Objavljeno: 9.10.2019

Nov začetek za Samsungove procesorje Exynos?

Ice universe, tehnološki »žvižgač«, ki je že velikokrat pravilno napovedal ključne odločitve velikanov, kot so Samsung, Huawei ali Apple, napoveduje, da se bo Samsung v prihajajočem procesorju Exynos 9830 odpovedal lastnim procesorskim jedrom M.

Samsungovi procesorji (oz. sistemska vezja – SoC) Exynos so bili po zmogljivostih od nekdaj stopničko nižje od Qualcommovih Snapdragonov, kljub temu, da se je podjetje ves čas trudilo z razvojem lastnih procesorskih jeder M. Aktualni najmočnejši Exynos 9825 (iz telefona Samsung Galaxy Note 10) ima denimo dve varčni jedri ARM Cortex-A55, dve jedri ARM Cortex -A77 in dve lastni jedri M4, ki seveda tudi temeljita na arhitekturi ARM.

 

 

Zgoraj omenjena napoved kaže, da so se pri Samsungu (menda) odločili, da vloženi trud v optimizacijo procesorskih jeder preveč stane in da bo naslednji Exynos vseboval le 4 »standardna« jedra Cortex A-77 in 4 jedra Cortex A-55.

Po drugi strani kaže, da se bo morda ravno Exynos 9830 (ki bo najverjetneje poganjal novi Samsungov telefon Galaxy S11) odpovedal ARMovem grafičnemu podsistemu Mali in bo uvedel svojega. Tistega, ki ga je Samsung licenciral od podjetja AMD.

Spomnimo, AMD je leta 2009 svoj (ATIjev) »ARMovski« oddelek za grafiko v mobilnih procesorjih Imageon odprodal podjetju Qualcomm. Ta ga je preimenoval v Adreno (kar je anagram AMDjeve namizne grafične linije Radeon), njegove izdelke pa vsebujejo vsi mobilni procesorji Qualcomm Snapdragon. AMD se na področje mobilnih telefonov vrača z novo arhitekturo RDNA, ki poganja danes zelo uspešne namizne Radeone, tehnologijo pa je v letošnjem letu licenciral tudi – Samsungu.

 

 

Trenutno največji delež (preko 50%) grafičnih sistemov na mobilnih telefonih obvladuje ARM s svojo arhitekturo Mali, kar pa bi se zaradi v naslednjih letih lahko spremenilo. Poleg »odhoda« Samsunga, ki je največji proizvajalec telefonov na svetu, se jim namreč obeta tudi »odhod« Huaweia, ki mu tehnologije zaradi ameriške »črne liste« ne smejo več prodajati. Mimogrede, tudi najnovejši Huaweiev procesor Kirin 990 ima vgrajena enaka jedra kot lanski model (A-76) in enak grafični podsistem kot lani (Mali G76). Ker za novejše nima dovoljenja… Od velikih bosta ARMovo grafiko Mali uporabljala le Mediatek in Unisoc.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji