Objavljeno: 12.4.2019

Operater A1 bo tržil podatke o tem, kje se uporabniki gibljemo

Z mobilnimi telefoni naokrog trosimo številne podatke, med katerimi so zanimiv tudi lokacijski. Navadili smo se že, da Apple ali Google zelo dobro poznata lokacijo uporabnikov pametnih telefonov, a ne smemo pozabiti, da isto ve tudi operater. V resnici ve operater še več, saj tudi ob izklopu podatkov in vseh naprednih funkcij, še vedno lahko sorazmerno natančno triangulira položaj uporabnika, hkrati pa pozna njegovo identiteto. Precej bolj natančno kakor Google ali Apple.

In zato ni presenetljivo, da želijo operaterji s tem tudi kaj zaslužiti. Kot je moč razbrati iz vabila, bo Akademija Finance organizirala dogodek o uporabnosti podatkov pri poslovanju, kjer bo kot partner sodeloval slovenski operater A1. Ta je prvi ponudnik v Sloveniji, ki začenja prodajati analizo tokov gibanja uporabnikov mobilnega omrežja, vključno s turisti in občasnimi uporabniki.

A1 bo očitno tržil anonimizirane in agregirane podatke svojih strank glede na geografsko lokacijo. Kot navajajo, nam lahko pomagajo ugotoviti, od kod prihajajo naše stranke, kod se gibljejo, itd. Posredovali bodo podatke, ki so natančni za lokacijo v časovnem okviru enega meseca z ločljivostjo ene ure: izvor, število in gostota obiskovalcev, čas prihoda in preživet čas, vreme ter dodatne analize.

Če poenostavimo - si predstavljate analizo, ki vam pove koliko japonskih turistov v povprečju ob sobotah koraka mimo vašega lokala? In na podlagi katere nato postavite tudi stojalo z japonskim cenikom? ;)

A1

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 15.4.2019 | 08:55

Daleč smo prišli od časov (11 let nazaj), ko Telekom ni policiji smel dati podatkov o življensko ogroženih osebah. https://www.mladina.si/92678/vse-pod-nadzorom/ Sedaj pa ponudniki, brez kakršnekoli možnosti strinjanja ali ne-strinjanja naše podatke enostavno prodajajo. Ali GDPR (kljub domnevni anonimizaciji) to dopušča?

Matjaž Klančar | 15.4.2019 | 09:03

Bomo preverili za daljši članek na to temo ;)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji