizkus Huaweijevega računalnika s procesorjem ARM

Kitajski proizvajalci se trudijo zmanjšati odvisnost od ameriških podjetji, tako je tudi Huawei pred kratkim predstavil namizni računalnik s procesorjem arhitekture ARM. Prvi preizkus ne kaže najboljše slike.

YouTube predstavitev preizkusa si lahko ogledate spodaj (video je sicer v kitajščini, a so angleški podnapisi dovolj dobri). Za računalnik so odšteli dobrih tisoč dolarjev, gre pa za matično ploščo z Huaweijevim procesorjem Kunpeng 920. Ta je izdelan v 7 nm tehnologiji in podpira konfiguracije do 64 jeder, preizkušeni računalnik je imel osem jedrno različico brez večnitne tehnologije. Zraven je bilo nameščenih 16 GB pomnilnika DDR4, matična plošča ponuja vse pomembnejše vmesnike, čeprav so reže PCIe le tretje generacije (procesor sicer podpira tudi četrto generacijo PCIe).

Na preizkusu zmogljivosti se glede na svojo ceno ni najbolje odnesel. Klasični preizkus "renderiranja" videa BMW v programu Blender je trajal slabih dvanajst minut, kar je veliko počasneje od lani predstavljenega vstopnega 4 jedrnega procesorja Intelovega Core i3-9100 (dobrih osem minut). Računalnik sicer uporablja prilagojeno različico sistema Linux, imenovano UOS, kar občutno omeji tudi razpoložljive programe.

Prvi vtis tako ni najboljši, a vseeno gre za zanimiv pokazatelj, kaj lahko pričakujemo v prihodnosti. Seveda imamo velika pričakovanja za Applove računalnike, ki bodo v prihodnosti uporabljali procesorje ARM, s pravim razmerjem med zmogljivostmi in ceno pa bi lahko zanimive rešitve ponudila tudi druga podjetja.

Q99ccKqG3bA

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji