Objavljeno: 18.9.2019 08:00

Oracle Autonomous Linux

Oracle je v okviru svoje vsakoletne razvojne konference OpenWorld Razkril kopico novosti, s katerimi nakazuje, da želijo v bližnji prihodnosti resneje konkurirati bolj zvenečim ponudnikom storitev in rešitev v oblaku.

Najbolj odmevna novost je brez dvoma različica operacijskega sistema Linux, ki ponuja povsem avtonomno delovanje in samodejno vzdrževanje sistema, s tem pa večjo varnost in zanesljivost sistema. Oracle trdi, da so Oracle Autonomous Linux razvijali skoraj dve desetletji in je zdaj prvi in edini operacijski sistem, ki ima vgrajene mehanizme samodejnega upravljanja in vzdrževanja.

Koncept delovanja je sicer izposojen iz Oraclove podatkovne baze Autonomous Database, ki so jo predstavili leta 2017 in je kot prvi izdelek na svojem področju uporabljala mehanizme, kot so samodejno posodabljanje, nameščanje dodatnih strežnikov za dosego želene zmogljivosti, šifriranje in celo samodejne varnostne kopije.

Zdaj Oracle podobne storitve omogoča tudi na nivoju operacijskega sistema. Autonomous Linux se samodejno posodablja, popravlja v primeru napak, nadzoruje delovanje sistema in celo namešča v virtualnih strojih, ki jih avtomatizacija sistemov v oblaku danes že omogoča. Novi operacijski sistem zna samodejno nastavljati parametre delovanja (auto tuning) in drastično zmanjšuje potrebe po ponovnih zagonih sistema, saj s pomočjo orodja Oracle Ksplice omogoča popravljanja jedra brez potrebe po ponovnem zagonu. Če operacijski sistem zazna preobremenitev, zna samodejno konfigurirati in zagnati novo instanco. Seveda je to tesno povezano z načinom vzpostavljanja sistemov v oblaku družbe Oracle.

Oracle z novim operacijskim sistemom želi predvsem zmanjšati tveganja, ki so posledica človeških napak ali počasnih reakcij administratorjev, pri konfiguraciji, varnvanju in upravljanju sistema. Oracle denimo trdi, da bo Autonomous Linux znal samodejno aplicirati popravke pri novih ranljivostih (zero-day vulnerability), nudil bo večjo razpoložljivost in zanesljivost delovanja. Pomembno pa je tudi, da so ob tem pri Oraclu ohranili binarno združljivost z IBM Red Hat Enterprise Linux, kar jasno nakazuje, na katere kupce proizvajalec iz San Francisca pravzaprav cilja.

Oracle je tudi potrdil presenetljivo potezo, ki so jo najavili v začetku poletja, novo sodelovanje z Microsotovom v povezovanju oblakov Azure in Oracle Cloud. Projekt ima že prve velike kupce, kar pa je veliko presenečenje, saj sta bila Microsoft in Oracle doslej ostra tekmeca.

Oracle je ob otvoritvi letošnje konference presenetil tudi z novim brezplačnim dostopom do storitev v oblaku, kar so poimenovali Oracle Cloud Free Tier. Cilj je, da lahko podjetja, razvijalci in študenti preizkusijo Oraclovo tehnologijo, brez da bi morali že vnaprej plačati storitve. V ta paket so med drugim vključeni tudi Autonomous Database in Autonomous Linux. Brezplačno je mogoče uporabljati bazo 1 z OCPU, 20 GB pomnilniškega prostora, obenem pa dva navidezna strežnika z 1/8 OCPU in 1 GB RAM.

9JEVAym4RJM

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

z.novak49 | 19.9.2019 | 10:40

Dokaj draga stvar, če si kdo omisli za domačo uporabo, vendar za poslovno uporabo koristno in z solidno ceno, ki se povrne z časom uporabe.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji